31 Ağustos 2007 Sayı: 2007/34(34)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı saldırıları meşru-militan
mücadeleyle karşılamalıdır!
  Gül Cumhurbaşkanı oldu, düzenin krizi sürüyor...
Hak ve özgürlükler sınıf
mücadelesiyle kazanılabilir!
Grev hakkı sermaye medyasının
hedef tahtasında!
Liberal sol için bir pusula ya da islami
demokratik faşizmin işçi sınıfı ile imtihanı / II
Yüksel Akkaya
Toplu görüşme oyununda sona gelindi...
  Siyonizm destekçilerinin ikiyüzlülüğü!
  Sermayenin saldırılarına karşı taban inisiyatifini geliştirelim...
  Seçimler ve yeni dönem/3
Dinsel gericiliğin güçlenmesinde dış etkenler
  Anayasa değişikliğinin perde arkası
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu’yla iş cinayetleri üzerine konuştuk…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Texim işçileri mücadeleyi yükseltiyor!
  Tarım işçilerinin sömürü ve baskıya karşı
örgütlenmekten başka yolu yok!
  4. Mamak Kültür-Sanat Festivali başarıyla gerçekleşti!
  Gerçek barış, sosyalizm uğruna
savaşılarak kazanılır!
  Kürdistan’da AKP’nin oyları
neden yükselişte?
M. Can Yüce
  İdeolojik ve ekonomik zorun konsantrasyonu: Özelleştirmeler
Volkan Yaraşır
  Dünyadan...
  Bir-Kar Gençliği temsilcisi ile konuştuk...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Silopi: “Termik santrallere hayır!”

Karadeniz Enerji Yatırımları Şirketi 7 yıl önce Silopi’de termik santral kurdu. Burada üretilen elektrik Irak’ın kuzey bölgesine dağıtılıyor. Şimdi de Silopi’de başka bir şirket yeni bir termik santral kurma hazırlığı içerisinde. Dumanlarını gökyüzüne salan termik santrallerin işletilmesi doğaya ve insan sağlığına ciddi biçimlerde zarar vermesine rağmen nükleer enerji konusunda sergilenen tutum burada da gösteriliyor.

Silopi Gençlik İnisiyatifi, termik santralin çevreye vereceği zararların öne çıkartıldığı bir miting örgütledi. Mitinge Silopi Belediye Başkanı Muhsin Kunur da dahil olmak üzere birçok sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı. Şehir merkezinde oluşturulan konvoylarla termik santrallerin bulunduğu bölgeye giden eylemciler beyaz kefene sarılı tabut taşıdılar.

 

Avcılar’da Romanlar polisle çatıştı!

Avcılar’da çadırlarda yaşayan Romanlar, 26 Ağustos günü kendilerini tahliye etmek isteyen polis ve zabıtaya karşı direndi. Polisin Yeşilkent, Tahtakale ve Bahçeşehir kavşak noktalarında bulunan çadırları tahliye etmek için düzenlediği operasyona Romanlar taşlar ve sopalarla karşı koydu.

Kolluk güçleri cop ve göz yaşartıcı bomba kullandı. Karşısında direniş görünce saldırganlaşan polis, Romanlar’ı zorla çadırlarından sürükleyerek, hunharca dövdü. Daha sonra 50 çadır, 6 at arabası ve bazı eşyaları ateşe vererek yaktı!

Romanlar’a hiçbir alternatif çözüm sunmadan döverek çadırlarından çıkaran ve sonra da tüm eşyalarını yakan zihniyet, bu vahşeti zenginler rahatsız olmasın diye yapıyor!

 

İstanbul’da yıkımlar gündemde!

Sermayenin rant alanı olarak gördüğü emekçi semtlerinde yıkımlar yeniden gündeme gelecek. Çünkü zengin azınlığa lüks konutlar yapma arayışını sürdüren inşaat firmaları “sıkıntı”da.

Şehir içinde arazi bulmakta “sıkıntı” yaşadıklarını dile getiren inşaat firmaları kentsel dönüşüm alanlarına ağırlık veriyorlar. Firmalar devletin kendilerine sunduğu kentsel dönüşüm imkanından faydalanmak için bu projelere el atıyorlar.

Emekçi semtlerindeki konutları yıkarak yerine zenginlere havuzlu villalar yapmaya hazırlanan inşaat şirketlerinden Ofton İnşaat, Beyoğlu, Tarlabaşı, Kasımpaşa gibi şehrin göbeğindeki semtlerdeki yıkık bina ve gecekonduları yıkarak yeni proje üretmeyi planlıyor. Firma yaklaşık 30 milyon dolar yatırımla Kurtuluş’un ilk ve tek site ölçekli projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Elysium Cool adındaki proje, semti, içinde fitness center’dan sauna ve fin hamamına, açık ve kapalı yüzme havuzlarından çocuk oyun alanlarına, kuaför ve markete kadar geniş sosyal alanları bulunan bir site şeklinde tasarlanıyor.

Altyapı sorunlarıyla boğuşan emekçiler sosyal yaşam alanlarından kovulacak, yerine zenginlere süper lüks konutlar yapılacak. Bu lüks konutlar şimdiden alıcı bulmuş durumda. Mayıs’ta satışına başlanan projenin dörtte birinin satıldığı ifade ediliyor. Konutların 2008 Aralık’ta teslim edileceğini dile getiriliyor.

Tarlabaşı, Kasımpaşa ve Hacıhüsrev’in yanısıra yine emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Pendik, Tuzla, Kartal ve Maltepe sahili, Avcılar, Bağcılar, Eminönü, Kadıköy Emekevler, Kağıthane, E-5 ile Kurtköy arasındaki alan bölge ve Şişli Kuştepe de kentsel dönüşüm alanları içinde yer alıyor.

Daha önce Ankara’daki Dikmen Vadisi projesini hazırlayan Aktürk’ün yanısıra Ağaoğlu ve Sinpaş da İstanbul’da bu alanlarla ilgileniyor. Atapol markası ile konut üreten Ergün Polat İnşaat ise bu kapsamda Kasımpaşa’nın ilk site projesini inşa ediyor. Şerif Ali, Feriköy ve Çamlıca’da projeye başlayan Alice İnşaat da Üsküdar başta olmak üzere kentsel dönüşüm projeleriyle ilgileniyor.

Özetle önümüzdeki aylarda yıkımlar yeniden gündeme gelecek. Devlet emekçi semtlerini yıkarak inşaat firmalarına yeni rant alanları açacak. Yeni yıkımlara ve direnişlere bugünden hazırlanmak gerekiyor.

 

“İşkencesiz bir Türkiye mümkün!”

20 Ağustos günü Esenyurt’ta “eylem yapmaya hazırlandıkları” gerekçesiyle gözaltına alınan 6 kişi jandarmanın vahşi işkencesine maruz kalmıştı. İşkence görenlerin avukatı Baran Doğan 25Ağustos günü İHD’de bir açıklama yaptı. Yaşanan işkenceleri ve hukuk skandallarını anlattı.

İHD adına yapılan açıklamada, işkencenin kişiyi ve dolayısıyla toplumu sindirmeyi, terörize etmeyi amaçladığı, işkencenin hala bir devlet politikası olduğu ve son günlerde artan işkence vakalarının bunun bir göstergesi olduğu ifade edildi. İşkence ve kötü muameledeki artışta Polis ve Selahiyetleri Yasası’nın değiştirilmesinin büyük payı olduğu vurgulandı.

Kızıl Bayrak/İstanbul