08 Eylül 2006 Sayı: 2006/35 (35)
  Kızıl Bayrak'tan
   Ankara’daki işbirlikçiler halka rağmen
Amerikancı tezkere’yi çıkarttılar!Emperyalist savaş taşeronluğuna karşı mücadeleyi büyütelim!
  Tüm Amerikancılar tezkerenin kabulu
için sıraya girdi
  Sendikalar ve tezkere
  Amerikancı tezkereye karşı binlerce kişi Ankara sokaklarındaydı
  5 Eylül tezkere karşıtı eylemlerden
1 Eylül eylemlerinden
AL-CO işçileri grev kırıcıların saldırısına uğradı
Basın-İş Genel Başkanı Kamil Kartal ile röportaj; Burjuvazinin attığı adımlara yanıt üretilmelidir
   Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 2. Toplantısı Sonuç
Bildirgesi… Emperyalist saldırganlığa ve
ticari eğitime karşı birleşik devrimci
mücadeleye! / Orta sayfa
  Emperyalizmin askeri, YÖK'ün kölesi olmayacağız!
  6-7 Eylül olayları ya da linç ve yağma kültürü!
  İsrail’in misket bombaları: Lübnanlı çocuklara ölüm tuzağı!
  Meksika’da hileli seçim karşıtı eylemler sürüyor
  Karşı devrimciler Venezüella seçimlerine hazırlanıyor
  Köln ve Düsseldorf’ta 1 Eylül eylemleri
  Örgütlenmenin önündeki engelleri aşacağız!
  Gençlik ve sınıf çalışması
  Asalak patronlardan hesap soralım!
  İsrail'in Lübnan saldırısı ve sonrası gelişmeler
  Emperyalist saldırganlık insanlığı ve doğayı yokediyor
  Titanik güvertesinde şezlong kapmaca 1
  İsrail: Amerika'nın Rottweiler'ı / Uri Avnery
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

AL-CO işçileri grev kırıcıların saldırısına uğradı

AL-CO Tencere işçileri, 3 haftayı aşkın süredir fabrikaları önünde kurdukları çadırda direnişlerini sürdürüyorlar.

Garipoğlu Şirketler Grubu'na ait Uzunçiftlik'teki Trakya Sanayi bünyesinde kurulu bulanan Al-CO Tencere Fabrikası işçileri yaklaşık 5 ay önce Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olmuşlardı. Sendikaya üye olan işçilerden 80'i zaman içinde işten atıldıktan sonra patron yasadışı yollarla yeni işçi alımına başlamıştı.

Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili açıklama yapan BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, örgütlenme haklarını kullandıkları için atılan işçilerin ardından patronun terör estirerek sendikalı olan işçileri de ayrılmaya zorladığını ifade etmişti. Adana'da pamuk toplayan 150'ye yakın işçinin yasadışı biçimde fabrikaya sokularak fabrika içinde barındırılmaya başlandığını, dahası sendika üyesi işçilerin tehdit edildiğini, sendika olarak işçilerin can güvenliğinden endişe ettiklerini açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından, 3 Eylül günü, işçiler AL-CO patronunun direnişi kırmak amacıyla getirttiği işçilerin saldırısına uğradılar. Sabah saatlerinde demir sopalarla çadırda bekleyen işçilere saldıran grev kırıcılar, direnişteki iki işçiyi yaraladılar. Fabrikada bulunan yaklaşık 150 işçinin, AL-CO patronunun talimatı ile gerçekleştirdiği saldırıyı sonucu işçilerden 34'ü farklı yerlerinden yaralandı. Olaydan hemen sonra fabrika önüne gelen jandarma, saldırıyı gerçekleştiren işçileri ve direnişteki AL-CO işçilerini gözaltına alarak farklı karakollara götürdüler.

Jandarmanın direniş çadırının olduğu fabrika önünü boşaltmasına tepki duyan işçiler, fabrika önüne tekrar çadırlarını kuracaklarını açıkladılar. İşçilere çevre mahallelerden destek gelmeye devam ediyor. Uzunçiftlik Belediye Başkanı işçilere, çadırın tekrar kurulacağı sözünü verdi. Tüm emek güçlerinin desteğini bekleyen işçiler, direnişlerine kaldıkları yerden devam ederek daha kararlı, daha militan eylemler yapacaklarını dile getiriyorlar. Çevre fabrikalarının işçileri de saldırıdan hemen sonra fabrika önüne geldiler, AL-CO işçilerinin yanında olacaklarını ifade ettiler.

Saldırıdan sonra jandarmanın yaralanan işçileri hastaneye kaldırmaması ve işçilere yardım etmemesi dikkat çekti.

