8 Ocak 2005
Sayı: 2005/02(02)


  Kızıl Bayrak'tan
  ABD-İsrail şer ekseninin hizmetindeler
  Sağlıkta özelleştirmenin kılıfı; Sağlıkta Dönüşüm Projesi
  Özelleştirmeler durdurulsun, kölelik yasaları çöpe atılsın!
  Sosyal saldırılara karşı sınıf mücadelesi!
  Sefalet ücreti politikası 2005 yılında da devam edecek
  Patronlar kıdem tazminatını 15 güne indirmek istiyor
  DİSK'in 2004 daporu üzerine
  CHP'de patlayan "cerahat"
  Abdullah Gül siyonist şeflerin huzurunda
  "Yardım koalisyonu", "Bağdat fatihi" feneralden sorulacak
  Tasfiyecilik, sahte dostlar ve ötesi
  Birleşik gençlik kurultayı için ileri!/Orta sayfa
  Birleşik bir gençlik kurultayı için harekete geçildi
  2004'te gençlik hareketi
  Mimar Sinan'da tepki büyüyor
  İşgal karşıtı direniş seçim oyununu bozmaya aday
  Filistin halkının cellatları Irak'ta işbaşında!
  İsrail işgali altında "özgür seçimler"
  Almanya;Burjuva demokrasisinin iç yüzü
  OSİM-DER 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı
  Bültenlerden
  BEKO'da kitlesel işçi kıyımı
  Ya barbarlık ya sosyalizm!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 

İsrail işgali altında ‘özgür seçimler'...

Filistin anti-siyonist direniş ve halkların
enternasyonal dayanışmasıyla özgürleşecek!

9 Ocak'ta yapılacak Filistin devlet başkanlığı seçimlerine birkaç gün kala İsrail ordusu vahşi saldırıları ve katliamlarını arttırarak sürdürüyor. Kasap Şaron ve hükümeti tarafından yapılan açıklamalarda, güya ‘özgür' seçimlerin yapılabilmesi için işgalci İsrail ordusu Filistin kentlerinden çekilecekti. Seçimlere birkaç gün kaldığı halde bu yönde herhangi bir belirti yok. Açık ki seçimler siyonist ordunun namluları gölgesinde yapılacak.
Mervan Barguti'nin yoğun baskılar sonucu adaylığını geri çekmesinden sonra, El Fetih'in adayı Mahmut Abbas (Ebu Mazen) devlet başkanlığını garantilemiş görünüyor. Yapılan son kamuoyu araştırmaları, Mahmut Abbas'ın oyların %65'ini, en yakın rakibi akademisyen Mustafa Barguti'nin ise % 22'sini alacağını gösteriyor. Diğer 5 adayı destekleyenlerin oranı ise yüzde 5'ler civarında.

Seçimler öncesi ‘radikalleşen' Abbas

Bilindiği gibi Abbas'ın adaylığı emperyalistler, siyonist İsrail ve bazı gerici bölge devletleri tarafından destekleniyor. Bunun temel nedeni, gerici güçlerin Filistin halkına yapacakları dayatmaları en kolay kabul edecek kişin Mahmut Abbas olmasıdır.
İşgalci İsrail ordusunun seçimlere az bir süre kala yaptığı pervasız katliamlar Abbas'ın sert tepkisine neden oldu. Sadece Filistin'de değil, pek çok Arap ülkesinde kullanılan ‘siyonist düşman' ifadesini kullanmaktan kaçınan Abbas, İsrail ordusunun Beyt Lahiya'da gerçekleştirdiği çocuk katliamından sonra bu geleneği bozdu. Abbas, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta binlerce yandaşına hitap ettiği seçim konuşmasında, ‘Bugün Beyt Lahiya'da siyonist düşmanın ateşinde ölen şehitlerimize dua ederken sizlerle birlikteyiz' dedi.
Bazı seçim konuşmalarında Abbas, daha önce kendisinden pek duyulmayan ifadeler de kullanıyor. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinden, Filistinli mültecilerin vatanlarına dönmesi gerektiğinden, direnişçilerin Filistin yönetimi tarafından korunacağından, sonuna kadar Arafat'ın yolunda yürüyeceğinden vb. sözediyor.
Batı Şeria'daki seçim kampanyası çerçevesinde Cenin'e giden Abbas, İsrail'in arananlar listesindeki El-Aksa Şehitleri Tugayı lideri Zekeriya Zübeydi ile biraraya gelerek birlikte halka seslendi. Abbas Filistin güvenlik güçlerine katılmaları halinde, İsrail'in El-Aksa Şehitleri Tugayı üyeleri için ‘genel af' çıkarmasını istedi. Direnişçi örgütlerin lağvedilmesi yönünde planları olmadığını belirten Abbas, barışçıl ve güvenli bir ortam sağlandığı takdirde militanların da toplumun içerisinde yeralmaya hazır olduğunu savundu. Abbas, ‘Onlar özgürlük savaşçıları. Sakin ve güvenli bir hayat sürmeliler. Filistin'de hukuk devletinin üstün gelmesine kararlıyız. Ancak bu amaca diyalog yoluyla ulaşacağız. Filistinliler birbirlerine silah çekmeyecek' dedi.
Direnişçileri sahiplenen ifadelerin yanında ‘genel af'tan sözetmesi, Abbas'ın direnişi ‘kansız' bir şekilde tasfiye etmek istediğine işaret ediyor.
Ama tüm bu sorunların çözümünü getirip ‘yol haritası' denen ölü doğmuş bir plana endeksleyen Abbas'ın iç tutarlılıktan yoksun bu ‘radikal' çıkışı büyük bir ihtimalle seçim propagandalarıyla sınırlı kalacaktır.

‘Özgür seçimler' aldatmacası

Emperyalistlerin sözünü ettiği ‘özgür seçimler'den sözetmelerinin koca bir yalan olduğu şimdiden bellidir. Zira İsrail Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler'in oy kullanmasını engelliyor. İsrail hükümeti, bölgede yaşayanlardan sadece 5367'sinin ‘sembolik' olarak oy kullanmasına izin verecek. Geriye kalan 120 binden fazla Filistinli'den ise, oy kullanmak istiyorlarsa Gazze veya Batı Şeria'ya geçmeleri talep edilecek. Bu, onların oy kullanamayacakları anlamına geliyor.
İsrailli yetkililer; seçim sandıklarında perdeli odalar kurulmasına veya seçmenlerin silinmez mürekkeple işaretlenmesine de izin vermeyeceklerini belirttiler. Şaron, amaçlarının ‘Doğu Kudüs'ün tek hakiminin kendileri olduğunu göstermek' olduğunu açıkça ifade etti.
Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) lideri Kays Ebu Leyla ise, ‘Eğer bu engellemeye boyun eğersek, İsrail diktasını kabul etmiş ve onların, özgür ve adil seçimler yapılmasına izin verdiği şeklindeki propagandasına alet olmuş oluruz' diye konuştu.

FHKC bağımsız adayı destekliyor

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) devlet başkanlığı seçimiyle ilgili kararını açıkladı. Aday göstermeyen örgüt, bağımsız aday Mustafa Barguti'yi destekleyecek. Örgüt liderlerinden Raba Muhana, ‘Tüm üyelerimize ve Filistin halkına, Doktor Mustafa Barguti'yi desteklemeleri ve kendisine oy vermeleri çağrısında bulunuyoruz' dedi. Muhana, FHKC ile Barguti'nin mültecilerin geri dönüş hakkı gibi temel konularda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Hamas boykot çağrısı yapıyor

Batı Şeria'da yapılan mahalli seçimlere katılan Hamas, devlet başkanlığı seçimlerini boykot edeceğini açıkladı. Hamas tarafından yapılan boykot çağrısına karşın, seçimde aday olan iki eski Hamas üyesinin örgüt adına kampanya başlattığı yönünde haberler çıktı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hamas'ın Batı Şeria sorumlusu, tutumlarında bir değişiklik olmadığını vurguladı. Hamas, seçimlere katılımın düşük olacağını savunuyor
Gerici güçler Filistin'e gözlemci göndermeye hazırlanırken, seçimler Filistin halkının da gündeminde yeralıyor. Yine de seçimlerin barışa katkı sunacağı, dahası barış sürecinin önünü açacağına dair yapılan vurguların gerçeklikle bir ilgisi yok. Bu zorbaların barıştan anladığı şey, Filistin halkının köleliği kabul etmesidir. Dolayısıyla bu açıklamalar, emperyalist-siyonist güçlerin temennileri olabilir ancak.
İsrail'in vahşi işgali devam ettiği müddetçe barıştan sözetmek bir aldatmaca olmanın ötesine geçemeyecektir. Oysa Filistin halkının temel talebi özgürlüğüne kavuşmaktır. Hiçbir zorbalığa boyun eğmeyen bu halk, özgürlüğe direniş ve halkların enternasyonal dayanışması ile ulaşacaktır.

--------------------------------------------------------------------------

İzmir Tecrit Karşıtı Birlik'ten devrimci tutsaklara yeni yıl kartı...

Mecliste yasallaşan Ceza İnfaz Yasası'yla birlikte devrimci tutsaklar üzerindeki baskı ve tecridin giderek artacağı açıktır. İzmir Tecrit Karşıtı Birlik bileşenleri, hem baskılar karşısında devrimci tutsaklara yalnız olmadıklarını, hem de dayanışma duygularını iletmek için 2004 yılının son gününde bir kart atma eylemi gerçekleştirdiler.
31 Aralık Cuma günü saat 12.30'da İzmir Büyük Postahane önünde biraraya gelen tecrit karşıtları, yaptıkları basın açıklamasının ardından hazırladıkları yeni yıl kartlarını tutsaklara gönderdiler.

Kızıl Bayrak/İzmir