15 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/19

Metalde büyük fırtına
Metal eylemleri ve sol hareket
Taban iradesi kurullara yöneltiyor - B. Çağ
Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor
Metalde kavga yeni başlıyor!
Metal işçilerinin sesi sanayi havzalarında
MİB Ege Meclisi metal sürecini değerlendirdi
Sosyalist adaylardan Soma açıklaması
Emekçiler Soma’nın yıldönümünde eylemdeydi
“Haklarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz”
İşçilerin dilinden İlbeyli-Beyteks’te kölelik koşulları
KEF’ten mücadele kararları
Metal işçilerinin sesi Almanya’da
“Türk Metal çetesini silmiş bir işçi bölüğü fazlasını da yapabilir!”
“Önümüzdeki günler yeni Greifler’e,yeni Bursalar’a gebe”
Din istismarcılığı ile oy peşindeler!
Ne seçim, ne meclis...
Düzenin seçim aldatmacasını değil, yaşamak için sosyalizmi seçin!
Emekçilere 'seçim oyununu' bozma çağrısı
İngiltere seçimleri, sonuçları ve gelecek
Erdoğan içerde ve dışarda savaşa hazırlanıyor
Almanya grev ülkesi
Ferinaz'ın katili molla rejmidir
"Birliğimizin gücüyle geleceğe yürüyoruz"
Evren: Fikirleri iktidarda, cesedi toprakta!
EKK: AKP’nin kadına sıfır toleransı
“Her sokakta, fabrikada, barikatta sizlerleyiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MİB Ege Meclisi metal sürecini değerlendirdi

 

Metal İşçileri Birliği (MİB) Ege Meclisi, Bursa’da metal işçilerinin Türk Metal’den istifalarının sürdüğü günlerde yaptığı toplantıda süreci değerlendirerek yeni kararlar aldı.

Bölgelerde gerçekleşen ön toplantıların ve hazırlıkların ardından, MİB Ege Meclisi’nin dördüncü toplantısı başarıyla gerçekleştirildi. Toplantının en temel tartışması Bursa’da işleyen istifa ve eylemlilik süreciyle birlikte tekrar gündeme gelen “bağımsız sendika tartışması” oldu.

Toplantıda Bursa’daki sürece ve son duruma dair bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, süreci izlemek için Bursa’ya giden MİB bileşenleri gözlemlerini meclise sundu. MİB bileşenlerinin aktarımının ardından Metal İşçileri Birliği’nin bu süreçteki etkisi üzerinden bir dizi tartışma yapıldı. Tartışmalarda Metal İşçileri Birliği’nin işlevi ve işçilerin kendi kurdukları kurul ve komitelerin önemine vurgu yapıldı. Renault, Tofaş, Coşkunöz ve Mako fabrikalarında başlayan fırtınanın başta Bursa’dakiler olmak üzere metal fabrikalarında yarattığı etki ve yansımalar tartışıldı. Burjuva basının, böylesi bir sürece gerek gazetelerinde gerek ekranlarında yer vermediğine dikkat çekildi.

Bağımsız sendika tartışması yürütülürken, mevcut sendikaların misyonu ve tutumu üzerine saptamalarda bulunuldu. Halihazırda sendika yönetimlerinin bürokratik kast tarafından işgal edildiği belirtilerek, bugünkü ihtiyacın ‘söz yetki karar hakkı’nın bizzat işçilerde olduğu bir sendikal işleyiş olduğu vurgulandı.

Toplantıda sosyal medya üzerine de tartışmalar yapıldı. Sosyal medyanın kullanılmasının gerekliliği hatırlatılarak bu yönlü birçok planlama gerçekleştirildi. Yanı sıra böylesi süreçlerde sosyal medya kullanımının ve yaygınlaştırılmasının aynı zamanda süreci yaygınlaştırmakta ve genişletmekte önemli bir araç olduğu, Bursa’da da göstermiş olduğu gibi işçilerin seslerinin diğer yerellerde karşılık bulmasında yan etken olarak sosyal medyanın etkin bir rol oynadığı belirtildi. Buradan doğru yapılan tartışmalar sonucunda, yerellerde MİB üzerinden işlev görecek sosyal medya hesaplarının açılması kararı somutluğa bağlandı. Karara dair yapılan tartışmalarda hesapların biçim ve işleyişinin nasıl olması gerektiğine değinildi.

