8 Haziran 2007 Sayı: 2007/22(22)

  Kızıl Bayrk'tan
   Devrimci mücadele çağrısını gür sesle
yükseltmenin zamanıdır!
  Polis terörüne yol veren yasa meclisten geçti…
BDSP bağımsız devrimci sosyalist adaylarını açıkladı...
“Sınır ötesi operasyon” tartışmaları
Rant kavgası nedeniyle DYP-ANAP birleşmesinin sonu geldi!
Dinar’da ortaya saçılan pislik!
  Düzen partileri söylemde bile asgari ücretin adını anmıyorlar...
  ÖSS’ye ve geleceksizliğe karşı Liselilerin Sesi yükseliyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Ne seçim, ne meclis, ne Amerikancı-İMF’ci kokuşmuş düzen partileri!.. Çözüm işçilerin ve emekçilerin devrimci ücadelesinde!..
  BDSP’nin seçim çalışmalarından.
  G8 protestolarından...
  G8 günlüğünden...
“Direniş verimlidir!”
  Artık örgütlenme zamanı / Mumia Abu-Jamal.
  Lübnan’da çatışmalar devam ediyor!
  Seçimler ve devrimci yurtsever tavır / III - M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

G8 protestoları ve polis devleti uygulamaları

2 Haziran günü 100 bin civarında kişinin katıldığı görkemli gösteri sırasında polisin gerçekleştirdiği provokasyonlar sonucu çıkan çatışmalar günlerdir Almanya’da geniş yankı uyandırıyor. Öyle ki, bu eylemin üzerinden 4 gün geçmesine ve bu arada bir dizi eylem yapılmasına rağmen, gazeteler 2 Haziran günkü “sol şiddet” üzerine sayfalar dolusu yazılar yazıyor, boy boy resimler basıyor.

Partiler şiddete karşı alınması gereken önlemleri tartışıyor.

Hıristiyan Birlik Partileri SPD’ye atıfta bulunarak solculara da sağcılar kadar sert davranmasını, SPD ise, Sol Parti’den militan solculardan kendilerini ayırmasını, Yeşiller, militan solcuların görevini yapan polise saldırmasını kınadığını, Sol Parti milletvekilleri ise bu eylemlere karşı olduklarını açıkladılar. Attac ve benzeri gruplara militan solcuları eylemlere almamaları için çağrılar yapıyorlar.

Bununla “iyi” ve “kötü” gösterici ayrımı derinleştiriliyor, solculara “sıfır tolerans” ile yaklaşılması gerektiği vurgulanıyor. Alman hükümeti ve emniyet güçleri tarafından yapılan açıklamalarda, küreselleşme karşıtı hareketlere, “olay çıkaran eylemcilerle aralarına mesafe koymaları” çağrısı yapıldı. Attac yöneticileri de bazı açıklamalarında, otonomcu gruplardan “eylemlerine katılmamalarını” istedi.

Ayrıca yaralı ve ağır yaralı polislerin sayıları abartılarak polis mağdur, eylemciler ise suçlu olarak gösterilmeye çalışılıyor. Polis Heiligendamm çevresinde 7 kilometrelik bir güvenlik çemberi oluşturdu. Zirvenin yapılacağı alan 14 kilometre uzunluğunda, 2.5 metre yüksekliğinde ve 13 milyon euroya mal olan bir çitle çevrildi. Halen Rostock ve çevresinde 16 bin resmi polis ve 1100 asker bulunmakta. Yani her protestocuya 1 polis düşüyor, ancak polis yetkililerinin açıklamalarına göre bu sayı yine de yeterli değil.

Özünde tüm bunlar demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanması için bahane olarak kullanılıyor.

Daha şimdiden federal ve eyalet içişleri bakanları, gösteri hakkının daha fazla kısıtlanması için yeni önerilerde bulunuyorlar. Öneriler bununla da sınırlı değil. Göstericilerin çantalarında polise atmak üzere taş getirdikleri gerekçesiyle aranması ve polisin plastik mermi kullanması öneriliyor.

