27 Nisan 2007 Sayı: 2007/16(16)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalist saldırganlığa ve savaşa, kapitalist sömürüye ve köleliğe, faşist baskı ve teröre karşı,
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
  Kontrgerilladan hesap sormak için 1 Mayıs’ta Taksim’e!
“Taksim’i kazanmak zincirleri kırmaktır!”
Sermaye patronlarının dikensiz “Gül”ü!
Abdullah Gül tercihi “uygar Batı”nın gerçek yüzünü ortaya seriyor!
 İşçiler 1 Mayıs pikniğinde buluştu!
  Coşkulu 1 Mayıs etkinliği
  “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanına, Taksim’e!”
  Neden 1977 1 Mayıs’ının 30. yılında Taksim?
Yüksel Akkaya
  Eğitim emekçilerinin eylemlerinden...
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü/3 - H. Fırat
  Hatice Yürekli anmaları...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Tecrit duvarları Bağdat’ta!!
  Siyonist rejimin savaş makinesi
yine ölüm saçıyor..
  Dünyadan...
  Irak merkezli Ortadoğu kaynıyor - Abu Şehmuz Demir…
  Yaşasın 1 Mayıs!
  Tümtis Genel Sekreteri Gürel Yılmaz’la 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’ta iş bırakarak alanlara çıkalım!
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Tümtis Genel Sekreteri Gürel Yılmaz’la 1 Mayıs üzerine konuştuk...

“1 Mayıs birleşik kutlanmalıdır!”

- İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs yaklaşıyor. İşçi sınıfına dönük kapsamlı saldırıların eşiğinde 1 Mayıs’ı karşılıyoruz. Bir yandan işçi sınıfına kölelik koşulları ve sefalet dayatılırken, işçi ve emekçilerin emeklilik ve sağlık hakkına da göz dikilmiş durumda. Diğer yandan işçi ve emekçiler iş güvencesinden yoksun bir şekilde sözleşmeli, taşeron vb. şekillerde istihdam edilmek isteniyor. Sermaye devleti son yılların en ağır saldırısını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Tüm bu saldırılar İMF, DB ve diğer emperyalist kuruluşların emirleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Ortadoğu’da sürmekte olan emperyalist savaş ve işgal, tırmandırılan şovenizm dalgası, devletin artan baskısı vb. saldırılar devam ediyor. Saldırıların arttığı böylesi bir dönemde 1 Mayıs’ı karşılıyoruz.
DİSK, 40. kuruluş yılında, ‘77 1 Mayıs katliamının 30. yılında yaptığı Başkanlar Kurulu kararı ile 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması gerektiğini söyleyerek bir süreç başlattı. Siz bu karara ilişkin ne düşünüyorsunuz?

- Öncelikle DİSK’in almış olduğu bu karara saygı duyuyoruz. Konfederasyon kendi organlarında karar almıştır ama bu 1 Mayıs’ın, sizin de sıraladığınız gibi, işçi sınıfına yönelik saldırılara ve yine son dönemde yükseltilen şovenist dalgaya karşı güçlü bir emekçi birliğinin alanlara yansımasına hizmet eden bir mücadele süreci olarak örgütlenmesi gerekiyor. İsterdik ki DİSK, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanma kararını kamuoyuna deklare etmeden, platformun bileşeni olan tüm emek örgütlerine bir çağrı gerçekleştirseydi ve ülkedeki tüm emekçiler olarak 1 Mayıs’ı ortak ve adına layık kutlasaydık. Ama bugün üzülerek izliyoruz demeyeyim, çünkü düzeltmek için uğraşıyoruz. İstanbul’da özellikle ayrı ayrı 1 Mayıs kutlamaları tertipleniyor. Bu emekçileri bölen ve emekçilerin birliğine zarar veren bir tutumdur. Biz bu görüntü ve tutumun ortadan kalkması ve emekçilerin birlikte 1 Mayısı’ı kutlaması için üzerimize düşen görev ve sorumlulukla davranmaya bundan sonra da devam edeceğiz.

- 2007 1 Mayıs’ını DİSK’in Taksim’de kutlama kararı almasına karşın, Türk-İş Kadıköy’de miting yapma kararı aldı. Siz ortaya çıkan bu tablo hakkında düşünüyorsunuz?

