15 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/19

Metalde büyük fırtına
Metal eylemleri ve sol hareket
Taban iradesi kurullara yöneltiyor - B. Çağ
Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor
Metalde kavga yeni başlıyor!
Metal işçilerinin sesi sanayi havzalarında
MİB Ege Meclisi metal sürecini değerlendirdi
Sosyalist adaylardan Soma açıklaması
Emekçiler Soma’nın yıldönümünde eylemdeydi
“Haklarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz”
İşçilerin dilinden İlbeyli-Beyteks’te kölelik koşulları
KEF’ten mücadele kararları
Metal işçilerinin sesi Almanya’da
“Türk Metal çetesini silmiş bir işçi bölüğü fazlasını da yapabilir!”
“Önümüzdeki günler yeni Greifler’e,yeni Bursalar’a gebe”
Din istismarcılığı ile oy peşindeler!
Ne seçim, ne meclis...
Düzenin seçim aldatmacasını değil, yaşamak için sosyalizmi seçin!
Emekçilere 'seçim oyununu' bozma çağrısı
İngiltere seçimleri, sonuçları ve gelecek
Erdoğan içerde ve dışarda savaşa hazırlanıyor
Almanya grev ülkesi
Ferinaz'ın katili molla rejmidir
"Birliğimizin gücüyle geleceğe yürüyoruz"
Evren: Fikirleri iktidarda, cesedi toprakta!
EKK: AKP’nin kadına sıfır toleransı
“Her sokakta, fabrikada, barikatta sizlerleyiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçilerinin sesi sanayi havzalarında

 

Bursa’da metal işçilerinin Türk Metal esaretine karşı ayağa kalkışında deniz feneri görevi üstlenen Metal İşçileri Birliği (MİB), metal işçisinin sesini diğer sanayi havzalarına taşıyor.

MİB faaliyetini engelleme girişimi

Arçelik, B/S/H, Hema, Trakya Döküm, EGO ve Sarten’de çalışan işçilerin servis duraklarında dağıtımlar yapan, vardiyalarda bildiriler dağıtan, duvar gazetesi ve afişlerle işçilere seslenen Trakya MİB’in faaliyeti Türk Metal tarafından tahammülsüzlükle karşılanıyor. Türk Metal, MİB’in bildiri ve afişlerini büyük bir hazımsızlıkla ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Bunun yanında, işçileri baskı altına alarak MİB’le bağ kurmalarını engellemeye çalışan Türk Metal, Trakya MİB ile Facebook sayfası üzerinden arkadaşlık kuran işçilere “arkadaşlıklarını silmeleri” yönünde tehditlerde bulunuyor. İşçiler ise Türk Metal’in tehditlerine karşı tutum almış durumda.

Metal işçilerinin sesi Gebze’de

Gebze MİB, Bursa’da metal işçilerinin Türk Metal çetesine karşı başlattıkları mücadelenin sesini 9 Mayıs’ta Çayırova’da işçilere ulaştırdı. İşçilerin kullandıkları servis noktalarında (Yeni Mahalle, Pastane, Mandıra, Perşembe Pazarı) Metal İşçileri Birliği imzalı bildiriler dağıtıldı. Dağıtım sırasında polisin engellemeleri ile karşılaşılsa da bildiriler işçilere ulaştırıldı.

Gebze OSB’de bulunan ve Türk Metal’in örgütlü olduğu Autoliv fabrikasında 11 Mayıs’ta gündüz vardiyasının çıkışına bildiriler dağıtıldı. Dağıtıma işçiler yoğun ilgi gösterdi.

Türk Metal’in fabrika temsilcileri dağıtımı engellemek istedi. Türk Metal temsilcisi hakaretlerle tahrik ederek MİB’lileri engellemeye çalıştı. İlk başta temsilci olduğunu söyleyen bir kişi “burada dağıtamazsınız” söylemleriyle tehditler savurdu. Ancak MİB’liler gerekli cevabı vererek dağıtımı sürdürdüler. Temsilcinin işçilere bildiri almamaları yönünde baskı yapmasına rağmen, işçiler bildirileri almaya devam ettiler.

MİB bildirileri ayrıca, servis noktaları olan Akse Sapağı, Eşref Bitlis Parkı’nda da dağıtıldı.

12 Mayıs günü ise Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Sarkuysan ve Kroman fabrikalarının gündüz ve akşam vardiyalarına dağıtım yapıldı.

