15 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/19

Metalde büyük fırtına
Metal eylemleri ve sol hareket
Taban iradesi kurullara yöneltiyor - B. Çağ
Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor
Metalde kavga yeni başlıyor!
Metal işçilerinin sesi sanayi havzalarında
MİB Ege Meclisi metal sürecini değerlendirdi
Sosyalist adaylardan Soma açıklaması
Emekçiler Soma’nın yıldönümünde eylemdeydi
“Haklarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz”
İşçilerin dilinden İlbeyli-Beyteks’te kölelik koşulları
KEF’ten mücadele kararları
Metal işçilerinin sesi Almanya’da
“Türk Metal çetesini silmiş bir işçi bölüğü fazlasını da yapabilir!”
“Önümüzdeki günler yeni Greifler’e,yeni Bursalar’a gebe”
Din istismarcılığı ile oy peşindeler!
Ne seçim, ne meclis...
Düzenin seçim aldatmacasını değil, yaşamak için sosyalizmi seçin!
Emekçilere 'seçim oyununu' bozma çağrısı
İngiltere seçimleri, sonuçları ve gelecek
Erdoğan içerde ve dışarda savaşa hazırlanıyor
Almanya grev ülkesi
Ferinaz'ın katili molla rejmidir
"Birliğimizin gücüyle geleceğe yürüyoruz"
Evren: Fikirleri iktidarda, cesedi toprakta!
EKK: AKP’nin kadına sıfır toleransı
“Her sokakta, fabrikada, barikatta sizlerleyiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Haklarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz”

 

15 Şubat’tan bu yana işe geri dönecekleri günü bekleyen İlbeyli Beyteks işçileri Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’nda örgütlenmelerinin ardından başladıkları eylemlere devam ediyorlar.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) üyesi İlbeyli/Beyteks işçileri, kendilerine verilen ve her şeyin netleşeceğinin söylendiği tarih olan 8 Mayıs’ta Adana Ceyhan’daki fabrika önünde buluşarak haklarını istediler.

Oseus Café önünde buluşan işçiler “Ya fabrikamız açılsın ya da haklarımız verilsin” pankartıyla fabrika önüne yürüdüler. Sloganlarla fabrika önüne gelen işçiler burada alkış ve sloganlarla beklemeye başladılar. Bu esnada İlbeyli patronu işçileri bölmek için etrafta toplanan işçileri tehdit ederek evlerine göndermeye çalıştı.

İlk olarak DEV TEKSTİL tarafından yapılan açıklamada, işçilerin İlbeyli Beyteks’i Türkiye birincisi dünya ikincisi yaptığı ancak son üç aydır tıpkı daha önce olduğu gibi işçileri kimsenin düşünmediği belirtildi. Ardından DEV TEKSTİL üyesi İlbeyli Beyteks işçileri adına yapılan açıklamada, alınteri dökülerek kazanılmış olan ve patronun gasp etmeye çalıştığı haklardan asla vazgeçilmeyeceği belirtildi. Açıklamanın ardından avukattan yasal süreç hakkında alınan bilgiler ışığında ileriki süreçle ilgili bir planlama yapıldı.İşçiler alkış ve sloganlarla fabrika önünden ayrıldı.

Mücadelelerinde kararlılar

İlbeyli Beyteks işçileri 13 Mayıs’ta bir kez daha fabrika önündeydi. Dava açmak için son kez avukatlarla görüşme yapan işçiler ardından yaptıkları eylemle de kararlılıklarını yinelediler.

“Ya fabrikamız açılsın ya da haklarımız verilsin!” ve “Soma Katliamı’nı unutma unutturma!” ozalitlerinin açıldığı eylemde işçilerin taleplerini ifade eden dövizler de taşındı. DEV TEKSTİL Çukurova Bölge Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, üzerinden bir yıl geçen Soma Katliamı’na değinilerek, yüzlerce işçinin sermayenin kar hırsı sonucu hayatını kaybettiği, basit önlemlerin alınmaması sebebiyle yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Soma’da yüzlerce işçinin katledilmesi sonucu maden işçilerinin kötü çalışma koşullarının akla geldiği hatırlatılarak, bugün de yaşadıkları sorunlar 3 aydır gündeme gelmeyen İlbeyli Beyteks işçilerinin de ölmesinin mi gerektiği soruldu. İlbeyli işçilerine verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekilerek Soma Katliamı’nın ardından madencilere verilen ve tutulmayan sözler hatırlatıldı.

Açıklamanın ardından Ceyhan Sosyal Sigortalar Kurumu’na şikayet dilekçeleri verildi.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

 

 

SİFAŞ Tekstil işçileri
haklarını istiyor

 

SİFAŞ Tekstil işçileri fabrikanın TMSF’ye devredileceği bahanesi ile işten atılmalarına karşı ihbar ve kıdem tazminatlarını almak için fabrikayı terk etmeme eylemine başladı. 15 Mayıs’ta üretimin durdurulacağı belirtilen fabrikada tazminatlarının geciktirilmeden ödenmesini talep eden işçiler, Nergis Holding’e bağlı diğer fabrikalarda işçi haklarının gasp edildiğini hatırlatarak aynı durumun kendilerinin başlarına gelmesini istemediklerine dikkat çektiler.

İşçilerden Mustafa Çalışkan, “Kapandıktan sonra hakkımızı alamıyoruz. Tazminatlarımızı peşin almak istiyoruz, 12 aya bölüyorlar” ifadelerini kullandı.

Bizleri oyalıyorlar”

Salih Şengül adlı işçi ise şu ifadeleri kullandı: “Burada 18 yıldır çalışıyorum. Kıdem tazminatlarımızı vermiyorlar. Oyalama taktiği ile bizi oyalıyorlar. Fabrikanın kapanacağını bir ay önce tebliğ ettiler. Her gün farklı açıklamalar yaparak bizleri oyalıyorlar. Salı günü yapılan açıklamada, ihbar tazminatlarının dörde, kıdemin ise 12’ye bölüneceğini söylediler. Çarşamba günü yeni bir açıklama yaptılar; ihbar tazminatı peşin, kıdem tazminatları yine taksitle. Bugün de ihbar tazminatlarını peşin vereceklerini, kıdem tazminatlarının da 8 Ağustos’ta verileceğini söylediler. Fabrika TMSF’ye verilmiş, sonra da TOKİ’ye devredilmiş. Onlar da buraya AVM yapılacağını söylüyor.”

358 işçinin işine son veren SİFAŞ Tekstil yönetimi, işçileri oyalamak için Ağustos ayında ödeme yapabileceklerini açıklarken eylem yapan işçiler, resmi taahhütname imzalanması gerektiğini belirtti.

 

 

 

 

 

Gübretaş’ta grev ilanı

 

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan Gübretaş Fabrikası’nda 206 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 7 Mayıs’ta fabrikaya grev ilanı asıldı. Grev ilanının asılmasının ardından 60 gün içinde anlaşma sağlanmadığı takdirde işçiler greve başlayacak. Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, Gübretaş yönetiminin işçilerin sorunlarına duyarsız kaldığını belirterek şunları söyledi:

Hak ettiğimiz parayı istiyoruz. Fabrika ve işyerimizi seviyoruz. Haksızlığa ‘Dur’ demenin yolu grevse bundan çekinmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Amacımız; fabrika çalışsın, üretsin. Çünkü böylece üretimden bizde paramızı alacağız. Ancak bir kar varsa bunu eşit ve hakça alacağız.”


 
§