20 Nisan 2007 Sayı: 2007/15(15)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı ve emekçilerin safı sermaye düzeninin tam karşısıdır!
  ABD’nin yeni Özal olma yolunda ilerleyen Erdoğan karşısında, ipleri Pentagon’un elinde bulunan ordu çaresiz!..
14 Nisan’da Ankara kırmızı-beyazdı...
1 Mayıs’ta Taksim kızıl olacak!
İstanbul’da 1 Mayıs çalışmaları...
İzmir’de 1 Mayıs çalışmalarından...
 1 Mayıs çalışmalarına polis terörü
  Bu coğrafyada yaşlı-genç demeden
Kürt öldürmek suç değil!
  Tahkim edilen 12 Eylül hukukuyla
ordu fiilen de yönetimde!
  Bağımsızlık ve egemenlik
sosyalizmle mümkündür!
A. Aydın
  Sınıf ve emekçi hareketinden...
  Yapı-Yol Sen’den iş yavaşlatma eylemleri... ...
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü/2 - H. Fırat
  Hatice Yürekli yoldaş ölümsüzdür!
  Özgür bir gelecek için
1 Mayıs’ta alanlara!
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu başarıyla gerçekleştirildi!
  Gençlik hareketinden...
  1 Mayıs’ta Taksim’e giderken:
İki miting, bir yorum - Yüksel Akkaya
  DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile 1 Mayıs üzerine konuştuk…
  Türk- İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm’le
1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Lübnan’da iç savaş kışkırtıcıları işbaşında!
  Dünyadan...
  Filipinler Komünist Partisi’nin kurucusu Prof. Jose Maria Sison ile konuştuk...
  Saldırganlığın “dayanılmaz” sınırsızlığı! -
M. Can Yüce
  6. Bir-Kar Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Önder Babat’ı anma etkinliği

 3 yıl önce Beyoğlu’nda kafasından kurşunlanarak katledilen Devrimci Hareket dergisi çalışanı Önder Babat’ı anmak için, 14 Nisan günü “İkinci Büyük Buluşma” adı altında bir anma etkinliği gerçekleştirildi.

Önder Babat Kültür Merkezi adına yapılan konuşmada; kapitalizmin milyarlarca insanı yoksulluğa sürüklediği,  emperyalistlerin ülkeleri işgal ederek milyonlarca insanı katlettikleri ve tüm kötülüklerin kaynağı olan kapitalizme karşı mücadele etmek gerektiği vurguladı. Devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve Önder Babat’ın devrimci yaşamı ve kimliği anlatıldı.

Ardından Önder Babat Kültür Merkezi Müzik Topluluğu ve Fuat Saka marş ve türküler söylediler. Hakan Yeşilyurt ve Ali Asker’in söylediği türkülerden sonra etkinliğin ilk yarısı bitti.

Etkinliğin ikinci yarısında sinevizyon gösterimi yapıldı. Önder Babat Çocuk Korosu ve Diyarbakır Sur Belediyesi Çocuk Korosu çeşitli dillerde türkü ve şarkılar söyledi. Etkinlik Kardeş Türküler ve İlkay Akkaya’nın söylediği türkü ve marşlarla sonra erdi.

Etkinlikte “Önder Babat yoldaş ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Kızıldere son değil, savaş sürüyor!”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş!” “Devrim için tek yol Devrimci Yol!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı. Etkinliğe 3500 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Tuzla Konaşlı’da yıkım...

Tuzla’nın Aydınlı Beldesi’ne bağlı Konaşlı Mahallesi’nde, Tuzla Belediyesi ekipleri, kaçak olduğu gerekçesiyle üç evi yıktı. Yıkım sırasında belediye görevlileri ile mahalleli arasında arbede yaşandı. Üç kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Mahalle halkı, daha önceden kendilerine bir bilginin verilmediğini ve 20 yıldır oturdukları mahallede emeklerinin hiçe sayıldığını söyleyerek yıkıma tepki gösterdiler.

Konaşlı Mahallesi’nin sanayi bölgelerine ve hava alanına yakın olması nedeniyle Kentsel Dönüşüm kapsamına alındığını dile getiren mahalle sakinleri, belediye binasını da kendi evleri gibi imarının olmadığını iddia ettiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Çam-Der pikniğinden gözlem

Çam-Der olarak 15 Nisan günü bir piknik düzenledik. Sabah derneğin önünde toplanmaya başladık. Piknik alanına vardığımızda arkadaşlarımızla yardımlaşarak kahvaltımızı yaptık. Hep birlikte top oynadıktan sonra iki gruba ayrılarak soru yarışması yaptık. İki grup da sorulara doğru cevaplar verdi. Daha sonra iki arkadaş bağlama çalarak türkü söyledi. Bizler de onlara eşlik ederek hep birlikte marşlarımızı söyledik.

Bir taraftan da arkadaşlarımız öğle yemeğini hazırlıyorlardı. Bizler de yardım ettik ve hep beraber masaları hazırladık. Yemekten sonra tekrar biraraya gelerek 1 Mayıs üzerine konuştuk. Konuşmalarda 1 Mayıs 77’de Taksim Meydanı’nda 37 işçinin katledilmesine değinildi. Bir yoldaşımız söz alarak İzmir’in pilot bölge olduğunu, sağlık ocaklarının kapatılacağını anlattı. Bizler de hep birlikte olursak sağlık ocaklarını kapatamayacaklarını söyledik. 1 Mayıs’a katılarak sağlık ocaklarımızı kapatamayacaklarını haykıralım dedik.

