20 Nisan 2007 Sayı: 2007/15(15)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı ve emekçilerin safı sermaye düzeninin tam karşısıdır!
  ABD’nin yeni Özal olma yolunda ilerleyen Erdoğan karşısında, ipleri Pentagon’un elinde bulunan ordu çaresiz!..
14 Nisan’da Ankara kırmızı-beyazdı...
1 Mayıs’ta Taksim kızıl olacak!
İstanbul’da 1 Mayıs çalışmaları...
İzmir’de 1 Mayıs çalışmalarından...
 1 Mayıs çalışmalarına polis terörü
  Bu coğrafyada yaşlı-genç demeden
Kürt öldürmek suç değil!
  Tahkim edilen 12 Eylül hukukuyla
ordu fiilen de yönetimde!
  Bağımsızlık ve egemenlik
sosyalizmle mümkündür!
A. Aydın
  Sınıf ve emekçi hareketinden...
  Yapı-Yol Sen’den iş yavaşlatma eylemleri... ...
  NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü/2 - H. Fırat
  Hatice Yürekli yoldaş ölümsüzdür!
  Özgür bir gelecek için
1 Mayıs’ta alanlara!
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu başarıyla gerçekleştirildi!
  Gençlik hareketinden...
  1 Mayıs’ta Taksim’e giderken:
İki miting, bir yorum - Yüksel Akkaya
  DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile 1 Mayıs üzerine konuştuk…
  Türk- İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm’le
1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Lübnan’da iç savaş kışkırtıcıları işbaşında!
  Dünyadan...
  Filipinler Komünist Partisi’nin kurucusu Prof. Jose Maria Sison ile konuştuk...
  Saldırganlığın “dayanılmaz” sınırsızlığı! -
M. Can Yüce
  6. Bir-Kar Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Yapı-Yol Sen’den iş yavaşlatma eylemleri...

“Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız!”

14 Eylül 2006 ve 13-14 Aralık 2006 tarihlerinde otoyol ve köprülerde fiili hizmet zammı, insanca yaşanacak ücret ve otoyol ve köprülerin özelleştirilmesinin durdurulması talepleri iş yavaşlatan Yapı-Yol Sen, 12 Nisan günü Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde çalışan üyeleriyle Tapu Kadastro ve Bayındırlık Müdürlükleri’nde iş bırakarak alanlara çıktı.

İstanbul’da sabah saatlerinde Çamlıca’da başlayarak uzun araç kuyrukları oluşturan iş yavaşlatma eylemi öğle saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yapılan basın açıklaması ile devam etti. Çorlu, Edirne, Tekirdağ, Lüleburgaz ve Gebze’den otobüsler tutarak Fatih Köprüsü’ne gelen Yapı-Yol Sen üyeleri burada yapılan basın açıklamasına destek verdiler.

KESK Genel Başkanı İ. H. Tombul, Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ve karayolları işçilerinin de katıldığı açıklamada konuşan Bedri Tekin, otoyol ve köprülerde yapılan iş yavaşlatma eyleminin sorumlusunun kendileri değil taleplerini duymayan siyasi iktidar olduğunu söyleyedi. Talepleri kabul edilmediği taktirde, 16 Mayıs’tan itibaren süresiz iş yavaşlatma eylemi kararı aldıklarını ifade etti. Birimler arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi, ek ödeme yasa tasarısının geçirilmesi, tapu kadastro çalışanlarına döner sermayeden pay ayrılması ve mecliste bekletilen fiili hizmet zammının geçirilmesi taleplerini yükselteceklerini, 17. Karayolları Bölge Müdürlüğü arazisinin Zorlu Grubu’na satılması planına karşı çıkacaklarını söyledi.

Eylemde konuşan KESK Genel Başkanı da toplu sözleşme haklarını eninde sonunda kazanacaklarını ve taleplerinin ancak bu şekilde karşılanabileceğini vurguladı. Eylemde sıkça “Direne direne kazanacağız!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Ek ödeme hakkımız grev silahımız!” sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından otoyol ve gişeleri kullanan sürücülere eylemle ilgili bilgilendirme yapmak ve iş yavaşlatma eylemini başlatmak üzere bildiriler dağıtıldı. Uzun kuyruklar oluşan gişelerdeki eylem saat 19.00’a kadar sürdü.

