08 Eylül 2006 Sayı: 2006/35 (35)
  Kızıl Bayrak'tan
   Ankara’daki işbirlikçiler halka rağmen
Amerikancı tezkere’yi çıkarttılar!Emperyalist savaş taşeronluğuna karşı mücadeleyi büyütelim!
  Tüm Amerikancılar tezkerenin kabulu
için sıraya girdi
  Sendikalar ve tezkere
  Amerikancı tezkereye karşı binlerce kişi Ankara sokaklarındaydı
  5 Eylül tezkere karşıtı eylemlerden
1 Eylül eylemlerinden
AL-CO işçileri grev kırıcıların saldırısına uğradı
Basın-İş Genel Başkanı Kamil Kartal ile röportaj; Burjuvazinin attığı adımlara yanıt üretilmelidir
   Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 2. Toplantısı Sonuç
Bildirgesi… Emperyalist saldırganlığa ve
ticari eğitime karşı birleşik devrimci
mücadeleye! / Orta sayfa
  Emperyalizmin askeri, YÖK'ün kölesi olmayacağız!
  6-7 Eylül olayları ya da linç ve yağma kültürü!
  İsrail’in misket bombaları: Lübnanlı çocuklara ölüm tuzağı!
  Meksika’da hileli seçim karşıtı eylemler sürüyor
  Karşı devrimciler Venezüella seçimlerine hazırlanıyor
  Köln ve Düsseldorf’ta 1 Eylül eylemleri
  Örgütlenmenin önündeki engelleri aşacağız!
  Gençlik ve sınıf çalışması
  Asalak patronlardan hesap soralım!
  İsrail'in Lübnan saldırısı ve sonrası gelişmeler
  Emperyalist saldırganlık insanlığı ve doğayı yokediyor
  Titanik güvertesinde şezlong kapmaca 1
  İsrail: Amerika'nın Rottweiler'ı / Uri Avnery
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Köln ve Düsseldorf'ta 1 Eylül eylemleri

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Almanya'nın önce Köln, ardından Düsseldorf kentlerinde, günümüzdeki emperyalist-siyonist saldırganlığın şahsında emperyalist savaş ve işgallerın protesto edildiği, halkların gerçek özgürlüğe, bağımsızlığa ve barışa özleminin dile getirildiği gösteriler gerçekleştirildi.

Köln'deki eylem 1 Eylül Cuma günü yapıldı. Köln Barış Forumu'nun organize ettiği yürüyüşe, yaklaşık 200 kişi katıldı. Bir-Kar'ın da içinde yer aldığı “Ortadoğu'da Savaşa ve İşgale Karşı Eylem Birliği Platformu'' eyleme blok olarak katıldı. Köln'deki eyleme, Hitler faşizminin zulmünü yaşamış yaşlı kuşak Almanlar'ın yoğun katılımı dikkat çekiciydi.

Eylem, toplanma yerinde yapılan konuşmalarla başladı. Konuşmaların içeriği oldukça zayıftı. Savaştan, savaşın gerçek nedenlerinden ve buna karşı mücadelenin öneminden sözedilmedi. Yalnızca savaşın kötülüklerinden bahsedildi. Siyasal ve sınıfsal içeriğinden arındırılmış, içi boş, iyiniyetli barış temennileri dile getirildi. Eylem yapılan kısa bir yürüyüşten sonra sona erdi.

Düsseldorf'taki eylem ise 2 Eylül Cumartesi günü yapıldı. Bu eylemin çağrısını ağırlığını Attac, PDS, WASG, Alman Sendikalar Birliği (DGB) gibi reformist ve liberal sol, parti ve inisiyatiflerin oluşturduğu Barış Formu yaptı. Buna karşın eylemin organizasyonuna, devrimci parti ve örgütler, çok sayıda kurum ve kişi imza attı, katkı sundu.

Eylem, “Lübnan ve Filistin'den elinizi çekin, Otadoğu'ya Alman birlikleri gönderilmesin, barış, halkların kardeşliği ve enternasyonal dayanışma!” şiarıyla düzenlendi. Ağırlığı yerli ve göçmen devrimci örgüt ve kişilerden oluşan “Ortadoğu'da Savaşa ve İşgale Karşı Eylem Birliği Platformu/Köln” blok olarak katıldı. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

Düsseldorf'taki eylem, katılımcıların saat 11:00'de DGB binası önünde toplanması ile başladı. Toplanma yerinde yapılan kısa bir konuşma ve müzük dinletisinin ardından yürüyüşe geçildi. En önde “Lübnan ve Filistin'de halk katliamlarını durduralım!” pankartı taşındı. Yürüyüşte, ayrıca her yapı kendi pankart ve dövizlerini taşıdı. Eylem boyunca‚ “İsrail Lübnan ve Gazze'den çık!”, “Halkların uluslararası katliam merkezi ABD!”, “Alman birlikleri Ortadoğu'ya gitmesin!”‚ “Filistin'e ve Lübnan'a özgürlük!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları sıklıkla atıldı.

Düsseldorf'un merkezi ve işlek yerlerinden geçilerek yapılan yürüyüş, bitiş yerinde yapılan mitingle devam etti. Mitingde çeşitli parti, platform ve kişiler adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, Lübnan ve Filistin'deki işgal ve katliamlar kınandı, Alman devletinin de pastadan pay kapmak için Ortadoğu'ya asker göndermek istemesi protesto edildi. Alman devletinin içte ve dışta giderek saldırgan ve militarist bir politika izlediğinin altı çizildi, tüm uluslardan emekçilerin buna karşı ortak mücadele etmesi gerektiği vurgulandı.