Ardından hep beraber halaylarımızı çektik.

Pikniğimizin hem katılım hem de içerik olarak iyi geçmesi bize moral verdi. Derneğe geri döndüğümüzde durum değerlendirmesi yaptık. Arkadaşlarımıza piknik hakkındaki düşüncelerini sorduk. Hepsi de güzel geçtiğini söyledi. Bu bizi daha da coşkulandırdı.

Buca’dan bir fırın işçisi


 

Barış Anneleri’nden oturma eylemi

8 haftadır Çarşamba günleri Galatasaray Lisesi önünde, İmralı’ya bağımsız heyet gönderilmesi talebiyle biraraya gelen ve 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştiren Barış Anneleri İnisiyatifi, 18 Nisan günü bu talebi bir kez daha dile getirdi. Galatasaray Lisesi önünde toplanan 60’a yakın Barış Annesi “Barış İçin Oturuyoruz 8. Hafta Barış Anneleri İnisiyatifi” pankartını açtılar. İmralı’ya bağımsız heyet gönderilme talebinin yer aldığı dövize polis tarafından izin verilmedi.

Oturma eylemine geçmeden önce inisiyatif adına kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Toplumsal barışın sağlanması imkansız değil!”, “Barış için çift taraflı ateşkes!” dövizleri taşındı. Açıklamaya EHP, ESP ve İHD de destek verdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Türkiye’deki “demokrasi”nin sınırı ordu ile sınırlı!

Askeri savcılığın talimatı ile Nokta dergisinin İstanbul İncirli’deki bürosu 13 Nisan günü basıldı. Derginin son sayılarında yayınlananlar Türkiye’deki burjuva demokrasisinin ne menem bir şey olduğunu ortaya serdi.

Nokta dergisinin ülkemiz gündeminde epeyce tartışılan darbe hazırlıklarına ilişkin günlüğü yayınlaması, ardından “sivil toplum örgütleri ne kadar sivil?” gibi can alıcı bir soruyla birlikte bunun yanıtlarını deşifre etmesi, çizmeyi aşması anlamına geliyordu!

14 Nisan Cumhuriyet mitingi Atatürkçü Düşünce Derneği’nin çağrısı ile düzenlendi. Bu derneğin genel başkanı darbeci generallerden biri. Dolayısıyla, son dönemin en büyük kitle gösterilerinden biri devlet partisi tarafından organize edildi. Sivil toplum örgütlerinin ne kadar sivil olduğu çok net bir biçimde ortaya serildi. Aynı zamanda bu miting kitlelerin orta sınıf kesiminde asker hayranlığının ne kadar içselleştirildiğini gösterdi. Bu ülkede burjuvazinin bu kesimine devrimci misyonlar yükleyenler, bu görüşlerini son günlerin ışığında bir daha değerlendirmelidirler.

Askeri savcı Nokta dergisinden önce yayınladıkları haberin belgelerini istedi. Dergi yetkilileri basın kanununa dayanarak bu belgeleri vermeyi reddettiler. Bunun üzerine savcılıktan alınan arama emri ile kapıya dayanıldı ve arama kararının kapsamının çok geniş olduğu ortaya çıktı. Bütün bilgisayarların hard diskleri kopyalanarak alındı. Bir kez daha “basın özgürlüğü”nün sınırları ortaya serildi.

12 Eylül döneminde Nokta dergisinde çalışan köşe yazarlarından biri, bu olay üzerine bugün aynı zihniyetin ayakta olduğunu yazıyor. Oysa benzeri manzaralara devrimci-sosyalist basın sürekli maruz kaldığı halde bunun burjuva basında haber değeri bile olmuyor.

Yaşananlar toplumsal muhalefetin dibe vurduğu dönemlerde egemenler arası çelişki ve çatışmaların nerelere varabileceğini gösteriyor. İşçi sınıfı ve emekçiler cephesinden böylesi süreçler aynı zamanda umulmadık fırsatların açığa çıktığı dönemlerdir. Bu fırsatları en verimli bir şekilde değerlendirmeli, düzenin teşhiri ve kitlelerin aydınlatılması noktasında somut olgulardan yararlanmalıyız.


Esenyurt’ta jandarma terörü

Esenyurt’ta son dönemde jandarma terörü giderek tırmanıyor. Son olarak Bingöl kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Ramazan Kaplan’ın cenazesinin 17 Nisan günü Esenyurt’a, ailesinin evine gelmesiyle birlikte jandarma baskın düzenledi. Ailesinin taziye ziyareti için kurmuş olduğu çadıra belediye görevlileri eşliğinde iki defa el koyarak terör estirdi.

Mahalle girişlerinde yapılan kimlik kontrollerinde yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Mahalleyi abluka altına alan jandarma, Ramazan Kaplan’ın Esenyurt Mezarlığı’nda defnedilmesine izin vermedi. Bunun üzerine aile cenazeyi Altınşehir Mezarlığı’na götürdü.

Kızıl Bayrak/Esenyurt


İlyas Aktaş Ankara’da anıldı...

14 Nisan günü Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen DHP’liler, gerçekleştirdikleri eylemle geçen yıl Diyarbakır’da, 14 HPG gerillasının cenaze töreninde katledilen Devrimci Demokrasi gazetesi muhabiri İlyas Aktaş’ı andılar. BDSP, ESP ve Partizan’ın da katıldığı eylem, “İlyas Aktaş ölümsüzdür!”, “Devrimci basın susturulamaz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganlarıyla son buldu.

Kızıl Bayrak/Ankara