24 Aralık 2005 Sayı: 2005/50 (50)
  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist saldırganlığa karşı
komşu halklarla dayanışmayı
yükseltelim!
  17 Aralık eyleminin gösterdikleri
  Çelebi’nin gerçek yüzü ortaya çıktı
  Asgari ücretteki 30 milyonluk artış bir
kavga çağrısıdır
TÜSİAD patronlarının arsızlığı
Sevda Aydın yalnız değildir!
  Katliamcı polisler ödüllendirildi; Uğur’u unutturamayacaklar!
  19 Aralık katliamını protesto eylemlerinden...
  Şemdinli eylemleri...
Katil devlet hesap verecek!
  Ümraniye İşçi Kurultayı’nda Kurultay
Hazırlık Komiteleri
adına sunulan tebliğ
  Ortadoğu’da gelişmeler ve sermaye
düzeninin büyüyen açmazları /Orta sayfa
  Orhan Pamuk sevdası ve emperyalist
dünyanın ikiyüzlülüğü
  Orhan Pamuk: Burjuva demokratların yeni misyoneri
  Hedef genişleten
NATO dünya halklarını tehdit ediyor
  Hong Kong; Emekçiler emperyalist-kapitalist yağmaya karşı ayakta!
  Filistin halkı iradesini
emperyalist/siyonist zorbalara teslim
etmiyor
  Alman burjuvazisi polis devletine yönelik
adımlara hız veriyor
  “Emek” Partisi nereye?
  19 Aralık katliamı ve direnişi
  Ekim Gençliği’nden
  Basından...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara’da 19 Aralık katliamını protesto eylemi....

“19-22 Aralık katliamının hesabını soracağız!”

19 Aralık Pazartesi günü Ankara’da, 19 Aralık 2000 katliamının yıldönümünde 250 kişilik bir eylem gerçekleştirildi. BDSP, HÖC, DHP, ESP, Partizan, Alınteri, HKP, Kaldıraç, TÜM-İGD tarafından düzenlenen eylem Sakarya caddesinden meşaleli yürüyüşle başladı. En önde “19-22 aralık katliamlarının hesabını soracağız” şiarlı pankart taşındı. Ayrıca ÇHD Ankara Şube eyleme pankartıyla katıldı. Sakarya Caddesi’nden Mithatpaşa’ya çıkıldıktan sonra cadde trafiğe kapatılarak Abdi İpekçi Parkına kadar yüründü. Ardından Abdi İpekçi Parkında tecrit karşısındaki mücadelelerini sürdüren TAYAD’lı aileler ziyaret edilerek burada bir anma etkinliği gerçekleştirildi. 19 Aralık’ta şehit düşen 28 devrimci tutsak şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından eylemi düzenleyen kurumlar adına hazırlanan ortak basın metni okundu. Basın metninde “19 Aralık devletin katliamcı niteliğinin en açık ortaya çıktığı tarihtir. Katliam sonrası devletin tüm yalanları iflas etmiştir; buna rağmen devlet katliamı ve katliamcıları sahiplenmiştir. Sonrasında yapılan saldırılardan devletin niteliğinin sonucudur. Ama tarih bir kez daha gösterecektir ki, 19- 22 Aralık katliamında yer alanlar, bu katliamların sorumluları ve sürdürücüleri er geç hesap verecektir...”denildi.

 Açıklamanın ardından TAYAD’lı aileler ve ÇHD Ankara Şube adına açıklamalar yapıldı. Bize ölüm yok ve Çaw Bella marşları hep bir ağızdan söylendikten sonra eylem sloganlarla sona erdirildi. Eylem boyunca “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları sıklıkla atıldı. Eyleme yoğun kar yağışına rağmen 19 Aralık direnişine uygun bir kararlılık ve çoşku hakim oldu.

Bu arada aynı gün BDSP tarafından Yüksel caddesinde 19 Aralık katliamını ve direnişini ele alan bir eylem gerçekleştirildi. “19 Aralık 2000: Cezaevleri- 9 Kasım 2005: Şemdinli Faili sermayenin katliamcı devletidir” pankartının taşındığı eylemde “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmez!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

------------------------------------------------------------------------------------------

Taksim 19 Aralık eylemi...