Yapılan tartışmalardan bir diğeri ise Türk Metal’den istifaların ve ardından yaşanan saldırıların, Manisa ve İzmir’de özellikle Türk Metal’in yetkili olduğu fabrikalarda çalışan işçilerin üzerindeki etkisi idi. Bu kapsamda Manisa OSB ve İzmir’deki sanayi havzalarında çalışan işçiler, sürecin etkisine dair değerlendirme ve bilgi paylaşımında bulundu. Yanı sıra Bursa’da işleyen sürecin Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş’in örgütlü olduğu fabrikalar ile örgütsüz fabrikalardaki etkisi de tartışıldı. Meclis, tartışmalar esnasında MİB’in görev ve sorumluluklarını tekrar etti. Ayrıca bu sürecin değerlendirmesinde ve sonrasında bir yol haritası çizilmesinde, hem sanayi havzaları hem de tek tek fabrikaların iletişiminin sağlanmasının gerekliliği ve bunun sanayinin genelindeki işçilerin birlikte hareket etmesi açısından önemli olduğu vurgulandı. Yereller üzerinden yapılan tartışmalarda, sınıfın genel mücadele taleplerinin yanı sıra yerellerdeki ve fabrikalardaki özgül sorun ve taleplerin göz önünde bulundurulması gerektiğine, bunun toplanan yerel meclislerde tartışmaya açılmasının önemine vurgu yapıldı.

Son olarak, MİB Ege Meclisi’nin bir dahaki meclis toplantısının tarihi belirlenerek toplantı sona erdi.

Toplantının ardından Ege MİB Yürütme Kurulu toplanarak toplantı üzerine bir değerlendirmede bulundu. Yapılan değerlendirmede toplantının gerek katılım açısından gerek tartışmalar açısından verimli ve olumlu geçtiği değerlendirildi.

Kızıl Bayrak / Manisa

 

 

 

 

MİB: Sıra Gebze’de!

 

Metal İşçileri Birliği (MİB), 8 Mayıs’ta Gebze Eskiçarşı Çeşme önünde yaptığı eylemle metal işçilerinin mücadelesini selamladı. “İhanet sözleşmesine karşı ayağa kalkan Bursa metal işçilerinin yolundan ileri! / MİB” pankartının açıldığı eylemde “Yaşasın metal işçileri birliği!”, “Metal işçisi yalnız değildir!”, “Söz yetki karar işçilere!”, “İşçiye kalkan eller kırılsın!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları atıldı. Eylem öncesinde ve sırasında Bursa’da yaşanan sürecin anlatıldığı bildiriler dağıtıldı.

MİB adına okunan basın açıklamasında, “Renault, Tofaş, Coşkunöz, Farba, Mako, Ototrim, Valeo, SKT, Delphi ve daha birçok fabrika Türk Metal’den hesap soruyor” denilerek sıranın Gebze’de olduğu ifade edildi.

İşçilerin 5 Mayıs itibariyle Türk Metal’den istifa ederek Bursa’da Türk Metal’in saltanatını yıktığı belirtilen açıklamada, “Bizi türlü baskılarla sindirmeye çalışanların Bursa’da ne kadar güçsüz ve aciz olduğu görülmüştür. Yıllardır aynı ihaneti ve aynı sorunları yaşıyoruz. O kadar aidat ödememize rağmen hiçbir karşılığını görmediğimiz, sendikadan çok şirkete benzeyen Türk Metal’den Gebze’de de hesap sorma günü gelmiştir. Sorunlarımız ortaksa Bursa’daki metal işçisi kardeşlerimizle mücadelemizi ortaklaştırmalıyız. Seçtiğimiz sözcülerle, kuracağımız komitelerle birliğimizi güçlendirmeli ihanet şebekesine dersini vermeliyiz. Ardından ‘söz yetki kararın işçilerde’ olduğu bir anlayış etrafında yolumuzu yürümeliyiz” ifadelerine yer verildi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

 

Ar Metal’de direniş ve eylem

 

Bir seneyi aşkın bir süre önce Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlendiği Küçük Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Ar Metal fabrikasında patronun işten atma saldırısına karşı direniş ve eylemlerle yanıt veriliyor.

Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu fabrikada 1 işçinin işten atılmasının ardından fabrika önünde direniş sürüyor. Fabrikadaki işçiler de mesaiye kalmayarak her gün gündüz vardiyasının çıkışında yürüyüş gerçekleştiriyor.

11 Mayıs’ta direnişteki işçiyi ziyaret eden BDSP’liler vardiya çıkışındaki eyleme de katılarak destek verdiler.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§