20 Nisan 2007 Sayı: 2007/15(15)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı ve emekçilerin safı sermaye düzeninin tam karşısıdır!
  ABD’nin yeni Özal olma yolunda ilerleyen Erdoğan karşısında, ipleri Pentagon’un elinde bulunan ordu çaresiz!..
14 Nisan’da Ankara kırmızı-beyazdı...
1 Mayıs’ta Taksim kızıl olacak!
İstanbul’da 1 Mayıs çalışmaları...
İzmir’de 1 Mayıs çalışmalarından...
 1 Mayıs çalışmalarına polis terörü
  Bu coğrafyada yaşlı-genç demeden
Kürt öldürmek suç değil!
  Tahkim edilen 12 Eylül hukukuyla
ordu fiilen de yönetimde!
  Bağımsızlık ve egemenlik
sosyalizmle mümkündür!
A. Aydın
  Sınıf ve emekçi hareketinden...
  Yapı-Yol Sen’den iş yavaşlatma eylemleri... ...
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü/2 - H. Fırat
  Hatice Yürekli yoldaş ölümsüzdür!
  Özgür bir gelecek için
1 Mayıs’ta alanlara!
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu başarıyla gerçekleştirildi!
  Gençlik hareketinden...
  1 Mayıs’ta Taksim’e giderken:
İki miting, bir yorum - Yüksel Akkaya
  DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile 1 Mayıs üzerine konuştuk…
  Türk- İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm’le
1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Lübnan’da iç savaş kışkırtıcıları işbaşında!
  Dünyadan...
  Filipinler Komünist Partisi’nin kurucusu Prof. Jose Maria Sison ile konuştuk...
  Saldırganlığın “dayanılmaz” sınırsızlığı! -
M. Can Yüce
  6. Bir-Kar Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Taksim’de 1 Mayıs’a ortak çağrı:

“1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!”

1 Mayıs Tertip Komitesi 12 Nisan günü Taksim Gezi Parkı’nda yaptığı ortak açıklama ile 1 Mayıs’ı ortak bir şekilde Taksim’de kutlayacaklarını ilan etti.

DİSK, KESK, Devrimci 1 Mayıs Platformu, reformist sol çevreler, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve platformlar adına 2007 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına ilişkin yapılan açıklamayı DİSK Genel Sekreteri Musa Çam okudu.

Açıklamada Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs alanı olarak işçi ve emekçilere açılmamasının asıl nedeninin demokrasi güçlerinin halkla olan bağını koparmak olduğu vurgulanarak, bu yıl kutlanacak 1 Mayıs’ta bu oyunların boşa çıkartılacağı ifade edildi.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!”, “İnadına Taksim, inadına 1 Mayıs!” sloganlarının atıldığı açıklamaya 100’ü aşkın kişi katıldı.

Eylemde okunan metin:

“Engelleri, yasakları aşarak Taksim Alanı’nda olacağız!”
Değerli Basın Emekçileri, Sevgili Arkadaşlar,

İşçilerin, emekçilerin ve ezilenlerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı kutlama ve 1 Mayıs 1977 katliamının 30. yıldönümünde yitirdiklerimizi anma çalışmalarımız devam etmektedir.
Bütün dünyada bayram havasında geçen 1 Mayıs, ne yazık ki ülkemizde uzun yıllardır gerilimler yaratılarak, kutlamalara gölge düşürülerek, çeşitli vesileler öne sürülerek engellenmek istenmektedir. Biz biliyoruz ki burada asıl hedeflenilen şey, demokrasi ve özgürlükler mücadelesinin engellenmesi, birlik ve dayanışmamızın önüne set çekilerek, özgürlük ve demokrasi güçlerinin halkla bağlarının koparılarak zayıflatılmak istenmesidir. Bu oyunları, bu yıl da boşa çıkartarak, 1 Mayıs’ı hakettiği anlam ve önemle kutlamakta kararlıyız.

Değerli Arkadaşlar,

30 yıl önce, 1 Mayıs 1977’de bu meydanda, üzerlerinde oynanan oyundan habersiz, bir hukuk devletinde yaşadıklarına duydukları inanç ve güvenle kaygı duymadan, bir bayram sevinci yaşarken yaşamlarını yitiren 36 yurttaşımıza, yakınlarına ve işçi sınıfına, demokrasi adına toplum olarak ve vicdanen borçluyuz.

Bu yıl, bu borcumuzu ödemek, yarım kalmış bir sevinci tamamlamak, kaybettiklerimizin yaşıyor olsalardı duyacakları coşkuyu sürdürmek, 1 Mayıs geleneğini yasaklardan arındırmak için emekçilerin önlerine konan engelleri, yasakları aşarak, Taksim Alanı’nda olacağız.

Ancak, bu demokratik istemimizin siyasi iktidar tarafından yeterince anlaşıldığından ve beklentilerimizin karşılanması için gerekli duyarlılığın gösterildiğinden söz edebilmenin koşulları yoktur.
Sayın Basın Mensupları

Gerek dünya kamuoyu karşısında ve gerekse ülkemizde, hükümet çevrelerinden veya üst düzey devlet görevlilerinden kim ağzını açarsa açsın, ülkemizdeki demokratikleşmeden, hak ve özgürlüklerin genişlemesinden vs. dem vuruyor.

Oysa,

1 Mayıs 1977’de Taksim’de 1 Mayıs bayramını kutlayan 500 bin kişiye saldırarak 36 yurttaşımızın ölümüne neden olan olaylar aydınlatılmadan
Dünyanın pek çok ülkesinde bayram olarak kutlanan 1 Mayıs’ı ülkemizde de bayram ilan etmeden,

1 Mayıs kutlamalarını demokrasi mücadelesinin sesi olan, ülkenin en seçkin sendika ve örgütlerince bugün en anlamlı yerde kutlamamıza olanak tanınmadan “demokratikleşmeden” söz edilemez.

Çünkü 1977 1 Mayısı, aydınlatılmayan tüm siyasal cinayetlerin, Maraş, Çorum, 16 Mart’ta üniversite gençlerinin üzerine bomba atılması gibi katliamların başlangıcıdır. Kim ne derse desin, ister derin devlet, ister kontrgerilla, ister çete… Bütün bunlar aydınlığa çıkarılmadan ülkemizde gerçek bir demokrasiden bahsedilmesinin olanağı yoktur, olamaz!
Bu nedenlerle, toplumsal hassasiyetlerin tepe noktalarda yaşadığı günümüz koşullarında;

- 1 Mayıs’ın İŞÇİ SINIFININ BAYRAMI olarak TBMM’de ilan edilmesi,

- 1977 suçlularının ortaya çıkarılması ve yargılanması için TBMM Araştırma Komisyonu’nun kurulmasını talep ediyoruz.
Bu taleplerimizin gerçekleşmesi, toplumumuzun büyük çoğunluğunda olumlu karşılanacak ve bugüne kadar gerginlik ve ‘tabu’ olan bir sorun çözümlenmiş olacaktır.

1 Mayıs, bu görev ve sorumluluk duygusuyla emek hareketinin uluslararası birlik, dayanışma, mücadele ve direniş günü olarak en geniş katılımla Taksim’de kutlanacaktır.

2007 1 Mayıs’ı, ülkemizde yaşanılan toplumsal sorunlara “dur” demek için, haklarımıza, ekmeğimize ve daha da önemlisi geleceğimize sahip çıkmamız için meydanları dolduracağımız bir gündür.
Yer, Taksim’dir!

Şekli ise, BİRLİK, MÜCADELE ve DAYANIŞMADIR!

Biz, aşağıda imzası olan demokrasi güçleri 1 Mayıs’ı birlikte örgütleyecek; hakettiği anlam ve önemle Taksim’de kutlayacağız.
Buradan, başta diğer işçi konfederasyonları ve üyeleri olmak üzere, bütün halkımızı, emek dostlarını, özgür ve demokratik bir ülke özlemi içinde olan herkesi 1 Mayıs’a davet ediyor, 1 Mayıs 2007 günü Taksim’de yapılacak 1 Mayıs kutlamalarında aramızda görmek istiyoruz.


İNSANCA YAŞAM, İNSANCA DÜZEN İÇİN
HALKLARIN KARDEŞLİĞİ ve BİRARADA YAŞAMAK İÇİN
YOKSULLUK, ADALETSİZLİK VE SÖMÜRÜYE KARŞI
PARASIZ EĞİTİM, PARASIZ SAĞLIK İÇİN
NEOLİBERALİZM ve IRKÇILIĞA KARŞI
İŞSİZLİK, ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞTIRMAYA KARŞI
İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN ve EZİLENLERİN BİRLİĞİ İÇİN
HER TÜR AYRIMCILIĞA KARŞI EŞİTLİK ve ÖZGÜRLÜK İÇİN
TECRİTE VE F-TİPİ CEZAEVLERİNE KARŞI
SAVAŞA, İŞGALE ve İŞBİRLİKÇİLİĞE KARŞI
12 EYLÜL DARBECİLERİNİN YARGILANMASI İÇİN
ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN
1 MAYIS 1977 KATLİAMI DOSYASININ AÇILMASI İÇİN
1 MAYIS’IN RESMİ TATİL İLAN EDİLMESİ İÇİN
  1 MAYIS’TA TAKSİM’DEYİZ!


1 MAYIS 2007 KATILIMCILARI

DİSK-KESK

PARTİLER

CHP, DSİP, DTP, EMEP, HKP, ÖDP, SDP, SHP, SOSYALİST DEVRİM PARTİ GİRİŞİMİ, TKP

MESLEK ODALARI

TMMOB, TTB,

78’LİLER TÜRKİYE GİRİŞİMİ, BİRLİK DAYANIŞMA HAREKETİ, EZİLENLERİN SOSYALİST PLATFORMU, HALKEVLERİ, İŞSİZLİK VE PAHALILIKLA SAVAŞ DERNEĞİ, KEMAL TÜRKLER EĞİTİM VAKFI, MAYISTA YAŞAM KOOPERATİFİ, PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ, TMMOB İST İKK, TÜM İGD, Yurtsever Cephe, PSAKD MARMARA ŞUBELERİ, SODAP, Sosyalist Emek Hareketi (SEH), SOSYALİST GENÇLİK, TOPLUMSAL ÖZGÜRLÜK, ÖĞRENCİ MUHALEFETİ, UMUT KOOPERATİFİ, TOPLUMSAL ÖZGÜRLÜK PLATFORMU, İLERİCİ GENÇLER DERNEĞİ, BİRLİK VE DAYANIŞMA, Mücadele Birliği, DEVRİMCİ 1 MAYIS PLATFORMU (Alınteri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Demokratik Haklar Platformu, Devrimci Hareket, Emekçi Hareket Partisi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Halk Kültür Merkezleri, Kaldıraç, Köz, Partizan, Proleter Devrimci Duruş, Odak, Yeni Dünya İçin Çağrı), İşçi Mücadelesi, Ürün Sosyalist Dergisi