 “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”

19 Aralık katliamının 5. yıldönümünde katliamı protesto etmek amacıyla Taksim Mis Sokak’ta TUYAB, TUAD, BDSP, Partizan, DDSB, HKM, ÖMP, DHP, Kald?raç, Devrimci Duruş, SODAP, HKP, SDP, Devrimci Hareket, ESP,  ODAK, İşçi Mücadelesi, Bilinç ve Eylem, SGD, Tekstil-Sen, Limter-İş ve EKB ortak bir basın açıklaması yaptı. “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartının açıldığı eylemde katliamda şehit düşenlerin resimleri taşındı ve meşaleler kullanıldı.

Mis Sokak girişinde toplanan yaklaşık 100 kişi basın açıklamasını yapmak için Galatasaray Postanesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Ancak çevik kuvvet polisleri İstiklal Caddesi’ni kapatarak yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine polisin bu tutumunu protesto eden kitle basın açıklamasını bulunduğu noktada yaptı. Bileşenler adına Meltem Kuruhan’ın okuduğu açıklamada “19 Aralık acımızın bağrında yeşeren inatçı bir umut filizidir. Bilinki o günden beri o filiz büyüyor, yüreklerimizde ve kavgamızın orta yerinde. Büyük hayalleri olanların büyük acılara katlanması gerektiğini bilerek ve hesap gününe adım adım yaklaşarak, 19 Aralık direnişini selamlıyor ve katliamı lanetliyoruz” denildi. Açıklama sırasında sık sık “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”,”Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı. 25 Aralık günü aynı bileşen tarafından Kadıköy’de düzenlenecek mitinge çağrı yapılarak basın açıklaması bitirildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

------------------------------------------------------------------------------------------

Gazi’de 19 Aralık protestosu...

“Katil devlet hesap verecek!”

14 Aralık günü, Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi’nde, faşist devletin 19 Aralık 2000 de 20 cezaevinde birden gerçekleştirdiği katliamı lanetlemek için BDSP, ESP, DTP tarafından bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Partizan da destek verdi. Yürüyüş öncesinde 1000’e yakın el ilanı Gazi’nin işlek cadde ve kahvelerinde konuşma yapılarak dağıtıldı. Gazili emekçilere 19 Aralık’ta gerçekleştirilen saldırıyla aslında bütün işçi ve emekçilerin hedef alındığı, devletin işçi ve emekçilerin hak alma mücadelesine dilediği gibi saldırmak ve kazanılmış haklarını gaspetmek için gerçekleştirdiği anlatıldı. Bu saldırının hedefli olduğu vurgulanarak halka yürüyüşe katılma çağrısı yapıldı.  

Yaklaşık olarak 70 kişinin katıldığı yürüyüşte “19 Aralık’ın hesabını sor, tecridi parçala!/BDSP, ESP, DTP” imzalı pankart açıldı. Yürüyüşten bir gün önce bir devrimcinin sivil polisler tarafından kaçırılıp tecavüze uğraması da yürüyüşte gündemleştirildi ve devletin tecavüzcü kimliği teşhir edildi. Mahalle halkı devrimcileri sahiplenmeye ve devletin tecavüzcü, katil kimliğine karşı hesap sormaya çağrıldı.

Sık sık “Sevda Aydın yalnız değildir!”, “Tecavüzlerin hesabını soracağız!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarının atıldığı yürüyüş, heykel parkından dört yola gelindikten sonra, 19 Aralık katliamı, Şemdinli’de yaşananlar ve Sevda Aydın’ın kaçırılarak tecavüze uğramasını teşhir eden bir konuşmayla sonlandırıldı.

Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!

Devrim şehitleri ölümsüzdür!

GOP BDSP

------------------------------------------------------------------------------------------

Sakarya’da 19 Aralık eylem ve etkinliği...

“İçerde dışarda hücreleri parçala!”

Sakarya’da hapishanelerde yaşanan katliamları ve tecridi gündeme taşımak amacıyla “Devrimci Demokrat Gençlik Platformu” oluşturuldu. Platform Ekim Gençliği, Gençlik Derneği, YDG, Sosyalist Barikat ve Kaldıraç bileşenlerinin biraraya gelmesiyle örgütlendi.

