31 Ağustos 2007 Sayı: 2007/34(34)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı saldırıları meşru-militan
mücadeleyle karşılamalıdır!
  Gül Cumhurbaşkanı oldu, düzenin krizi sürüyor...
Hak ve özgürlükler sınıf
mücadelesiyle kazanılabilir!
Grev hakkı sermaye medyasının
hedef tahtasında!
Liberal sol için bir pusula ya da islami
demokratik faşizmin işçi sınıfı ile imtihanı / II
Yüksel Akkaya
Toplu görüşme oyununda sona gelindi...
  Siyonizm destekçilerinin ikiyüzlülüğü!
  Sermayenin saldırılarına karşı taban inisiyatifini geliştirelim...
  Seçimler ve yeni dönem/3
Dinsel gericiliğin güçlenmesinde dış etkenler
  Anayasa değişikliğinin perde arkası
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu’yla iş cinayetleri üzerine konuştuk…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Texim işçileri mücadeleyi yükseltiyor!
  Tarım işçilerinin sömürü ve baskıya karşı
örgütlenmekten başka yolu yok!
  4. Mamak Kültür-Sanat Festivali başarıyla gerçekleşti!
  Gerçek barış, sosyalizm uğruna
savaşılarak kazanılır!
  Kürdistan’da AKP’nin oyları
neden yükselişte?
M. Can Yüce
  İdeolojik ve ekonomik zorun konsantrasyonu: Özelleştirmeler
Volkan Yaraşır
  Dünyadan...
  Bir-Kar Gençliği temsilcisi ile konuştuk...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Telekom işçisi: “Şalter inecek, bu iş bitecek!”

Türk Telekom A.Ş. Genel Müdürlüğü ile Türkiye Haber-İş Sendikası arasında devam eden 7. Dönem Toplu İş sözleşmesi görüşmeleri resmi arabulucu sürecinde tıkandı. 22 Ağustos günü de anlaşma sağlanamadı.

Resmi arabulucu sürecinin tıkanması üzerine Türk Telekom işçileri uyarı eylemlerine devam ediyorlar. Telekom işçileri 28 Ağustos günü Acıbadem Türk Telekom İl Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemle talepleri karşılanmadığı koşullarda greve gitmekten çekinmeyeceklerini söylediler. Yüzlerce Telekom işçisi “Şalter inecek, bu iş bitecek!” sloganını attı. Yoğun yağmur altında gerçekleştirilen eylemde işçiler tepkilerini coşkulu sloganlarla gösterdiler.

Basın açıklamasını Haber-İş Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Turgut Aktaş okudu. Aktaş, toplu iş sözleşmesini masa başında bitirmek istediklerini, işverenin sunduğu teklifin çalışanların haklarını geriye götürdüğünü dile getirdi. Kapsam dışı bırakılmak istenen personel konusuna da değinen Aktaş, böylece sendikal örgütlülüğü dağıtmak niyetinde olduklarını vurguladı.

Açıklama Telekom işçilerinin talepleri kabul edilmediği durumda grev hakkının kullanılacağının ilan edilmesiyle son buldu. İşçiler “Direne direne kazanacağız!”, “Birleşen işçiler yenilmezler!”, “Telekom işçisi greve hazır!” sloganlarını attılar.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Otoyol ve köprülerde eylem hazırlığı

Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile bağlı birimlerde iş bırakacaklarını açıkladı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve ilgili genel müdürlüklerde çalışanların diğer kurumlarda çalışanlara göre daha az maaş aldığını dile getirdi. Eylemin tarih ve ayrıntılarının, 29 Ağustos günü Ankara’da yapılacak Yapı-Yol Sen Genel Temsilciler Kurulu toplantısında belirleneceğini söyledi.


Harb-İş’te uzlaşmazlık sürüyor

Toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, “Grev yasağı olan sektörde” örgütlü Harb-İş Sendikası Yüksek Hakem Kurulu’na başvurdu. Toplusözleşme, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Akaryakıt, İkmal ve NATO POL’da çalışan 26 bin işçiyi kapsıyor.

Toplusözleşme görüşmelerinin tıkanmasındaki temel neden, esnek çalışma maddelerinin dayatılması. İşveren bu toplu sözleşme sürecinde telafi çalışmasını, izin karşılığı fazla mesai ve esnek çalışmayı sendikaya dayattı. Ayrıca servis uygulamasını kaldırmak istedi ve yemekhanelerin özelleştirilmesinin adımlarını attı.


KESK’ten Erdoğan’a yanıt!

KESK Genel Merkezi, Tayyip Erdoğan’ın 25 Ağustos günü Hizmet İş Sendikası’nın Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya yanıt verdi. Erdoğan yaptığı konuşmada greve hazırlanan sendikalar ile KESK’i hedef alan açıklamalar yapmıştı.

KESK tarafından yapılan açıklamada, seçim meydanlarında fakir fukarının dertlerine çözüm olacağını iddia eden başbakanın seçimlerin ardından bu sözlerini unuttuğu dile getirildi. 2004 yılı toplu görüşmelerinde, kamu emekçilerinin “grev ve toplu sözleşme haklarının” kullanılır hale getirilmesi yönünde sözlü ve yazılı güvence verildiğini belirten KESK, aradan üç yıl geçmesine rağmen hükümetin verdiği sözü tutmadığını ifade etti.