Kızıl Bayrak/Kocaeli

----------------------------------------------------------------------------------------

Yıldız Sunta'da iş cinayetine karşı eylem

28 Ağustos akşamı saat 23.30 civarında Kocaeli'nin Uzunçiftlik Beldesi'nde kurulu bulunan Yıldız Sunta Fabrikası'nda silo tankında yaşanan patlama sonucunda 3 işçi ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı Ağaç-İş Sendikası'nda örgütlü Yıldız Sunta'da öncesinde de işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklı birçok iş cinayeti yaşandı. Son yaşanan patlamada ise Murat Kaya isimli işçi yaşamını yitirdi. Yaralanan diğer iki işçi ise hastahaneye kaldırıldı.

İşçiler yaşanan iş cinayetini protesto etmek için 1 Eylül günü saat 16.30'da eylem yaptılar. Vardiya çıkışında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması talebiyle biraraya gelen işçiler fabrika içinde taşıdıkları dövizlerle ve sloganlarla toplandılar. Eyleme 25 gündür fabrika önüne kurdukları direniş çadırında bekleyişlerini sürdüren Al-Co işçileri de destek verdiler. Yıldız Sunta işçileri sınıf kardeşlerini “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Köle değil insan gibi yaşamak istiyoruz!” sloganlarıyla karşıladılar. Ölen arkadaşlarının cenazesine fabrika önünde toplanarak birlikte giden işçiler ve Ağaç-İş Kocaeli Şube Başkanı Melih Tiryaki, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle eylem yaptıklarını ifade ettiler. Tek isteklerinin herkese uzman olduğu işin yaptırılması ve iş yerinde işgüvenliği tedbirlerinin alınması olduğunu belirttiler.

Oldukça öfkeli oldukları gözlenen işçiler, “Artık yeter iş cinayetlerine son! İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin derhal alınmasını, bundan sonra kimsenin ölmemesini istiyoruz!” dediler. İşçiler eylemde, “Bizler hakkımız olanı istiyoruz!” , “Herkes ehil olduğu işi yapmalı!”, “Ambulans ve revir istiyoruz!”, “ Ambulans ve sağlık ekipmanı istiyoruz!”, “Önce eğitim sonra iş!” , “Başka Muratlar, Mustafalar, Nadiler ölmesin!”, “Eziyet değil insanca çalışmak istiyoruz!” dövizlerini taşıdılar.

Kızıl Bayrak/Kocaeli

--------------------------------------------------------------------------------------

Oktaş Oluklu Mukavva Fabrikası işçileri sendikalaşma hakkına sahip çıkıyor!

Oktaş Oluklu Mukavva A.Ş. Küçükçekmece sınırları içerisinde kurulu bir fabrika. Fabrikada yaklaşık 100 işçi çalışıyor. İşçilerin ağırlıklı kesimi eski ve kalifiye. Fabrikada yaşanan sorunların başında zorunlu mesailer, atık suların lavobolarda kullanılması, çalışma ortamının tozlu ve nemli olması vb. bir dizi sorun geliyor. İşçiler tüm bu sorunlarına karşı mücadele edebilmek için iki aylık bir süreçte Selüloz-İş Sendikası'nda örgütlendiler. Ayrıca kendi aralarında oluşturdukları komiteyle karar alma süreçlerine katılıyorlar. 68 işçinin sendikaya üye olduğu fabrikada patron yetkiye itiraz ederek süreci uzatmaya, böylece örgütlülüğü zayıflatmaya çalışıyor.

Günde 9.5 saat çalışan işçilerin talepleri ise şöyle;

* Çalışma saatlerinin günde 8 saate indirilmesi, gece vardiyasının kaldırılması,

* Zorunlu mesailerin kaldırılması,

* Fabrika alanında insan sağlığına uygun suların kullanılması,

* Havalandırmanın yeterli düzeyde yapılması,

* Fabrika doktorunun her gün fabrikaya gelmesi,

* Yemeklerin sağlıklı olması,

* İşçilerin çalışma ortamında giymesi için iş elbiselerinin temin edilmesi,

* Mesai ücretlerinin %25'den sıfıra düşürülmesine karşı %50 olması,

* İkramiyelerin bazı işçilere yarım aylık, kimi işçilere ise tam olarak verilmesi yerine herkese eşit olarak tam verilmesi,

* Çalışma Bakanlığı tarafından gönderilen özürlü işçilerin, o işi yapabilecekleri bölümlerde çalıştırılması,

* Sabah ve akşam servislerinin saatlerinin 20 dakika sonraya alınması, tıklım tıklım olan servislerin çoğaltılması,

* 2000 yılından bu yana zam yapılmayan bayram ası, izin ası, kömür ası ödemelerine zam yapılması,

* Düzensiz ve makina başında verilen çay molalarının düzenli ve 15 dakika olarak daha uygun bir alanda verilmesi.

İşçiler ayrıca Okay Çevik, Yavuz Çelik, Fedai Yeşilırmak gibi yönetici ve sorumluların özellikle sendikalaşma çalışmasının ardından kendilerine baskı, tehdit, küfür uyguladığını ifade ettiler. Tüm bu olumsuzluklara rağmen morallerinin iyi olduğunu, bu süreçte ortaya çıkan ve çıkabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olduklarını dile getirdiler.

Kızıl Bayrak/Küçükçekmece