08 EKİM 2005 Sayı: 2005/40 (40)

  Kızıl Bayrak'tan
  AB hayallerinin çöküşü ve AB'ye hizmette buluşanlar
  AB ile müzakere süreci başladı.
  Gençlik geleceğine sahip çıkıyor
  Meclis yeni saldırılar için işbaşı yaptı
  "Sosyal Güvenlik Reformu" uygulanmadan iflas etti
Erdemir'de yağma savaşının galibi OYAK
Özelleştirme gelirleri sermayenin derdine derman olabilir mi?
  Özelleştirme saldırısında yeni hamleler
  Devlet terörü her yerde
  Tarımda yıkım ve emekçi köylülük
  Milliyetçilikler kıskacında sendikacılık ve sınıf mücadelesinde "D"İSK / Y. Akkaya
  Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/3 (Orta sayfa)
  Fransa'da onbinlerce emekçi grevde
  Kapitalist düzende parçalanmış insan cesetleri de "para eder"!

  İran yine hedef tahtasında!

  Suriye yine hedefte!
  Kürdistan sorunu, çözüm dinamikleri ve handikapları/2
  Büyükçekmece İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından
  Emekçi Kadın Buluşması gerçekleşti.
  Emekçi Kadın Buluşması; Taleplerimizi kazanmanın yolu mücadeden geçiyor!
  Bültenlerden / Kamu Emekçileri Bülteni
  Savaşsız bir dünya sosyalizmle gelecek!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Büyükçekmece'de metal işçileri kurultaya hazırlanıyor

Büyükçekmece Metal İşçileri Hazırlık Komitesi olarak 2 Ekim günü “Metal işçileri sorunlarını tartışıyor” başlıklı bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya bölgemizdeki metal ve çeşitli fabrikalardan 40 işçi katıldı.

Toplantı komitemiz adına bir arkadaşın konuşmasıyla başladı. Konuşmacı arkadaşımız düzenlemeyi planladığımız kurultayın amaç ve hedeflerini anlattı. Metal İşçileri Hazırlık Komitesi adına sözcü arkadaşımız yapılan hazırlık çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi ve tüm işçileri kurultay çalışmalarına katkı sunmaya çağırdı. Bir avukat dostumuzun da katıldığı toplantı genelde işçilerin, özelde ise metal işçilerinin sorunlarının tartışıldığı bir forma dönüştü.

Toplantıda yürütülen tartışmalarda sonucunda, kölelik koşullarının biz işçilere bu denli pervasız bir biçimde dayatılmasının gerisinde örgütsüzlüğümüzün ve dağınıklığımızın bulunduğunu, sorunlarımızın gerçek çözümünün işçi sınıfının örgütlü mücadelesi sonucunda kurulacak sömürüsüz ve sınıfsız bir toplumda mümkün olacağını vurguladı.

Toplantı sonunda aşağıdaki öneriler ortaklaştırıldı.

1) Bölgesel bir örgütlülüğün oluşturulması

2) Eğitim toplantıları ve eğitim broşürlerinin hazırlanması

3) Kasım ayı içinde genel bir işçi toplantısının düzenlenmesi

4) Kurultaya giderken kültürel ve sosyal etkinliklerin yapılması

5) Panel ve seminerlerin düzenlenmesi

6) Fabrika toplantılarının yapılması

7) Sendikal taleplerin saptanacağı bir komisyon oluşturulması

Metal işçileri olarak kurultay çalışmalarımızı fabrikalara dayalı bir temelde ilerletmeye çalışıyoruz. Bugünden attığımız bu adımlar, bölgemizdeki metal işçilerinin örgütlü birliğini sağlamayı ve bölgesel bir metal işçileri inisiyatifinin üzerinde şekilleneceği bir örgütlülüğü yaratmayı hedefliyor. Bu adımlar üzerinden sağlayacağımız gelişme, bölgemizde güçlü bir sınıf çalışmasının örgütlenmesinin güçlerini ve imkanlarını yaratacaktır.

Büyükçekmece Metal İşçileri

Kurultay Hazırlık Komitesi

------------------------------------------------------------------------------------------

Kurultay hazırlık çalışmalarından...

Öncü işçilerin omuzladığı bir kurultay gerçekleştirmeyi hedefliyoruz

Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak aldığımız kararları hayata geçirmeye devam ediyoruz.

