08 Eylül 2006 Sayı: 2006/35 (35)
  Kızıl Bayrak'tan
   Ankara’daki işbirlikçiler halka rağmen
Amerikancı tezkere’yi çıkarttılar!Emperyalist savaş taşeronluğuna karşı mücadeleyi büyütelim!
  Tüm Amerikancılar tezkerenin kabulu
için sıraya girdi
  Sendikalar ve tezkere
  Amerikancı tezkereye karşı binlerce kişi Ankara sokaklarındaydı
  5 Eylül tezkere karşıtı eylemlerden
1 Eylül eylemlerinden
AL-CO işçileri grev kırıcıların saldırısına uğradı
Basın-İş Genel Başkanı Kamil Kartal ile röportaj; Burjuvazinin attığı adımlara yanıt üretilmelidir
   Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 2. Toplantısı Sonuç
Bildirgesi… Emperyalist saldırganlığa ve
ticari eğitime karşı birleşik devrimci
mücadeleye! / Orta sayfa
  Emperyalizmin askeri, YÖK'ün kölesi olmayacağız!
  6-7 Eylül olayları ya da linç ve yağma kültürü!
  İsrail’in misket bombaları: Lübnanlı çocuklara ölüm tuzağı!
  Meksika’da hileli seçim karşıtı eylemler sürüyor
  Karşı devrimciler Venezüella seçimlerine hazırlanıyor
  Köln ve Düsseldorf’ta 1 Eylül eylemleri
  Örgütlenmenin önündeki engelleri aşacağız!
  Gençlik ve sınıf çalışması
  Asalak patronlardan hesap soralım!
  İsrail'in Lübnan saldırısı ve sonrası gelişmeler
  Emperyalist saldırganlık insanlığı ve doğayı yokediyor
  Titanik güvertesinde şezlong kapmaca 1
  İsrail: Amerika'nın Rottweiler'ı / Uri Avnery
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Amerikancı tezkereye karşı binlerce kişi Ankara sokaklarındaydı!

Lübnan'a asker gönderme tezkeresi 5 Eylül günü saat 15:20'de TBMM'de görüşülmeye başlandığında, binlerce tezkere karşıtı “İsrail askeri olmayacağız!” şiarıyla Ankara sokaklarını doldurmuşlardı.

Tezkere'ye karşı Türkiye'nin çeşitli yerlerinden Ankara'ya gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÜRMOB, Diş Hekimleri Birliği, Tüm Emekliler Derneği, Tüm Bağkur Emeklileri Derneği gibi kurumlar, Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu, BDSP, Halkevleri, Alınteri, HKP, Küresel BAK gibi siyasi hareketler ve çeşitli çevreler sabah saatlerinden itibaren Kurtuluş Parkı'nda toplanmaya başladılar.

DİSK ve KESK kortejlerinin en önde yer aldığı yürüyüş kolunda, sendikaları TMMOB, TTB, ATO gibi meslek odaları izliyordu. Onları takip eden devrimci kortejlerin önünde “İsrail ile yapılan tüm anlaşmalar iptal edilsin!/Lübnan'a asker gönderilmesin/Sınır ötesi operasyonlara hayır!” şiarlı bir pankart yer aldı. Hemen arkasında, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!/İzmir Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Birlik” ve “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!/Ankara Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Birlik” imzalı pankartlar açıldı. Ardından devrimci ve ilerici güçlerin kortejleri yer aldı.

Saat 14:00 de yürüyüş kolunda beş bini bulan kitle “Lübnan'a asker gönderilmesin!”, “Tezkereye geçit vermeyeceğiz!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Katil İsrail Lübnan'dan defol!”, “Bu ülke bu halk satılık değil!”, “İsrail askeri olmayacağız!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!” sloganları eşliğinde Ziya Gökalp Caddesi boyunca Kızılay istikametine doğru bir süre yürüdü. Mithat Paşa köprüsüne geldiğinde önü polis barikatı tarafından kesildi. Mitingin burada gerçekleştirilmesine karar verildi fakat polisin ses aracını alana sokmaması gerginliğe sebep oldu. Ses aracının verilmeyerek mitingin engellenmeye çalışılması üzerine arkalarda bulunan Halkevleri üyeleri, “Meclisi basalım, tezkereyi yakalım!” sloganlarıyla KESK'i geçerek barikata doğru yöneldi ve panzerlerin üzerine çıkarak sopalarla panzerlere vurmaya başladılar, Filistin ve Halkevleri'ne ait bayrakları salladılar. Polisin müdahale edecekleri yönündeki uyarıları üzerine tertip komitesi, Halkevleri'ni barikatın önünden geriye çekerek mitingi başlattı.

