08 Eylül 2006 Sayı: 2006/35 (35)
  Kızıl Bayrak'tan
   Ankara’daki işbirlikçiler halka rağmen
Amerikancı tezkere’yi çıkarttılar!Emperyalist savaş taşeronluğuna karşı mücadeleyi büyütelim!
  Tüm Amerikancılar tezkerenin kabulu
için sıraya girdi
  Sendikalar ve tezkere
  Amerikancı tezkereye karşı binlerce kişi Ankara sokaklarındaydı
  5 Eylül tezkere karşıtı eylemlerden
1 Eylül eylemlerinden
AL-CO işçileri grev kırıcıların saldırısına uğradı
Basın-İş Genel Başkanı Kamil Kartal ile röportaj; Burjuvazinin attığı adımlara yanıt üretilmelidir
   Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 2. Toplantısı Sonuç
Bildirgesi… Emperyalist saldırganlığa ve
ticari eğitime karşı birleşik devrimci
mücadeleye! / Orta sayfa
  Emperyalizmin askeri, YÖK'ün kölesi olmayacağız!
  6-7 Eylül olayları ya da linç ve yağma kültürü!
  İsrail’in misket bombaları: Lübnanlı çocuklara ölüm tuzağı!
  Meksika’da hileli seçim karşıtı eylemler sürüyor
  Karşı devrimciler Venezüella seçimlerine hazırlanıyor
  Köln ve Düsseldorf’ta 1 Eylül eylemleri
  Örgütlenmenin önündeki engelleri aşacağız!
  Gençlik ve sınıf çalışması
  Asalak patronlardan hesap soralım!
  İsrail'in Lübnan saldırısı ve sonrası gelişmeler
  Emperyalist saldırganlık insanlığı ve doğayı yokediyor
  Titanik güvertesinde şezlong kapmaca 1
  İsrail: Amerika'nın Rottweiler'ı / Uri Avnery
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

ABD'den onmilyonlarca dolar yardım...

Karşı-devrimciler Venezüella seçimlerine hazırlanıyor

Venezüella seçimleri yaklaşırken, CIA'nın ile bu ülkedeki işbirlikçilerinin Hugo Chavezi devirmek amacıyla yoğun bir faaliyet sürecine girdikleri bildiriliyor. Washington'daki savaş kundakçıları, seçimleri vesile ederek, Chavez başkanlığındaki yönetimi bir kez daha devirmeye çalışacaklar. Önceki girişimlerinin fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından bir süre sessizliğe gömülen Venezüella burjuvazisi ile Washington'daki dayanakları, yeniden sahne almaya hazırlanıyorlar.

2000 yılında büyük kapitalistlerin temsilcisini başkanlık koltuğuna oturtan CIA-ordu imalatı darbe püskürtülünce, karşı-devrimci cephe sabotajlara yöneldi. Ancak askeri darbeyi üç günde püskürten işçi ve emekçiler, petrol şirketi PDVSA içinde yuvalanan, aralarında ‘'sendikacılar''ın da bulunduğu kontra türü örgütlenmenin petrol üretimini sabote etme girişimlerini de boşa düşürdüler. Emekçilerin zaferiyle sonuçlanan bu çatışmaların ardından yapılan seçimlerde, işçiler, emekçiler ve yoksulların ezici bir çoğunluğu Hugo Chavez yönetimine verdiği desteği teyit edince, karşı-devrimci güçler kısmen “geri çekilmek” zorunda kaldılar.

Ancak bu “geri çekilme, yeni bir saldırı başlatmak için uygun fırsatın doğması veya yaratılması ile sınırlı bir dönemdir. Chaevez yönetiminin emekçiler lehine yaptığı bir takım düzenlemelerden ciddi ölçüde rahatsızlık duyan kapitalistlerin ilk fırsatta saldırıya geçmesi kaçınılmazdır. Nitekim ‘'seçim hazırlıkları'' çerçevesinde CIA ile işbirlikçilerinin ciddi bir hazırlık içinde oldukları ortaya çıkmış bulunuyor.

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesinin haberine göre ABD, Chavez hükümetini devirmek için tam 132 ‘'sivil toplum'' kuruluşuyla sözleşme imzalamış ve ‘'demokrasi programı'' adlı altında bu kuruluşlara 30 milyon dolar aktarmıştır. Haberde, ABD işbirlikçilerinin bu parayı kullanarak, Venezüella'da Aralık ayında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerini sabote etmeyi planladıkları dile getiriliyor.

Chavez'i devirmeyi hedefleyen karşı-devrimci faaliyetler için ayrılan bütçe, ‘'Uluslararası Kalkınma için Amerikan Ajansı'' (USAID) tarafından ABD işbirlikçisi ‘'muhalifler''e ‘'uluslararası yardım'' adı altında aktarılıyor.

Kirli ilişkinin açığa çıkması üzerine USAID, Venezüella'ya para aktarıldığını itiraf etmek durumunda kaldı. Ancak, söz konusu paranın ‘'demokrasinin güçlendirilmesi'' için harcandığı, ABD başkanı Bush'un ‘'Özgürlük Gündemi'' programı çerçevesinde aktarıldığı belirtildi. Bush liderliğindeki neo-faşist ekibin ‘'Özgürlük Gündemi'' kapsamında Irak'ta yürütülen ‘'demokrasiyi güçlendirme'' operasyonu ile yaratılan vahim tablo, Venezüellalı emekçiler için düşünülen ‘'iyilikler'' hakkında da bir fikir vermektedir.

Bugüne kadar Chavez yönetimine karşı yürütülen çok yönlü saldırıların püskürtülmesi, emekçilerin sürece aktif müdahalesi sayesinde mümkün olmuştur. Seçim dönemine girilmesiyle birlikte, Venezüella'da sınıf çatışmalarının yeniden ivme kazanma ihtimali yüksektir. Kararlı duruşlarını sürdüren emekçilerin bu çatışmadan galip çıkması zor olmayacaktır.