7 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47(47)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sermayenin asgari ücret oyunu başladı…
  Kürt sorununu ABD de, işbirlikçi sermaye devleti de çözemez!..
PKK’nin Kürt sorununa ilişkin yeni “çözüm anahtarı”!..
Telekom grevinin öğrettikleri....
Oylanan ve seçilen senin geleceğindir;
geleceğine ve Türk–İş’e sahip çık!- Yüksel Akkaya
TİB 2. Tersane İşçileri Kurultayı’na hazırlanıyor!
  Dine, gericiliğe ve simgelerine karşı
tutumumuz üzerine
  İşçi partisinin din karşısında tutumu
V. İ. Lenin
  Sosyalizm ve Din
V. İ. Lenin
  “Yalanlarınızı da alın gidin!”
  BMİS Genel Kurulu’na doğ
  Putin AKKA’yı askıya alan parlamento kararını onayladı…
  Dünyadan...
  “Çözüm Deklarasyonu” ya da “Demokratik Özerklik” mi, yoksa teslimiyet platformunun tekrarı mı? - M. Can Yüce
  Kasım ayında tüm yayın dönemimizin
en yüksek rakamları...
  Yeni bir mevzi: Kartal İşçi Kültür Evi Derneği açıldı
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yeni bir mevzi: Kartal İşçi Kültür Evi Derneği açıldı

Yeni bir dünya, yeni bir kültür için!..

“Yeni bir dünya, yeni bir kültür!” şiarıyla yola çıkan Kartal İşçi Kültür Evi Derneği, 2 Aralık günü Karlıktepe Mahallesi Fahri Korutürk Caddesi, Gülpınar Sokak’ta bulunan dernek binasında gerçekleştirilen açılış etkinliği ile kapısını Kartallı işçi ve emekçilere açtı.

Açılış, Kartal İşçi Kültür Evi Derneği adına yapılan kısa bir konuşma ile başladı. Ardından kültür evinin kurucularından biri, derneğin açılış sürecini, amaç ve hedeflerini özetleyen, işçi ve emekçileri kurumu sahiplenmeye çağıran bir konuşma yaptı. Kültür Evi çalışanı konuşmasında; Kartal İşçi Kültür Evi Derneği’ni yoktan varettiklerini, birçok emekçinin çabası ve özverili çalışması ile bugüne gelindiğini ve bundan sonra da kurumun sahiplenilerek güçlendirileceğini vurgulayarak şunları söyledi: “‘Yeni bir dünya, yeni bir kültür için’ yola çıktık. Eğer bizler bu kurumu sahiplenirsek, bu kurumu emeğin, üretimin, dayanışmanın bir mevzisine çevirirsek, o zaman ortaya attığımız iddia hayat bulur ve biz o zaman yeni bir dünya kurmanın ilk adımlarını atabilir, yeni bir kültürün yaratıcıları olabiliriz...”

Konuşmanın ardından etkinlik işçi sınıfının onurlu mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu ile devam etti. Saygı duruşu sırasında hep bir ağızdan coşkulu bir şekilde “Güneşi içenlerin türküsü” adlı şiir okundu.

“Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Ahmet Arif, Ruhi Su…Duvarlardan, sömürüden, baskıdan kurtulmuş bir dünya özlemiyle yaşayan ve tüm sınırları zorlayarak hayatlarını buna adayan, sanatlarını zora karşı silaha çeviren ozanlar, sanatçılar… Bizler bu kültürün mirasçılarıyız. Şiirleri ile umut aşılayan, türküleriyle ayağa kaldıran, filmleriyle gerçeği anlatan sanatçıların yarattığı kültürün mirasçılarıyız” sözleri ile devrimci sanatçılar selamlandı. Etkinlik metal sektöründe çalışan bir işyeri temsilcisinin sunduğu müzik dinletisi ile devam etti. Çeşitli dillerde türkü ve marşlar söyleyen işyeri temsilcisi arkadaşımız, İşçi Kültür Evi Derneği’ni selamlayarak sahneden ayrıldı.

Etkinlik, yapılan konuşmalarla devam etti. Etkinliğe destek veren Emekli-Sen Kartal Şubesi adına başkan Yılmaz Gündoğdu bir konuşma yaptı. Egemenlerin işçi ve emekçileri kendi kültürüne yabancılaştırdığını ifade eden Gündoğdu, kurumu selamlayarak ve destek mesajını ileterek sahneden ayrıldı. Etkinliğe katılan Telekom işçileri de yaşadıkları grev sürecine değinerek, grevin işçilere kazandırdıklarını ifade ettiler, hak arama mücadelesinin ve dayanışmanın bir mevzisi olacak olan Kartal İşçi Kültür Evi Derneği’ne sahip çıkılması gerektiğini vurguladılar.

Tersaneler cehenneminde adım adım mücadeleyi ören Tersane İşçileri Birliği adına konuşma yapan tersane işçisi ise, Kartal’da açılan bu kurumu tersane işçileri olarak sahiplendiklerini ve dayanışma içinde olacaklarını vurguladı. Konuşmasını 9 Aralık’ta gerçekleşecek olan 2. Tersane İşçileri Kurultayı’na çağrı yaparak bitirdi.

Türkiye’nin çeşitli illerinde ve İstanbul’un farklı bölgelerinde yıllardır çalışma yürüten İşçi Kültür Evleri adına da bir konuşma gerçekleştirildi. Kültür evlerinin işlevini ve uzun yılları alan mücadelesini anlatan konuşmacı, Kartal’da açılan bu kurumun da süregiden mücadelenin bir parçası olacağını ifade etti. İşçilerin ve emekçilerin sermayenin dayattığı kültürü değil, ağaca, demire şekil verenlerin kendi kültürünü yaratması gerektiğini ifade ederek konuşmasını bitirdi.

Etkinlik Nurettin Güleç’in söylediği türkü ve marşlarla devam etti. Coşkulu ve hep bir ağızdan söylenen türkülerin ardından halaylar çekildi. Etkinliğin sonunda, gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir yaşamı ilmek ilmek örmeye çağrı yapıldı.

Etkinliğe Genel-İş 3 No’lu Bölge Başkanı ve 1 No’lu Şube Sekreteri, çeşitli sektörlerden işçiler de katıldılar.

Etkinlikte Kızıl Bayrak gazetesi merkez büro çalışanları ve BDSP’nin mesajı okundu.

Etkinliğe 100’ü aşkın işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal