20 Nisan 2007 Sayı: 2007/15(15)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı ve emekçilerin safı sermaye düzeninin tam karşısıdır!
  ABD’nin yeni Özal olma yolunda ilerleyen Erdoğan karşısında, ipleri Pentagon’un elinde bulunan ordu çaresiz!..
14 Nisan’da Ankara kırmızı-beyazdı...
1 Mayıs’ta Taksim kızıl olacak!
İstanbul’da 1 Mayıs çalışmaları...
İzmir’de 1 Mayıs çalışmalarından...
 1 Mayıs çalışmalarına polis terörü
  Bu coğrafyada yaşlı-genç demeden
Kürt öldürmek suç değil!
  Tahkim edilen 12 Eylül hukukuyla
ordu fiilen de yönetimde!
  Bağımsızlık ve egemenlik
sosyalizmle mümkündür!
A. Aydın
  Sınıf ve emekçi hareketinden...
  Yapı-Yol Sen’den iş yavaşlatma eylemleri... ...
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü/2 - H. Fırat
  Hatice Yürekli yoldaş ölümsüzdür!
  Özgür bir gelecek için
1 Mayıs’ta alanlara!
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu başarıyla gerçekleştirildi!
  Gençlik hareketinden...
  1 Mayıs’ta Taksim’e giderken:
İki miting, bir yorum - Yüksel Akkaya
  DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile 1 Mayıs üzerine konuştuk…
  Türk- İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm’le
1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Lübnan’da iç savaş kışkırtıcıları işbaşında!
  Dünyadan...
  Filipinler Komünist Partisi’nin kurucusu Prof. Jose Maria Sison ile konuştuk...
  Saldırganlığın “dayanılmaz” sınırsızlığı! -
M. Can Yüce
  6. Bir-Kar Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Sınıf ve emekçi hareketinden...

Esen Plastik işçisi direniyor!

Çiğli Organize’de bulunan Esen Plastik AŞ’de çalışan, Petrol-İş Aliağa Şubesi’ne üye işçilerden 20’si işten atılmıştı. Esen Plastik patronu diğer işçilerin de sendikadan istifa etmeleri için baskı yapıyor. 4857 sayılı yasanın 25/2 maddesine dayanarak işten attığı işçilerin bir kısmını sendikadan istifa etmeleri durumunda işe alacağını vaadediyor.

İşten atılan işçiler, işten atma saldırısına ve tüm tehditlerine karşı direnme kararı aldılar.18 Nisan günü Esen Plastik önünde saat 11.00’de bir araya gelen işçiler bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamada şunlar söylendi: “Bizler biliyoruz ki bu yasalarla ülkemizde egemen olan bu zihniyetle örgütlenmek zor. Ama yine de bütün güçlüklere rağmen başka çaremiz yok. Esen Plastik’te çalışan işçilerde böyle düşünüyor. Bu yüzden de onları kimse bu yoldan geri döndüremeyecek. İşverenin yaptığı baskılar sonuç vermeyecek. Esen Plastik işvereni, sendikanın varlığını tanımak zorunda kalacak!...”

Direnişlerini fabrika önünde bekleyerek sürdürecek olan işçiler oldukça kararlı ve coşkulular. Esen Plastik işçinin direnişi ve başarısı Çiğli Organize’deki diğer işçilere büyük bir moral olacak. Esen Plastik işçilerinin kazanması için sınıf dayanışmasını yükseltelim!

Çiğli BDSP


“Novamed işçisi yalnız değildir”

Çiğli İşçi Platformu, yaklaşık 7 aydır grevde olan Novamed işçileriyle dayanışma amacıyla 14 Nisan günü bir basın açıklaması ve kart atma eylemi gerçekleştirdi.

Novamed işçilerinin kölece çalışma koşullarına karşı sürdürdüğü direnişin anlamının vurgulandığı basın açıklamasında  “İnsanca bir yaşam elde etmek tüm işçilerin ortak mücadelesiyle olabilir ancak. Novamed direnişine destek verelim! Bulunduğumuz her alanda bu mücadeleyi sürdürelim, büyütelim. İnsanca ve onurlu bir yaşam için hak arama mücadelesine destek verelim..” denildi. Basın açıklaması sırasında “Yaşasın Novamed direnişi!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” , “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı. Ayrıca 13 Nisan duruşmasına polis saldırısı da protesto edildi.

Basın açıklamasından sonra Konak postanesine yürünerek Novamed işçilerine dayanışma kartları gönderildi. Çiğli İşçi Platformu’ ndan işçiler daha sonra şu an direnişte olan Tek Gıda-iş üyesi Bağ Yağları işçilerini ziyarete gittiler.