Eylemde, Bir-Kar'ın da bileşeni olduğu Köln'deki savaş karşıtı platformu temsilen bir konuşma yapıldı.

Düsseldorf'taki eylem, Köln'dekine göre daha coşkuluydu. Emperyalist saldırganlığın oldukça güncel olduğu, yüzlerce kurumun imza attığı, eyalet düzeyinde bir eylem olduğu düşünüldüğünde eyleme katılımın yüksek olması beklenirdi. Beklenenin aksine eyleme katılım oldukça zayıf kaldı. Bunda başta Barış Formu olmak üzere, eylemi düzenleyen kurumların, basın yoluyla yaptıkları duyuruların ötesinde, eylemi örgütlemeye dönük hiç bir ön hazırlık yapmamalarının rolü oldu. Fakat öte yandan, kitlelerde de belirgin bir duyarsızlık ve Ortadoğu'daki güncel gelişmeye karşı mesafeli bir duruş da var. Gerçek şu ki, Alman halkı, emperyalist propagandadan ve elbetteki kendi devletinin propagandasından belirgin biçimde etkilenmektedir. O kadar ki, Avrupa ve Almanya'da, Ortadoğu kökenli her gücü ve kişiyi gerici, fundemantalist ve hatta potansiyel “terörist” olarak görme eğilimi oldukça yaygın. Anti-siyonist politika ve eylemler ise daha baştan anti-semitizm olarak nitelendirilmektedir. Bunun kendisi, devrimci parti ve örgütlere önemli sorumluluklar yüklemekte, emperyalist saldırganlık ve savaşa karşı yoğun, yaygın ve etkili bir ajitasyonun artan önemine işaret etmektedir.

Bir-Kar olarak her iki eyleme de “Filistin halkına özgürlük!” pankartı ile katıldık. “Anti-emperyalist, anti-siyonist direnişle dayanışmaya!/Bir-Kar” başlıklı bildirilerimizi dağıttık. Ayrıca Köln'deki savaş ve işgal karşıtı platformun çıkardığı, Köln ve Düsseldorf'taki eylemlere çağrı yapan afişleri yaptık.

Köln/Bir-Kar

-------------------------------------------------------------------------------------

Nürnberg'de emperyalist-siyonist saldırganlık protesto edildi!

Emperyalist-siyonist saldırganlığı protesto etmek için, BİR-KAR, MLPD, ATİF, AGİF, Filistin-Ortadoğu Dayanışma Komitesi, Alman-Filistinli Kardeşlik Derneği, Enternasyonal Dayanışma, İran İşçi Partisi ve çeşitli ilerici sendikacılar ile Filistinli ve Lübnanlı ailelerden oluşan “Emperyalist Savaş Karşıtı Birlik”in organize ettiği eylemler bu hafta da devam etti.

Eylem 2 Eylül günü Lorenz Kilise önünde yapılan konuşmalarla başladı. Konuşmaların ardından yürüyüş kolu şehir merkezinin geçerek Çığırtkanlık Caddesi'ne geldi. Burada Türkiyeliler adına BİR-KAR adına bir yoldaşımız Türkçe bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmada, emperyalist-siyonist saldırganlık teşhir edildi ve bu saldırganlığın ancak işçi ve emekçilerinin ortak mücadelesiyle püskürtebileceğini belirtildi.

Eylemde BİR-KAR'in Almanca olarak çıkardığı “Anti-emperyalist, anti-siyonist direnişle dayanışmaya!” başlıklı bildirisi okundu. Ardından yürüyüş sürdürülerek bitiş noktasına gelindi. Burada yapılan konuşmalardan sonra eylem sona erdi.

Önceki haftalara göre daha başarılı ve kitlesel bir eylem gerçekleştirildi. Geçtiğimiz hafta yapılan tartışmalarda önerdiğimiz çerçevede bir faaliyet örgütlendi. İşçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı semtlere ve fabrikalara yönelik 5 bin adet bildiri dağıtıldı ve 500 adet afiş yapıldı.

Eyleme 200 kişi katıldı. Eylemde BİR-KAR'in Almanca ve Türkçe çıkardığı bildiriler dağıldı, Kızıl Bayrak satışı yapıldı. Yürüyüşte “Bütün emperyalistler, Ortadoğu'dan elinizi çekin!” ve “İsrail Filistin'den ve Lübnan'dan defol!” solganlarının yazılı olduğu dövizler açıldı.

BİR-KAR/Nürnberg

---------------------------------------------------------------------------------------

İsviçre Basel'de ırkçı yeni yasaya hayır kampanyası

Genelde tüm Avrupa'yı kapsayan ve kazanılmış sosyal haklara saldırı niteliği taşıyan yasa değişikleri İsviçre'de de gündeme geldi. Yabancıları üç ayrı kategoriye ayıran, onları aşağılayan ve neredeyde tüm insani haklarına saldıran, oturum hakkını gaspeden, aile birleşimini engelleyip iş bulmayı olanaksız kılan, iltica hakkını ortadan kaldıran bu yasa Aralık 2005'te İsviçre parlamentosunda onaylanmıştı. Sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin yürüttükleri kampanya ile 100 binden fazla imza toplanması üzerine yasa, halk oylamasına sunulmak üzere dondurulmuştu.

Bu yasaya karşı 6 Eylül günü bir etkinlik düzenledik. Etkinlik 40'a yakın kişinin katılımıyla gerçekleşti. Basel parlamentosundan bir milletvekilinin de katıldığı toplatıda, Bir-Kar temsilcisi konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Yabancı işçi ve emekçilerin bir araya gelmesi ve örgütlenmesi perspektifi verilmeye çalışıldı. Henüz hedeflerimize ulaşamasak da, kampanyamız sürüyor.

Bir-Kar/İsviçre