15 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/19

Metalde büyük fırtına
Metal eylemleri ve sol hareket
Taban iradesi kurullara yöneltiyor - B. Çağ
Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor
Metalde kavga yeni başlıyor!
Metal işçilerinin sesi sanayi havzalarında
MİB Ege Meclisi metal sürecini değerlendirdi
Sosyalist adaylardan Soma açıklaması
Emekçiler Soma’nın yıldönümünde eylemdeydi
“Haklarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz”
İşçilerin dilinden İlbeyli-Beyteks’te kölelik koşulları
KEF’ten mücadele kararları
Metal işçilerinin sesi Almanya’da
“Türk Metal çetesini silmiş bir işçi bölüğü fazlasını da yapabilir!”
“Önümüzdeki günler yeni Greifler’e,yeni Bursalar’a gebe”
Din istismarcılığı ile oy peşindeler!
Ne seçim, ne meclis...
Düzenin seçim aldatmacasını değil, yaşamak için sosyalizmi seçin!
Emekçilere 'seçim oyununu' bozma çağrısı
İngiltere seçimleri, sonuçları ve gelecek
Erdoğan içerde ve dışarda savaşa hazırlanıyor
Almanya grev ülkesi
Ferinaz'ın katili molla rejmidir
"Birliğimizin gücüyle geleceğe yürüyoruz"
Evren: Fikirleri iktidarda, cesedi toprakta!
EKK: AKP’nin kadına sıfır toleransı
“Her sokakta, fabrikada, barikatta sizlerleyiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metalde kavga yeni başlıyor!

 

Bursa’da binlerce metal işçisinin, sermayenin vurucu gücü MESS ile onun sadık hizmetkarı Türk Metal’in işbirlikçi düzenine karşı isyanı sürüyor.

14 Nisan’da Renault işçilerinin kıvılcımını çaktığı Türk Metal’den istifa dalgası farklı fabrikalara yayılarak ilerliyor. Son bir haftalık gelişmeler, metal işçisinin Türk Metal esaretinden kurtuluş mücadelesini bastırmak için sermaye cephesinin de adımlar attığını gösterdi.

Metal işçisinin Türk Metal’i bozguna uğratan ve fabrikalardaki varlığını silen bu mücadele karşısında işbirlikçi çete ise provokasyona ve kara propagandaya sarılmaktan başka yol bulamıyor. Bursa yerelinde yayın yapan Olay TV’nin 9 Mayıs’taki canlı yayınında konuşan Türk Metal çetesinin şefi Pevrul Kavlak, gazetemizi, gazetemiz muhabirlerini ve devrimci sınıf faaliyetini hedef göstererek metal işçisinin mücadelesini baltalamak için kirli yöntemleri deneyeceğini gösterdi.

Türk Metal’in fabrikalardaki etkinliğini kıran metal işçileri ise hafta boyunca internet üzerinden e-devlet şifreleri aracılığıyla sendikadan istifalara devam ettiler. Renault işçilerinin toplu istifalarının ardından ikinci büyük istifa dalgası ise Tofaş’ta yaşandı.

İkinci dalga büyük öfke!

Tofaş işçilerinin istifalar için 12 Mayıs’ta yaptığı organizasyon sermayedarlar ve polis tarafından engellenmeye çalışılsa da başarılı olamadı. Şirket yönetimi gün içinde öncü işçileri geniş işçi kitlelerinden yalıtmak için dış görevde farklı çalışma alanlarına yolladı. Toplanma saatindeyse fabrika önünde polis yığınağı vardı. Tofaş İnsan Kaynakları Direktörlüğü de engelleme kararını açıkladı. Polis de “provokasyon” bahanesini öne sürerek organizasyonu engelledi. 16.00 vardiyasından çıkanlar içinde masa kurulması engellenerek istifa süreci dağıtılmaya çalışıldı. Tofaş işçileri bu tutumla hem patronun hem de polisin Türk Metal çetesine sahip çıktığını vurgulayarak alternatif yol ve yöntemleri devreye soktu.

Cep telefonlarından istifalara başlayan Tofaş işçileri kararlılıklarını gösterdi. Diğer fabrikalarda işçiler de sürece dahil olmaya başladı.

Gözler Renault’ta

Gazetemizin yayına hazırlandığı 14 Mayıs günü ise MESS patronları, Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde ek iyileştirmeler olamayacağını açıklayarak son sözünü söyledi. Fabrikalardaki eylemleri ‘yasadışı’ ilan eden MESS’in açıklamasının ardından işçilere seslenen Renault Genel Müdürü, metal işçisine köleliliği dayatan MESS ve Türk Metal rejimini savunarak MESS’e bağlı tüm fabrikalarda 2017’ye kadar ek zam verilmeyeceğini söyledi. Diğer yandan işçilerin bir diğer talebi olan dayanışma aidatı ödenmeden sözleşmeden yararlanma talebi de kabul edilmedi. Konuşmada işçilerin toplu sözleşmeden yararlanabilmesi için Türk Metal’e ‘dayanışma aidatı’ adı altında para ödemesi şart koşuldu.