19 Aralık günü AKM önünde 19 Aralık katliamını kınayan bir basın açıklaması düzenlendi. “19-22 Aralık Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız!” pankartının açıldığı eylemde “Katil devlet hesap verecek!”, “İçerde dışarıda hücreleri parçala!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

20 Aralık günü ise Gençlik Derneği’nde bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından, 19-22 Aralık katliam görüntülerinin yeraldığı sinevizyon gösterimi izlendi. Anma etkinliği, TAYAD çalışanları Mehmet Güvel ve Zeliha Kurt’un katliama ilişkin anlatımlarıyla devam etti. Söyleşide Mehmet Güvel Bayrampaşa Cezaevi’nde gerçekleşen operasyon sırasında ve sonrasında yaşadıkları süreçten bahsederken, Zeliha Kurt ise daha çok sistemin böylesi bir katliama neden ihtiyaç duyduğunu anlattı. Tecrit dayatmasına karşı devrimcilerin elindeki tek silahın direnmek olduğu vurgulandı. Etkinlik müzik dinletisiyle son buldu. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı etkinliğe Sakarya DEHAP İl Örgütü ve İHD çalışanları da destek verdi.

Ekim Geçliği/Sakarya

------------------------------------------------------------------------------------------

19 Aralık katliamı protestoları...

Katil devlet hesap verecek!

Adana: Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!

19 Aralık katliamı Adana’da bir mitingle protesto edildi. Miting öncesinde çıkartılan eylem takvimi ile cezaevindeki uygulamalar, tecrit vb. konular teşhir edildi. Çağrıcı kurumların imzasının bulunduğu çok sayıda afiş ve bildiri kullanıldı. Miting İHD, BDSP, Partizan, DHP, ESP, Alınteri, Barikat, İşçi Mücadelesi, YDİ Çağrı, SDP, TUHAY-DER ve TÖP tarafından örgütlendi.

18 Aralık günü Belediye Tiyatrosu önünden Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürünerek yapılan mitinge 250’yi aşkın kişi katıldı. Saygı duruşunun ardından okunan ortak metinde, “19 Aralık katliamının sorumlularından hesap soruluncaya, Şemdinli’de ortaya çıkan kontr-gerilladan ve onun arkasındaki güçlerden hesap soruluncaya kadar, çıkartılan TMY, CİK gibi yasalar geri alınana kadar mücadelemiz sürecek” denildi.

Eylemde sık sık “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmez!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı. Coşkulu geçen eylemde 19 Aralık katliamını yaşamış olan ÖO gazisi Çiğdem Diren Kırkoç ve 19 Aralık, Burdur katliamları sürecinde cezaevinde olan Hüseyin Tiryaki konuşma yaptılar. Konuşmalarda devrimci tutsakların direnişi vurgulandı. (Kızıl Bayrak/Adana)

Bursa: “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”

19 Aralık günü devletin 20 hapishanede birden gerçekleştirdiği vahşi katliamı protesto etmek amacıyla 19 Aralık akşamı S. Garaj’dan Bursaray Osmangazi İstasyonu’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Partizan, BDSP, DHP, Alınteri, DTP, ‘78’liler Derneği, ESP ve SDP tarafından gerçekleştirilen eylemde “Dün 19 Aralık bugün Şemdinli katliamlar devam ediyor!” pankartı açıldı. Açıklamada 19 Aralık’tan Şemdimli’ye sermaye devletinin katliamcı kimliği teşhir edilerek mücadele vurgusu yapıldı. “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları atıldı. Eyleme 45 kişi katıldı. HÖC ise 18 Aralık günü katliamı protesto etmek amacıyla AKP İl Başkanlığı önünde bir basın açıklaması yaptı. (Kızıl Bayrak/Bursa)

Antakya: “İçerde dışarıda hücreleri parçala!”

Antakya Demokrasi Platformu 19 Aralık katliamını protesto etti. Ulus Alanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına 25 kişi katıldı. Eylemde “İçerde dışarıda hücreleri parçala!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Ceza İnfaz yasası geri çekilsin!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/Antakya)

İzmir: “Devrimci irade teslim alınamaz!”

19 Aralık katliamının 5. yıl dönümünde İzmir’de devrimci gruplar tarafından ortak bir eylem örgütlendi. Eyleme çağrı amaçlı merkezi yerlerde ve belirli bölgelerde bildiri dağıtımı yapıldı. Bildirinin geç çıkması, havanın yağmurlu olması ve dağıtım faaliyetinin iyi planlanamaması nedeniyle dağıtım zayıf ve sınırlı oldu. Eylemin ortak örgütlenmesinde ilk olarak BDSP, DHP, ESP, Kaldıraç, Mücadele Birliği, Kurtuluş Partisi, ÖMP ve Partizan ortaklaştı, daha sonra SDP ve Odak’ta imzacı oldu.

