30 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/42

  Kızıl Bayrak'tan
  “Açılım süreci”nin
ölü doğma ihtimali güçleniyor…
  Hezeyana dönüşen “Kürt açılımı”
“Açılım” eşliğinde
devlet terörü sürüyor
25 Kasım uyarı grevine hazırlanalım!
25 Kasım’a doğru şube ve işyerlerinden yansıyanlar...
  Entes güncesinden...
  Kent AŞ işçileriyle dayanışma eylemlerinden...
  Sınıf hareketinden...
  Gençlik çalışmasının güncel sorunları
  Gençlikten...
  İşçilerle konuştuk...
  Honduras halkının cunta
karşıtı direnişi sürüyor!
  NATO Savunma Bakanları’nın Bratislava Toplantısı…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden
  Sermaye, meslek odalarını denetimi altına almak istiyor...
  EMO “Yetkin, Yetkili ve Uzman Mühendislik Kavram ve Uygulamaları Kurultayı” düzenledi
  “Demokratik Türkiye ulusu”
hakkında birkaç söz -I-
M. Can Yüce
  Hrant Dink davasında kontrgerilla hukuku
işlemeye devam ediyor…
  Hasta tutsaklara özgürlük!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya işçi ve emekçi hareketinden

Hindistan’da ataması yapılmayan öğretmenler açlık grevinde!

Hindistan’da Goa Kamu Hizmeti Komisyonu’nun seçtiği öğretmenler 6 gün önce açlık grevine başladı. Süresiz açlık grevinin 5. gününde sağlık durumu kötüleşen öğretmenlerden biri gördüğü tedaviden sonra yeniden açlık grevine katıldı.

Öğretmenler açlık grevine devlet tarafından atamalarının yapılmamasını protesto etmek için başladı.

Açlık grevi Matematik, Ekonomi, Coğrafya, Fizik, Kimya, Biyoloji, Dil ve Muhasebecilik bölümlerinden yaklaşık 52 öğretmen tarafından sürdürülüyor…


Endonezya: “Can güvenliğimiz sağlanana kadar grevdeyiz!”

Endonezya’da yüzlerce maden işçisi 26 Ekim günü greve çıktı.

Endonezya’nın en büyük altın ve bakır şirketi PT Freeport’ta çalışan yüzlerce işçi kendilerine dönük saldırıların sürdüğünü söyledi ve bu durumu greve çıkarak protesto etti.

İşçileri taşıyan otobüs konvoyuna, maden işletmesine giden Timika-Tembagapura yolu üzerinde kimlikleri belirlenemeyen kişiler silahlı saldırıda bulundu.

İşçiler eşleriyle birlikte Gorong-Gorong otobüs terminalinden Mimika Yasama Konseyi binasına doğru yürüyüşe geçerek şirketin, polisin ve hükümetin güvenlik sorununu çözmesini istediler.

Freeport işçileri, güvenlikle ilgili talepleri karşılana dek iş başı yapmayacaklarını söyledi.


Malavi Cumuriyeti’nde işçiler ırkçılığa karşı grevde!

Güneydoğu Afrika’da bulunan Malavi Cumuriyeti’nde ülkenin en büyük perakende şirketi Shoprite işçileri 26 Ekim günü greve çıktı.

Malavi Shoprite İşçileri Sendikası üyesi işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve şirket yönetiminin ırkçı söylemlerinin son bulmasını istedi.

İşçiler “beyaz” yöneticilerin yerli işçilere “kafir”, “maymun” dediğini ve daha pek çok ırkçı söylemlerde bulunduğunu ifade ettiler.


Kosta Rika’da liman işçileri grevlerini sonlandırdı…

Kosta Rika’nın Limón Limanı’nda başlayan grev işçilerle JAPDEVA yönetimi arasından yapılan anlaşmayla sona erdi.

1.400 sendikalı işinin çalıştığı limanda 50 işçi zam talebiyle grev kararı almıştı.

Sendika işçilerin grev kararını onaylamadığını, fakat yapılacak olan grevi de engellemeyeceklerini söylemişti.

50 işçiyle liman yönetimi arasında yapılan anlaşmada işçilere %2.4’lük zam yapılması kararlaştırıldı. İşçiler zamlarını bu haftadan itibaren almaya başlayacaklar.