Aldığımız kararlar çerçevesinde metal ve tekstil sektörlerinde komiteler oluşturduk. Bu komiteler Bölge Hazırlık Komitesi eşgüdümü çerçevesinde kendi sektörel çalışmalarını başlatmış durumda.

Aldığımız bir diğer karar ise kurultay çağrımızı bölgedeki fabrikaların büyük bir bölümüne ulaştırmak ve buralardan çalışmamıza destek alarak Kurultayı güçlendirmektir. Bu amaçla 18 bin çağrı bildirisi bastırarak fabrikalara, sanayi sitelerine ve işçi servis güzergahlarına dağıtımını yaptık. Bu dağıtımlar esnasında olumlu ve olumsuz tepkiler aldık. Olumsuz tepkilerin büyük bir kısmı patronlardan geldi. Örneğin Ravelli patronunun çağrımızı alan işçilerin isimlerini aldığını duyduk. Bazı patronlar ise işbirlikçileri ile dağıtımlarımızı engellemeye çalıştılar. Bölgemizdeki patronların gelişebilecek en küçük bir mücadele pratiğine karşı ne kadar tahammülsüz olduğunu daha önce yaşadıklarımızdan ve duyduklarımızdan biliyoruz. Bu korkularını mücadelemizi geliştirerek büyüteceğiz.

Kurultayı duyurmanın ve bağ kurmanın aracı olarak düşündüğümüz anketi de devreye soktuk. Anket aracılığıyla ilişki kurduğumuz işçilere kurultay çalışmamızı anlatıyor, bölgede yaşadığımız sorunları tartışıp onların fikirlerini alıyoruz. Kurultay çalışmamıza katılmaları veya destek olmaları için çağrı yapıyoruz.

Kurultay çalışmamızı çeşitli araç ve yöntemleri devreye sokarak her gün daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Sektörel komitelerden sonra olanağını yakaladığımız işyerlerinde fabrika komiteleri oluşturmayı düşünüyoruz. Taban inisiyatifini geliştirerek öncü işçilerin omuzladığı bir kurultay gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.. Bu hedefi gerçekleştirmek için adım adım ilerliyoruz.

Büyükçekmece

İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi

----------------------------------------------------------------------------------------

Köln'de AB ve sermaye devleti karşıtı eylem

3 Ekim müzakere görüşmeleri nedeniyle, yurtdışında oluşturulan Devrimci Güçbirliği Platformu tarafından 1 Ekim günü bir miting gerçekleştirildi.“Avrupa Birliği emperyalist tekellerin birliğidir!”, “Avrupa Birliği'ne ve yeni kölelik anlaşmalarına hayır!”, “Türkiye'de: İşkenceler, yargısız infazlar, cezaevlerinde tecrit, faşist katliamlar, Kürt ulusu üzerindeki baskı ve zulüm, demokratik hakların gaspı, sosyal yıkım saldırısı, emperyalist sömürü ve yağma sürüyor!”, “Türkiye'deki demokratik hakların gaspına, insan hakları ihlallerine ve yeni bir kölelik antlaşması olan AB'ye hayır! yürüyüşü ve mitinginde buluşalım!” şiarlı afişler yaptık. El ilanları dağıttık.

Eylem Eberptlatz'da başladı. “Avrupa Birliği emperyalist tekellerin birliğidir!”, “Yeni kölelik anlaşmalarına hayır!” yazılı ortak pankartın arkasında kortejler oluşturuldu. Gündeme ilişkin çeşitli dövizler taşındı. Yanısıra herkes kendi pankartını açtı. 200 kişinin katıldığı eylem coşkulu geçti. Yürüyüş boyunca “Avrupa Birliği emperyalistlerin birliğidir!”, “Faşizme her yerde ölüm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” vb. sloganlar atıldı.

Yürüyüş Dom kilisesi önünde sona erdi. Burada kısa bir miting yapıldı. Türkçe ve Almanca okunan ortak metinde AB'nin emperyalistlerin çıkar birliği olduğu, emperyalizmin ise halklara ve işçi sınıfına baskı, sömürü ve savaştan başka bir şey vermediği; işçi sınıfı ve emekçi halkların tek kurtuluşunun işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesinden geçtiği vurgulandı.

Köln/Bir-Kar