Ayrıca, gözaltına alınanlar arasında diğer Avrupa ülkelerinden gelenlerin de olması, sınırların daha sıkı kontrol edilmesini gündeme getirdi. G8’e karşı çıkan olayların bir daha yaşanmaması için gösteri ve yürüyüş hakkında bazı değişikliklerin yapılması önümüzdeki günlerde gündeme getirilecek.

Eylemler devam ediyor

Rostock’ta polisin yoğun arama ve saldırılarına, onlarca kişiyi gözaltına almasına rağmen Rostock’ta G8 ülkelerine ve politikalarına karşı gösteriler devam ediyor.

3 Haziran günü kent merkezinde bir araya gelen 5 bini aşkın çevreci, iklim konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekti.

5 Haziran günü ise, 10 bini aşkın bir kitle gerçekleştirdiği çeşitli gösterilerle göçmen politikasını protesto etti.

5 Haziran günü militarizm, savaş, silahlanma ve işkenceye karşı eylem günü nedeniyle çeşitli eylemler gerçekleşti. Sabah saatlerinde İsrail’in Filistin’i işgali ve duvara karşı yapılması planlanan yürüyüş, polisin yoğun aramaları ve aramalardan sonra eylemin sadece 15 kişi tarafından yapılması dayatması üzerine yürüyüş iptal edildi.

Daha sonra İsrail’de Filistinler’e ait evleri ve tarlaları dümdüz etmeye yarayan buldozerlerin yapıldığı fabrika önünde miting gerçekleşti. Öğleden sonra ise 1000 kişinin katıldığı militarizme, savaşa, silahlanma ve işkenceye karşı bir protesto yürüyüşü düzenlendi.

Ayrıca akşam saatlerinde baskıları protesto etmek için bir yürüyüş gerçekleşti. Bini aşkın bir kitle, Bush’un Prag’dan havaalanına indiği haberi üzerine kitle Bush’un gelişini sloganlarla protesto etti.

Kızıl Bayrak/Almanya


 

G8 günlüğünden...

“Direniş verimlidir!”


3 Haziran

* 08:30 / Soruşturma ve tahkikat komitesi 164 kişinin gözaltına alındığını, bunların 17’sinin tutuklama kararı ile mahkemeye çıkarıldığını açıkladı.

* 12:00 / 3 bin kişi Rostock’un şehir merkezinde tarım ve ziraat eylem günü için gösteri yaptı. Protesto gösterisine katılım giderek arttı. “Direniş verimlidir!” sloganı altında toplanan protestocular, hazırladıkları maketler ile “patent canavarları”nı canlandırdılar. Uluslararası pankartlarla gen teknolojisi protesto edildi.

* 12:00 / Rostock’da 60-70 kişi “Tutsakları toplama merkezi” önünde buluşarak gözaltına alınanlarla dayanışma eylemi yaptı. Polisler, köpekleri ile oradaydı.

* 15:00 / Tüm şehirde, her caddede ve kampların çevresinde polis kontrolleri yapıldı. Özellikle de dış görünüşleriyle siyah bloktan olabileceklerinden şüphelenilenler arandı.

* 15:30 / “Direniş verimlidir!” sloganı altında yapılan tarım ve ziraat eylem günü mitingi sona erdi. Eyleme 5 bin kişi katıldı. Mitingde Brezilya, Mali ve Nikaragua’dan gelen delegeler konuşmalar yaptılar. Çok sayıda polis sırt çantalarını kontrol etti. Yürüyüşçüler hassas davranarak sık sık aralarına giren polise provokasyon ortamı yarattırmadılar.

