31 Ağustos 2007 Sayı: 2007/34(34)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı saldırıları meşru-militan
mücadeleyle karşılamalıdır!
  Gül Cumhurbaşkanı oldu, düzenin krizi sürüyor...
Hak ve özgürlükler sınıf
mücadelesiyle kazanılabilir!
Grev hakkı sermaye medyasının
hedef tahtasında!
Liberal sol için bir pusula ya da islami
demokratik faşizmin işçi sınıfı ile imtihanı / II
Yüksel Akkaya
Toplu görüşme oyununda sona gelindi...
  Siyonizm destekçilerinin ikiyüzlülüğü!
  Sermayenin saldırılarına karşı taban inisiyatifini geliştirelim...
  Seçimler ve yeni dönem/3
Dinsel gericiliğin güçlenmesinde dış etkenler
  Anayasa değişikliğinin perde arkası
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu’yla iş cinayetleri üzerine konuştuk…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Texim işçileri mücadeleyi yükseltiyor!
  Tarım işçilerinin sömürü ve baskıya karşı
örgütlenmekten başka yolu yok!
  4. Mamak Kültür-Sanat Festivali başarıyla gerçekleşti!
  Gerçek barış, sosyalizm uğruna
savaşılarak kazanılır!
  Kürdistan’da AKP’nin oyları
neden yükselişte?
M. Can Yüce
  İdeolojik ve ekonomik zorun konsantrasyonu: Özelleştirmeler
Volkan Yaraşır
  Dünyadan...
  Bir-Kar Gençliği temsilcisi ile konuştuk...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bir-Kar Gençliği temsilcisi ile konuştuk...

“Kapitalist-emperyalist sistemin gençliğe verebileceği hiçbir şey yoktur!”

- Kısaca Bir-Kar hakkında bilgi verir misiniz?

Tam ismi İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu olan Bir-Kar, birlik ve kardeşlik kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır.

Bir-Kar’ın kuruluşuna ve adına kaynaklık eden, Avrupa’daki ekonomik ve sosyal koşullardır. Örneğin bugün AB’nin en büyük ülkesi Almanya’ya bakalım. 80 milyonun üzerinde nüfusu olan Almanya’da bu nüfusun 10 milyonundan fazlasını “yabancı” denilen göçmenler oluşturmaktadır. Bu göçmen nüfusun ezici çoğunluğu ise (yaklaşık 3 milyon) Türkiyeli işçi ve emekçiler...

‘60’lı yıllarda başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gelip yerleşen bu nüfus artık burada kalıcıdır, buranın bir parçasıdır. Türkiyeli ve diğer uluslardan göçmen emekçilerin yerli işçi ve emekçilerle eşit haklara sahip olmama, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık gibi kendine has sorunları olsa da, sermayenin saldırıları esasta ulus farkı gözetmeden hepsini kapsamaktadır. Sosyal hak gaspları, işsizlik, militarizm ve polis devleti uygulamaları yerli-yabancı tüm işçi ve emekçileri hedeflemektedir.

Her ulustan işçi ve emekçinin sermaye sınıfına karşı enternasyonalist devrimci birliğini sağlamak esas olarak buradaki yerli işçi sınıfı ve onların öncü partilerinin görevidir. Fakat bu, toplumun bir parçası olan bizlerin bu saldırılar karşısında eli kolu bağlı duracağı anlamına gelmiyor. Bize düşen görevler de var.

İşte Bir-Kar, başta Türkiyeli işçi ve emekçiler olmak üzere, yaşadığımız ülke proletaryasının devrimci mücadelesine destek olmak misyonuyla kurulmuş bir platformdur.

Değişik uluslardan işçi ve emekçileri, ortak düşman olan sermaye sınıfına karşı birleştirmeyi, kaynaştırmayı ve mücadeleye sevk etmeyi hedefleyen, “sınıfa karşı sınıf’’ bakış açısıyla hareket eden, işçilerin birliği, hakların kardeşliği üzerinde yükselen bir platformdur.

- Peki çalışmalarınızın içinde gençlik çalışmasının yeri nedir, nasıl bir gençlik çalışması yapıyorsunuz?

Her platform, örgüt ya da parti gibi biz de özgün ve özerkliği olan bir gençlik çalışmasını önemsiyoruz. Bu önem sadece gençliğin geleceği kucaklayacak olmasından, ya da gençliğin saldırılardan nasibini en çok alan kesim olmasından ileri gelmiyor. Biz yurtdışına özgü bir çalışma yaratmanın gençlik çalışmasından geçtiğini düşünüyoruz. Yani burada doğup büyümüş, buranın dilini ve kültürünü bilen, dolayısıyla buranın sorunlarını da derinden yaşayan kesim gençliktir. Bunların içinde de özellikle “üçüncü kuşak’’ dediğimiz gençliktir. Biz eğer buranın gerçek kadroları olacak bu kesimi örgütleyemezsek buradaki gerçek misyonumuzu da yerine getiremeyiz.

