27 Nisan 2007 Sayı: 2007/16(16)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalist saldırganlığa ve savaşa, kapitalist sömürüye ve köleliğe, faşist baskı ve teröre karşı,
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
  Kontrgerilladan hesap sormak için 1 Mayıs’ta Taksim’e!
“Taksim’i kazanmak zincirleri kırmaktır!”
Sermaye patronlarının dikensiz “Gül”ü!
Abdullah Gül tercihi “uygar Batı”nın gerçek yüzünü ortaya seriyor!
 İşçiler 1 Mayıs pikniğinde buluştu!
  Coşkulu 1 Mayıs etkinliği
  “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanına, Taksim’e!”
  Neden 1977 1 Mayıs’ının 30. yılında Taksim?
Yüksel Akkaya
  Eğitim emekçilerinin eylemlerinden...
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü/3 - H. Fırat
  Hatice Yürekli anmaları...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Tecrit duvarları Bağdat’ta!!
  Siyonist rejimin savaş makinesi
yine ölüm saçıyor..
  Dünyadan...
  Irak merkezli Ortadoğu kaynıyor - Abu Şehmuz Demir…
  Yaşasın 1 Mayıs!
  Tümtis Genel Sekreteri Gürel Yılmaz’la 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’ta iş bırakarak alanlara çıkalım!
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

“1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanına, Taksim’e!”

Büyükçekmece’de 1 Mayıs çalışmaları

Büyükçekmece BDSP olarak, 1 Mayıs’a yönelik çalışmalarımız sürüyor. 1 Mayıs çalışması çerçevesinde belirlediğimiz 1.5 aylık programı hayata geçirmeye devam ediyoruz. Yaygın bir propaganda faaliyeti ile en geniş kitlelere 1 Mayıs çağrısını taşımayı sürdürüyoruz. Bu çerçevede hazırlanan 1 Mayıs özel sayısının, bölgemizde sabah işçi servis noktalarında, akşamları ise semtlerde dağıtımını yapıyoruz. Ayrıca 22 Nisan günü kalabalık bir şekilde esenyurt Köyiçi’nden başlayarak Balıkyolu-Yeşilkent-Depo güzergahında bildiri dağıtımı yaptık. Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun 1 Mayıs taleplerinin olduğu imza metnini kullandık ve gazetemizin satışını gerçekleştirdik. Çalışmamız sonrasında yüzlerce emekçiye bildirilerimizi, imzalarımızı ve gazetelerimizi ulaştırdık. Her hafta düzenli olarak semtlerde gerçekleştirdiğimiz gazete satışıyla da 1 Mayıs gündemini emekçilere taşımaya devam ediyoruz. Bölgemize “ Taksim’i kazanmak, zincirleri kırmaktır/BDSP” ve “ Emperyalizme, faşizme ve şovenizme karşı 1 Mayıs’ta alanlara/BDSP” şiarlı afişlerimizi yaygın bir şekilde yaptık.

Bu çalışmalarımız dışında her yıl düzenlediğimiz “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği 1 Mayıs Pikniği”’mize bu yıl da bölgemizden işçi ve emekçileri taşımak için ev ev, mahalle mahalle dolaşarak katılımı örgütlemeye çalıştık. Bildirilerimizle, gazetelerimizle evlerine gittiğimiz emekçileri pikniğimize davet ettik. Mahallelerde oluşturduğumuz semt komiteleriyle yürüyen piknik çalışmamız sonucunda bölgemizden yaklaşık 200 işçi ve emekçi pikniğe katıldı.

Bölgemizdeki işçi ve emekçilere 1 Mayıs gündemini çeşitli araçlarla taşımaya devam edeceğiz. “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanına, Taksim’e!” şiarıyla bölgemizden katılımı güçlendirmek için artan bir tempoyla çalışamalarımızı sürdüreceğiz.

Büyükçekmece/BDSP


Adana’da 1 Mayıs çağrısı

1 Mayıs yaklaştıkça Adana işçi ve emekçilerini mücadeleye çağırmak ve 1 Mayıs’ı devrimci içeriğine ve sınıfsal özüne uygun olarak kutlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu amaçla Nisan başında çeper güçlerimiz ve ilişkilerimizle yaptığımız toplantının hemen ardından çalışmalarımıza hız verdik. Çeper ilişkilerini genişletmeyi hedefledik. Bu amaçla gazetemizi daha etkin olarak kullanmaya çalışıyoruz.