* 15:30 / Groß Lüsewitz bir tarla ve burada gen teknolojisi araştırmaları yapılıyor. Bu araştırmaları yapan Agro-Bio-Teknikum ve gen teknolojik araştırmaları protesto mitingi burada yapıldı. Katılımcılar arasında Rostock halkı çoğunluktaydı. 50 aktivist de mitinge katıldı. Bisikletlerle yola çıkan protestocular miting alanına geç ulaştı.

* 16:15 / Mahkeme önünde korsan bir gösteri gerçekleşti. 150 kişinin katıldığı eylemde, eylemciler mahkeme önüne oturarak barikat kurdular.

* 17:00 / Tarım ve ziraat eylem günü “rally“si Groß-Lüsewitz önüne ulaştı. Bunlar bisikletli 300 eylemciydi. Bu kez atlı polisler köpekleri ile eylemcileri izledi.

* 17:15 / “Tutsakları toplama merkezi” önünde protesto gösterisi yapan eylemcileri polis çembere aldı. Polis 2.5 saat boyunca çember içinde kalan kişileri video kameraları ile çekti.

* 17:30 / Yıldız Yürüyüşü Birliği yarın Anayasa Mahkemesinde görüşülecek olan Heiligendamm ve çevresindeki yürüyüş için bir savunma hazırladı.

* 19:20 / Rostock’ta “Tutsakları toplama merkezi” önüne yeni bir polis birliği geldi. Polis ve orada bekleyen eylemciler arasında alanın terkedilip edilmemesi üzerine pazarlıklar yapıldı.

* 20:40 / Groß Lüsewitz’de 150 kişi deney tarlasında dans etti. Polis tarlada dans eden kişileri yakalamaya çalıştı, bu ana kadar tutuklanan olmadı.

* 20:50 / Rostock’da McDonalds önünde eylem yapan Alman palyaçolar saatlerce gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

* 21:20 / Serbest kalan üç Alman palyaço yeniden Mc Donalds’a geri döndü. Palyaçolar, orada bulunan ve Almanca bilmeyen diğer palyaçolara tercümanlık yapmak üzere dönmelerinin ardından tekrar gözaltına alındılar.

* 23:00 / 2 Haziran günü tutuklananlarla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamaya göre dün mahkeme önüne çıkarılan 10 kişiden 2’si hakkında tutuklama kararı verildi. 3 Haziran günü yine Rostock ve çevresindeki eylemlerde 34 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 5 veya 6’sı gen teknolojisine karşı deney tarlasında yapılan eylemlerde gözaltına alınanlar. Tutuklanan diğer kişiler, “tutsakları toplama merkezi”den serbest bırakılanlar, yeniden izinsiz gösteri ve toplantı yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındılar. (Alman yasalarına göre bir kişi 24 saat gözaltında tutulabiliyor. Daha sonra savcılığa çıkarılması gerekiyor veya serbest bırakılması gerekiyor. Polis onları serbest bırakıp yeniden gözaltına alarak yeniden 24 saat tutabiliyor.)

* 23:15 / Gece konser dönüşü Rostock Kampı’na giden kişilere polis nedensiz saldırdı, bir kişi aldığı cop darbeleri ile ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Bir kişi de gözaltına alındı. Tesadüfen yakında bulunan bir gazeteci olay yerine zorlukla girebildi.


4 Haziran

* 09:00 / 200-300 kişilik bir grup Reddelich’teki kamptan Rostock istasyonuna gittiler ve burada 100 kadar polisle karşılaştılar. Polis gruptaki kişileri aradı ve birçoğunun kimliklerini alarak kayıt etti. Polis daha önce istasyonu boşaltmıştı. Böylece hiçbir tanık yoktu.

* 10:00 / 2 bin kişi Rostock’taki göçmen dairesi önünde toplandı. Samba grubu müzik çaldı ve sokak tiyatroları oynandı. Protestocular buradan Rostock-Lichtenhagen’da bulunan Ayçiçeği binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Burada 1992 Ağustos’unda Nazi saldırıları sonucu yaşamını yitiren bir sığınmacı anıldı.

* 10:50 / Lichtenhagen’daki miting başladı. 1500 kişi ‚92 yılında Vietnamlı işçilerin kaldığı yurtlara yapılan ve Sivas olayları benzeri manzaraların yaşandığı, günlerce süren saldırılarda ölenleri anarak Naziler’in bu saldırısını protesto ediyorlar. Katılımcılar giderek artıyor.

* 11:00 / Polis Lichtenhagen’ta protesto gösterisi yapan kişileri saldırdı. 3 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin yüzlerini kapattıkları için gözaltına alındığı sanılıyor. (Almanya’da eylemlerde yüzünü örtmek yasak.)

* 11:40 / Rostock Lichtenhagen’daki eylem sona erdi. Kamerunlu bir eylemci polis tarafından yaralandı. Bu kişi bir grup otonom ile birlikte duruyordu ve polis vahşice saldırılarak onu grubun arasından çekip aldı. Kamerunlu protestocu hastaneye kaldırıldı.

* 12:00 / Bir otobüs durdurularak arandı. Polis silah ve saldırılarda kullanılabilcek alet aradığını söyledi. Şu ana kadar 3 kişi gözaltına alındı.

* 12:30 / Camp Reddelich’ten gelen eylemcilerin Thierfelder Str. (Rostock)’deki istasyonda polis tarafından önleri kesildi. Önce geri dönmeleri için çağrıda bulunuldu, ama daha sonra geçmelerine izin verildi. Eylemciler göçmenlerin yürüyüşüne gitmek için ayrıldılar. Yürüyüş saat 13:00’te sığınmacı kampının önünde başladı.

* 14:00 / Amsterdam’dan gelen Tiyatrosokağı eylemcilerinin otobüsü sabah durduruldu ve 3 saat boyunca bekletildi. Değişik ülkelerden 8 kişi gözaltına alındı ve bu kişiler tutsakları toplama merkezine gönderildiler. Bu kişiler “yanlarında şapka, eldiven ve limon bulundurmaları” nedeniyle gözaltına alındılar. Tutsakları toplama merkezi önünde kısa bir dayanışma eylemi yapıldı.

* 14:10 / “Herkese küresel hareket özgürlüğü ve eşit haklar!” yürüyüşü başladı. Miting alanında şu ana kadar 2-3 bin kişi toplandı. Birçok kişi kontrol nedeniyle tutuldu. Aralarında uluslararası konuşmacılar da bulunuyor. Kitlenin moralı buna rağmen yüksek.

* 15:00 / Yürüyüş kolunun yürümesi engellendi. Polis engellemeye gerekçe olarak yürüyüşçülerin içinde 500 militan bulunduğunu söyledi.

* 16:05 / 5 bin kişiye ulaşan kitle yürüyüşe başladı. Ama polis tarafından sık sık durduruldu. Polis şiddet kullanmaya hazır 2.500 kişiden söz etmeye başladı. Başka bir caddede 200-300 kişilik korsan bir gösteri başladı ve yürüyüş koluna doğru yürüdü.

* 17:15 / Yürüyüş kolunun şehir merkezine girmesi polis tarafından engellendi. Polisin gerekçesi yürüyüş kolunun kalabalık olmasıydı.

* 18:10 / Yürüyüş komitesi yürüyüşü dağıttı. Komite, polisin eylemcileri kendi belirledikleri güzargahlarda yürümelerine izin vermeyerek, protesto yürüyüşünü başka bir yöne yönlendirmeye çalışmasını kabul etmedi. Polis yürüyüşçüleri önden ve arkadan su panzerleri ile sıkıştırmaya çalıştı. Yürürüş komitesi mitingi limanda yapmak için çağrı yaptı. Polis korsan gösterilere kesinlikle izin vermeyeceğini söyledi.

* 19:00 / Binlerce gösterici Rostock’ta limandaki Kroepeliner kapısına saldırarak limana girmeye çalıştı. Başka bir caddede bin kişilik diğer yürüyüş kolu izinli gösterilere devam etti.

* 19:35 / Polisin tüm oyunlarına rağmen binlerce gösterici kapanış mitingi için 2 Haziran günü mitigin yapıldığı şehir limanına ulaştı. Müzikler çalındı. Protestocuların morali polisin kendilerini saatlerce engellemesine rağmen yüksekti.


5 Haziran

* 02:00-04:30 / Rostock Kampı’nda çok sayıda kişi iki saat boyunca polis tarafından kontrol edildi, eşyaları arandı. Aramalarda suç teşkil ettiği gerekçesiyle telsiz ve radyolara el konuldu. Aranan kişilerin yüzleri kapatılarak fotoğrafları çekildi.

* 11:40 / Vorder Bollhagen: İsrail işgaline karşı yapılması planlanan gösteri iptal edildi. Saat 11:00’de 40 yıl İsrail işgaline ve duvara karşı yapılması düşünülen miting, polisin kimlik kontrolu yapıldıktan sonra gösteriye izin verme koşulu nedeniyle yapılmadı.

* 12:00 / Vorder Bollhagen: İsrail işgaline karşı yapılacak yürüyüşün iptal edilmesi üzerine eylemciler Caterpillar firmasının önündeki eyleme gittiler. Caterpillar İsrail devletinin Filistinliler’in evlerini yıkmak ve tahrip etmek için kullandığı buldozerleri imal eden firma. Diğer protestocular ise Warnemünde’de antimilitarist yürüyüşe katılmak için yola çıktılar.

* 12:50 / Bugün bir Alman eylemci hızlandırılmış bir duruşma ile 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kefaletle serbest kalan bu kişi evine gönderildi.

* 13:00 / Warnemünde: Militarizme karşı yapılacak miting için EADS önünde 500 kişi toplandı. İstasyonlarda ve ana yolda aramalar, kimlik kontrolleri sürüyor.

* 13:30 / Warnemünde: Militarizme karşı yürüyüş başladı. 800 kişi militan bir havada yürüyüşlerini sürdürüyor.

*14:50 / Militarizme karşı yürüyüşün kapanış mitingi istasyon önünde sona erdi. Mitingde 2 bin kişi vardı. Konuşmalar yapıldı.

* 15:05 / Rostock’a 11 km uzaklıktaki bir kasabada bulunan cezaevi önüne gelen bir grup tutsaklarla dayanışma eylemi yaptı.

* 16:15 / Rostock-Laage Havaalanı’nın güneyindeki Weitendorf’’ta yüzlerce kişi toplanmaya başladı. Megafon ve hopörlerin bulunduğu araba arandı, pankartlar gözden geçirildi. Rostock istasyonunda yoğun aramalar sürüyor

* 17:00 / Rostock-Laage Havaalanı yönüne giden araçlar polis tarafından kontrol ediliyor. “Amsterdam Media Otobüsü” de durdurularak uzunca bir süre tutuldu ve içindekiler tek tek kimlik kontrolünden geçerek fotografları çekildi. Ana ve ara istasyonların hepsinde polis yoğun bir şekilde aramayı sürdürüyor.

* 18:00 / Weitendorf: 1000 kişi protesto gösterisi için toplandı. Rostock Kampı’ndan çıkan bir otobüs şu an kontrol ediliyor. Çok sayıda basın mensubu var. Polis biraz geriden seyrediyor. Beklenen katılımcıların gelmesi ile eylem başlayacak ve Bush’un bulunduğu helikopterin havalanmasına değin sürecek..

* 18:30 / Rostock-Laage: 40 kişilik bir grup şehir otobüsü içinde durduruldu ve kontrol edildi. Grup Weitendorf’ta mitinge ulaşmak için yeniden yola çıktı.

* 19:05 / George Bush Rostock-Laage Havaalanı’na biraz önce indi. Weitendorf’daki miting alanında toplanan kitle “George Bush-terörist!” sloganlarını haykırıyor.


