30 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/42

  Kızıl Bayrak'tan
  “Açılım süreci”nin
ölü doğma ihtimali güçleniyor…
  Hezeyana dönüşen “Kürt açılımı”
“Açılım” eşliğinde
devlet terörü sürüyor
25 Kasım uyarı grevine hazırlanalım!
25 Kasım’a doğru şube ve işyerlerinden yansıyanlar...
  Entes güncesinden...
  Kent AŞ işçileriyle dayanışma eylemlerinden...
  Sınıf hareketinden...
  Gençlik çalışmasının güncel sorunları
  Gençlikten...
  İşçilerle konuştuk...
  Honduras halkının cunta
karşıtı direnişi sürüyor!
  NATO Savunma Bakanları’nın Bratislava Toplantısı…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden
  Sermaye, meslek odalarını denetimi altına almak istiyor...
  EMO “Yetkin, Yetkili ve Uzman Mühendislik Kavram ve Uygulamaları Kurultayı” düzenledi
  “Demokratik Türkiye ulusu”
hakkında birkaç söz -I-
M. Can Yüce
  Hrant Dink davasında kontrgerilla hukuku
işlemeye devam ediyor…
  Hasta tutsaklara özgürlük!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

Yürüyüş’e kapatma cezası

Bağımsızlık Demokrasi Sosyalizm İçin Yürüyüş dergisinin 25 Ekim ‘09 tarihli 195. sayısı “PKK propagandası” yapıldığı gerekçesiyle toplatıldı ve 1 ay yayın durdurma kararı verildi.

Yürüyüş adına yapılan açıklamada derginin karşı karşıya kaldığı ilk baskı olmadığı ifade edildi. Bir ay önce de yine toplatma ve yayın durdurma cezası verilerek dergisinin sesinin boğulmak istendiği söylendi. Demokrasiden, özgürleşmeden bahseden AKP’nin özgürlük anlayışının sınırları anlatıldı. Açıklamada şunlar söylendi:

“AKP iktidarı kendinden olmayan her şeye , herkese düşmanca yaklaşmaktadır. Bu anlamda onların sunduğu yalanları teşhir eden, gerçekleri halka gösteren devrimci basın her zaman öncelikli susturulması gereken hedefleri arasında olmuştur.(...)

İktidarın gerçekler konusundaki tavrı kendinden öncekilerle aynıdır. Bizim de gerçekleri haykırma konusundaki tavrımız da aynıdır. Gerçeklerin sesi olmaya, halkın sesi olmaya devam edeceğiz. Bunun için İrfan olduk, Ferhat olduk vurulduk, Engin olduk canımızı verdik. Yine vuruluruz, yine ölürüz ama susmayız.”


 

Halkevleri Ankara’da miting düzenledi

25 Kasım Pazar günü Halkevleri, “Halkın hakları var, krize karşı şartları var” şiarıyla Ankara’da miting düzenledi.

Halkevleri’nin “krizin yarattığı toplumsal yıkım karşısında haklarımız için birleşiyoruz” sloganıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında gerçekleştirdiği miting için Dikimevi Kavşağı’nda toplanan Halkevi üyeleri, miting alanı olan Kolej Kavşağı’na yürüdü.

Miting programında sırasıyla Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Barınma Hakkı Bürosu Avukatı ve Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Ender Büyükçulha, Halkevci Kadınlar adına Pınar Koyuncular, Engelli Hakları Atölyesi’nden Mahmut Keçeciler, üniversite ve lise öğrencileri adına Çağdaş Ersoy ve Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Samut Karabulut birer konuşma yaptı.

Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol mitingde yaptığı konuşmada, egemenlerin işçi ve emekçilere kölece çalışmayı, düşmanlığı dayattığını belirtti.

Mitinge, BMİS üyesi Renta işçilerinden ve Dev Sağlık-İş üyesi Okmeydanı Hastanesi işçilerinden de katılım vardı. İşçiler Arızlı emekçileriyle beraber mitingde konuşma gerçekleştirdiler.

 


Gözaltında işkence ve taciz...