18 Aralık günü saat 13.00’de kitle Konak önünde toplandı. Kitle sloganlarla Konak eski Sümerbank alanına yürüdü. Önde “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı açıldı. 19 Aralık katliamında ve ÖO direnişinde şehit düşenlerin fotoğrafları ve dövizler taşındı. Saygı duruşunun ardından basın metni okundu. Eylemde tutsaklardan gelen mektuplar okundu. Tutsak yakını Gülnaz Ana ile 19 Aralık katliamını yaşayan iki kişi konuşma yaptı. Daha sonra şiir ve marşlarla eylem bitirildi.

Yağmura ve 17 Aralık mitinginin hemen sonrasına denk gelmiş olmasına rağmen katılımın 200 olması eylemin coşkusunu ve sloganlara katılımı olumsuz etkilemedi. (Kızıl Bayrak/İzmir)

Kayseri: İşçi Kültür Evi’nde panel

19 Aralık katliamın 5. yılında Kayseri İşçi Kültür Evi’nde bir panel gerçekleştirildi. Panel tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından 19 Aralık katliamını yaşamış iki tanığın anlatımı ile devam etti. İlk konuşmacı Bartın Cezaevi’nde operasyon anında ve sonrasında yaşananları anlattı. Diğer konuşmacı ise bu saldırının sermaye devleti açısından anlamına değindi. Konuşmacıların dışında katliamın dışarı ayağı katılımcılar tarafından anlatılarak panel bitirildi. (Kızıl Bayrak/Kayseri)

Mersin: “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”

19 Aralık günü Mersin İHD Merkez Şube önünde yapılan eylemle 19 Aralık katliamı lanetlendi. Demokrasi Platformu’nun düzenlediği açıklamaya 30 kişi katıldı. “Katiller bulunsun, hesap sorulsun!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/Mersin)

İHD İzmir Şubesi‘den 19 Aralık eylemi

İHD İzmir Şubesi 19 Aralık katliamının yıldönümünde, Kırıklar F Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Açıklamada katliam kınandı ve “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Hücre ölümdür istemiyoruz!” sloganları atıldı.

Ayrıca geçtiğimiz hafta içinde DİSK şubeleri de hapishanelerle ilgili Konak’ta bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme 30 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/İzmir)

Edirne: Gençlik Federasyonu’ndan açıklama

Gençlik Federasyonu öğrencileri, 21 Aralık günü saat 12.30’da Edirne Postanesi önünde 19 Aralık katliamını protesto amaçlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde 19 Aralık katliamı teşhir edildi ve katliamcıların cezalandırılması talebi yükseltildi. Yaklaşık 10 kişinin katıldığı eylemde “19-22 Aralık katliamcıları cezalandırılsın!”, “Tecride hayır!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Eyleme Edirne Öğrenci Koordinasyonu, DPG ve Ekim Gençliği de destek verdi. (Ekim Gençliği/Edirne)

------------------------------------------------------------------------------------------

Şan olsun 19 Aralık direnişini yaratanlara!

19 Aralık katliamını protesto etmek ve devrimci iradenin teslim alınamacağını göstermek amacıyla üniversitemizde Ekim Gençliği, DGH, YDG, SGD, DGD ve Koordinasyon olarak 2 günlük bir takvim çıkardık. İlk olarak 19 Aralık günü R1 dersliği önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik. 40 kişinin katıldığı basın açıklamasında okunan metinde katliamın yanısıra direniş ön plana çıkartıldı. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarının atıldığı eylemde şehitlerden devralınan bayrakların asla elden düşürülmeyeceği vurgulanarak eylem sonlandırıldı.

Basın açıklamasından sonra R1 kantininde kısa bir etkinlik gerçekleştirdik. Saygı duruşunun ardından bir arkadaşımız devletin zindan politikalarını ve cezaevlerinin nasıl direnişin merkezi haline geldiğini anlatan bir metin okudu. Daha sonra 19 Aralık katliamını ve direnişi anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi yaptık. Gösterime yaklaşık 50 kişi katıldı.

