27 Nisan 2007 Sayı: 2007/16(16)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalist saldırganlığa ve savaşa, kapitalist sömürüye ve köleliğe, faşist baskı ve teröre karşı,
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
  Kontrgerilladan hesap sormak için 1 Mayıs’ta Taksim’e!
“Taksim’i kazanmak zincirleri kırmaktır!”
Sermaye patronlarının dikensiz “Gül”ü!
Abdullah Gül tercihi “uygar Batı”nın gerçek yüzünü ortaya seriyor!
 İşçiler 1 Mayıs pikniğinde buluştu!
  Coşkulu 1 Mayıs etkinliği
  “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanına, Taksim’e!”
  Neden 1977 1 Mayıs’ının 30. yılında Taksim?
Yüksel Akkaya
  Eğitim emekçilerinin eylemlerinden...
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü/3 - H. Fırat
  Hatice Yürekli anmaları...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Tecrit duvarları Bağdat’ta!!
  Siyonist rejimin savaş makinesi
yine ölüm saçıyor..
  Dünyadan...
  Irak merkezli Ortadoğu kaynıyor - Abu Şehmuz Demir…
  Yaşasın 1 Mayıs!
  Tümtis Genel Sekreteri Gürel Yılmaz’la 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’ta iş bırakarak alanlara çıkalım!
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İşçiler 1 Mayıs pikniğinde buluştu!

Avrupa Yakası BDSP, 1 Mayıs yaklaşırken gerçekleştirdiği “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” pikniği ile 1 Mayıs çağrısını yüzlerce işçi ve emekçiye ulaştırdı.

Haftalardır yoğun olarak süren 1 Mayıs çalışmaları 22 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen piknik ile doruk noktasına ulaştı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu Avrupa Yakası güçleri tarafından organize edilen pikniğe 400 işçi ve emekçi katıldı.

Piknik saat 11:00 sıralarında gerçekleştirilen kolektif kahvaltı ile başladı. Tüm kitlenin birarada ortak kurulan sofralarda oturması oldukça anlamlıydı. Kahvaltının ardından saat 12:00’de etkinlik programı başladı. Pikniğe katılan emekçiler, “Biz bizeyiz şimdi yangın yerlerinde/Sen ki karanlıklar ülkesinden geciken sabahları taşırdın/Bir elimizde ırmaklar/Bir elimizde rüzgarlar/Dinle bak/Sokaklarda diz boyu iğrençlik/Tükürüksüz açılmıyor gazeteler/Oysa gelecekler var/Oysa daha doğacaklar/Ve umut var oysa/Emek var/Kavga var/Hoş geldin iki gözüm/Biz bizeyiz şimdi...” dizeleriyle selamlandı. Daha sonra devrim ve sosyalizm kavgasında bayraklaşan şehitlerimiz anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşu kitle tarafından atılan coşkulu sloganlar ile son buldu. Saygı duruşunu Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına yapılan açılış konuşması izledi.

Emperyalist saldırganlık, sosyal yıkım saldırıları, artan faşizm, tırmandırılan şovenizme değinen açılış konuşmasında işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çağrıldı. Bu yılki 1 Mayıs’ın anlam ve önemi üzerinde duruldu. Konuşmada Taksim’in her türlü gerici ve yoz etkinliğe açılmasına karşın, işçi ve emekçilere kapatılmasının özel bir tutum olduğu dile getirildi. Valiliğin tehditkar açıklamaları teşhir edildi. İşçi sınıfının 30 yıl önce şehitler vererek ayrıldığı Taksim Meydanı’na çıkmasının en doğal hakkı olduğu belirtildi. İşçi sınıfının da bu sorumlulukla davranarak mücadele safında yer alacağı ve 1 Mayıs günü Taksim’de bulunacağı vurgulandı.

Açılış konuşmasının ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu’nun hazırladığı şiir dinletisi sunuldu. Şiirlerle, isyan ve mücadele çağrısı bir kez daha vurgulandı.

11 Kasım 1887’de idam edilen 4 işçi önderinin son sözlerinin yer aldığı sunuş konuşmasının ardından türkülerini ve marşlarını bizimle paylaşması için sahneye devrimci dostumuz Hasan Sağlam davet edildi. Programına Çav Bella Marşı ile başlayan Hasan Sağlam Türkçe, Kürtçe ve Zazaca birçok türkü ve marş seslendirdi. Yaklaşık bir saat süren program boyunca marşlar hep bir ağızdan söylendi, coşkulu halaylar çekildi. Programın ilk yarısı Çav Bella Marşı’nın Kürtçe söylenmesi ile son buldu.