Açıklama “20 yıldır yürüttüğümüz mücadelenin meşruiyeti ve haklılığıyla bundan sonra da kararlı yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. 2 milyon kamu emekçisinin hakkı olan grev ve toplu sözleşme hakkımızı kullanacağız” sözleriyle sona erdi.


SSK’da grev kararı!

Toplu iş sözleşmelerinde Kamu İşverenleri Sendikası’nın dayatmacı tutumu nedeniyle Tez Koop-İş Sendikası örgütlü olduğu TÜBİTAK, TC Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, TASİŞ ve SSK olmak üzere 4 işyerinde grev kararı aldı. Tıkanma aşamasına gelen yerlerden biri olan Sosyal Sigortalar Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü önünde Tez Koop-İş üyeleri 23 Ağustos günü protesto eylemi gerçekleştirdiler. Eyleme, Yol-İş, Harb-İş, Belediye-İş, Petrol-İş yöneticileri de katıldılar.

Eylemde yapılan açıklamada; Kamu-İş’in işçilerin haklarını geriye doğru götürdüğü, toplusözleşme görüşmelerinde işveren sendikalarının çalışma sürelerinin uzatılması ve deneme süresinin arttırılması gibi dayatmalarda bulundukları belirtildi. Hayata geçirilmek istenen esnek çalışmaya değinildi. Bazı müdürlüklerde Tez Koop-İş üyelerinin baskılarla karşılaştığı dile getirilerek, SSK çalışanlarına ek ödeme talebinde bulunuldu. Toplu sözleşmeye göre evrak kayıt işlerinde çalışan işçilere şimdiye kadar verilen iş gömleğinin yanısıra iş pantolonu verilmesi talebinin de SSK yönetimi tarafından reddedildiği vurgulandı. 150 işçiye iş pantolonu verilmesi gerektiği belirtildi.

Eylemde “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Sanovel direnişi sona erdi!

Silivri Çantaköy’de kurulu bulunan Sanovel İlaç Fabrikası’nda çalışan 190 işçi sendikalaşma faaliyeti yürüttüğü için 5 Haziran’da işten atılmıştı. İşçilerin üç aydır sürdürdüğü direniş 27 Ağustos günü patronla yapılan görüşmenin ardından sona erdi.

Petrol- İş Sendikası’nda örgütlenen Sanovel işçileri üç ay boyunca fabrika önünde kararlılıkla direndiler ve üretimi en alt düzeye indirdiler.

İşçiler bu süreçte fabrikaya yapılan iş başvurularını, zaman zaman ikna, zaman zaman da direniş kırıcı işçilere şiddet kullanarak engellediler. Ancak patron bu süre zarfında hiçbir şekilde sendikayla görüşmeyi kabul etmedi.

Sanovel işçileri, devrimcilerin, partilerin, DKÖ’lerin desteğini 3 ay boyunca aldı. Sendika da manevi desteğin yanısıra 200 YTL maddi destek sunmaktaydı. Ancak bu yardım işçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmedi. Kararlı ve örgütlü bir tarzda hareket eden işçiler, patronun son önerisini sendikayla tartıştılar. Sonuçta sendikal haktan vazgeçmiş oldular.

Sürecin başında hiçbir şekilde tazminat ödemeyi kabul etmeyen patronun ihbar ve kıdem tazminatlarını ödemeyi kabul etmesi üzerine, daha çok eski işçilerin eğilimi ve sendikanın pasif tutumu ile direniş sonlandırıldı.


“İşçi-memur elele, genel greve!”

Türk Telekom ve Haber-İş Sendikası arasında süren TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması ve sendikanın grev kararı alması üzerine Haber-İş Adana Şubesi 29 Ağustos günü Adana Büyük Postane önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türk Haber-İş Sendikası Adana Şube Başkanı İbrahim Kaya tarafından okunan basın metninde, “Biz sendika olarak işverenle bu süreç içinde her zaman görüşmeye açığız. Ancak devam eden yasal sürelerde de haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde üzülerek belirtmek isterim ki; anayasal hakkımız olan ‘grev kararını’ almak ve uygulamaya koymaktan başka çaremiz kalmayacaktır.” denildi.

“İşçi-memur elele genel greve!”, “İşveren şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarının atıldığı eyleme 80 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Evin Taşımacılık’ta işten atma

TÜMTİS Bursa Şubesi yaptığı açıklamayla, Büyükşehir Belediyesi’nin yolcu taşıma işlerini yapan BURULAŞ’a ait belediye otobüslerini işleten Evin Taşımacılık’ta çalışan sendika üyesi 3 işçinin patronun asılsız suçlamaları üzerine gözaltına alınmasını protesto etti. Açıklamada 192 işçiden 182’sinin sendikada örgütlendiği dile getirildi. Seçimlerden sonra 6 işçinin, şimdi de 3 işçinin atıldığı ve asılsız suçlamalarla gözaltına alındığı belirtildi. Saldırılara karşı mücadelenin kararlılıkla devam edeceği vurgulandı, dayanışma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa