19 Eylül 2014
Sayı: KB 2014/38

Sınıf mevzilerine, direnişe!
Gerici çeteler ve polis İşçilerin Birliği Derneği’ne saldırdı
Mücadele mevzilerimizi koruyacağız!
“Anadilde eğitim hakkı” talebine saldırı
Saldırılara karşı okulları mücadele alanlarına dönüştürelim!
Tetikçi katiller
21 yıldır korunuyor
AKP iş güvenliği eylem planını açıkladı
İşçi katili devlet!
Şov sürüyor, işçiler ölüyor!
İŞKUR işçileri hakları ve gelecekleri için Ankara’da!

Maden işçisine işsizlik sopası

MİB MYK Eylül toplantısı

Emperyalist saldırganlık ve savaşın alanı genişletiliyor
Filistin halkına
İsrail zorbalığı
Abbas İsrail’in Lahey’de yargılanmasını engelledi
Lear işçileri saldırılara karşı bakanlığa yürüdü!
Kapitalizm ve gençlik
DGB faaliyetleri
STFA EML’de Oğuzhan için eylem ve anma
“Yürüyüşümüz ve adımlarımız hızlanıyor!”
Pandora'nın televizyonu
Ulucanlar'da
devrimci irade
kazandı, devrim kazandı!
Zindanlardaki hak ihlalleri devam ediyor!
Hayat boşluk tanımaz!
Van elinde bir öksüz havası Dağlı sevdaların kentli kavgası: Ruhi Su
Kavganın sürdüğü her yerde NERUDA ve şiiri yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Filistin halkına İsrail zorbalığı

 

Siyonist İsrail’in Gazze’deki kapsamlı saldırılarının ardından Filistin halkına yönelik zorbalığı farklı yöntemlerle sürüyor. Gazze’den Necef’e, Batı Şeria’dan Kudüs’e kadar işgalciler yıkımla, gözaltıyla saldırılarına pervasızca devam ediyor.

Gazze’de eğitime İsrail engeli

İsrail’in Gazze’ye saldırıları sırasında zarar gören 142 okulun 23’ü tamamen kullanılmaz hale geldi. Üstelik evleri yıkılan 500 bin Filistinli de bu okullara sığınmış durumda.

İsrail saldırganlığının yarattığı bu sonuçlar aynı zamanda 24 Ağustos’ta açılması gereken okulların açılamamasını da beraberinde getirdi.

Gazze’de 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için Filistin Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasında Gazze’de 9 bin öğrencinin iki hafta gecikmeli olarak okula başladığı belirtildi.

Ayrıca 3 okulda hala gidecek yerleri olmayan sığınmacıların kalmasından dolayı 9 bin 600 öğrencinin eğitime başlayamadığı açıklandı.

Gazze’de eğitim-öğretim yılının açılışında bulunmak için Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) eğitim sorumlusuyla Gazze’ye gitmek isteyen Filistin Eğitim Bakanı Havle eş-Şahşir de İsrail askerlerinin engellemesiyle karşılaştı.

Filistinlilere gözaltı terörü

Siyonist İsrail rejimi, Filistinlilere yönelik gözaltı saldırılarında gemi azıya aldı. İsrail askerleri, “yakıt istasyonunu ve bir evi ateşe vermeye teşebbüs” suçlamasıyla 15 Eylül günü beş Filistinliyi gözaltına aldı.

Yaşları 15 ile 17 arasında 4 Filistinli gözaltına alırken işgalcilerin açıklamasında onlarca Filistinli gencin yakıt istasyonuna saldırdığı, gençlerin çatışmada gözaltına alındıkları belirtildi.

Diğer yandan İsrail radyosunun işgal güçlerine dayandırdığı haberinde şu söylendi: “Filistinli bir genç, Batı Şeria’nın kuzeyindeki bir yerleşim birimine baskın düzenleyerek evlerden birine girdi. Yakıcı bir maddeyi dökerek evi ateşe vermek isteyen Filistinli, İsrail askerlerince gözaltına alındı.”

Siyonist İsrail askerlerinin Kudüs’te Filistinli bir genci katletmesinin ardından eylemlere saldırı yerini gözaltı terörüne bıraktı. Siyonistler kendi açıklamalarında 15 Eylül günü 13’ü çocuk olmak üzere toplam 22 kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı. 4 kişinin “molotof kokteyli atmak”, 3 kişinin ise “tramvayı taşlamak” gerekçeleriyle gözaltına alındığı açıklanırken diğerleri hakkında bilgi verilmedi.