20 Aralık günü ise 19 Aralık katliamını yaşamış olan devrimcilerle bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşide 19 Aralık katliamına kadar olan süreç anlatıldı ve katliama değinildi. Tecrit ve son çıkartılan yasalara da vurgu yapılarak yaklaşık 25 kişinin katıldığı söyleşi bitirildi.

Ekim Gençliği/Çukurova Üniversitesi

------------------------------------------------------------------------------------------

19 Aralık direnişçilerinin bayrağını İÜ Merkez Kampüs’e taşıdık!

Son birkaç haftadır İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüs’te başlayan faşist saldırganlık devam ediyor. 9 Aralık günü devrimci öğrencilerin gazete okuma masasına küfürlerle saldıran üç faşist öğrenci dövülerek uzaklaştırıldı. Bu arada faşistlerden birinin üzerinden satır düştü. Sene başından beri kimlik kontrolleri ve üst aramalarıyla yoğun “güvenlik önlemi” almaya çalışan rektörlüğün bunu kime karşı yaptığı da açıklığa kavuştu.

12 Aralık ve takip eden günlerde faşistler topluca okula gelerek gazete okuma masasından devrimci öğrencileri kovmaya çalıştılar. Tabii polisi arkalarına alarak ve anlaşarak bu ortamı sağlamayı başardılar. Koridorlarında Deniz Gezmişler’in yürüdüğü, mücadelenin her daim sürdüğü ve gelenekselleştiği Hukuk Fakültesi koridoruna çevik polis yığınak yaparak devrimci öğrencilerin ve arkadaşlarının koridordan geçmelerine dahi engel oldular. Sınırlı sayıda olmamıza rağmen saldırıyı püskürttük.

İdare ise olayın afiş asma sorunu olduğunu, afişlerimizi indirir ve bir daha asmazsak böyle şeylerin yaşanmayacağını söylüyordu. Biz afiş tartışmalarının tarafı dahi olmadık. Faşistlerin okulda olduğu ve olmadığı tüm zamanlarda, kampanya çalışmamızın yoğunluğuna rağmen, fakültede bulunup yaygın bir afiş ve materyal çalışması yaptık. Kampanya çalışması sürdürmediğimiz Merkez Kampüs’te, sivil faşistlerle yaşanan süreç, fiilen bu alana da kampanya gündemlerimizi taşımamızı sağladı. Faşist saldırılar sınırlı bir güçle karşılanmaya çalışıldığı için kampüse geçtik. Doğru olan da anti faşist mücadeleyi politik faaliyeti örerek geri püskürtmekti. Çok geçmeden doğru bir yol tercih ettiğimiz ortaya çıktı. Zira faşistlerle rektörlüğün talebi aynıydı. Her ikisi de çalışma alanlarımızı daraltmak niyetindeydi.

Faşistler bununla da yetinmeyerek ertesi günlerde ÖKM’ye (Öğrenci Kültür Merkezi) saldırdılar ve yanlışlıkla bir sivil polisi ağır yaraladılar. Boynundan derin yara alan polis ölümcül tehlikeyi bir hafta sonra atlatabildi. Bunun üzerine faşistler bir süreliğine ortadan kayboldular.

Tüm bu kudurmuş saldırganlığın karşısında rektör, Edebiyat Fakültesi girişinde üstünü aratmak istemeyen bir öğrenciyi bahane edip 14 öğrenciyi tekme tokat gözaltına aldırmıştı ve 9 Aralık’taki olayları bahane ederek 7 öğrenciye ihtiyati tedbir cezası vermek için uğraşıyordu. İhtiyati tedbir uygulaması bir dönemdir rektörlüğün en sevdiği silah oldu. Tümüyle keyfi ve gerekçesiz bir şekilde uygulamaya sokuluyor. Önümüzdeki haftadan başlayarak bu konu ile ilgili de faaliyet yürüteceğiz. Zira dönemin başından bu yana ihtiyati tedbir, disiplin cezası vb. alan öğrencilerin sayısı 15’i buldu.

