27 Nisan 2007 Sayı: 2007/16(16)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalist saldırganlığa ve savaşa, kapitalist sömürüye ve köleliğe, faşist baskı ve teröre karşı,
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
  Kontrgerilladan hesap sormak için 1 Mayıs’ta Taksim’e!
“Taksim’i kazanmak zincirleri kırmaktır!”
Sermaye patronlarının dikensiz “Gül”ü!
Abdullah Gül tercihi “uygar Batı”nın gerçek yüzünü ortaya seriyor!
 İşçiler 1 Mayıs pikniğinde buluştu!
  Coşkulu 1 Mayıs etkinliği
  “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanına, Taksim’e!”
  Neden 1977 1 Mayıs’ının 30. yılında Taksim?
Yüksel Akkaya
  Eğitim emekçilerinin eylemlerinden...
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü/3 - H. Fırat
  Hatice Yürekli anmaları...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Tecrit duvarları Bağdat’ta!!
  Siyonist rejimin savaş makinesi
yine ölüm saçıyor..
  Dünyadan...
  Irak merkezli Ortadoğu kaynıyor - Abu Şehmuz Demir…
  Yaşasın 1 Mayıs!
  Tümtis Genel Sekreteri Gürel Yılmaz’la 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’ta iş bırakarak alanlara çıkalım!
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Coşkulu 1 Mayıs etkinliği

Anadolu Yakası Bağımsız Devrimci Sınıf  Platformu, Tersane İşçileri Birliği ve Osim-Der tarafından ortak olarak düzenlenen “birlik ve dayanışma” etkinliği, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde 22 Nisan Pazar günü gerçekleşti.

Etkinlik öncesi çağrı afişleri ve çeşitli noktalara asılan pankartlarla etkin bir propaganda faaliyeti örgütlendi ve ev ziyaretleri ile etkinliğe çağrı yapıldı.

Saat 15.30’da başlayan etkinlik öncesi polisin ortamı geren tutumları dikkat çekti. Taksim’e çağrı yapılmasının “yasak olduğunu” iddia eden ve çağrı yapılması durumunda “gerekeni yapacağını” söyleyen kolluk güçleri ile BDSP çalışanları arasında çeşitli tartışmalar yaşandı.

Etkinlik 1 Mayıslar’dan kesitlerden oluşan kısa bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından 1 Mayıs şehitleri ve Hatice Yürekli şahsında işçi sınıfının kurtuluş mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşundan ardından kitle hep birlikte Avusturya İşçi Marşı’nı söyledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BDSP temsilcisi Melek Altıntaş, 2007 1 Mayıs’ının şovenizme, faşizme, emperyalizme ve sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi sınıfı cephesinden bir yanıt olması gerektiğini vurguladı. 1 Mayıs günü dünyanın dört bir yanında işçilerin, emekçilerin ve ezilen halkların alanlarda olacaklarını, Türkiye işçi ve emekçilerinin de kendi talepleri ile alanlara çıkacaklarını ifade etti. Yükseltilmeye çalışılan şovenist histeri ile Kürt halkına karşı sürdürülen imha ve inkar politikalarına dikkat çekerek, işçi sınıfının bu politikalara “İşçilerin birliği halkları kardeşliği!” şiarıyla yanıt vermesi gerektiğini söyledi. Taksim tartışmalarına değinerek, Taksim’in tarihsel anlamını ifade etti ve 1 Mayıs’ın resmi tatil olması için, ‘77 katliamının sorumlularından hesap sormak için ve Taksim üzerindeki 1 Mayıs yasağına son vermek için, 1 Mayıs sabahı Taksim’de olacaklarını söyledi. Tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs’a, 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağırarak konuşmasını bitirdi.

Ardından Çaz-Der tiyatro topluluğunun mali durumu kötü olan bir ailenin yaşadığı zorlukları hicveden oyunu beğeni ile izlendi.

