8 Haziran 2007 Sayı: 2007/22(22)

  Kızıl Bayrk'tan
   Devrimci mücadele çağrısını gür sesle
yükseltmenin zamanıdır!
  Polis terörüne yol veren yasa meclisten geçti…
BDSP bağımsız devrimci sosyalist adaylarını açıkladı...
“Sınır ötesi operasyon” tartışmaları
Rant kavgası nedeniyle DYP-ANAP birleşmesinin sonu geldi!
Dinar’da ortaya saçılan pislik!
  Düzen partileri söylemde bile asgari ücretin adını anmıyorlar...
  ÖSS’ye ve geleceksizliğe karşı Liselilerin Sesi yükseliyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Ne seçim, ne meclis, ne Amerikancı-İMF’ci kokuşmuş düzen partileri!.. Çözüm işçilerin ve emekçilerin devrimci ücadelesinde!..
  BDSP’nin seçim çalışmalarından.
  G8 protestolarından...
  G8 günlüğünden...
“Direniş verimlidir!”
  Artık örgütlenme zamanı / Mumia Abu-Jamal.
  Lübnan’da çatışmalar devam ediyor!
  Seçimler ve devrimci yurtsever tavır / III - M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Artık örgütlenme zamanı

Mumia Abu-Jamal

Bundan 40 yıl önce Benno Ohnesorg öldü. Birkaç ay öncesinde

Kara Panterler Partisi (Black Panther Party) kuruldu.

2 Haziran 1967 yılında Batı-Berlin’de Benno Ohnesorg polis tarafından vurularak öldürüldü. Kendi halkını vahşi bir biçimde baskı altında tutan, ama Almanya’da devlet misafiri olarak ağırlanan Petrol hükümdarı Şah Rıza Pehlevi’yi barışçıl şekilde protesto etmişti.

Benno Ohnesorg’u katleden kurşun, devletin dünya genelinde yükselmekte olan gençlik hareketine karşı zorbalığının göstergesiydi. Yeni gelişmekte olan taban hareketleri dünya genelinde kokuşmuş, kapalı ve karanlık toplumsal odalara temiz hava estiriyordu ve isyan, direniş ve dünya devriminin baştan çıkartıcı kokusunu yaymaktaydı. Berlin’deki dramatik gelişmelerden yaklaşık 8 ay önce ABD’de Kara Panterler Partisi (Black Panther Party) kuruldu.

Daha yeni kamu okul sistemi geride bırakıldığında, Bobby Seale ve Huey P. Newton adlı nispeten fakir iki siyah, Kaliforniya’nın Batı-Oakland’daki Meritt-College’e kayıtlarını yaparlar. 1962 yılındaki Küba krizi orada sert tartışmalara neden olmuştu. ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki nükleer savaş tehlikesi SSCB’nin Küba’daki roketleri geri çekmesiyle ortadan kaldırıldıysa da, nükleer savaş tehlikesi gerçekten mevcuttu. Dönemin uluslararası gerginlikleri ve Küba devrimine karşı kampanya öğrencileri dünyanın mevcut durumu üzerine tartışmaya itmişti. ABD’nin güneyindeki insan hakları harekatı kamuoyu önündeki tartışmalara ateşleyici ek etki yapmaktaydı.

Seale, Newton’u, Karibik doğumlu devrimci Franz Fanon’un “Bu Dünyanın Lanetlileri” adlı kitabıyla tanıtır. Bu iki genci sadece Fanon’un anti-sömürgeci, anti-emperyalist perspektifi değil, aynı zamanda insan hakları savunucusu ulusalcı siyah Malcolm X’in militan tutumu da etkilemiştir. Newton, Malcom X’in daha Nation of İslam’ın (NOI) genç bir vaizi iken, bir konuşma yaptığı Oakland’ın McClymond yüksek okulunda gerçekleştirdiği bir etkinliğini ziyaret eder. Malcom X’e eşlik edenler arasında Muhammed Ali adını alan Cassius Clay adlı bir genç de vardır.

Fanon’un analizi, Malcom X’in toplumun üst tabakasına karşı konuşmalarına uymaktadır. Bu çifte etki, Newton ve Seale’in anti-emperyalist ve radikal bir perspektif geliştirmelerini sağlar.

Newton sonradan “Revolutıonary Suicide” adlı kitabında şunları yazmıştır: “Malcom X’in düşüncesi ve bizim yerinde yaptığımız analizlerin sonucunda bir örgüt kurma düşüncesi ortaya çıktı. Biz bir gün, neredeyse tesadüfen bir isim bulduk. Benim elime Mississippi’deki seçmenlerin kaydedildikleri ve oradaki insanların siyah bir panteri sembol olarak kullandıklarının yazılı olduğu bir broşür geçmişti.”

Newton ve Seale tarafından 1966’da kurulan örgüt hızlı bir şekilde güç kazandı ve ABD’nin 40’ta fazla kentinde Parti büroları ya da kendilerini “Faşizme karşı ulusal cephe” olarak adlandıran enformasyon merkezleri açan taraftarlar buldu. “Black Panther Party for Self-Defense” artık kurulmuştu ve militarist polis aygıtının kurşunlarına hedef olmaları da fazla sürmedi.

 Çeviri: J. Özgür

(Junge Welt’in 2-3 Haziran 2007 tarihli sayısında alınmıştır...)