30 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/42

  Kızıl Bayrak'tan
  “Açılım süreci”nin
ölü doğma ihtimali güçleniyor…
  Hezeyana dönüşen “Kürt açılımı”
“Açılım” eşliğinde
devlet terörü sürüyor
25 Kasım uyarı grevine hazırlanalım!
25 Kasım’a doğru şube ve işyerlerinden yansıyanlar...
  Entes güncesinden...
  Kent AŞ işçileriyle dayanışma eylemlerinden...
  Sınıf hareketinden...
  Gençlik çalışmasının güncel sorunları
  Gençlikten...
  İşçilerle konuştuk...
  Honduras halkının cunta
karşıtı direnişi sürüyor!
  NATO Savunma Bakanları’nın Bratislava Toplantısı…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden
  Sermaye, meslek odalarını denetimi altına almak istiyor...
  EMO “Yetkin, Yetkili ve Uzman Mühendislik Kavram ve Uygulamaları Kurultayı” düzenledi
  “Demokratik Türkiye ulusu”
hakkında birkaç söz -I-
M. Can Yüce
  Hrant Dink davasında kontrgerilla hukuku
işlemeye devam ediyor…
  Hasta tutsaklara özgürlük!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf hareketinden...

Direnişteki işçilerden ortak eylem!

 Hava-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışması yürütürken Sabiha Gökçen Havalimanı’nda işten atılan ISG işçileri, Esenyurt Belediyesi’nde sendikal örgütlenmeden dolayı işten atılan Esenyurt Belediyesi işçileri, BMİS’te örgütlendikleri için işten atılan Sinter Metal işçileri, işten atma saldırısına karşı direnen Entes işçisi Gülistan Kobatan ve pazar yerleri ellerinden alınan mağdur Esenyurt pazarcıları, 24 Ekim’de Taksim’de gerçekleştirdikleri eylemle sendikal örgütlenmeye yönelik baskıları ve işten atma saldırılarını protesto ettiler.

Eylemde ilk olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nda işten atılan Reyhan Kadirhan, Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu adına basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kriz sonucu değil, Hava-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle topluca işten atıldıklarını vurgulayan Kadirhan, 47 gündür sendika yetkisi beklediklerini ve yetkinin tanınmasının an meselesi olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasının ardından direnişte olan işçilere söz verildi.

Hava-İş Sendikası üyesi Sezgin Uzun, patronlara karşı direnişteki işçilerle birlikte ve kararlılıkla yürüyeceklerini söyledi.

Ardından Esenyurt Belediye işçileri adına konuşan Fatih Albayrak, Esenyurt Belediye Başkanı tarafından fiili saldırıya varan müdahalelerle karşılaştıklarını anlatarak, her Çarşamba yaptıkları eylemlere çağrı yaptı.

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan da yaptığı konuşmada, sermayenin saldırılarına karşı direnen işçilerin ortak bir mücadele hattı oluşturması gerektiğine vurgu yaptı. “Direniş Platformu içinde güçlerimizi birleştirip, mücadele edelim” dedi.

Sinter Metal işçileri adına konuşan Halit Yıldırım ise asalak patronlara seslenerek, “Üreten biziz, mağdur olanlar da biziz. Siz bizim sırtımızdan milyon dolarlar kazansanız da, kazanan biz olacağız!” dedi.

Belediye-İş 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm, saldırılara karşı ortak mücadele verilmesinin gerekliliğine değinerek bu eylemin bir ilk olduğunu ve direne direne kazanacaklarını ifade etti.

100’ü aşkın işçinin katıldığı eylem atılan sloganlarla son buldu.

Direnişteki işçiler eylem sonrası TMMOB MMO İstanbul Şubesi’ne geçerek direnişleri üzerine sohbetler gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Esenyurt’ta direniş sürüyor!

Esenyurt Belediyesi’nden sendikalı oldukları için işten atılan belediye işçilerinin direnişi sürüyor. İşçiler direnişin 72. günündeler ve her Çarşamba günü olduğu gibi Esenyurt Belediyesi önünde eylemdeydiler.

Esenyurt Belediyesi önünde biraraya gelen işçiler ve destekçi kurumlar burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Belediye-İş 2 No’lu Şube adına yapılan açıklamada işten atmaların devam edebileceği ifade edildi. Halen çalışmakta olan 5 sendikalı işçiye daha belediye tarafından “uyarı” yapıldığı, işçilerin işten atılmakla tehdit edildiği belirtildi. Basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Esenyurt Belediye Başkanı sendikalı işçiyi işten atarak bitirmek istiyor. Hem de hiç hukuk ve yasa dinlemeden. Esenyurt Belediye Başkanı yönetimin verdiği güçle işçileri bugün işten çıkarabilir. Ama unutmasın ki iktidarda olmak her zaman güçlü olması anlamına gelmez. Çünkü bizler de buna karşı mücadele ederiz. Esenyurt’ta esas gücün Esenyurt halkı olduğu unutulmasın.”

Esenyurt BDSP de eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt


Dev Sağlık-İş: “Sağlıkta taşeron olmaz!”

DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası, 24 Ekim günü Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan taşeron sağlık işçisi Mustafa Güneş’in domuz gribinden yaşamını yitirmesine ilişkin 27 Ekim Salı günü İstanbul Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek, “Sağlıkta taşeron olmaz!” dedi.

Kartal Koşuyolu ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde işten atma saldırısına karşı direnişlerini sürdüren Dev Sağlık-İş Sendikası’na üye taşeron işçilerinin, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen ve İTO yöneticileri ile SES çalışanlarının da destek verdiği eylemde basın açıklamasını Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Açıklamada taşeron sağlık çalışanlarının sahipsiz, güvencesiz ve geleceksiz çalıştırılmaya mahkum edildiği, Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastanede, sağlık hizmeti sunan Mustafa Güneş’in ölüm olayında olduğu gibi, hastanelerde emeği görünmeyenlerin ölümünün de yok sayıldığı ifade edildi.

Hüseyin Demirdizen ve SES Şişli Şube Sekreteri Akife Aktaş’ın da konuya ilişkin birer konuşma gerçekleştirdiği eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“En iyi Çağrı Merkezi” ödülü protesto edildi...

Çağrı Merkezi Çalışanları Derneği, 27 Ekim günü Lütfü Kırdar Kongre Merkezi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Çağrı Merkezi Fuarı’nda verilen “En iyi Çağrı Merkezi” ödülünü protesto etti.

Eylemde, “Çağrı merkezlerinde bir hayalet dolaşıyor / Çağrı Merkezi Çalışanları Derneği” pankartı taşındı.

Dernek adına yapılan basın açıklamasında, son üç yıldır olduğu gibi bu yıl da patronlar kulübünün birbirlerini ödüle boğmak için toplandığı ifade edildi.

Fuarda verilen ödülün sıfatının “en iyi çağrı merkezi”, ödülün tek kriterinin ise verimlilik olduğunun belirtildiği açıklamada, çağrı merkezlerinde çalışanların çok büyük bir çoğunluğunun asgari ücret aldığı ifade edildi. “Krize rağmen sektör büyüyor diyorlar, biz iddia ediyoruz büyüyen sektör değil sömürüdür” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, çağrı merkezlerinde çalışan müşteri temsilcilerinin yüzde kaçının sendikalı olduğu, yüzde kaçının açlık ve yoksulluk sınırının üzerinde ücret aldığı, yüzde kaçının sistit, nodül oluşumu ve bel ağrısı problemlerinden birini veya birkaçını yaşadığı, yeni gelen 30 bin kişinin bu koşullarda çalışmaya devam edip etmeyeceği soruldu.

Çağrı Merkezi Çalışanları Derneği’nin bu gidişata dur demek için “Çağrı Merkezi Çalışanıyım Haklarımı Biliyorum” kampanyası başlatacağı ilan edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Sağlık çalışanlarından uyarı eylemi...

 SES Aksaray Şubesi, Çapa Tıp Fakültesi önünde 27 Ekim günü gerçekleştirdiği basın açıklaması ile döner sermayenin adil dağıtılmasını, maaşa eklenmesini ve emekli maaşlarına yansıtılmasını istedi ve rektörlüğü sözünü tutması için uyardı.

KESK’in kararı ile 25 Kasım’da ülke genelinde grevde olacaklarını duyurdu.

Basın açıklamasını işyeri temsilcisi Ersoy Adıgüzel gerçekleştirdi. Adıgüzel yaptığı açıklamada, 8 Nisan 2009 tarihinde SES’in döner sermaye ile ilgili taleplerini rektöre ilettiğini, rektörün, döner sermaye adaletsizliği konusundaki taleplerin makul ve karşılanabilecek talepler olduğunu ve konu ile ilgili olarak çalışma başlatacağını söylediğini hatırlattı.