Çeşitli etkinliklere baretleri, iş elbiseleri ve sloganlarla girmeleriyle bilinen ve bu etkinlikte de aynı şekilde davranan tersane işçileri adına konuşma yapmak için Tersane İşçileri Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu kürsüye çıktı. Nihadioğlu konuşmasına “tersaneler cehenneminden gelen cehennem yürekli tersane işçileri adına hepinizi selamlıyorum” diyerek başladı. Tersanelerde yaşanan sorunları anlattı ve sözü 1 Mayıs’a ve Taksim’e getirdi. 1 Mayıs’ın işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğunu söyleyen Tersane İşçileri Derneği Başkanı, böyle bir günün nasıl ve nerede kutlanacağının sermaye tarafından belirlenemeyeceğini söyledi. Tersane İşçileri Birliği olarak 2007 1 Mayıs’ında Taksim’de olma kararı aldıklarını açıkladı. Nihadioğlu, kitleye “Siz de orada olacak mısınız?” diye sordu. Kitle bu soruyu alkışlarla yanıtladı. Konuşma Taksim’de buluşma çağrısı ile son buldu.

Bu konuşmanın ardından etkinlik şiir dinletisiyle devam etti. Sultanbeyli’den genç işçilerden oluşan şiir grubu kavga şiirlerini büyük bir başarı ile sundu. Grup içinde yer alan bir tekstil işçisi Hatice Yürekli’ye adadığı bir şiirini okudu.

‘77 1 Mayıs’ına katılan bir işçi arkadaş birlik ve baraberlik çağrısı yaptı.

Etkinliğin ilk bölümü Grup Göç’ün söylediği marş ve türkülerle sona erdi. Ayrıca Habip Gül ve Ümit Altıntaş’a atfen besteledikleri kendi parçalarını da seslendirdiler.

Verilen aranın ardından ikinci bölüm Mazlum Çimen’in türküleri ile başladı. Türkülerin hep birlikte söylendiği dinletinin ardından Gülsuyu emekçileri tarafından “Baca” adlı oyun sergilendi. İş kazalarını konu alan oyunda rol alan mahalle esnafları, genç işçiler, öğrenciler ve tüm oyuncular iyi bir performans sergilediler. İki haftalık bir zaman diliminde, dışardan hiçbir yardım alınmadan hazırlanan oyun ayakta alkışlandı.

Tiyatro gösteriminin ardından Taksim tartışmaları üzerinden son gelişmeleri aktarmak üzere sahneye BDSP temsilcisi çağrıldı. Sermaye devletinin valisinin ağzından işçi sınıfını tehdit etmekle suçlayan BDSP temsilcisi, Taksim’e çağrı yapmayı yasaklayan genelgenin hukuk dışı olduğunu vurguladı. “Neden Taksim her etkinliğe açık bize kapalı, orada defileler, maç kutlamaları, polis günleri yapılıyor da 1 Mayıs neden kutlanamıyor” diye soran BDSP temsilcisi, bir şeyin yasak olup olmadığı ile ilgilenmediklerini, önemli olanın meşruluk olduğunu belirtti.

1 Mayıs’ın işçi sınıfının mücadele azmi ve kararlılığını simgeleyen bir gün olduğunu vurgulayan BDSP temsilcisi, sermayenin bunun farkında olduğunu, onun için 1 Mayıslar’a saldırdığını söyledi. ‘77 katliamını yükselen işçi hareketini bastırmak için tertiplenen bir saldırı olarak nitelendiren BDSP temsilcisi,  “herkesin gözü önünde gerçekleşen bir katliamın tek bir faalini dahi bulamayanlar ‘yasa, güvenlik’ diyerek bize Taksim’i yasaklayamaz” dedi. “Dün katliamı tertipleyenler şimdi bunu unutmamızı istiyor, Taksim yasak” diyor, diye sözlerini sürdüren BDSP temsilcisi, ‘77 katliamının hesabını sormak, orada yitirdiğimiz yoldaşlarımıza, işçi sınıfı mücadelesine namus borcumuzdur” dedi. Sermayenin asıl olarak Taksim’de yapılacak bir eylemden değil, bu eylemi gerçekleştirmek için ortaya çıkan kararlılık ve iradeden ürktüğünü söyleyerek, “bunun için panik içinde açıklamalar yapıyorlar” dedi. “Eğer ağızlarından Taksim Meydanı yasak dışında bir söz çıkmazsa biz de deriz ki onlara ‘orada olacağız, İstanbul’un dört bir yanından hatta Türkiye’nin değişik illerinden işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler orada olacak, gelin engelleyin, engelleyebilirseniz’” diyerek sözlerini sürdüren BDSP temsilcisi, “Haklılığın önünde hiçbir set duramaz, herkesi Taksim’e çağırıyoruz” diyerek sözlerine son verdi. Sık sık alkışlarla kesilen konuşma sırasında “Direne direne kazanacağız!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Taksim bizimdir bizim kalacak!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları atıldı.

