12 Haziran'04
Sayı: 2004/23 (15)


  Kızıl Bayrak'tan
  Ya ABD askeri olunacak ya da sosyalizmin neferi!
  İMF ile kölece ilişkiler sürüyor...
  Sermaye düzeni tepeden tırnağa bir mayfa düzenidir!.
  BM şemsiyesi de işgalcileri rahatlatmaya yetmeyecek!
  İncirlik bölge halklarına yönelik bir saldırı üssü olarak kullanılacak!
  İtalya ve Fransa’da onbinler katil Bush’u protestolarla karşıladı!
  NATO karşıtı faaliyetlerden..
  NATO karşıtı faaliyetlerden...
  NATO karşıtı faaliyetlerden...
  Büyük Ortadoğu Projesi ve Kürdistan sorunu
  İnsert’ten atılan bir işçinin kaleminden İnsert deneyimi...
  Özelleştirme saldırısını işçilerin birleşik-militan mücadelesi püskürtebilir
  DİSK 12. Genel Kurulu’ndan notlar
  DİSK Genel Kurulu’nda delege konuşmalarından...
  DİSK Genel Kurulu’nda delegelerle konuştuk...
  İsrail meclisi Filistin topraklarını gaspetme tasarısını onayladı.
  Arjantin: İşçilerin eylemleri ve hükümetin çıkmazı
  Kızıl Bayrak 10 yaşında!
  Genç komünistlerle nice 10 yıllara!
  “Kızıl Bayrak, güneşin önündeki bulutları dağıtan rüzgardır”
  Kızıl Bayrak karanlıkları yırtan aydınlık oldu
  Casstleblair işçisi mücadelesine ve toplusözleşmesine sahip çıkmalıdır!.
  Devrimci değerlerden elinizi çekin!
  TÜPRAŞ yargıya rağmen satılır mı?
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Sınıf çalışması ısrarlı politikalarla gelişir

Geçen Kasım ayında girdiğim işten ustabaşıyla yaptığım kavga nedeniyle atıldım. İşyeri, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu otomotiv alanında üretim yapan bir fabrika idi.

16:00-24:00 vardiyasında yemekten indikten ve birkaç kez parça mal yaptıktan sonra, otomatik çalışan makinanın başından makinanın bir ihtiyacı için ayrılmıştım. Bu sırada makinada ciddi bir arıza oluştu. Ustabaşına sorunu gösterdiğimde bana bağırıp çağırmaya, hatta yakamdan itip küfretmeye başladı. Bunun üzerine ustabaşına karşılık verdim ve biraz hırpaladım. Ertesi gün disiplin nedeniyle 25. maddeden dolayı işten atıldığım bildirildi. Olayı anlatsam da, sendika baştemsilcisinin de desteğiyle işten çıkarıldım.

Şu bir gerçek ki, bu tür olaylar birçok işletmede yaşanıyor. Benim yaşadığım biraz farklı olsa da, aslında hiçbir şey sınıfsal kaygıların önüne geçmemeliydi. Bilinçli olarak atıldığım işçilik hayatımda bu tür şeylerle karşılaşacağımı biliyordum. Ancak benim gibi öğrencilikten gelen biri için bir işçi gibi düşünmek ve yaşamak bir süreç işi. Eğer fabrikada sadece ekmek kavgasında olan birisi olsaydı, daha farklı hareket ederdi. Diğer bir yanlışım ise, ustabaşının özelliklerini bilmeme rağmen önden tedbir almamış olmamdı. Böylece sınıf çalışması için bir mevzi olabilecek imkan heba oldu.

Bir işçi gibi düşünmeyi ve benzer kaygılarla hareket edebilmeyi öğrenmek gerekiyor. Buradan edindiğim deneyimlerle yine işçi olarak mücadeleme devam edeceğim.

Yenibosna’dan bir işçi


Biz Kazanacağız!

Alnımızda dalgalanan
Bayraklar adına
Bayraklarda yaşayan
Ölümsüzlük adına

Durmak yok bu koşuda
Teslim olmak yok
Ağıt yok dilimizde
Dizlerde titreme yok

Kaç güneş sönerse
Sönsün içimizde
Hep aydınlıkta yakalayacağız ölümü
Ya şafak sökerken
Ya güneş yükselirken
Sizin sesiniz olup
Sizi haykıracağız
Biz kazanacağız
Biz kazanacağız

Adnan Yücel


Her koşulda devrim ve sosyalizm mücadelesini kararlılıkla yürüten, bu uğurda her türlü maddi ve manevi zorluklara göğüs geren, binbir emekle bizlere ulaşan, tüm işçi, emekçi, ilerici ve devrimci insanların gazetesi olan Kızıl Bayrak’ı onuncu yılında coşku ile selamlıyorum.