Yine merkezi olarak hazırlanan materyallerimizi bulunduğumuz her alanda yaygın olarak kullanmaya devam ediyoruz. Afişlerimizi Şakirpaşa ve Meydan mahalleleri, Şakirpaşa Metal Sanayi çevresi ve Adana çarşı merkezinde yaygın olarak kullandık.

Bildirilerimizi de işçi ve emekçilere ulaştırmaya devam ediyoruz. Şakirpaşa ve Meydan mahallelerinde binlerce bildiriyi kapı kapı dolaşarak, sokak sokak seslenerek dağıttık. Bu hafta içinde sanayi işçilerini bildirilerimizle ve el ilanlarımızla 1 Mayıs alanlarına çağırmaya devam edeceğiz.

Bulunduğumuz alanın özgünlüğü üzerinden hazırladığımız afişleri de çalışma alanlarımızda kullanmaya başladık. Merkezi materyallerimizle siyasal süreçler üzerinden emekçi kitlelere seslenirken, yerel araçlarla da özgün sorunlar üzerinden işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta mücadele alanlarına çağırdık.

1 Mayıs çalışmasına sadece örgütlü güçlerimizi değil daha geniş ilişki ağımızı da katmış durumdayız. Bu alanda kazandığımız başarıyı büyüterek sürdüreceğiz ve çalışmamızın ortaya çıkardığı tüm güçle 1 Mayıs alanında yerimizi alacağız.

Adana BDSP

 Çiğli’de 1 Mayıs çalışması

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bölgemizdeki işçi ve emekçilere 1 Mayıs’ın çağrısını yaygın bir şekilde ulaştırdık. Çiğli Merkez, Güzeltepe, Küçük Çiğli, Harmandalı, Yamanlar, Onur Mahallesi, Menemen, Ata Sanayi Sitesi ve Çiğli  Organize’de 1 Mayıs’a çağrı afişlerimizi yaptık.

Çiğli Organize’deki ağırlığı metal olmak üzere çeşitli sektörlerden 20’yi aşkın fabrikaya bildirilerimizle seslendik. Ayrıca sabah servis güzergahlarında ve öğlen yemek aralarında Ata Sanayi Sitesi’nde bildiri dağıttık. Yine Çiğli ve Karşıyaka’nın emekçi semtleri ile Çiğli pazarında ajitasyon konuşmaları eşliğinde yaygın bildiri dağıtımı yaptık. Bölgemizdeki işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ a çağırmaya devam edeceğiz.

Çiğli BDSP çalışanları


Gençlik piknikte buluştu!

1 Mayıs yaklaşırken gençlik içerisinde 1 Mayıs çağrısını büyütmek, birlik, mücadele ve dayanışmayı yükseltmek için 21 Nisan günü bir piknik düzenledik.

Kemalpaşa’da düzenlediğimiz pikniğimiz ortak kahvaltıyla başladı, çeşitli oyunlarla devam etti. Bilgi yarışmasının ardından türküler söylendi. Piknikte 1 Mayıs’ın anlam ve önemi, alanlarda olmanın gerekliliği, geleceksizliğe karşı gençliğin mücadele etmesi gerektiği üzerine konuşmalar yapıldı.

Dayanışmanın büyütüldüğü, birlik ve beraberliğin vurgulandığı, 1 Mayıs’ın mücadele çağrısının yükseltildiği pikniğimiz halaylarla son buldu.

İzmir/Ekim Gençliği


 

Ankara’da 1 Mayıs faaliyetleri

Ankara BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetleri

Sınıf devrimcileri olarak işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağırmaya devam ediyoruz. Batıkent’te ve Kızılay’da “Emperyalizme, şovenizme ve faşizme karşı 1 Mayıs’ta alanlara!/BDSP” şiarlı afişlerimizle emekçilere seslendik.

Afişin yanısıra Ankara’nın sanayi bölgelerinden Sincan ve Ostim ile işçi servislerinin yoğun olarak geçtiği Ulus-Bentderesi noktalarında BDSP bildirileriyle 1 Mayıs’a çağrımızı bu hafta da sürdürdük. İşçiler bildirilerimizi ilgiyle karşıladılar. Düzenin yarattığı gerici-şoven etkiyi dağıtmak ve katliamcılardan hesap sorma bilinci yaratmak amacıyla ‘77 Taksim katliamının yıldönümünde işçi ve emekçileri devrimin saflarına ve 1 Mayıs alanlarına çağırmayı sürdürüyoruz. (Ankara BDSP)

 

Mamak’ta 1 Mayıs çalışması

Mamak’ta sınıf devrimcileri olarak 1 Mayıs’ın kararlılığı ve coşkusuyla faaliyetimizi yoğunlaştırıyoruz. İşçi ve emekçileri emperyalizme, şovenizme, faşizme karşı 1 Mayıs alanına çağıran BDSP imzalı afişlerimizi Tuzluçayır, Nato Yolu, Şirintepe, Ege, Akşemsettin Mahalleleri’ne yaygın bir şekilde yaptık.