Saldırılara karşı tok ve kararlı bir tutum içerisinde olmak gerekiyor. Özellikle Merkez Kampüs’ün güçsüzlüğü rektörlükçe gözlemlendiği için, bu kampüsteki siyasal atmosferi tümüyle engellemeye dönük özel bir çaba harcıyorlar. Bu nedenle politik faaliyet ve kitle çalışması özel bir önem taşıyor. Bu hafta 10. yıl kampanya afişlerini yaptık. Yanısıra Merkez Kampüs’te bir de 19 Aralık ile ilgili pano hazırladık. Katliam fotoğraflarını sergilediğimiz panoyu alanda olan devrimci gruplarla ortaklaştırdık. Ayrıca bir bildiri dağıttık. Uzun bir süredir alanda açık politik faaliyet olmayışı panoyu öğrenciler cephesinden daha da ilgi çekici kıldı, panonun önünde birikmeler yaşandı.

Merkez Kampüs’e dönük faaliyetimiz devam edecek. Gerek faşist saldırılar, gerek idarenin soruşturma terörü karşısında alınması gereken tutum, devrimci mücadelenin bayrağını dalgalandırmaktır. Bu bilinçle hareket etmeye devam edeceğiz.

İÜ Merkez Kampüs/Ekim Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

İÜ’de 19 Aralık etkinlikleri...

Bir türküdür direniş, boy verir zindanlarda!

Genç komünistler olarak 19 Aralık direnişini öğrencilerin gündemine taşımak sorumluluğunu başarıyla yerine getirdik. Günler öncesinden konuyla ilgili geniş bir pano hazırlığına başladık. 19 Aralık direnişi ve cezaevleri ile ilgili fotoğraflar, direniş-devrim-mücadele konulu şiirler ve duvar gazetesinden oluşan bir pano hazırladık. Panonun üst başlığına büyük harflerle “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” yazdık. Panonun etkisini güçlendirmek için zindanlarla ilgili marşlardan oluşan bir CD hazırlayarak müzik yayını yaptık. Ayrıca TUYAB’ın 19 Aralık ile ilgili yapacağı mitinge afişlerle çağrıda bulunduk.

Ön hazırlığını güçlü tuttuğumuz pano beklediğimizden fazla bir etki yarattı. Neredeyse okuldaki bütün öğrenci grupları panoyu ilgiyle inceledi. Hazırladığımız panonun böylesine görkemli bir direnişi anmak için yeterli olmayacağını biliyorduk. Ayrıca direşin yıldönümü ile ilgili bir anma etkinliği hazırladık. Program 19 Aralık ile ilgili sinevizyon gösteriminden, bir ölüm orucu direnişçisinin anlatımından, müzik ve şiirden oluşuyordu. Bir hafta boyunca masa açarak devrimci tutsaklara kart yolla eylemi planımız vardı. Diğer öğrenci grupları da anma etkinliğinin bir parçası olmak isteyince etkinliği ortaklaştırdık.

Ne yazık ki, anma etkinliğinde ortaklaşılmasına rağmen siyasal gençlik grupları aldıkları sorumlulukları gereğince yerine getirmedi.

Ayrıca konuyla ilgili bir basın açıklaması örgütledik. Basın açıklaması ve anma etkinliği 20 Aralık günü gerçekleştirildi. Kantinde toplanarak burada konuşma yaptık ve sloganlarla Edebiyat Fakültesi kapısına gelerek basın açıklamasını okuduk. Sık sık “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” sloganları atıldı. Açıklamaya yaklaşık 40 kişi katıldı.

Ardından Edebiyat kantininde toplanıldı ve anma etkinliği gerçekleştirildi. 19 Aralık direnişinde yitirdiğimiz devrimciler şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Bir arkadaşımızın 19 Aralık ile ilgili yaptığı konuşmadan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra sözü ölüm orucu direnişine katılmış ve 19 Aralık’ı yaşamış iki devrimci olan Esmehan Ekinci ve Muharrem Kurşun aldı. Etkinliğe katılanlar büyük bir ilgiyle konuşmaları dinledi. Anma etkinliğini hep bir ağızdan söylediğimiz “Akın var güneşe akın/Güneşi zaptedeceğiz güneşin zaptı yakın” dizeleriyle bitirdik. Anma etkinliğine 70’i aşkın öğrenci katıldı. Dönem başından bu yana yapılan en kitlesel ve devrimci içeriği güçlü politik bir etkinlik oldu.

Buradan bir kez daha 19 Aralık direnişi vesilesiyle belirtiyoruz: Devrimci tutsakların kanlarıyla kızıllaştırdıkları mücadele bayrağını her zaman en yükseklerde dalgalandıracağız.