Kızıl Bayrak/İzmir


BTS ve Liman-İş’ten eylem

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Liman-İş Sendikası, TCDD gayrimenkullerinin ihale yolu ile satılmak istenmesini protesto ederek, satış işlemlerinin anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. 12 Nisan’da Haydarpaşa Garı önünde toplanan BTS ve Liman-İş üyeleri, TCDD Genel Müdürlüğü’nün 204 gayrimenkulünün ihaleye çıkarılarak TCDD yetkilileri tarafından satılmak istediğini belirterek, taşınmazların satışının hukuka aykırı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Her iki sendika adına açıklama yapan BTS 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş, daha önce aynı firmaya gayrimenkul satışının hukuka aykırı olması nedeniyle TCDD Genel Müdürlüğü tarafından ihalenin ertelendiğini ve gelinen aşamada ihalenin tekrar yapılarak 204 parça gayrimenkulün satılmak istendiğini söyledi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Ek ders için eylem takvimi

Milli Eğitim Bakanlığı ek derslerle ilgili Şubat ayında bir genel yayınladı. Genelge ile onbinlerce eğitim emekçisi mağdur olacak. Eğitim emekçileri herhangi bir nedenle okula gelemedikleri bir günde, örneğin mazeret izni, sevk ya da rapor aldıklarında o günkü ders saati sayısı ve ona karşılık gelen hazırlık ücretinin kesilmesi öngörülüyor.

Bir süredir konuyla ilgili eylemler yapan Eğitim-Sen birçok il ve ilçede eylemler gerçekleştirdi. Konuyla ilgili toplanan onbinlerce imzayı geçen hafta MEB’e teslim etti. 7-8 Nisan tarihleri arasında 7 ilde gerçekleştirilen bölge mitinglerinde genelgenin geri çekilmesi talebini dillendirdi.

Eylemlerine devam edeceğini ilan eden Eğitim-Sen aşağıdaki eylem takvimini açıkladı.

* 19-20 Nisan tarihlerinde “Ek Ders Ücretime Dokunma” içerikli kokartlar tüm işyerlerinde takılacak,

* 21 Nisan Cumartesi günü tüm illerde, bir saat sürecek  oturma eylemi ve kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirilecek, Ankara’daki eylem MEB önünde saat 13:00’te yapılacak,

* 25 Nisan Çarşamba günü -sevk alınarak- hizmet üretilmeyecek. Emekçiler tüm illerde alanlara çıkacaklar, yürüyüş ve basın açıklamaları gerçekleştirecekler.


Paşabahçe işçisiyle dayanışma

Paşabahçe Eskişehir Fabrikası’nda yaşanan ayrımcı uygulamalara karşı cam işçileri seslerini yükseltmeye başladı. Şişecam’a bağlı diğer cam fabrikalarında çalışan işçiler üçbuçuk yıldır sendikalaşmak için mücadele yürüten Paşabahçe Eskişehir işçisine destek olmak amacıyla protesto eylemleri gerçekleştiriyor, ziyaretler düzenliyorlar.

6 Nisan günü Kristal-İş Başkanlar Kurulu’nun almış olduğu karar üzerine Paşabahçe Eskişehir Fabrikası’ndaki ayrımcı uygulamaları protesto etmek ve Eskişehir Cam işçileriyle dayanışma amacıyla bütün cam işçileri servislerinden inerek fabrikalarına kadar yürüdüler. Yürüyüş sırasında tüm cam işçilerinin Paşabahçe işçisinin yanında olduğu vurgulandı.

9  Nisan günü ise Gebze Kristal-İş Şubesi’ne bağlı işyerlerinde çalışan cam işçileri Eskişehir Şişecam Fabrikası işçilerini ziyaret ederek destek verdiler.


SES Adana Şubesi’nden basın açıklaması

SES Adana Şubesi, SHÇEK çalışanlarının başbakanlık tazminatlarında yaşanan adaletsizliği ve çalışanların hükümet tarafından ‘üvey evlat’ gibi görülmesini protesto etmek için, 17 Nisan günü Camalpaşa Postanesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Basın metninin okunmasının ardından sağlık ve sosyal hizmet emekçileri postane içine girerek çalışanların tazminat ücretlerini gönderdiler.

Kızıl Bayrak/Adana

Tüm Bel-Sen ile Çayırbağı Belediyesi arasında TİS

Tüm Bel-Sen ile Çayırbağı Belediyesi arasında 7 kamu emekçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Mayıs ayından itibaren bir yıl geçerli olacak toplu iş sözleşmesiyle ücretlere her ay 250 YTL zam yapıldı. Yapılan sözleşmede çeşitli sosyal haklar  da sağlandı. Buna göre her yıl Kurban Bayramı’nda 100 YTL İkramiye,  Ağustos ayında 200 YTL yakacak yardımı, Temmuz ayında ise 200 YTL giyecek yardımı gibi haklar maddelerde yeraldı.