6 Haziran

* 10:05 / Reddelich’de 5 bin kişi toplandı ve yürüyüşün yasak olduğu bölgeye yaklaştı. Tarlalara girilerek polis barikatı aşılmaya çalışıldı.

* 10:30 / Admannshagen’daki miting alanında 1500 kişi toplandı. Protestocuların morali yüksek. Wichmannsdorf Kampından da göstericiler yola çıktı. Polis ortalıkta gözükmüyor.

* 10:50 / Admannshagen’deki sayıları 2 bine ulaşan kitle tarlaların arasından yürüyüş yasağının olduğu bölgeye doğru yürüyor. Polis şaşkın görünüyor. 30 araç Rostock-Laage otobanında durduruldu, geçmelerine izin verilmiyor.

* 11:40 / Galopprennbahn yakınındaki 4 bin kişi çite yaklaştı. 2 bin kişi başka bir yola barikat kurmak için ayrılıyor. Polis bazı kişileri gözaltına alıyor. Helikopterler geziyor.

*12:00 / Admannshagen yakınında 2 bin kişiye polis gözyaşartıcı bomba ve su panzerleri ile saldırdı. Birçok kişi yaralandı. Polis eylemin düzenleyicileri ile görüşmeleri reddediyor. 105 numaralı yol halen polis tarafından kapatılmış durumda.

* 12:55 / Admannshagen’den çıkan ilk grup Rethwisch’deki yasak bölgeye ulaştı.

*13:20 / 10 bin kişi G8’i bloke ediyor. 5 bin kişi barikat kurarak 2 numaralı çıkışı işgal etti.

*13:30 / 2 Numaralı kapıda barikat eylemi sürüyor. Bazı eylemciler telleri kesmeye başladı. Heiligendamm’a giden tüm yollarda ya protestocular ya da polis barikatları var. Delegelerin içeri girebelicekleri tek bir yol dışında her yer kapalı.

* 13:35 / Admannshagen’daki barikat başarılı oldu. Burada 500 kişi var. Çitin doğusundaki kapıda yürüyüşçüler telleri toplamaya başladılar.

*13:40 / Doberaner Caddesi’nde 200 kişilik bir barikat kuruldu. Polis oldukça kalabalık. Su panzerleri de hazır.

*14:00 / Boergerende’de üç barikatta 4 bin kişi eylem yapıyor. Rethwisch’teki oturma eylemi dağıtıldı. Eylemciler bu kez Küstenstrasse’ye doğru koşuyorlar.

* 14:20 / 2 Numaralı kapı (Bad Doberan): Barikatta yüzlerce eylemci var. 50 kişi kapının önünde oturma eylemi yaparak kapıyı tutuyor. Polis bunlara 300 metre uzaklaşmalarını diğer büyük grubun olduğu yere gitmelerini dayatıyor. Polis ile arbede yaşanıyor.

* 14:35 / Rostock-Laage havaalanı çevresindeki tüm eylemler bitirildi. Saat 10:00’dan beri 1000 kişilik bir grup burada eylem yapıyordu. 19 Numaralı otoban işgali polis tarafından dağıtıldı. Burada 60 kişi gözaltına alındı.

*14:55 / Boergerende-Rethwisch yolu halen 2 bin gösterici tarafından kurulan barikat ile kapalı.

*15:30 / Bugün hızlandırılmış 8 duruşma vardı. 4 kişi 9 ile 11 ay arasında hapis cezası, 1 kişi 6 ay hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

* 15:40 / Boergerende’de barikattaki protestocular polis ile değiş-tokuş yaptılar. Protestocular rehin tuttukları 8 polis arabasını bırakmalarına karşılık megafon ve hoperlörlerin bulunduğu arabalarını geri aldılar.

* 16:15 / Rethwisch doğu barikatında 2 bin kişi bulunuyor. 1 km’lik alana dağılmış durumdalar. Protestocuların morali yüksek. Su panzerleri de geldi.