 

ITF’den eylem haftası!

Uluslararası Ulaşım İşçileri Federasyonu (ITF), dünyanın en büyük dağıtım şirketlerinden Deutsche Post DHL işçilerini eylem haftasına katılmaya çağırdı.

23 Ekim günü ITF yönetim kurulunun Londra’da yaptığı toplantıda işçilere 9-13 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan ITF-UNI DHL işçilerinin ortak eylemine aktif katılma çağrısı yapıldı.

Eylem haftasıyla DHL İşçilerine Saygı kampanyasını güçlendirmek ve duyurmak hedefleniyor. Kampanya ise, hangi işi yaptıklarına bakılmaksızın tüm DHL işçilerinin şirket yönetiminde söz sahibi olmasını talep ediyor.

ITF ayrıca Deutsche Post DHL’de dünya genelinde yaşanan işten atmaları ve bunun işçilerin yaşamları üzerindeki etkisini de kınadı. Şirketin sendikal hakları ihlal ettiği, işçileri ilgilendiren meselelerde şirketin sendikayla herhangi bir görüşme yapmadığı ifade edildi. ITF, şirketi işçilere ve sendikal haklarına saygı göstermeye çağırdı.


Hindistan’da açlık grevi!

Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde bulunan 7 tekstil fabrikasında işçiler 24 Ekim günü bir günlük açlık grevi yaptı. Yaklaşık 200 işçi, tekstil işçileri sendikalarının oluşturduğu Birleşik Eylem Komisyonu’nun ikramiye talebinin karşılanmaması üzerine yaptığı toplantılarda alınan karar sonrası açlık grevi yaptı.

Grevin yapıldığı 7 fabrikada 3,500’ü kadrolu olmak üzere toplam 5,500 işçi çalışıyor.


Güney Koreli demiryolu işçileri grev kararı aldı!

Güney Kore’de sendika üyesi demiryolu işçileri ücretlerine zam yapılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için grev kararı aldı.

Koreli Demiryolu İşçileri Sendikası açıklamada 25 bin üye işçiden %76.58’inin grev yapılması yönünde oy kullandığını söyledi.


İngiltere: İki günlük posta grevi sona erdi

İngiltere’de Birleşik Krallık Posta Servisi Royal Mail’de posta servisi çalışanlarının ülke genelinde sürdürdüğü iki günlük grev sona erdi. 22 Ekim günü posta merkezlerinde çalışan 42 bin kişi greve katıldı. Posta servisi çalışanları sendikasının açıklamasına göre Perşembe günü 3 günlüğüne yeniden greve gidilecek.  

Posta servisi çalışanları çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve kurumda yapısal yenilenmelere gidilmesini talep ediyorlar.

Grev nedeniyle gönderilen postaların yüzde 40’ı gecikmeye uğradı.


Polonyalı inşaat işçilerinden grev uyarısı!

Varşova’da UEFA 2012 maçları için inşa edilen Milli Stadyum’da çalışan işçiler bir süredir maaşlarını alamıyor. İşçiler birkaç kez grev ve eylem yaparak maaşlarının ödenmesini istedi. Pek çok işçi işten ayrılırken geriye kalan işçiler ise iş bırakma eylemlerine devam etmeyi düşünüyor.

Union of Syndicalists’te örgütlü işçiler önümüzdeki hafta stadyumun inşaat alanında bir eylem yapmayı planlıyor. Yapılacak olan eylemle işçiler Polonya’da inşaat sektöründe taşeron firmaların işçi hakları ihlaline karşı sözlerini söyleyecekler.


İspanya’da 400 uçuş iptal edildi!

İspanya’nın en büyük havayolu şirketi olan Iberia Havayolları’nda 26 Ekim Pazartesi ve 27 Ekim Salı günleri yapılacak olan 400 uçuş işçilerin grev kararı sonucunda iptal edildi. Madrid’ten Lisbon, Paris, Londra, Brüksel, Amsterdam ve Frankfurt’a yapılacak uçuşlar ertelendi.

CTA ve SITCPLA sendikalarıyla şirket arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadı. Bunun üzerine sendikalar işçilere grev çağrısında bulundu.

Grev çağrısı, şirketin maaşların dondurulması ve zorunlu erken emeklilik kararlarını duyurduğu gün yapıldı.

Talepler karşılanmadığı taktirde 10-11 Kasım tarihlerinde de grev yapılacağı açıklandı.


Öğretmenlerden grev uyarısı! 

Kenya’da öğretmenler hükümet maaş kesintisi kararını geri almadığı taktirde grev yapacaklarını duyurdular.

Kenya Ulusal Öğretmenler Sendikası, Eğitim Bakanı Sam Ongeri’den Öğretmen Hizmetleri Ücret Komitesi’ni toplayıp bu konunun bir an önce konuşulmasını istedi.

Sendika Cuma günü yaptığı açıklamada 94 bin öğretmeni ilgilendiren maaş konusundaki görüşmelerin sendika ve Öğretmen Hizmet Komisyonu arasında olmasını gerektiğini söyledi.


Arjantin: Sağlık sektöründe grev

Arjantin’de Buenos Aires’te 21 Ekim Çarşamba günü devlet hastanelerinde çalışan sağlık emekçileri 48 saatliğine greve gitti. Sağlık emekçileri yüzde 22 ücret artışı ve 600 asistan doktorun işe alınmasını talep ediyorlar. Bu son 1 ay içinde gerçekleşen 4. grev oldu. Sağlık emekçilerinin grev yaptığı günler için ücret ödenmeyecek.  

 

Macaristan: AB ve İMF dayatmalarına karşı grev ve gösteriler

Macaristan’da demiryollarında 9 saatlik grev yaşandı. Demiryolu işçileri grev eylemi ile devlet bütçesinde kısıtlamaya gidilmesi planlarını protesto ettiler. Macaristan’da demiryolu ağının büyük bir kısmı kısıtlamalar nedeniyle iptal edilecek.

Ayrıca 2 bin itfaiye işçisi de parlamentonun giderleri yüzde 5 kısma planına karşı yürüdü.

Macaristan hükümeti bu planları ile AB ve İMF nin yaptırımlarını yerine getiriyor.

 

Almanya: Bina temizlik işçilerinden ülke çapında grev

Bina temizlik işçileri 20 Ekim günü ilk süresiz greve başladılar. İG BAU sendikasının açıklamasına göre başlangıcı Magdeburg Üniversitesinde çalışan temizlik işçileri yaptı. Gece vardiyasında başlayan grev sabah vardiyasında diğer eyaletlere de yayıldı. Önümüzdeki günlerde grevlerin yaygınlaşması bekleniyor. İG BAU sendikası görünmeyenlerin grevinin başladığını vurguladı.

 

Hindistan: 80 bin otomobil işçisi greve gitti

Hindistan’ın Haryana eyaletinde bulunan Gurgaon kentinde 20 Ekim günü otomobil sektöründe 60 işletmede çalışan 80.000 işçi greve gitti. İşçiler hafta sonu bir işçinin öldürülmesi nedeniyle Rico Otomobil menajerinin cezalandırılmasını talep ediyorlar. Rico’da calışan 3 bin işçiden 1700 kişi sendikalarının tanınması ve daha fazla ücret için haftalardır grevdeler.

 

Tayland: Demiryollarında grev

Tayland’ta State Railway of Thailand (SRT) da çalışan lokomotif sürücüleri grevdeler. İşçiler lokomotiflerde minimum düzeyinde olan güvenlik koşullarının yükseltilmesini talep ediyorlar. Hükümet ise bunu reddediyor, polis ve asker ile lokomotiflerin yeniden çalışması için gerekli olan neyse onu yapacakları tehditlerini savuruyor.  


İtalya’da yüzbinler haykırdı: “Bu krizi biz ödemiyoruz!” 

İtalya’da 23 Ekim Cuma günü COBAS, CUB ve SdL gibi ilerici sendikaların çağrısına uyan binlerce kişi Berlusconi hükümetini ve sınıf düşmanı politikalarını protesto ederek greve gitti.

Grev nedeniyle özellikle kamu otobüsleri ve metrolar kullanılamadı. Mailand, Turin ve Neapel gibi büyük kentlerde hayat felce uğradı. Pilotların ve havaalanı yer personelinin de greve gitmesiyle havaalanlarında 12.00 ile 16.00 saateri arasında uçak seferleri yapılamadı.