Etkinlik Ali Ekber Eren’inin söylediği türkülerle devam etti. Ali Ekber Eren’den sonra Osim-Der İşçi Kadın Komisyonu’ndan Sevgi Alkan, kadınları toplum ve iş yaşamında yaşadığı sorunlara karşı mücadeleye çağıran bir konuşma yaptı.

Etkinlik, çalışmalarını Maltepe PSA bünyesinde sürdüren Grup Fırtına ile devam etti. Aralarında kendi bestelerinin de olduğu türkü ve marşları başarı ile söyleyen grup, halay parçaları söylemeye başladığında tüm salon halaya durdu. Çekilen halayların ardından yapılan kapanış konuşmasında bir kez daha 1 Mayıs’a çağrı yapıldı ve etkinlik hep birlikte coşku ile söylenen 1 Mayıs marşı ile sona erdi.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı etkinlik oldukça coşkulu geçti.

Konuştuğumuz BDSP çalışanları, etkinliğin çok yönlü yürütülen 1 Mayıs çalışmasının bir parçası olduğunu, beklenilenin altında bir katılım olmasına rağmen coşku ve kararlılığın etkinliğe damgasını vurduğunu, özellikle programda yer alan ve kendi ürünleri olan çalışmaların beğenilmesinin önemli ve anlamlı olduğunu dile getirdiler. 

Kızıl Bayrak/Kartal


Menemen’de 1 Mayıs etkinliği

22 Nisan günü Menemen’de 1 Mayıs gündemli bir etkinlik düzenlendi. Menemen’de çalışan işçiler tarafından organize edilen etkinlik Menemen Eğitim-Sen’de gerçekleştirildi.

Etkinlik devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından açılış konuşmasında 1 Mayıs’ın tarihsel anlamı ve güncel önemi ifade edildi. Konuşma 1 Mayıs’ta alanlara çıkma çağrısı ile sona erdi. Ardından Tez-Koop İş Sendikası tarafından hazırlanan 1 Mayıs belgeseli gösterildi. Belgeselin bitiminde etkinliğe ara verildi.

Etkinliğin ikinci bölümü serbest kürsü ve sohbet biçiminde yapılan konuşmalarla geçti. İşçiler söz alarak yaşadıkları sorunları anlattılar ve 1 Mayıs’a çağrı yaptılar. Etkinliğe daha çok demir-çelik sektöründen işçiler katıldı. Etkinlik sonucunda işçilerden oluşan bir komite kuruldu ve bir çalışma programı hazırlandı. Ayrıca, Çiğli İşçi Platformu tarafından düzenlenecek 1 Mayıs pikniğine katılıp destek verilmesi ve 1 Mayıs’ta alanlara çıkılması kararlaştırıldı.

Etkinlik emperyalizme, şovenizme, faşizme, yoksulluğa ve yozlaşmaya, iş kazalarına ve kölelik yasalarına karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Menemen


GOP’ta 1 Mayıs faaliyetine polis saldırısı

Devlet bir yandan ilerici, devrimci güçlerin, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararlılığını kırmak için ortamı terörize ederken diğer yandan yerelliklerde yürütülen 1 Mayıs faaliyetine azgınca saldırmaya devam ediyor.

Sınıf devrimcileri olarak Gaziosmanpaşa’da yürüttüğümüz 1 Mayıs faaliyetimiz sırasında kolluk güçlerinin saldırgan tutumuyla karşılaştık. 19 Nisan’da işçi ve emekçileri emperyalizme, şovenizme, faşizme karşı 1 Mayıs’ta alanlara çağıran afişlerimizi yaptığımız sırada polisin keyfi engellemesiyle karşılaştık. Bir arkadaşımız polis tarafından zorla kelepçelenerek, tam bir zorbalıkla gözaltına alındı. Ancak bizler tüm engellemelere, baskı ve tehditlere rağmen bu sene 1 Mayıs’ı ve Taksim’i kazanma ısrar ve kararlılığıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Devletin zorbaca tutumları kararlılığımızı ve 1 Mayıs faaliyetimizi engellemeye yetmeyecek.

BDSP GOP