Mitingin tek konuşmasını yapan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, “Mecliste şu an tezkere görüşmeleri yapılıyor. Biz Lübnan'a asker gönderilmesini istemiyoruz. İncirlik Üssü'nün kapatılmasını istiyoruz” dedi.. KESK Genel Başkanı'nın konuşmasından sonra sendikacılar eylemin bitirileceğini açıkladılar. Bu açıklamanın ardından KESK İstanbul Şubeleri dışındaki sendikalar, Emep, Halkevleri ve birçok çevre eylem alanını terketti.

Ağırlığını devrimcilerin oluşturduğu yaklaşık bin kişilik grup ise, eyleme son vermeyerek, kortejlerini bozmadan Kurtuluş yönüne doğru yürüyüşe geçti. Alınteri, BDSP, DHP, ESP, HKP, HKM, Partizan, HÖC, SDP, Kaldıraç, Odak gruplarının oluşturduğu kortej uzun bir yürüyüşün ardından önce Kolej'e, daha sonra da Yüksel Caddesi'ne ulaştı. Yüksel Caddesi girişine kurulan polis barikatının açılmasının ardından Halkevleri ve Yurtsever Cephe ile buluşan eylemciler bir süre birlikte eylemlerini sürdürdü. Sonrasında önce Yurtsever Cephe, daha sonrada Halkevleri alandan ayrıldı.

Tezkere oylaması sonuçlanana kadar Yüksel Caddesi'nde oturacağını duyuran grubun eylemi akşam saat 20:00'ye kadar sürdü. Tezkere kararının çıkmasının ardından eylem, eylem komitesi adına yapılan bir açıklama ile son buldu.

Yüksel Caddesi'ndeki oturma eylemine Manisa Develi köylüleri de katıldı. Köylülerinin eyleme katılması kitlenin yoğun alkışlarıyla selamlandı.

Kolluk güçlerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Tüm sokakları yüzlerce çevik ve panzerler ile tutan polis, Kızılay'ın tüm çıkışlarını panzerlerden oluşan barikatlar ile kesmişti. Ayrıca polis helikopterlerinin gün boyu kitle üzerinde uçtuğu gözlendi.

Kızıl Bayrak/Ankara

--------------------------------------------------------------------------------------

Emperyalizme uşaklık edenler Annan protestosuna saldırdı

5 Eylül günü Ankara'da tezkere görüşmelerini protesto eden BDSP, Partizan, Alınteri ve Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu bileşenleri 6 Eylül günü de tezkereye onay vererek işgale suç ortağı olan meclisi ve emperyalizmin temsilcisi BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Saat 11.45'te Kurtuluş Parkı önünde buluşan kitle “Lübnan'a asker göndermek halklara ihanettir! Kofi Annan defol!” yazılı ortak pankart arkasında dizildi. Kolej kavşağında yürümeye hazırlanan kitlenin önü polis barikatı ile kesildi. Devlet Kızılay yönüne çıkan bütün yolları kapattı. Bu arada polis ile yapılan görüşmelerde Başbakanlık'a kesinlikle izin verilmeyeceği ancak kaldırımdan yürünerek Yüksel Caddesi'nde basın açıklaması yapılabileceği söylendi. Kitle bu öneriyi kabul etmeyerek Başbakanlık'a yürüme kararlılığında ısrar etti.

Devrimci güçler yaklaşık birbuçuk saat boyunca trafiği kapatarak sloganlarla Kolej kavşağındaki bekleyişlerini sürdürdüler. Saat 13:15'te kolluk kuvvetleri panzerden sıktıkları suyla ve yoğun gaz bombasıyla kitleye saldırdı. Bir süre polise karşılık veren kitle yoğun gaz bombası ve tazyikli su sıkılması üzerine ara sokaklara doğru çekildi. Sokak aralarında kısa süreli çatışmalar yaşandı. AKP binası taşlandı. Eylemde polisin saldırısı sonucu yaralananlar oldu, 40 aşkın gözaltı oldu.

Ayrıca Ankara Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği'ni basan ve kentin birçok caddesini tutan polis gözaltı terörü ile sürek avı başlattı.

Kızıl Bayrak/Ankara