Kızıl Bayrak/İstanbul


İzmir: “Ücrette adalet istiyoruz!”

Yapı Yol-Sen 12 Nisan günü tapu ve kadastro işyerlerinde, otoyollarda ve gişelerde çalışan emekçilerin haklarını savunmak amacıyla tapu ve kadastroda iş bırakma, oto yol ve gişelerde ise iş yavaşlatma eylemi yaptı. Sabah eylemlerin duyurusunu yapmak amacıyla saat 10:30’da Konak Tapu Kadastro Müdürlüğü önünde, saat 12:30’da ise Işıkkent otoyol gişeleri önünde basın açıklamaları yapıldı. Eylemlerde “Ücrette adalet istiyoruz!”, “Rantiyeye değil halk için bütçe!”, “İMF bütçesine hayır!”, “Eşit işe eşit ücret!” yazılı dövizler taşındı. Açıklamalarda sendika üyesi emekçilerin yaşadığı sorunlara değinildi. Taleplerinin kabul edilmediği koşullarda daha uzun süreli eylemler yapılacağı ifade edildi.

“Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Otoyol gişelerinde yapılan iş yavaşlatme eylemi sırasında uzun kuyruklar oluşurken, polisin yer yer eyleme müdahale ettiği gözlendi.

Kızıl Bayrak/İzmir


 

Bursa: “Sadaka değil topluşözleşme!”

Yapı-Yol Sen Bursa Şubesi üyesi kamu emekçileri, 12 Nisan’da Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Karayolları, İller Bankası, Afet İşleri ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nde iş bıraktı. Bursa Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştiren kamu emekçilerinin eylemine KESK’e bağlı sendikalar da destek verdi.

Yapı-Yol Sen adına yapılan açıklamada, insanca yaşanacak ücret ve toplu sözleşme gibi taleplerin kazanılması için mücadeleye devam edecekleri vurgulandı. Yaklaşık 100 kamu emekçisinin katıldığı eylemde “Sadaka değil toplusözleşme!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


Esenyurt’ta jandarma terörü

Esenyurt’ta son dönemde jandarma terörü giderek tırmanıyor. Son olarak Bingöl kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Ramazan Kaplan’ın cenazesinin 17 Nisan günü Esenyurt’a, ailesinin evine gelmesiyle birlikte jandarma baskın düzenledi. Ailesinin taziye ziyareti için kurmuş olduğu çadıra belediye görevlileri eşliğinde iki defa el koyarak terör estirdi.

Mahalle girişlerinde yapılan kimlik kontrollerinde yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Mahalleyi abluka altına alan jandarma, Ramazan Kaplan’ın Esenyurt Mezarlığı’nda defnedilmesine izin vermedi. Bunun üzerine aile cenazeyi Altınşehir Mezarlığı’na götürdü.

Kızıl Bayrak/Esenyurt


Gündem’den suç duyurusu

Gündem gazetesinin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın ithamları ile hedef haline getirilmesi ve ardından yayınının durdurulmasına karşı 17 Nisan günü Sultanahmet Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusu sonrası saat 11:20’de adliye önündeki parkta bir araya gelen Gündem gazetesi çalışanları ve demokratik kitle örgütleri bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada şunlar söylendi: “Büyükanıt yaptığı açıklamalarda, bizi direk hedef olarak gösterdi. Biz, hedef gösterilenlerin sonunu Hrant Dink’ten biliyoruz. Basın özgürlüğü üzerinde son dönemde yoğunlaşan saldırılar, Büyükanıt’ın ifade etmiş olduğu hedef göstermeden farklı algılanamaz. Yaptığımız suç duyurusu bu sürece yöneliktir. Gazetemiz’e yönelecek her türlü saldırının sorumlusu Yaşar Büyükanıt’tır. Ayrıca Büyükanıt’ın yaptığı müdahaleyi hukuka karşı yapılmış bir müdahale olarak görüyoruz” dedi. Açıklama Av. Özcan Kılıç’ın yaptığı konuşmanın ardından sona erdi. Açıklamaya 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul