19 Eylül 2014
Sayı: KB 2014/38

Sınıf mevzilerine, direnişe!
Gerici çeteler ve polis İşçilerin Birliği Derneği’ne saldırdı
Mücadele mevzilerimizi koruyacağız!
“Anadilde eğitim hakkı” talebine saldırı
Saldırılara karşı okulları mücadele alanlarına dönüştürelim!
Tetikçi katiller
21 yıldır korunuyor
AKP iş güvenliği eylem planını açıkladı
İşçi katili devlet!
Şov sürüyor, işçiler ölüyor!
İŞKUR işçileri hakları ve gelecekleri için Ankara’da!

Maden işçisine işsizlik sopası

MİB MYK Eylül toplantısı

Emperyalist saldırganlık ve savaşın alanı genişletiliyor
Filistin halkına
İsrail zorbalığı
Abbas İsrail’in Lahey’de yargılanmasını engelledi
Lear işçileri saldırılara karşı bakanlığa yürüdü!
Kapitalizm ve gençlik
DGB faaliyetleri
STFA EML’de Oğuzhan için eylem ve anma
“Yürüyüşümüz ve adımlarımız hızlanıyor!”
Pandora'nın televizyonu
Ulucanlar'da
devrimci irade
kazandı, devrim kazandı!
Zindanlardaki hak ihlalleri devam ediyor!
Hayat boşluk tanımaz!
Van elinde bir öksüz havası Dağlı sevdaların kentli kavgası: Ruhi Su
Kavganın sürdüğü her yerde NERUDA ve şiiri yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi katili devlet!

 

Yaşanan işçi katliamlarının ardından iş güvenliğiyle ilgili sahte planlar açıklayan sermaye hükümeti AKP, devlete ait kamu binalarında dahi işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini hiçe sayıyor. Gerekli tedbirlerin alınmamasının faturasını işçiler canlarıyla ödüyor. Özcesi, kendi söküğünü bile dikemeyen bir terzi (devlet) gerçeği var karşımızda.

Bakandan “iş güvenliği” şovu

Bakanlığı sürecinde 5 bin işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, iş cinayetleriyle ilgili akla zarar açıklamalara imza atıyor. Çelik, iş cinayetleri üzerinden şov yapmayı da ihmal etmiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, bir ziyaret için bulunduğu Bursa’da “iş güvenliği şovu” yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından iş cinayetleri haberleri gelirken bu katliamlara seyirci kalan Çelik, bir yakınını ziyaret için gittiği hastanenin karşısında gördüğü 7 katlı binanın dış cephesinde, işçilerin güvenlik önlemi almadan çalıştıklarını görünce, Teftiş Grup Başkanı Yaşar Ata’yı arayarak gereğinin yapılması talimatını verdi. Hemen inşaat alanına giden müfettişler yaptıkları incelemede güvenlik önlemi almadığını saptayıp inşaatı mühürledi. Bu şovun hemen ardından ise Bursa’dan bir iş cinayeti haberi geldi.

İşçi güvenliği’ binası da güvenli değil

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yaptırılan “İş Güvenliği Başmühendisliği” inşaatında çalışan inşaat işçilerinin hiçbir güvenlik önlemi olmadan çalıştırılması fotoğraflara yansıdı. Zira TPAO bünyesinde çalışanların iş güvenliğini sağlamakla görevli olan bir kurumun kendisi için yapılan inşaatta ortaya çıkan bu tablo işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri noktasında içinde bulunulan gerçekliğe işaret ediyor.

Kamu binasında sıfır güvenlik

Devlete ait Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü binasının dış cephesinde tadilat ve mantolama yapan işçilerin baret ve kemer takmadan iskeleye çıkarak çalıştırıldıkları ortaya çıktı.

3 katlı bina ve arkasındaki lojmanda işçilerin iş güvenliği önlemi almadan çalışmaları görenlerin tepkisini çekti. Valilik binasına 20 metre uzaklıktaki müdürlük binasında yaklaşık 1 aydır süren çalışmayı yürüten işçilerin, demir iskeleye başlarına baret takmadan ve bellerinde kemer olmadan çıktıkları görüldü.