Yaklaşık iki saatlik serbest zaman diliminde bir yandan kolektif oyunlar oynanırken, diğer yandan da öğle yemeği için hazırlıklar tamamlandı.

Programın ikinci bölümü, 2001 Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli’nin ölüm yıldönümü dolayısı ile hazırlanan anma ile başladı. Hatice yoldaş şahsında gerçekleştirilen saygı duruşu ile başlayan program, şiirler, türküler, Hatice Yürekli’nin yazılarından alıntılar ve onun için yazılmış metinlerle sürdü. Anma programında Hatice Yürekli’nin yaşamının ve mücadelesinin yanısıra, Partili kimliği öne çıkarıldı. “Bir görüş kabininde”, “Hoş geldin ölüm” ve “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” isimli parçalar seslendirildi. Sahneye kızıl karanfillerle birlikte konulan Hatice yoldaşın fotoğrafının önünde Ölüm Orucu gazisi yoldaşımız konuşma yaptı. Hatice yoldaşın Partili kimliğini, devrimci irade ve kararlılığını, siyasal yaşamını anlattı. Anma “Hatice yoldaş ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” sloganları ile sona erdi.

Anmanın ardından programda her yıl yer alan, işçi ve emekçiler tarafından ilgiyle karşılanan serbest kürsü bölümüne geçildi. Artık söz işçi sınıfındaydı, üretenlerdeydi, makineleri işletenlerde, demiri dövenlerde, kumaşı dokuyanlardaydı. Bu bölümde değişik sektörlerde çalışan işçiler söz aldı. Serbest kürsüde söz alan işçiler “Halkların kardeşliği” şiarıyla 1 Mayıs’ta Taksim’de olma çağrısı yaptılar. GOP-DER üyesi bir işçinin geçmişteki yoz hayatını terkederek devrimci saflara katılmasını anlatan konuşması oldukça anlamlıydı. Kürsüde yapılan konuşmalarda bugün işçi sınıfının örgütlü olmadan mücadele etmesinin oldukça zor olduğu belirtilerek işçi sınıfına örgütlenme ve komünist saflara katılma çağrısı yapıldı. Ayrıca bir işçi, cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle düzen içi yaşanan taraflaşmaya ve saflaşmaya değinerek, işçi sınıfını bu “it dalaşı”nda taraf olmak yerine sınıfı bağımsız devrimci sınıf mücadelesine çağırması, kürsünün en önemli konuşmalarından biri oldu.

Serbest kürsüden sonra marşları ve türküleri ile Grup Gölgedekiler sahne aldı. Dinleti, yarım saat süren halayların ardından kitlenin hep birlikte söylediği 1 Mayıs Marşı ile sona erdi.

Etkinliğin sonunda işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı şanlı bir mücadele günü olarak tarihe yazdıran Amerikalı işçi önderleri, 15-16 Haziranları yaratan işçiler, Filistin’de taş atan Filistinli çocuklar, Uğur Kaymazlar, emperyalizme karşı direnen tüm halklar, 8 Martlar’ı yaratan emekçi kadınlar, Denizler, Mahirler, İbrahimler anısına kapitalist sömürüden, emperyalist barbarlıktan ve faşizmden hesap sormak için, insanlık onuruna sahip çıkmak için, insanca bir yaşam ve özgür bir gelecek demek olan sosyalizm mücadelesine güç katmak için 1 Mayıs’ta Taksim’de BDSP saflarında kavga bayrağını yükseltmeye çağrıldı. Komünistlerin bu çağrısı kitle tarafından “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!” sloganları ile karşılandı.

Piknik atılan coşkulu sloganlar ile sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Avrupa Yakası İLGP’nin 1 Mayıs etkinliği başarıyla gerçekleştirildi...

Liseliler de 1 Mayıs’ta Taksim’de!

Avrupa Yakası İLGP olarak 1 Mayıs çağrı etkinliğini 23 Nisan günü Gaziosmanpaşa Eğitim-Sen Şubesi’nde gerçekleştirdik. Oldukça coşkulu geçen etkinliğimize Avrupa Yakası’ndan birçok lise ve dershaneden liseli arkadaşlar katıldı.