“MESS’i ve çaldıklarını geri alalım, hakkımızı ve onurumuzu kazanalım” çağrısının yapıldığı bildiride Bursa’da yaşanan gelişmelere değinilirken MESS sürecine yönelik olarak “Eğer daha iyi bir sözleşme isteniyorsa Bursa’daki metal işçileri ile omuz omuza verilmelidir. Kaderimiz de, çıkarlarımız da aynıdır. Nasıl GREV kararı alıp güçlenerek, sermayeye korku saldıysak Bursa’daki sınıf kardeşlerimizle bir araya geldiğimizde MESS dayatmalarına dur diyebiliriz” ifadeleri kullanıldı.

Gamze Kuruyemiş ve Trafo arasında yapılan dağıtımlarla bildiriler işçilere ulaştırıldı.

Dağıtımların yanı sıra Türk Metal’in örgütlü olduğu Çayırova Arçelik ve Ferro Döküm fabrikalarının çevresine “Bursa metal işçileri Türk Metal kamburunu sırtından atıyor! Satılmış sendika istemiyoruz!” şiarlı Metal İşçileri Birliği imzalı ozalitler yapıldı.

Metal işçilerinin sesi ABB ve UNO’ya taşındı

Metal işçilerinin sesi Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ABB ve Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu UNO işçilerine fabrikaya yönelik çıkarılan bildirilerle ulaştırıldı.

İşçilerin Birliği Derneği tarafından UNO işçilerine yönelik hazırlanan bildiride metal işçilerinin kendi iradeleri dışında imzalanan sözleşmeye karşı Türk Metal’den istifa ettikleri belirtilerek metal işçilerinin mücadelesine destek olma çağrısı yapıldı. Sendikaya karşı tepkinin olduğu fabrikada UNO işçileri bildirileri ilgiyle karşıladı.

ABB fabrikasına da bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Bildiride Türk Metal çetesinin dağıtılmasının tüm metal işçisinin kazanımı olacağı vurgulanarak dayanışma çağrısı yapıldı.

Arçelik ve Mercedes işçilerine sesleniş

Esenyurt MİB, Arçelik ve Mercedes işçilerinin servis biniş noktaları olan Sefaş, Tabela, Tabela üst geçit ve Depo üst geçit duraklarına MİB imzalı “Türk Metal saltanatı yıkılıyor, sıra Arçelik işçisinde!” ve “Türk Metal saltanatı yıkılıyor, sıra Mercedes işçisinde!” şiarlı ozalitler yapıştırdı.

Metal işçilerinin sesi Küçükçekmece’de de metal fabrikalarına taşındı. Metaldeki mücadelenin anlatıldığı “İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için birlik olmalıyız!” başlıklı MİB bildirileri İkitelli’deki metal fabrikalarına ulaştırıldı. Seçim aldatmacasına karşı işçi sınıfının bağımsız tavrını büyütme ve birlik olma çağrısı yükseltildi.

Demir-çelik işçilerine çağrı

MİB, İzmir Bakırçay Havzası’nda çalışan demir-çelik işçilerine Bursalı metal işçilerinin sesini taşıdı. Türk Metal üyesi ve sendikasız işçilere “İhanet çemberi kırıldı! Binlerce işçi Bursa’da Türk Metal’den istifa etmeye devam ediyor! Sıra bizde!” başlıklı ve MİB imzalı bildiriler yaygın bir şekilde dağıtıldı.

Menemen Üstgeçit ve Asarlık duraklarında tüm vardiya geliş ve gidişlerinde bildiriler işçilere ulaştırıldı. Başta İDÇ, HABAŞ, olmak üzere demir-çelik fabrikalarında çalışan tüm işçilere Bursa’nın sesi taşındı ve sahiplenme çağrısı yapıldı.

Aliağa ve Menemen servis duraklarında gerçekleştirilen bildiri dağıtımlarına işçilerin ilgisi her geçen gün artıyor. İDÇ, Habaş, Ege Çelik, Sider gibi fabrikalarda işçilerin gözü kulağı Bursa’da.

İzmir MİB, Türk Metal’in yetkili olduğu bir dizi fabrikadan işçilerle de görüşmeler ve toplantılar alarak istifa çağrısını yoğunlaştırmaya ve metal işçilerinin nasıl yol yürümesi gerektiği üzerine çalışmalarına hız veriyor.

Aynı zamanda “İhanet çemberi kırılıyor! Binlerce işçi Bursa’da ayakta! Sıra Bizde - MİB” afişleri Demir Çelik işçilerinin Balatçık, Koyundere, Kent 2, Menemen Mezarlık, Asarlık, Son direk, Üst geçit, Garaj, Hıdırtepe, Aliağa İzban, Garaj, Hastane, Belediye evleri ve Çarşı servis duraklarına yoğun bir şekilde yapıldı.

 
§