Ayrıca ilk ve ortadereceli okullarla, üniversitelerde de iş bırakma eylemleri ve protesto gösterileri gerçekleşti.

CGIL, CISL und UIL gibi büyük sendikalar grev çağrısına katılmadılar.

COBAS, CUB ve SdL ise işten atılmaları protesto ederek, iş saatlerinin kısaltılması, daha yüksek maaş ve emeklilik maaşının yaşam standartlarına göre ayarlanması,w herkese asgari ücret, eğitim ve kamu sağlık sisteminin modernize edilmesi talepleriyle işçi ve emekçileri greve çağırdılar.

Eğitim emekçileri ise hükümetin planladığı eğitim reformunu greve katılarak protesto ettiler. Bu reform nedeniyle 80 bin öğretmen işini kaybedecek ve ücret kesintileri gerçekleşecek. Genel greve ulaşım, sağlık, kamu yönetimi ve eğitim sektöründen emekçiler katıldı.

Öğleden sonra Roma’da yüzbinlerce kişinin katıldığı kitlesel bir gösteri oldu. “Bu krizi biz ödemiyoruz!” sloganı altında gerçekleşen kitlesel gösteri, krizin sonuçlarına karşı İtalyan işçisinin ilk büyük eylemi oldu. Gösteriye tüm ülkeden katılım gerçekleşti. 

CUB Sendikası Başkanı greve 2 milyon kişinin katıldığını ifade etti

 

 

Hindistan’da çatışma çıktı, 4 kişi yaralandı! 

Hindistan’da Sajad Ahmad Lone, Cumartesi günü Watergam ordu kampında vuruldu. Ordu güçleri Lone’un kampa izinsiz girdiğini ve bu yüzden kendilerini savunmak için ateş ettiklerini söyledi. Yerliler ise herhangi bir uyarı yapılmadan ateş açıldığını söyleyerek saldırıyı kınadı ve yetkililerden olayın araştırılmasını istedi.

Sajad Ahmad Lone adlı gencin askerler tarafından katledilmesini protesto etmek için Batmaloo, Maisuma, Gawkadal ve çevresinde eylemler yapıldı. Polisin eylemlere saldırması sonucu 4 kişi yaralandı.

Saldırıyı lanetlemek için 26 Ekim günü özgürlük sloganlarıyla Maisuma ve çevre bölgelerde sokaklara çıkan gençler polislerin coplarına ve gaz bombalarına taşlarla karşılık verdiler. Burada çıkan çatışmada 2 kişi yaralandı.

Çatışmalar bir süre sonra Srinagar şehrinin Batmaloo bölgesine de yayıldı ve 2 kişi daha polisin saldırısı sonucu yaralandı.


Londra’da savaş protesto edildi 

Londra’da binlerce kişi 24 Ekim günü alanlara çıkarak savaşı protesto etti. Hyde Park’ta öğle saatlerinde buluşan kitle, Afganistan’daki savaşın durdurulması ve birliklerin ülkeye geri dönmesi için yürüdü.

Yürüyüşte “Savaş durdurulsun!”, “Afganistan’dan defol!”, “Birlikler eve!” pankartlarının yanında, Irak ve Filistin’deki savaşın son bulması için ve İran’a savaş açılmasına karşı pankartlar taşındı, sloganlar atıldı.

Yürüyüşte, günlerdir protestoları süren ırkçı-faşist Ulusal Parti BNP başkanı Nick Griffin’in BBC’de bir tartışma programında yer alması da protesto edildi.  

Yürüyüşün en önünde Afganistan’a gönderilmeyi reddettiği için disiplin cezasından yargılanması beklenen Joe Glenton ve eşi yürüdü. Joe Glenton 2004 yılında orduya katılmış 2006 yılında Afganistan’a gönderilmiş ancak 2 yıl önce kendi isteğiyle İngiltere’ye dönmüş ve ordudan ayrılmaya karar vermişti. Glenton mahkemece suçlu bulunursa sivil cezaevine gönderilecek.

İngiltere Afganistan’da en fazla askeri bulunan 2. ülke ve halen 9 bin askeri bulunuyor. Bugüne kadar 222 işgalci Britanya askeri Afganistan’da öldü