Şimdiye kadar, gençliğin acil ve yaşamsal sorunları temelinde yürüttüğümüz çok yönlü bir politik-pratik çalışmadan, dolayısıyla gerçek bir gençlik çalışmasından ve gençlik örgütlenmesinden bahsedemeyiz. Fakat istenen düzeyde olmasa da Bir-Kar Gençliği adıyla bir oluşuma sahibiz ve gerçek anlamda bir gençlik çalışmasını varetmek için çalışıyoruz.

- Bir-Kar Gençliği bugüne kadar neler yaptı?

Bir-Kar Gençliği örgütlenmemizin bulunduğu Avrupa’nın değişik ülkelerinde gelişen sosyal-siyasal süreçlere gücü oranında aktif olarak katıldı. Özellikle geçliğin paralı eğitim saldırısına karşı gelişen eylemliliklere katıldık, bu konuda bildiriler yayınladık.

Fakat şimdiye kadar dışa yönelik faaliyetlerden ziyade kendi iç örgütlülüğümüzü yaratmaya dönük çalışmalarda yoğunlaştık. Mesela Salkımsöğüt ve Grup Su gibi artık tanınmış gruplarımızın yanısıra birçok yerelde kültür-sanat faaliyeti yürüten gençlik gruplarımız mevcuttur. Yine şimdiye kadar 6 tane gençlik kampı örgütledik ve bunu her sene düzenli olarak yapıyoruz. Bu kamplar iç örgütlülüğümüzü güçlendiren bir rol oynuyor.

Fakat bütün bunlar bir sınırlılığı ifade etmektedir. Biz artık bu dar kabuğu kıran, dışımıza açılan, bizi geniş gençlik kesimleri ile yüzyüze getirecek olan politik bir gençlik çalışması yürütmek istiyoruz. Sağlam ve sağlıklı bir iç örgütlülüğün ancak bu çaba içinde oluşacağına inanıyoruz.

- Şu an gündeminizde neler var?

Gündemimizde 15 Eylül 2007 tarihinde Almanya’nın Essen kentinde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz 2. Enternasyonal Gençlik Buluşması var. Geçen sene “Yeni bir dünya yeni bir kültür için gerçekçi ol imkansızı iste!’’ şiarı ile düzenlediğimiz bu etkinliği geleneksel olarak her yıl tekrar edeceğiz. Bu yıl ise “Gençlik gelecektir, geleceğimizi biz belirleyeceğiz!’’ sloganıyla gerçekleştireceğiz.

- “Enternasyonal Gençlik Buluşması’’ adıyla düzenlediğiniz bu çalışmanın hedefleri nelerdir, hedefinize ulaşmak için neler yapacaksınız?

Bugün Almanya’da gençlik paralı eğitim, elit üniversiteler, ırkçılık, kültürel yozlaşma, militarizm, polis devleti uygulamaları ve bunlara eklenebilecek bir dizi ağır saldırı ve sorunla yüzyüzedir. Fakat bu ağır saldırılara rağmen gençlik cephesinden anlamlı bir direniş örgütlenebilmiş değildir. Üniversitelerin paralı eğitime geçtiği dönemde öğrenci örgütleri olan AsTA’ların örgütlediği kitlesel eylemleri dışta tutarsak, bu böyle.

Bu açıdan etkinliğimizin ön çalışması büyük önem taşıyor. Bu etkinlik vesilesi ile genel olarak kapitalist sistemin gençliğe yönelik saldırıları konusunda etkin bir teşhir faaliyeti örgütleyeceğiz. Etkinliğe kadar olan zamanı politik-pratik bir süreç olarak örgütlemeye çalışacağız. Bu süreç boyunca ilişki kurduğumuz gençlerin ve kullandığımız propaganda materyallerinin sayısı bizim için başarının esas ölçütü olacaktır. En azından geçen yılkini aşan bir katılım hedefliyoruz.

Bu planımızı hayata geçirebilmek için bildiri, afiş, el ilanı, pankart, standlar, gençlik toplantıları vb. araçları yaratıcı biçimde kullanmaya çalışacağız. Henüz mevcut kadrosal güçlerimiz buna çok hazır olmasa da, hedef kitlemiz esas olarak buradaki “üçüncü kuşak’’ gençlik olacaktır.

Örgütleyeceğimiz bu politik-pratik süreç mevcut gençlik güçlerimiz için nasıl bir gençlik çalışması yürütülmesi gerektiği konusunda açıklık yaratan eğitici bir deneyim olacağı gibi, iç örgütlülüğümüzü güçlendirmenin de bir vesilesi olacaktır.

- Bir-Kar Gençliği dışında başka kimler katılımcı olarak çağrıldı?

Gençlik buluşmasının enternasyonal karakterde bir etkinlik olmasına dikkat ettik. Programımızı değişik uluslardan gruplardan oluşturmaya çalıştık. İstenen düzeyde olmasa da bunu asgari olarak sağladık. Programda yer alanların dışında Almanya’daki pek çok yerli ve yabancı devrimci-demokrat gençlik örgütlerini davet ettik.