“Bugüne kadar taleplerimiz konusunda herhangi bir adım atılmadığı gibi, sayın rektörle görüşmek için yaptığımız randevu başvurularına yanıt alınamamış ve iletişim kanalı tıkanmıştır” diyen Adıgüzel, rektörün sendikaya verdiği sözü tutmasını ve döner sermaye dağıtımında adalet sağlanmasını, performansa dayalı döner sermaye dağıtımı planından vazgeçilmesini istedi. Talepleri karşılanmadığı takdirde, sendikalarının 4-5-6 Kasım tarihlerinde Çapa’da 2 saat işe geç başlama eylemi yapacağını, eylemlerinin yayılarak, Cerrahpaşa ve Kardiyoloji Enstitüsü’nde de devam edeceğini ve sonuç alana kadar süreceğini söyledi.

SES İstanbul Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli ise konuşmasında, taleplerini sıraladıktan sonra, bu talepler için 25 Kasım’da KESK’in kararı ile grevde olacaklarını duyurdu. Hasta yakınlarını birlikte mücadeleye çağırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

Metal İşçileri Kurultayı çalışmalarından...

Kartal’da kurultay toplantısı

25 Ekim günü bölgedeki metal işçilerini buluşturmak ve kurultayla beraber metal işçilerinin birliğini daha güçlü tartışmak üzere toplantı yapıldı.

Ön hazırlık sürecinde Metal İşçileri Kurultayı Kartal Hazırlık Komitesi, Metal İşçileri Bülteni’nin yeni çıkan sayısı ve toplantı çağrısını taşıyan el ilanlarının dağıtımını yaptı. Bölgedeki metal fabrikalarına 200 el ilanı ve bülten dağıtıldı. Ayrıca ABB, Lombardini, ALDEM ve Aksan gibi büyük metal fabrikalarının etrafına toplantı çağrısının ozalitleri yapıldı.

Pendik’te de bülten sanayi havzasındaki işçilerin servis noktalarına ve hedef fabrikalarda çalışan işçilere ulaştırıldı. Ek olarak toplantının ön çalışması olarak toplantıla çağrı ozalitleri işçi geçiş güzergahlarında kullanıldı. Yanısıra el ilanları bülten ile birlikte kullanılarak metal iş kolundaki örgütlü-örgütsüz fabrikalara dağıtıldı.

Toplantıda, kurultay sürecinin nasıl şekillendiği ve metal işçilerinin sorunlar karşısında ortak mücadele kanalı ihtiyacı anlatıldı. Toplantıya katılan işçiler kendi fabrikalarında karşılaştıkları sorunlardan aktarımlar yaparak sunumu güçlendirdiler. Özellikle sendikal bürokrasinin mücadeleyi etkileyebildiği üzerinde duruldu. İşçilerin bu olumsuzluklar üzerinden sendikalara güvenlerini yitirdiği, mücadele azminin de zayıfladığı belirtildi.

Toplantının ikinci gündemi olan taban örgütlülüklerinin vasfı da bu anlatımlar üzerinden örneklendirildi. Krizle birlikte patronların saldırılarını göğüsleyebilecek, sendikal bürokrasi karşısında işçilerin sesi olabilecek bir taban örgütlenmesi üzerinde duruldu. Son bir yıl içerisinde yaşanan mevzi direnişler ve taban örgütleri örnekleri aktarıldı. Sendikalı-sendikasız, fabrika atölye ayrımı yapmaksızın tüm metal işçilerinin birliğinin bugün ne anlama geldiği tartışıldı.

İşçilerin sunumlara ve tartışmalara etkin bir biçimde katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından, önümüzdeki hafta boyunca da metal sektöründe çalışan işçi kadınlara dönük hazırlanan anketlerle, kimi fabrikalardaki özgül sorunlarla birlikte kurultay çağrısının yer alacağı özel sayılarla Pendikli metal işçilerine seslenmeye devam edilecek.

Kızıl Bayrak / Kartal


Esenyurt’ta hazırlık çalışmalarından…

25 Ekim günü Esenyurt KHK, metal işçileri toplantısını gerçekleştirdi. Farklı metal fabrikalarından işçilerin bir araya geldiği toplantıda, işçi sınıfının yaşadığı saldırılar ve bu saldırılar karşısında metal işçileri birliğinin oluşturulmasının önemine vurgu yapıldı. Metal İşçileri Kurultayı’na, metal işçilerinin birliğini sağlama ve metal işçilerinin mücadele programını oluşturma hedefleriyle bölgede yapılacak hazırlıklar üzerine tartışmalar yürütüldü.

İşçiler, fabrikalarındaki durumu, fabrika özgünlüğünde yaşanan saldırıları ve bunun karşısında metal işçilerinin mevcut tablosunu ifade ettiler. Yürütülen tartışmalarla önümüzdeki dönem metal işçileri çalışmasına dair hedef oluşturuldu.

Kızıl Bayrak / Esenyurt


Küçükçekmece’de Metal İşçileri Kurultayı toplantısı

 Küçükçekmece KHK, yerel işçi toplantısını 25 Ekim günü gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde bölgedeki metal fabrikalarına toplantının duyurusu ve çağrısı yapıldı. Yine bu çerçevede bölgede ozalit ve afişler kullanıldı.

Toplantı, metal işçilerinin Türkiye işçi sınıfı mücadelesi tarihindeki yerinin, metal işçilerinin ve işçi sınıfının bugünkü mevcut tablosunun aktarımı ile başladı. Bu tabloyu işçi sınıfı lehine çevirme amacıyla bir araya gelen öncü metal işçilerinin mücadelenin önünü açmak ve metal işçilerinin devrimci birliğini oluşturma amaçlı yürüttükleri kurultay çalışmalarının genel ve bölgedeki durumu tartışıldı. Daha sonra toplantıya katılan işçiler yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerileriyle birlikte nasıl bir çalışma yapılması gerektiği konularında fikirlerini belirttiler. Toplantıda kurultaya daha güçlü gitmek ve bölgede metal işçilerinin birliğini sağlamak amacıyla bir metal işçileri komitesi oluşturulması ve bölgedeki fabrikalara daha geniş bir çalışmayla seslenilmesi, yeni fabrikalara müdahale edilmesi konusunda ortak bir fikir oluştu.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Ümraniye’de kurultay öncesi forum!

 Ümraniye KHK 25 Ekim günü bir forum gerçekleştirdi. 12 ayrı iş yerinden 20’nin üzerinde işçinin katıldığı forum 2,5 saatin üzerinde sürdü. Kurultay gündemleriyle ilgili bir dizi konu üzerinden tartışmalar ve konuşmalar yapılırken katılanların büyük bir bölümü söz alarak kendi düşüncelerini ifade ettiler.

Tartışmalar içerisinde metal işçileri kurultayının amacı ve hedefleri masaya yatırılırken; işçilerin birliği, metal işçilerinin çalışma ve yaşama koşulları, esnek çalışma koşulları ve bunların somutta yaşanan örnekleri, işçilerin yaşadığı özgüven sorunu gündemleştirildi. ENTES ve GÜRSAŞ’tan işçilerin katılımıyla da direnişler üzerinden belli tartışmalar yapılarak yol ve yöntemler konuşuldu.

Forumun sonunda Metal İşçileri Kurultayı’nın öncesi, kurultay günü ve sonrasıyla bir bütünlük içinde ele alınması gerektiği vurgulandı. Buna bağlı olarak bu çalışmayı tek başına kurultay günü yapılacak tartışmalara indirgememek gerektiği söylendi. Çalışmanın kurultay sonrasına taşınabilmesi için foruma katılan bütün işçiler kendi bulundukları fabrika ve iş yerlerinde kurultay çalışmasını büyütmeye ve taban örgütlülüklerini oluşturmaya çağrıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Topkapı’da kurultay tartışması

24 Ekim günü Topkapı’da hazırlık toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısı, toplantı davetiyeleri ile birlikte Topkapı ve GOP’ta bulunan metal fabrikalarına ulaştırıldı.

Toplantıda bölgede metal işçilerinin durumu ve çalışma koşulları ile birlikte kurultayda yaratılması hedeflenen mücadele programı üzerine tartışmalar yürütüldü. Düşük ücret, ücretlerin ödenmemesi, patron ve usta baskılarının yanısıra alınmayan iş güvenliği önlemleri ve yaşanan iş kazaları öne çıkan sorunlar oldu. Sendikal örgütlülüğün olduğu fabrikalarda ise gerçek anlamda bir örgütlülüğün bulunmadığı, buralarda bile ücretlerin ödenmemesi gibi sorunların sıklıkla yaşanabildiği vurgulandı. İşbirlikçi ve uzlaşmacı sendikacılığa karşı mücadelenin gerekliliğinin altı bir kez daha çizildi.

Hem patronların saldırılarına hem de sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin gerekliliği olarak metal işçilerinin tabanda bir araya gelmesinin önemi vurgulandı ve bu çerçevede kurultayın önemi tartışıldı.

Kurultaya bir fabrikadan iş kazaları ile ilgili bir sunum yapılmasının kararı alındı. Ayrıca kurultaydan sonra da bölgede belli periyotlarla metal işçilerini bir araya getirecek toplantı ve etkinlikler gerçekleştirilmesi kararı alındı.

Metal İşçileri Kurultayı Topkapı-GOP Hazırlık Komiteleri