16 Eylül’deyse Doğu Kudüs’ün et-Tur Mahallesi’nde İsrail’e ait ambulansa taş atan 9 yaşındaki Filistinli bir çocuğun ve Selvan beldesinde İsrail’e ait bir araca taş atan 11 yaşındaki Filistinli bir çocuğun da gözaltına alındığı bilgisi verildi.

İşgalciler yıkımları sürdürüyor

İsrail devleti, son bir ayda Necef Çölü’nde Filistinlilere ait 30 evle 3 camiyi yıktı.

Yapıların “ruhsatsız olduğu” gerekçesiyle yıkılmasının yanı sıra Necef köylerindekilerin en temel insani ihtiyaçları da zorbalıkla engelleniyor.

İsrail devleti, Necef’teki köylere elektrik ve su gibi zorunlu hizmetleri sunmamanın yanı sıra bu bölgede yaşayan Filistinlilerin toprak mülkiyetini de tanımıyor.

 

 

 

 

 

İsrailli 43 asker casusluğu reddetti

 

İsrail Ordusu’nun elektronik istihbarat bölümü ‘Birim 8200’de görev yapan 43 asker, Başbakan Binyamin Netanyahu ve üst düzey komutanlara hitaben yazdıkları mektup ile bulundukları birimin Filistin halkına karşı suistimaller gerçekleştirdiğini ve insan hakları ihlallerine ortak olmayı reddettiklerini açıkladı. Ordu içerisindeki birçok çarpıklığa dikkat çeken askerler, “görevdeyken bize yapılanlar hizmet dahilindeki çalışmalar değil ve tüm İsrailliler bu gidişata bir dur demeli” ifadelerini kullandı.

Bu sistem içinde vicdanımızla görev yapmamız mümkün değildir. Bizim durumumuzda olan herkese çağrıda bulunuyoruz ve onları bu adaletsizliğe son vermeye davet ediyoruz” diyen askerler, istihbarat faaliyetinin yasadışı kovuşturmalar için kullanıldığını ve ele geçirilen bilgilerle Filistin topraklarında suikastler düzenlendiğini söyledi.

İçlerinde kadın bir askerin de bulunduğu 43 İsrailli, işgal altında tutulan Filistin topraklarında milyonlarca insanın temel haklarından mahrum yaşamaya zorlandığını vurguladı.

Tutuklama ve askeri mahkeme ihtimaline rağmen ordunun çağrısı olması durumunda casusluk faaliyetinde bulunmayı reddedeceklerini belirttiler.

Askerlerin eylemi Batı Şeria’da olumlu karşılandı. Askerilerin eylemine dair konuşan bir Filistinli şöyle dedi: “Bu hala insanların içinde insani hisler olduğunu gösteriyor. Eğer bu haber doğruysa sürpriz olur. Biz böyle bir kararı destekliyoruz.”

 

 

 

 

 

Irak’a muharip birlik gönderme sinyali

 

IŞİD’e karşı savaşı öne süren ABD emperyalizmi, Galler’deki NATO Zirvesi’nde koalisyon kurulmasını gündeme getirmiş, işbirlikçileriyle birlikte Ortadoğu’ya müdahale planlarını yinelemişti. “IŞİD’e karşı koalisyon” tartışmaları sürerken, ABD Başkanı Barack Obama, Irak’a asker göndermeyeceklerini söylemişti.

Ancak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, “IŞİD’e karşı yürütülecek savaşta” kara birliklerinin görevlendirilebileceğini söyledi.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’na açıklama yapan Dempsey, “danışman” sıfatıyla Irak’a gönderilen Amerikan askerlerinin yerel kuvvetlerle birlikte muharip görevlere sevk edilmesini gerekli görmesi durumunda, Obama’dan bu yönde izin isteyeceğini söyledi.

Dempsey ayrıca, IŞİD’e yönelik hava saldırıları sırasında uçaklarının vurulması durumunda pilot arama-kurtarma çalışmalarında kara birlikleri sevk etmek durumunda kalacağını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise “Irak’a muharip birlik gönderilmeyeceğini” söyledi. Obama, Suriye’de “ılımlı muhalefet” olarak öne sürülen gerici çeteleri “Suriye devletine ve IŞİD’e karşı silahlandırmak ve eğitmek” için de Kongre’den ödenek istedi.

 
§