Renault’ta yüzlerce işçi kol kola girerek birliklerini gösterdi, yeni eylem kararları aldı. Vardiyalarda yönetimin yapacağı toplantılara katılmama kararı alan işçiler büyük bir eylem hazırlığına başladı. Şimdi fabrikalarda tüm gözler Renault’taki mücadeleye çevrildi. Coşkunöz, Mako, Delphi ve daha pek çok fabrikadan işçiler patronların bu tutumuna karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.

Fabrikalarda öfke yayılıyor

Fabrikalarda Tofaş’taki baskıya tepki amacıyla istifalara belirlenen tarihlerden erken başlandı.

İstifa dalgasının başka fabrikalara yayılmasını önlemek için harekete geçen patronlar ise, Kocaeli Gölcük’teki Ford fabrikasında işten atmalara başvurdu.

İşçiler kendi aralarında kurdukları “Diren Ford” isimli facebook sayfasında paylaşımlara devam ederken paylaşımları beğenen işçiler sendika temsilcileri ve ustabaşılar tarafından tehdit edildi.

İşten atılan ve sayfada e-devlet şifresini elinde tuttuğunu gösteren bir fotoğrafı paylaşan 5 yıllık bir Ford işçisi “performans düşüklüğü” bahanesiyle işten atıldı.

Coşkunöz’de ise istifaların %85’e ulaştığı ve devam ettiği belirtildi.

Delphi işçileri tüm haftayı oldukça hareketli geçirdi. Fabrika içerisinde gerçekleştirdikleri düdüklü protestolarla Türk Metal’i atma kararlılıklarını ortaya koyan işçiler Delphi İşçi Komitesi aracılığıyla görüşlerini paylaştılar.

Delphi’de çete yandaşları birçok işçiyi olduğu gibi kadın işçileri de açıkça isim vererek hedef gösterdi. İşçilerin ‘Yalancı sayfa’ adı ile andığı çete yandaşı Facebook sayfasında kadın işçiler, ‘uyarı’ adı altında açıkça tehdit edildi ve hedef gösterildi.

Kadın işçinin “Dikkat et Esma KESKİN ne yaptığın anlaşılıyor” şeklinde tehdit edilmesi üzerine Delphi İşçi Komitesi, Metal İşçileri Birliği sayfasında duyuru yayınladı. Komite, Türk Metal’in propaganda sayfalarında istifa eden işçiler hakkında tehditler savrulduğunu belirterek bu sayfaları düzenli olarak takip altında tutacağını ve savcılık kanalı ile yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Eylemlerin sürdüğü Valeo’da işçiler Türk Metal’den toplu istifaya hazırlanıyor. Fabrikada vardiyalarda ve bölümlerde istifalar sürüyor. Bursa Gemlik’te kurulu fabrikada işçiler Türk Metal çetesiyle yan yana yürümeyeceklerini belirterek coşkulu sloganlarla eylemler yapıyorlar.

Çemtaş işçileri ise hafta boyunca e-devlet şifrelerini alarak istifa için hazırlık yaptı.

DJC’de toplu istifa için e-devlet şifreleri hazırlanıyor.

Arçelik’in Eskişehir’deki buzdolabı fabrikasında da istifalar başladı. İstifa eden işçiler fabrika yönetimi tarafından başka çalışma alanlarına gönderiliyorlar. Fabrikada insan kaynaklarının 3 işçiyi tehdit ettiği bilgisi verildi. Metal İşçileri Birliği Facebook sayfasına bilgi veren işçiler, tehdit edilen işçilerin ödün vermeden haklarını savunduğunu belirtti.

Rollmech’te istifalar hızla sürüyor. Rollmech işçileri “El birliği ile bitireceğiz bu işi” diyerek kararlılıklarını gösteriyorlar.

Farba işçileri ise vardiya giriş ve çıkışlarında gerçekleştirdikleri eylemlerle Türk Metal’den istifa etmekte kararlı olduklarını gösterdiler.

Tredin Oto’da da eylemler başladı. Vardiya çıkışlarında ve yemekhanede eylem yapan işçiler Türk Metal’i fabrikadan göndermekte kararlı.

Fredunberg işçileri ise MİB sayfasında yayınladıkları mesajda topluca Türk Metal’den istifa ettiklerini duyurdu.

Metal işçilerinin öfkesiyse Bursa dışındaki illerde de tepkilerin açığa çıkmasına, bireysel istifalar yaşanmasına zemin oluyor. Türk Metal çetesi, patronlar, polis ne yaparsa yapsın istifaları durduramıyor, işçiler hakları için mücadele yolunda yürümeye devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Bursa


 
§