İÜ Edebiyat Fakültesi/Ekim Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

Yurtdışında 19 Aralık anmaları...

19 Aralık katliamını unutmadık, unutmayacağız!

Berlin:

Berlin’de 18 Aralık günü, 19 Aralık katliamı ile ilgili bir anma etkinliği gerçekleştirdik. TKP/ML-YDB, TKİP-YDÖ, MKP-YDK, TİKB-B YDK’nın birlikte organize ettiği anmadan iki hafta önce biraraya gelerek ön hazırlıkla ilgili bir çalışma programı oluşturduk. Bu çerçevede katliamı kınayan ve direnişi anlatan 500 adet küçük el ilanı çıkararak dağıttık.

18 Aralık günü “Zafere Dair” şiiri eşliğinde saygı duruşu ile programımızı başlattık. Ardından ortak metin okundu ve “Su damlasına sığdırılan yaşam” filmi izlendi. Filmden sonra bir arkadaşımız Tanya şiirini okudu.

Etkinliğe yaklaşık 80 kişi katıldı.

Berlin’den TKİP taraftarları

Cenevre:

19 Aralık’ın yıldönümünde bir etkinlik düzenledik. Açılış konuşması ve saygı duruşu ile başlayan etkinlik sinevizyon gösterimi, konuşmalar, şiir, Uruguay ve Grup Eylül’ün müzikleriyle devam etti. BİR-KAR, İTİF, ADHK, İGİF, Cenevre Halkevi’nin düzenlediği etkinliğe 150 kişi katıldı. Öncesinde 1000 adet çağrı bildirisi dağıtıldı.

Etkinlik devrimci ve coşkulu bir atmosferde geçti. Kendi koşulları içerisinde anlamlı, başarılı ve kolektif bir emeğin ürünü olan etkinlik Avrupa’da siyasal ortamın giderek dibe vurduğu bu koşullarda anlamlıydı.

Cenevre/BİR-KAR

 

Paris:

19 Aralık katliamını protesto etmek için biraraya gelen TKP/ML, MKP, TKİP, MLKP-Paris, Direniş Hareketi, Kürdistan Devrimci Sosyalistleri ve TİKB-B Paris’te bir eylem yapma kararı aldı. Eylemi önceleyen günlerde ortak bir bildiri çıkartıldı ve Türkiye’li göçmenlere çağrı yapıldı. 18 Aralık günü Paris’in merkezindeki en kalabalık mahalle olan Chatelet’de gerçekleşen eyleme 70 kişi katıldı. Eylemde katliamı lanetleyen pankart ile katliamda ölen devrimcilerin resimleri taşındı, Fransızca bildiri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak/Paris

-----------------------------------------------------------------------------------------

Köln’de 19 Aralık eylemi...

“Devrim şehitleri ölümsüzdür!”

19 Aralık katliamında yaşamını yitiren 28 devrimciyi anmak ve bu vahşi katliamı lanetlemek amacıyla yurtdışında oluşturulan “Devrimci Güçbirliği Platformu” bir dizi eylem ve etkinlik planladı. Öncelikle en geniş birlikteliğin sağlanması için çaba harcandı. Ortak anmalar için birliğin dışında olan gruplara çağrıda bulunuldu. Bu çağrılar merkezi anlamda pek karşılık bulmasa da, kimi yerellerde eylemlere katılım oldu.

19 Aralık anmaları çerçevesinde bir dizi ön hazırlık yapıldı ve ortak merkezi bildiri tüm bölgelere ulaştırıldı.

Kuzey Ren Vestfalya eyaleti çapında düşünülen eylem, 18 Aralık günü Köln’deki Dom Kilisesi önünde miting şeklinde gerçekleştirildi. Eylemin öncesinde kentin çeşitli meydanlarında ortak bildiriler dağıtıldı. Türkiyeliler’e ait kahve ve işyerlerinde propaganda ve ajitasyon konuşmaları yapıldı. Yanısıra, eyleme çağrı yapan el ilanları dağıtıldı. Sınırlı da olsa benzer faaliyetler eyaletin diğer kentlerinde de yürütüldü.

