15 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/19

Metalde büyük fırtına
Metal eylemleri ve sol hareket
Taban iradesi kurullara yöneltiyor - B. Çağ
Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor
Metalde kavga yeni başlıyor!
Metal işçilerinin sesi sanayi havzalarında
MİB Ege Meclisi metal sürecini değerlendirdi
Sosyalist adaylardan Soma açıklaması
Emekçiler Soma’nın yıldönümünde eylemdeydi
“Haklarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz”
İşçilerin dilinden İlbeyli-Beyteks’te kölelik koşulları
KEF’ten mücadele kararları
Metal işçilerinin sesi Almanya’da
“Türk Metal çetesini silmiş bir işçi bölüğü fazlasını da yapabilir!”
“Önümüzdeki günler yeni Greifler’e,yeni Bursalar’a gebe”
Din istismarcılığı ile oy peşindeler!
Ne seçim, ne meclis...
Düzenin seçim aldatmacasını değil, yaşamak için sosyalizmi seçin!
Emekçilere 'seçim oyununu' bozma çağrısı
İngiltere seçimleri, sonuçları ve gelecek
Erdoğan içerde ve dışarda savaşa hazırlanıyor
Almanya grev ülkesi
Ferinaz'ın katili molla rejmidir
"Birliğimizin gücüyle geleceğe yürüyoruz"
Evren: Fikirleri iktidarda, cesedi toprakta!
EKK: AKP’nin kadına sıfır toleransı
“Her sokakta, fabrikada, barikatta sizlerleyiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçiler Soma’nın yıldönümünde eylemdeydi

 

Soma Katliamı’nın yıldönümünde madenci ailelerinin yanı sıra işçi ve emekçiler sokaklara çıkarak katliamı lanetledi.

Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden işçileri anmak ve sorumlulardan hesap sormak için Soma’da eylem gerçekleştirildi. 10 Mayıs günü TKİ ELİ Müessese Müdürlüğü önünde toplanan binlerce kişi, katledilen madencilerin isimlerinin yazılı olduğu pankartın yanı sıra “Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart taşıdı.

Sloganlarla Hükümet Konağı önüne yürüyen kitle burada miting gerçekleştirdi. Mitingde konuşan madenci aileleri sorumluların yargılanması ve madenlerin güvenli hale getirilmesi için mücadele edeceklerini ifade etti. Mitingde çok sayıda kurumun yanı sıra Zonguldak’ta işten atılan Hema Maden işçileri ile Yeraltından Sesler de yer aldı.

Katliamın birinci yıldönümü olan 13 Mayıs’ta ise Soma’daki madenci anıtı önünde basın açıklaması yapıldı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından düzenlenen anmada ‘İş cinayetlerini durdurmak için mücadeleye devam edeceğiz’ mesajı verildi.

Katliamın yaşandığı Eynez Maden Ocağı’nın ağzında ailelerle birlikte yapılması planlanan anma engellenmek istendi. Eynez Ocağı ağzındaki anma öncesi güvenlik görevlileri işçilere saldırdı. Saldırıya rağmen pankart asıldı ve anma yapıldı.

Soma’nın yanı sıra ülke genelinde Soma Katliamı dolayısıyla eylemler yapıldı.

Taksim’de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla bir araya gelen bini aşkın emekçi, Soma’da hayatını kaybeden işçilerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıyarak Galatasaray Lisesi önüne yürüdü. Basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK Sözcüsü Süleyman Solmaz, şunları söyledi:

Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan facianın, bu katliamın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi; kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim  birikiminin dağıtılması gibi neo-liberal politikalardır.”

DİSK/Nakliyat-İş Sendikası üyesi ambar işçileri de Topkapı’daki Nakliyeciler Sitesi’nde yitirilen madencileri andı. Anmaya 193 gündür direnişte olan Zet Farma direnişçileri de katıldı.

Gebze’de sendikaların ve emek güçlerinin örgütlediği eyleme BDSP de katıldı. Moda Giyim önünden başlayan yürüyüş Kent Meydanı’na kadar sürdü. Kent Meydanı’na gelindiğinde Soma’da ve birçok yerde yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu.

Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem, 301 madencinin hesabını sorana kadar katillerin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

UİD-DER de Kent Meydanı’nda bir açıklama yaptı.

Çorlu’da Heykel Meydanı’nda Eğitim Sen ve Ergene Temsilciliği’nin çağrısı ile basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamadan önce 301 maden işçisi için saygı duruşunda bulunuldu. “Kömürle işçilerin ömrünün takas edilmesine izin vermeyeceğiz!” denilen eyleme DEV TEKSTİL, Eğitim-İş, Belediye-İş Sendikası, HDP ve Birleşik Haziran Hareketi destek verdi.

İzmir’de KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından örgütlenen eylem, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde başladı. “Soma’yı unutma, unutturma!”, “Hırsız/katil AKP!”  sloganlarının atıldığı eylemde İş cinayetlerinin “fıtrat, kader, kaza” olmayacağının vurgulanarak maden katliamlarının sorumlusunun AKP iktidarı olduğu belirtildi.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu da Demokrasi Meydanı’nda anma gerçekleştirdi. Petrol-İş Ayak Takımı Tiyatro Grubu’nun oyunuyla başlayan anmada Soma’da yaşanan iş cinayetinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen gerçek sorumluların yargılanmadığı söylendi.

Manisa’da DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un çağrısıyla Eğitim Sen Manisa Şube binası önünde toplanan kitle, Doğu Caddesi’nde tek şeridi trafiğe kapatarak AKP binasına yürüdü. Kitle daha sonra Manolya Meydanı’na yürüyerek burada basın açıklaması yaptı.

Bursa’da İş Cinayetlerini Durduralım Platformu’nun çağrısı ile eylem yapıldı. Setbaşı’nda toplanan kitle yolun tek şeridini kapatarak Heykel’e yürüdü. Eyleme DİSK, KESK, TÜMTİS, TMMOB’un yanı sıra BDSP, Partizan ve HDP’nin de aralarında bulunduğu siyasal güçler katılım sağladı.

Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenciler tarafından düzenlenen Soma protestolarının ardından polis saldırısı yaşandı. Saldırıda 10 öğrenci gözaltına alındı.

Adana’da Soma anması için DİSK, KESK, TMMOB  ve TTB’nin çağrısıyla DİSK binasının önünde toplanan kitle sloganlarla İnönü Parkı’na yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında taşeron köleliğinin AKP döneminde yaygınlaştırılıp yasallaştığı ifade edildi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkında toplanarak İstiklal Caddesi’ndeki maliye binasının önüne yürüdü ve burada eylem yapan BES üyesi emekçilerle buluştu. Madenciler anısına yapılan yapılan saygı duruşunun ardından platform adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine ve taşeronlaşmaya dikkat çekildi.

Mersin Üniversitesi’nde toplanan öğrenciler Soma’yı anmak için duvarları siyaha boyadı ve çeşitli yerlere Soma’ya dikkat çeken yazılamalar yaptı. İlerleyen saatlerde Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanan kitle, Cumhuriyet Meydanı’na yürüyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

Soma’da, Ermenek’te, Torunlar Center’da yaşanan katliamlarda patronların tarafında olan bu adalet sisteminde, işçilerden, emekçilerden ve ezilen halklardan yana hiçbir şey yoktur.  Adaleti bu kurumlardan beklemek yerine sokaklara çıkıp mücadeleyi yükseltelim.”

Bolu’da bankalar önünde toplanan sendikalar ile ilerici ve devrimci güçler Kardelen Meydanı’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eyleme DGB ve Sosyalist Kamu Emekçileri de katılım sağladı.

Sivas’ta KESK’in örgütlediği Soma anmasına gençlik de destek verdi. Katliamlardan hesap sormak için sokağa çıkma çağrısı yapılan anmaya çevredeki emekçiler de alkışlarla destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Mersin-Adana - İzmir - Sivas - Bolu - Bursa - Manisa - Trakya - Gebze


 
§