1 Mayıs’ın mücadele kararlılığı ile yoğunlaşan faaliyetimizi sermayenin kolluk kuvvetleri engelleme girişiminde bulundu. Düzenin bekçilerinin “kabahatler kanunu” gerekçesi ile bizleri gözaltına alma çabası kararlı duruşumuz ile boşa düşürüldü. 2007 1 Mayıs’ının çağrısıyla Mamaklı işçi emekçileri mücadele alanlarına çağırmaya devam ediyoruz. (Mamak BDSP)

 

Sanayi işçilerini etkinliğe çağırdık

Ankara İşçi Bülteni İşçiden İşçiye çalışanları olarak 1 Mayıs hazırlıklarımızı hızlandırdık. Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde hafta sonu düzenleyeceğimiz “İşçi sınıfının hakları ve örgütlenme modelleri” başlıklı etkinliğin çağrısını yaptık. Çağrı afişlerimizi ve el ilanlarını en geniş işçi, emekçi kitlesine ulaştırmaya çalışıyoruz. İlk afişlerimizi Sincan’da kullandık. Ardından el ilanlarını Organize Sanayi’ye giden işçi servisleri ile işçilerin yoğun olarak bulunduğu Sincan merkezde yaygınca dağıttık.

1 Mayıs gündemli etkinliğimizin ardından sanayi işçilerini 1 Mayıs’a çağıran faaliyetimizi kesintisiz sürdüreceğiz. (İşçiden İşçiye Bülteni çalışanları)


Emperyalizme, şovenizme, faşizme, sosyal hakların ve işgüvencesinin gaspına karşı

1 Mayıs’ta iş bırakarak alanlara!

2007 1 Mayıs’ı yaklaşırken işçi ve emekçilere yönelik saldırılar hız kazanıyor. Emperyalist saldırganlık, özelleştirmeler, sosyal hakların ve işgüvencesinin gaspı vb. saldırılara, tırmandırılan şovenizme ve faşizme karşı tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ta mücadele alanlarında olması ayrı bir önem taşıyor.

1 Mayıs’ı tarihsel anlamı ve güncel çağrısıyla birlikte bir süreç olarak örgütlemek, emekten yana tüm güçlerin, ilerici, öncü emekçilerin ertelenemez sorumluluğudur. 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışmanın adıdır. Sınıf mücadelesi tarihine kanla yazılmış bir mücadele günüdür. Uzlaşmaz iki karşıt sınıfın, işçi sınıfı ile burjuvazinin hesaplaştığı günün adıdır 1 Mayıs. Bu nedenle de anlamına ve içeriğine yakışır bir tarzda örgütlenmeli ve kutlanmalıdır.

Yoğunlaşan saldırılar karşısında 2007 1 Mayıs’ında işçi ve emekçilerin örgütlü gücünün alana kitlesel bir tarzda yansıması önemli bir yerde durmaktadır. Ancak kamu emekçileri cephesinden son birkaç yıldır gerçekleşen 1 Mayıslar’a baktığımızda katılımın giderek düştüğü görülmektedir. Kuşkusuz bu, KESK’in içinde debelendiği mevcut durumundan bağımsız değildir. Hakları ve talepleri doğrultusunda emekçileri örgütleyemeyen, harekete geçiremeyen KESK, birkaç gün kala üye ve temsilci toplantısı yaparak 1 Mayıs’ı “teknik” bir güne indirgemektedir. Oysa 1 Mayıs bir günden ibaret değildir. İşçi ve emekçilere genel olarak örgütlenme ve mücadele etme çağrısıdır. Bu nedenle kamu emekçilerinin, özellikle bir yıllık mücadele deneyimi, birikimi ve enerjisinin açığa çıktığı, alanlarda kendisini gösterdiği bir gün olmalıdır. Öncü, ilerici kamu emekçileri KESK’in uzlaşmacı mücadele anlayışının bir sonucu olan 1 Mayıslar’ı baştan savma tutumuna izin vermemelidir. 1 Mayıs’ın talepleriyle birlikte bir süreç olarak örgütlenmesi için harekete geçmelidir. İşyerlerinde kamu emekçilerine yönelik saldırılara karşı neden 1 Mayıs’ta alanlarda olunması gerektiği anlatılmalı, sosyal hakların ve işgüvencesinin gaspına, kamu hizmetlerinin tasfiyesine, esnek istihdama, özelleştirmelere, emperyalist savaşa ve işgale, şovenizme, faşizme karşı kamu emekçileri hem mücadeleye hem de 1 Mayıs alanlarına çağrılmalıdır.