Köln’deki eylem saat 17’de Dom Kilisesi önünde başladı. TKP/ML, MKP, TKİP ve MLKP NRW- Örgütlülükleri imzalı “19 Aralık 2000 katliamını unutmadık ve asla unutmayacağız!” yazılı ortak Almanca pankart taşındı. 19 Aralık katliamında yaşamını yitiren devrimcilerin resimlerinin taşındığı eyleme, aşırı soğuğa ve zayıf ön hazırlığa rağmen yaklaşık 200 kişi katıldı.

Miting başvurusunda özel olarak belirtilmediği için mikrofon kullanımı ve alanda dia gösterimi polis tarafından engellendi. Bu durumun yarattığı gerilime rağmen eylem oldukça coşkulu geçti.

Eylemde, Almanca ve Türkçe “Faşizme her yerde ölüm!”, “Türkiye’de katliamlara son!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Tüm politik tutsaklara özgürlük!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı. Eylem Almanca bildiri metninin okunması ve sloganlarla sona erdi. Ardından topluca Halklarla Dayanışma Kültür Derneği’ne gidildi. Burada yapılan 19 Aralık’a ilişkin sinevizyon gösteriminden sonra kitle dağıldı.

19 Aralık’a ilişkin bir diğer etkinlik de, bir gün önce TAYAD tarafından gerçekleştirildi. Almanya merkezli bu yürüyüşe de yaklaşık 200 kişi katıldı. Yürüyüşe BİR-KAR ve ATİK de destek verdi.

Köln’den TKİP taraftarları

-----------------------------------------------------------------------------------------

İsviçre-Basel’de 19 Aralık anması

17 Aralık günü Basel’de 19 Aralık katliamını lanetledik ve planlı faşist saldırıyı yiğitçe göğüslerken yaşamlarını yitiren şehit devrimcileri saygıyla andık.

Yoğun ve planlı bir çalışmayı önümüze koyarak etkinliğe hazırlandık.

Anma etkinliğimizi saygı duruşuyla başlattık. Ardından dörtlü şiir grubu şiirlerini sundu. 19 Aralık’ın önemini ifade eden konuşmayı bir yoldaş yaptı. Saldırı ve direnişi görüntüleyen sinevizyon gösteriminin ardından kadınlardan oluşan koro devrimci türküler sundu.

TKİP taraftarları olarak düzenlediğimiz anma etkinliğimize 60’ın üzerinde bir katılım gerçekleşti. Ekinliğimiz büyük bir beğeni topladı. İki saatlik bir süreyi kapsayan anma etkinligimizden sonra insanlarla sohbetler geliştirdik.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ve vahşi katliamı olan 19 Aralık katliamı hep nefretle anılacak, lanetlenecek ve asla unutulmayacaktır. Sergilenen devrimci direniş ise bizim için devrim mücadelemizde her zaman büyük bir politik ve moral güç kaynağı olacaktır.

Yaşasın 19 Aralık cezaevi devrimci direnişimiz!

Yaşasın devrim ve sosyalizm!

Yaşasın partimiz TKİP!

TKİP İsviçre Örgütü

------------------------------------------------------------------------------------------

İLGP’den Gülsuyu Ertuğrul Gazi Lisesi’nde anma...

Erdal Eren ölümsüzdür!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu (İLPG) olarak Gülsuyu Ertuğrul Gazi Lisesi’nde 13 Aralık günü Erdal Eren anması gerçekleştirdik. Son dönemde okulumuzda artan idari baskılara ve yağdırılan disiplin cezalarına da tok bir yanıt olan eylemimizi okul çıkışı, okul kapısının önünde yaptık. 25 kişinin katıldığı eylemimizi, 200’ü aşkın öğrenci etrafımızı sararak izledi.

Saygı duruşu ile başlayan eylem, Erdal Eren’in devrimci kimliği ve mücadelesini anlatan metnin okunmasıyla sürdü. Metnin okunmasından ve son sloganların atılmasının ardından, bütün izleyenlerin alkışlaması oldukça etkiliydi. Okul idaresi ve öğretmenler eylemimizden korktukları için okuldan çıkmadılar ve okulun araç kapısını kapattılar.

Olaysız dağılan eylemin ardından tanıdığımız ve tanımadığımız bir sürü arkadaş yanımıza gelip bizi tebrik etti. Oldukça başarılı geçen basın açıklamamızın okulda beklediğimiz etkiyi yarattığını gözlemledik.

Ertuğrul Gazi Lisesi/İLGP