ESP, 2 çalışanının Esenler’de barış gruplarının gelişiyle ilgili bildiri dağıtırken gözaltına alınması ve işkence görmesiyle ilgili 24 Ekim günü İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda basın açıklamasını gözaltında işkence ve tacize mağruz kalan Gökben Keskin gerçekleştirdi. Keskin yaptığı açıklamada, 21 Ekim Perşembe günü Esenler Birlik Köprüsü üzerinde ESP’nin “Kürt sorununda adil, onurlu, demokratik barış. Barış elçileri muhatap alınsın” bildirilerini dağıtırken gözaltına alındıklarını ve Esenler Üçyüzlü Polis Karakolu’na götürüldüklerini ifade etti. Keskin, gözaltına alınarak başlatılan keyfi uygulamaların karakoldada sürdüğünü belirterek, arama yapma bahanesiyle kendisini ve arkadaşı Yılmaz Selçuk’u iki ayrı odaya götürdüklerini söyledi. Keskin yaşadıklarının devamını şu sözlerle anlattı:

“Gayri hukuki uygulamayı kabul etmemem üzerine zorla alt kata indirildim. Orada üstüme çıkan polisler, 45 dakika süren ince arama işkencesini kendi aralarında mola vererek uyguladılar. İlk önce kaba dayak eşliğinde üzerimde bulunan ceketi çıkardılar. Bir süre sonra üzerimdeki diğer kıyafetleri çıkartıp sadece iç çamaşırlarım giyinik vaziyette 15 dakika yalnız bıraktılar. Sonra gelip zorla iç çamaşırlarımı çıkartıp kaba dayak eşliğinde vajinal bölge dahil arama yaptılar. Vajinal, göğüs, bacak ve karın bölgesine sürekli darbeler vurdular.”

Basın toplantısında, Emekçi Kadınlar Derneği adına konuşan Fahriye Ilgaz ise konuşmasında, saldırının iki yönlü olduğunu söyledi. Birincisinin kadın kimliğine dönük, ikincisinin ise barış mücadelesini engellemeye dönük bir saldırı olduğunu ifade etti. Açıklamada ESP adına Duriye Sezgin konuştu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

“Rantsal dönüşüme hayır”

Gebze Adem Yavuz ve Cumhuriyet Mahallesi emekçileri gerçekleştirilmek istenen “kentsel dönüşüm” uygulamalarına karşı yürüdü.

“Kentsel dönüşüm istemiyoruz!” başlığıyla toplanan imzaları teslim etmek için 23 Ekim günü Gebze Belediyesi’ne yürüyen emekçiler, burada basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in 20 Ekim tarihinde Cumhuriyet ve Adem Yavuz Mahallesi Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği’yle yaptığı görüşmede “kentsel dönüşüm” uygulamalarında geri adım atmayacağını ifade ettiği belirtildi. Başkanın, ilk Kirazpınar Mahallesi’nde gerçekleştirilecek olan yıkımların bir hafta sonra başlayacağı, ardından da Cumhuriyet ve Adem Yavuz Mahallelerinde yıkımların parça parça hayata geçirileceğini söylendiği belirtildi.

Emekçiler açıklamada evlerinin yıkılmasına izin vermeyeceklerini ifade ettikten sonra imzaları belediyeye teslim ettiler.

Kızıl Bayrak / Gebze

 


İzmir Liseli Gençlik Platformu çalışmalarından... 

İLGP çalışmaları kapsamında okulların açılmasıyla birlikte okullarda ve dershanelerde liseli gençliğe, sorunların nasıl anlatabileceğinin ve hangi araçların kullanılabileceğinin tartışıldığı toplantılar yapıldı. Toplantıya farklı liselerden katılım sağlandı.

Liseli gençliğin özgün sorunları üzerinden yürütülecek bir çalışma kapsamında, “Liselilere açık mektup” başlıklı bildiriler hazırlandı ve bildirilerin değişik liselerin önünde dağıtılması planlandı.

Toplantıdan çıkan sonuçlar çerçevesinde ilk olarak, 22 Ekim Perşembe günü Bornova’da bulunan liselere bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtım sırasında birçok liseliyle ticarileşen eğitim ve bu dönem sadece adı değişen ama mantığı aynı olan “Sınıfsal Eleme Sınavları” üzerinden tartışma imkânı yakalandı. Liselilerin bildiriye ilgisi yoğundu. Hatta başka liselerden arkadaşlarına vermek için bazı liseliler birkaç tane bildiri birden istedi.

İzmir Liseli Gençlik Platformu