Günlerdir ön hazırlığını yaptığımız etkinliğimiz ‘77 1 Mayıs’ında şehit düşen işçi ve emekçiler şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Ardından açılış konuşmasını yapmak üzere bir İLGP’li söz aldı.

Açılış konuşmasında liseli gençliğin sorunları özel olarak vurgulandı. Etkinliğin bu sorunlara karşı verilmiş tok bir yanıt olduğu, bu yanıtın 1 Mayıs alanına da taşınmasının gelecekteki mücadele açısından önemi dile getirildi.

Ardından Esenyurt İLGP’nin hazırladığı şiir dinletisi sunuldu. Emperyalist işgalleri gündeme alan şiir dinletisi oldukça etkileyiciydi. Esenyurt’tan İLGP’lilerin yoğun emeği ile hazırlanmış olan şiir dinletisi, emperyalist işgal karşıtlarının “Diren Filistin” diyerek yumruk kaldırmaları ve emperyalistlerin yere yığılmasıyla son buldu. Dinleti salonda büyük bir etki yarattı.

Sefaköy İLGP’den bir meslek liseli arkadaş ise Nazım Hikmet’in “Salkımsöğüt” şiirini okudu. Bu şiirden sonra ara verildi.

Etkinliğin ikinci bölümü Gaziosmanpaşa İLGP’nin hazırladığı, 1 Mayıs Marşı üzerine yazılmış olan tiyatro sahnelendi. 1 Mayıs Marşı’nın sözlerinin koro halinde ve şiir olarak tekrarlandığı tiyatro oyunu günün anlam ve önemine oldukça uygundu.

Ardından kürsüye çıkan bir İLGP’li, ÖSS kampanyamızı, bugüne kadar yapılanları ve bundan sonra yapılacakları anlattı. Bir başka İLGP’li ise neden 1 Mayıs’a katılmak gerektiğini ve neden bu yıl özellikle Taksim’de olmak gerektiğini anlattı. Liseli gençliğin 1 Mayıs alanına taşıyacağı taleplerin sıralandığı konuşmada, “biz korkmadığımız için 1 Mayıs alanında olacağız. Ve düzen o alana çıkmamızdan korktuğu için orada olacağız!” denildi.

Bu konuşmadan sonra Grup Fırtına sahneye çıktı. Oldukça coşkulu türküler seslendiren Grup Fırtına, etkinlik için hazırladığı programı ardı ardına çaldığı halay parçaları ile sonlandırdı. Hep bir ağızdan söylenen halayların ardından etkinliğe 10 dakika ara verildi.

Etkinliğin üçüncü bölümü 1 Mayıs söyleşisine ayrılmıştı. 20’ye yakın kişinin söz aldığı bu bölümde oldukça coşkulu anlatımlar yapıldı. Söyleşiyi GOP’tan bir İLGP’li açtı ve 1 Mayıs taleplerimizi ve neden 1 Mayıs alanında işçi-emekçilerle aynı saflarda olmamız gerektiğini anlattı. Daha sonra söz alan İLGP’liler, eğitimde fırsat eşitsizliğinden ÖSS’ye, işçi-emekçi ailelere mensup olmanın sonuçlarından geleceğin işçisi olmanın ne anlama geldiğine değin bir dizi başlığı tartışmaya açtılar.

Tartışmalar içerisinde bir İLGP’linin, “Taksim’e her yıl başında binlerce insan akın eder. Gösteriler yapılır. Kadınlar tacize uğrar. Ve devlet buna seyirci kalır. Hangi takım şampiyon olursa onun holiganları Taksim Meydanı’na doluşur, maganda kurşunlarından birçok kişi ölür, devlet seyirci olur. Bu gösteriler için yasak değildir Taksim. Ama bize gelince yasak. O zaman bunun arkasında bir art niyet aramak zorundayız. Yıllar önce Taksim’i Taksim yapan işçi ve emekçilerdi. Biz bizim olana gidiyoruz. Bunu herkes böyle bilmeli” sözleri dikkat çekti. Neredeyse bütün konuşmacıların sözlerini Taksim çağrısı ile bitirmeleri anlamlıydı.

Söyleşinin sonunda 1 Mayıs alanında olmanın önemi tekrar vurgulandı. Etkinliğe yaklaşık 60 liseli katıldı.

Avrupa Yakası İLGP