- Önümüzdeki dönemde neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Önceliklikli hedefimiz gençlik buluşmasını başarıyla gerçekleştirmek. Daha sonra bu çalışmanın kazanım ve deneyimleri ışığında, önümüzdeki dönemde nasıl bir gençlik çalışması yürütmemiz gerektiğini tartışacak, bunun araçları çerçevesinde somut kararlar alacağız. Daha da önemlisi, Bir-Kar Gençliği’ni daha istikrarlı, daha kalıcı ve merkezi bir yapıya kavuşturmak için bir takım adımlar atacağız. Kendi bağımsız çalışmamızın yanısıra buradaki yerli ve yabancı gençlik örgütleriyle daha yakın ilişkiler geliştirerek, birlikte iş yapma olanaklarını yaratmaya çalışacağız.

- Etkinlik vesilesiyle gençliğe mesajınız nedir?

Bir sömürü, baskı ve savaş düzeni olan kapitalist-emperyalist sistemin gençliğe verebileceği hiçbir şey yoktur. İşsizlik, yoksulluk, ırkçılık, kültürel ve ahlaki yozlaşma, eğitimsizlik ve ölümden, yani bir bütün olarak gençliğini ve geleceğini karartmaktan başka...

Sermayenin saldırıları, yerli-yabancı, doğulu-batılı, siyah-beyaz-sarı farkı gözetmeksizin bütün emekçi sınıf gençliğinedir. Dolayısıyla buna karşı bizler de ulusal, dinsel ve bölgesel hiçbir fark gözetmeksizin bizi hedef alan bu ortak saldırılara karşı ortak mücadele vermek zorundayız.

Gençlik gelecek ve geleceği biz belirleyeceksek, enternasyonal birleşik, devrimci bir gençlik hareketi yaratmaktan başka bir çare yoktur. Bu vesileyle herkesi bu devrimci çabamıza destek vermeye ve katılmaya çağırıyoruz.

Yaşasın enternasyonal dayanışma!

Gençlik gelecek, gelecek sosyalizmdir!

Bir-Kar Gençliği/Almanya


Gençlik buluşmasına hazırlanıyoruz!

Bielefeld Bir-Kar Gençliği olarak geçtiğimiz Pazar günü bir etkinlik yapmış, 15 Eylül’de Essen’de gerçekleştireceğimiz gençlik buluşmasına hazırlık çerçevesinde ilk adımı atmıştık. Etkinliğimiz aynı zamanda gençliğe yönelik etkin bir faaliyetin de ilk adımları anlamına geliyor. 20 Ağustos günü gerçekleştirilen “Hartz IV” eylemine katılmış, ardından 25 Ağustos günü bir film gösterimi gerçekleştirmiştik.

27 Ağustos Pazartesi günü de “Hartz IV” yasasına karşı gerçekleştirilen eyleme kalabalık bir şekilde katıldık. Bir arkadaşımız mikrofonla 15 Eylül’de gerçekleştirilecek Enternasyonal Gençlik Buluşması’na katılma çağrısı yaptı ve Nazım Hikmet’in bir şiirini okudu. Aynı zamanda eylemin gerçekleştirildiği alanda gençlik buluşmasının el ilanlarını dağıttık. Kimi insanlarla sohbet etme imkanı yakaladık. Böylece hem eyleme destek vermiş hem de kendi faaliyetimizi taşıyarak canlılık katmış olduk. Faaliyetimize çeşitli araçlarla devam edeceğiz.

Bielefeld/Bir-Kar Gençliği


 

Rüsselsheim’da gençlik toplantısı

Bir-Kar Gençliği olarak 23 Ağustos günü, 15 Eylül’de Essen’de örgütleyeceğimiz 2. Enternasyonal Gençlik Buluşması’na hazırlık amacıyla bir toplantı yaptık.

Geçen seneki gençlik buluşmasına da katılmıştık, ancak desteğimiz sınırlı bir katılımdan ibaret olmuştu. Bu sene daha fazla sayıda genci etkinliğe taşımayı hedefliyoruz. Bu çerçevede afiş yapmak, kentin en kalabalık yerlerinde stand kurup el ilanları dağıtmak, bilet satmak ve gidişi organize etmek gibi işleri planladığımız gibi hayata geçirmeye çalışacağız.

Birçoğumuz daha önce bu tür bir faaliyet yürütmüş değiliz. Bu bizim için bir ilk deneyim olacak. Ayrıca Rüsselsheim’da uzun süredir kimse gençliğe yönelik bu tür bir faaliyet yürütmüyor. Buradaki gençlik yozlaşma saldırıları karşısında savunmasız kalıyor; gençlerin büyük kısmı oyun salonlarına, uyuşturucuya, hatta fuhuşa sürükleniyor.

Gerek etkinlik vesilesiyle yapacağımız çalışmalar gerekse de bundan sonra yürüteceğimiz her türlü politik, kültürel ve sosyal etkinliklerin bizler ve çevremiz için oldukça eğitici olacağına inanıyoruz. Gençliği bencilleştiren, yozlaştıran ve geleceğini karartan bu sistemden kurtulmanın başka bir yolu yoktur.

Bir-Kar Gençliği/Rüsselsheim