Bir okur


Kızıl Bayrak yukarı, daha daha yukarı!

Kızıl Bayrak’ın 10. yılında tüm dostlara merhaba,

İşçi sınıfı ve emekçilerin, ezilen halkların düzene karşı mücadelesinde üzerine düşen görev ve sorumluluğun hakkını veren yayınımızın daha da güçlenerek hayatına devam edeceğine inanıyorum. Kızıl Bayrak, devrim ve sosyalizm yolunda, partinin önderliğinde zafere gidecek yolda her zaman en önde yerini alacaktır.

İstanbul’dan bir okur


10. yılında Kızıl Bayrak’ı
daha yaygın ve etkin kullanmalıyız

Biz genç komünistler sınıf devrimcilerinin yayın organı olan Kızıl Bayrak gazetesinin 10. yılını kutluyoruz. Kızıl Bayrak işçi sınıfını bilinçlendirmek, eğitmek, dönüştürmek için yayın yapan devrimci bir yayın organıdır.

Biz sınıf devrimcileri olarak gazetenin her sayısını takip etmeliyiz. Gazetede yayınlanan gündem konularını okumalı ve iyi kavramalıyız. Bu doğrultuda sınıf çalışmamızı güçlendirmeli, Türkiye’de ve dünyada gelişen olayları sınıfın gündemine sokmayı başarmalıyız. Kızıl Bayrak’ı devrimci sınıf çalışmasının yaygın, etkin ve işlevli bir aracı olarak kullanmalıyız. Bu bilinçle onuncu yılımızda yaşasın Kızıl Bayrak’ımız diyoruz.

Esenyurt’tan bir İLGP’li


Bakırköy Sümerbank işçiler
fabrika işgalinde!

Bakırköy Sümerbank Mayıs ayında ihale sonucunda Doğa Madencilik Tic. AŞ’ye satıldı.

İhale sürecinde Ankara’ya giden Sümerbank işçileri ihalenin yapılacağı yerde basın açıklaması yaptılar. İhalenin satışla sonuçlanması üzerine tekrar fabrikaya dönerek eylemlerini fabrika işgaline dönüştürdüler. Şimdi Bakırköy Sümerbank işçileri gece-gündüz fabrikada bekliyorlar ve fabrikalarını terketmeme kararındalar.

Eğitimde, sağlıkta uygulanan özelleştirmeler bizim tüm güvence ve kazanımlarımızı ortadan kaldırmaktadır. Hemen hemen tüm direnişlere, grevlere, eylemlere gelerek destek veren Bakırköy Sümerbank işçilerine sahip çıkmak, kendi mücadelemize, çıkarlarımıza sahip çıkmak demektir. Fabrikadan, atölyemizden işçi arkadaşımızla bu sınıf kardeşlerimizin ziyaretine gitme, sınıf dayanışmasını yükseltme zamanıdır.

Güneşli’den bir işçi


Kirli savaş atıkları hayatımızı tehdit ediyor

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Ekinci Demir-Çelik Fabrikası’nda bir hafta arayla iki patlama meydana geldi. Patlamaların Irak’tan getirilen savaş atıklarının eritilip demir-çelik yapılmak istenmesi sonucu olduğu belirtildi. İlk patlamada bir, ikinci patlamada ise iki işçinin öldüğü, beş kişinin de ağır yaralı olarak Adana’ya gönderildikleri açıklandı.

Katliam ve tecavüzlerle Irak halkının direnişini ezmeye çalışan işgalci güçler, savaş atıklarıyla bizlerin hayatını da tehdit etmektedir. Haziran ayındaki NATO Zirvesi’nde ise gençlerimizin Irak’a emperyalizmin kirli çıkarları doğrultusunda gönderilmesini talep edecekler. Böyle bir durumda artık hiç kimsenin “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” deme hakkı bulunmamaktadır.
Bu olaylar yarın hepimizin başına gelecektir. Bu nedenle bütün işçi ve emekçileri 28 Haziran’daki NATO Zirvesi’ne karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.

BDSP çalışanları/İskenderun