1 Mayıs’a bu şekilde hazırlanılması hem kamu emekçileri hareketinin yaşadığı tıkanıklığı aşmanın hem de KESK’i harekete geçirmenin zeminini yaratacaktır. Öncü, devrimci kamu emekçileri işyerlerinde ve şubelerinde 1 Mayıs gündemli toplantıların erkenden yapılmasını zorlamalı, bildiri, afiş, bülten vb. materyallerle 1 Mayıs’ın taleplerini işyerindeki emekçilere anlatmalıdır. Şubelerde yapılacak 1 Mayıs etkinlikleriyle emekçiler alanlara çağrılmalıdır.

KESK’in kamu emekçilerinin örgütlülük bilincini ve 1 Mayıs’a katılımı zayıflatan tutumlarına karşı da hem politik hem de pratik olarak mücadele edilmelidir. Bu tutum kendisini daha çok iş bırakarak 1 Mayıs alanlarına çağrı yapma noktasında göstermektedir. 1 Mayıs’tan birkaç gün önce yapılan üye toplantılarında emekçiler “isteyen iş bıraksın, isteyen sevk/rapor alsın, isteyen izin alsın” türü söylemlerle karşılaşmaktadır. Bu tutum emekçilerin örgütlü kimliğini, sınıf bilincini köreltmekte, onları bireysel çözümlere yöneltmektedir. KESK’in bu 1 Mayıs’ta saldırılara karşı 1 Mayıs’ta iş bırakarak alanlara çıkma çağrısı yapması için basınç oluşturulmalı, bu çağrı tüm işyerlerine ulaştırılmalıdır.

“Herkese iş, tüm çalışanlara işgüvencesi!”, “Parasız eğitim ve sağlık hakkı!”, “Tüm çalışanlar için grevli ve toplusözleşmeli sendika hakkı! Sınırsız grev ve genel grev hakkı!”, “Tüm çalışanlar için genel sigorta!”, “Sınırsız söz, basın, örgütlenme, gösteri ve toplanma özgürlüğü!”, “Açık-gizli tüm faşist-militarist örgütlenmeler dağıtılsın!”, “Emperyalistlerle açık-gizli tüm antlaşmalar iptal edilsin!”, “NATO, AB, İMF, DB vb. emperyalist kuruluşlarla tüm ilişkiler kesilsin!”, “Toplumsal hayatın tüm alanlarında kadın-erkek eşitliği!”, “Eşit işe eşit ücret!” vb. taleplerin yanısıra “1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin!”, “Taksim’de 1 Mayıs yasağına son!”, “‘77 1 Mayıs katliamcıları yargılansın!” talepleri de işyerlerine taşınmalı, mücadelenin konusu edilmelidir.

Zira 2007 1 Mayıs’ı tarihe “kanlı 1 Mayıs” olarak geçen ‘77 katliamının yıldönümüdür. Bu yıl Taksim Meydanı devletle bir irade savaşına dönüşmüş durumdadır. ‘77 1 Mayıs katliamının sorumluları Çorum, Maraş, Sivas’ı gerçekleştiren devlettir. Taksim’de 1 Mayıs kutlaması özelde İstanbul üzerinden yürütülse de, özünde devrim güçlerinin düzenle hesaplaşma zeminidir. Bu nedenle Taksim’e ilişkin talepler tüm alanlarda yükseltilmelidir. İstanbul’daki kamu emekçileri ise devrimci, ilerici güçlerle birlikte birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması yönlü çabaları güçlendirmelidir.

Kamu emekçileri hareketini ileri taşımak 1 Mayıs’ta gösterilecek enerji ve çabaya bağlı olacaktır. Bu görev ve sorumluluk tüm devrimci, ilerici kamu emekçilerinin omuzlarındadır.

(Kamu Emekçileri Bülteni’nin Nisan sayısından alınmıştır...)