- Bu ortaya çıkan tablonun emek örgütlerine ve emekçilere zarar vereceğini düşünüyorum. Zaten birliğe hizmet etmeyen tutum ve davranışlar, işçi sınıfı tarafından bir süre sonra mahkum edilecektir. Önemli olan gerçekten birlikte bir şeyi yapabilmektir. Özellikle 1 Mayıs gibi işçi sınıfı için en önemli bir günde, mücadelenin birlik ve dayanışma şiarıyla öne çıkması ve herşeyden öte bu birliği sağlayabilmenin yollarının bulunması gerekmektedir. Ortaya çıkan bu tablodan ve ayrışmadan sermaye çevrelerinin memnun olacağını düşünüyorum. Keşke ortaklaştırabilmenin yollarını bulabilsek. Ancak hala vakit var. Bu çabayı sürdürmeye devam edeceğiz.

- 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına yönelik ortak bir irade şu anda oluşmuş durumda. Türk-İş Kadıköy’de miting yapacağını söyledikten sonra, hala bu süreç ortaklaştırılırılabilr mi? Türk-İş içerisindeki ilerici sendika şubeleri olarak ortaklaştırmak konusunda neler yapıyorsunuz?

- Geçtiğimiz hafta Türk-İş’in merkezde bulunan sendikalarına ve İstanbul’da bulunan şubelerine bir çağrısı oldu. Burada biz sendika olarak, 1 Mayıs kutlamalarının ortaklaştırılması için yeniden bütün emek örgütlerine bir çağrıda bulunduk. Ve oradan çıkan bir kararla İstanbul’da merkezi bulunan sendikalarla, genel başkan düzeyinde, DİSK’le Türk-İş’in 1 Mayıs kutlamasını ortaklaştırmak için neler yapılabilir diye bir karar çıktı. Bu sendikalarla konuşma kararı çıktı. Bu süreci takip ediyoruz. Türk-İş’teki toplantıda ilerici olarak bilinen sendikalar, ortaklaştırabilmek için çaba harcanması gerektiğini ifade ettiler ve sendikaların genel başkanları düzeyinde DİSK’e ziyaret gerçekleştirme kararı alınmıştı. Ama dünkü (17 Nisan) gelişmeleri henüz takip edemedim, bugün (18 Nisan) bölge temsilcisiyle görüşeceğiz. Görüşmeler yapılmış mı? Yapılmışsa sonuçlarının ne olduğunu öğrenip, yeni araçlar yaratmaya çalışacağız. Süreç bizim için hala devam ediyor.

- Tümtis olarak 1 Mayıs hazırlıkları çerçevesinde işyerlerinde, şubelerde neler yapıyorsunuz?

- Tümtis olarak, hem Başkanlar Kurulu kararımız, hem de genel yönetim kararımız gereğince örgütlü olduğumuz her ilde iş bırakarak, eş ve çocuklarımızla alanlara çıkarak kutlayacağız. 1 Mayıs’la ilgili bütün bölgelerimizde üye toplantıları, temsilciler kurulu toplantıları gerçekleştirilmiş durumda. 1 Mayıs’a Tümtis olarak geçmiş dönem olduğumuzdan daha güçlü çıkarak, mücadeleyi daha da büyütmeye niyetli olduğumuzu 1 Mayıs alanında yansıtacağız.

- Son olarak dışınızdaki güçlere, siyasi partilere, konfederasyonlara, ilerici, devrimci güçlere 2007 1 Mayıs’ına dönük olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

- 1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. 1 Mayıs üretimin olduğu, işçi nabzının attığı her yerde kutlanmalıdır. 1 Mayıs işçi sınıfının olduğu bütün alanlarda, bütün bölgelerde, illerde ve ilçelerde iş bırakarak kutlanmalıdır. Sendika olarak örgütlü olduğumuz 20’yi aşkın yerde, üyelerimiz iş bırakarak 1 Mayıs’ı kutlayacaktır. 1 Mayıs kutlamasının olmadığı yerlerde de üyelerimiz iş bırakarak alanlara çıkacak, gerekirse sadece Tümtis olarak, basın açıklamaları yaparak 1 Mayıs’ı kutlayacağız. Bizim çağrımız, 1 Mayıs’ın adına layık bir şekilde, işçilerin iş bırakarak alanlarda olmasının sağlanmasıdır.

Kızıl Bayrak/İstanbul