* 16:25 / 2 Numaralı kapıya polis su panzerleri ile yaklaşıyor. Ortam gergin. Barikat kuran grup yavaş yavaş geri çekiliyor.

* 16:50 / Hollhagen’de batı kapısında 30 palyaço siyah üniformalı BFE-birlikleri tarafından bulundukları yeri terketmeleri için ikaz aldılar. Polis refakatında alanı terketmek zorunda kaldılar. Batı kapısı açıldı.

* 18:00 / Ön Bollhagen’dan ayrılan büyük bir grup Arka Bollhagen kapısına ulaştı. 100 kişilik bir grup kapıyı tutarak oturma eylemlerine başladılar.

* 18:05 / 1000 kişilik bir grup çitin bulunduğu arka ve Ön Bollhagen’in güneyinde dolaşıyor.

* 18:20 / Boergeren’de polis barikatın önündekileri coplamaya başladı.

* 18:35 / 1 Numaralı kapıya yakın Arka Bollhagen’da 100 kişilik oturma eylemi polis tarafından dağıtıldı. Polis su panzerleri ve coplarla saldırıyor.

*19:00 / Polis barikatlarda bulunan eylemcilere yiyecek-içecek verilmesini yasakladığını açıkladı. Sağlıkçıların eylemcilere gece için battaniye vermek istemelerini de reddetti.

* 19:15 / 1 Numaralı kapıya yakın Arka Bollhagenda’ki oturma eylemi polisin vahşice saldırması sonucu dağıldı. Göstericiler geri çekiliyor. Biber gazı ile ve coplarla hafif yaralananlar var.

* 19:25 / Boergerende’ki barikatta hava gergin. Polis göstericileri çembere almaya çalışıyor. Coplarla saldırıyor. 1500-2000 kişi barikatı terketmiyor. Polis bir kişiyi gözaltına aldı.

* 19:50 / 2 Numaralı kapı (Bad Doberan yakınındaki) barikatta halen binlerce protestocu bulunuyor. Polis sık sık kitleye saldırıp yeniden geri çekiliyor. Şu ana değin tutuklama olmadı.

*20:00 / Amsterdam Medya otobüsüne polis saldırdı. Aramadan sonra da el koydu. Polis neden olarak otobüste korsan radyo yayını yapıldığını gerekçe gösteriyor.

*19:55 / Rostock Kampı önünde 100 polis arabası ve iki su panzeri duruyor.

Barrio der Hedonistischen Internationale’de 100 ve çevresinde 400 polis dolaştığı söyleniyor.

*20:30 / Rostock Kampı: Polis halen duruyor. Legal Tim polis şefi ile konuştu. Polis kampı aramak istiyor. Ama ellerinde arama emri yok, sadece bir dilekçe var. Kampta şu an 3 bin kişi bulunuyor.

* 21:05 / Rostock Kampında durum sakin. Polis geri çekildi.

* 22:03 / Boergeren’de halen 1500 kişi Galopprennbahn’da 2 numaralı kapıda da 1000 kişi barikat eylemindeler. 2 Numaralı kapıdaki (Bad Doberan) barikatta halen 800-1000 kişi bulunuyor. Protesto oturma eylemi şeklinde sürüyor. Çok sayıda insan kampa geri döndü veya ormana doğru dağıldı.

* 22:15 / Günün bilançosu: Şu ana değin 200 kişinin gözaltına alındığı, bunlardan 60-70 kişinin Rostock-Laage Havaalanı’nda barikat kuran eylemciler olduğu bildirildi. İki avukatın olay yerine girmesi engellendiği gibi alanı terketmezlerse gözaltına alınacakları tehditleri savruldu. Rostock’taki tutukluları toplamak için hazırlanan iki yerde avukatlar odadan atılmak durumuyla karşılaştılar. Media otobüsüne el konuldu.

Kızıl Bayrak/Almanya