 

 

 

 

 

İnşaatlarda işçiler isyanda!

 

İnşaatlarda yaşanan iş cinayetleri ve kölece çalışma koşulları çeşitli şantiyelerde işçilerin sabrını taşırıyor.

Maltepe’de inşaat işçileri ayaklandı

İstanbul Maltepe’de Rönesans Holding’e bağlı Rönesans İnşaat’ta çalışan işçiler çalışma koşullarına ve inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerine isyan ederek 16 Eylül günü öğle saatlerinde iş bıraktı.

Küçükyalı Aydınevler’deki şantiyede öğle yemeğine çıkan işçiler molanın ardından toplu şekilde iş bıraktı.

Çalıştıkları şantiyede, 15 Eylül günü bir arkadaşlarının 3 metre yükseklikten düştüğünü söyleyen işçiler iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı şantiyede daha önce de iş cinayetleri ve yaralanmaların yaşandığına dikkat çektiler. Rönesans İnşaat işçileri, şantiyede yaşanan “iş kazasını” fotoğrafla belgeleyen arkadaşlarının işten çıkarılmasına da tepki gösterdiler.

Çalışma koşullarıyla ilgili taleplerini şeflere ve yöneticilere ileten işçiler talepleri kabul edilene kadar işbaşı yapmayacaklarını dile getirdiler.

İnşaat işçilerinden açlık grevi

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde yapımı devam eden Hükümet Konağı inşaatında çalışan 12 taşeron işçisi, kaba inşaatın tamamlanmasına rağmen maaşlarını alamadıklarını belirterek çatıya çıktı ve açlık grevi eylemi yaptı.

Taşeron işçisi Murat Bulak, 3 aydır maaşlarını alamadıklarını belirterek şunları söyledi: “Hepimizin çoluğu çocuğu var, sorumluluklarımız var, ev geçindiriyoruz. 3 aydır içerde 3 bin TL maaşımız var alamıyoruz. Bugüne kadar da bizleri oyaladılar. Biz de son çare olarak açlık grevine gittik.”

Eylemlerini bir süre sürdüren işçiler, polisle yaptıkları görüşmenin ardından eylemlerini sonlandırarak çatıdan indiler. Eylemci işçiler ifadeleri alınmak üzere karakola götürüldü.

 

 

 

 

 

BELTAŞ’ta aynı oyun

 

Beşiktaş Belediyesi’nde taşeron belediye işçilerinin grevi 20’li günlerini yaşarken yeni taşeron şirkete geçiş için baskılar sürüyor. Sendika yönetimi işçileri toplantıya çağırdı.

Belediye Başkanı Murat Haznedar, geçen hafta cuma günü işçilerin grev alanında olmamasını fırsat bilip çadır önünde şov yapmış, sendika yönetimi ile anlaşma sağlandığını iddia ederek tüm işçilerin Polen AŞ’ye geçeceğini duyurmuştu. Görüşme iddiası sendika yönetimi tarafından yalanlanmış, ardından yönetimle temas kurulmuş ve teklifler değerlendirilmeye başlanmıştı.

Sendika bürokratları belediye yönetiminin son teklifleri üzerinden toplantı yapılacağını açıklarken, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan benzer bir toplantıdan işçileri eylemlilikten uzaklaştıran bir oyalama kararı çıkmıştı. Belediye yönetimine karşı kararlı duruş ve eylemli bir hat sergilenmesi gerektiğini ifade eden işçiler, toplantı ve vaatlerle oyalanmaya çalışılıyor.

Beşiktaş’ta 3 yıla yaklaşan sendikalaşma mücadelesinde belediye yönetiminin itiraz davası yüzünden yıllardır TİS imzalanamamıştı. Protesto eylemlerini geçmeyen tepkilerin ardından sendika yönetimi uzlaşma sağlandığını açıklarken gelinen noktada sendikayı tasfiye için yeni taşeron dayatması devreye girdi. İşçilerin buna yanıtı grev kararı olurken mücadele yeni oyunlara karşı direnişle sürüyor.

 
§