12 Haziran'04
Sayı: 2004/23 (15)


  Kızıl Bayrak'tan
  Ya ABD askeri olunacak ya da sosyalizmin neferi!
  İMF ile kölece ilişkiler sürüyor...
  Sermaye düzeni tepeden tırnağa bir mayfa düzenidir!.
  BM şemsiyesi de işgalcileri rahatlatmaya yetmeyecek!
  İncirlik bölge halklarına yönelik bir saldırı üssü olarak kullanılacak!
  İtalya ve Fransa’da onbinler katil Bush’u protestolarla karşıladı!
  NATO karşıtı faaliyetlerden..
  NATO karşıtı faaliyetlerden...
  NATO karşıtı faaliyetlerden...
  Büyük Ortadoğu Projesi ve Kürdistan sorunu
  İnsert’ten atılan bir işçinin kaleminden İnsert deneyimi...
  Özelleştirme saldırısını işçilerin birleşik-militan mücadelesi püskürtebilir
  DİSK 12. Genel Kurulu’ndan notlar
  DİSK Genel Kurulu’nda delege konuşmalarından...
  DİSK Genel Kurulu’nda delegelerle konuştuk...
  İsrail meclisi Filistin topraklarını gaspetme tasarısını onayladı.
  Arjantin: İşçilerin eylemleri ve hükümetin çıkmazı
  Kızıl Bayrak 10 yaşında!
  Genç komünistlerle nice 10 yıllara!
  “Kızıl Bayrak, güneşin önündeki bulutları dağıtan rüzgardır”
  Kızıl Bayrak karanlıkları yırtan aydınlık oldu
  Casstleblair işçisi mücadelesine ve toplusözleşmesine sahip çıkmalıdır!.
  Devrimci değerlerden elinizi çekin!
  TÜPRAŞ yargıya rağmen satılır mı?
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
İtalya ve Fransa’da onbinler
katil Bush’u protestolarla karşıladı!

Bush’un 4 Haziran’da Normandiya çıkarmasının 60. yıldönümü törenlerine katılmak için gerçekleştirdiği İtalya ve Fransa ziyareti, onbinlerin protestosuna sahne oldu. Özellikle İtalya’nın bir dizi kentinde onbinlerce kişi “Kahrolsun ABD!”, “Bush, İtalya’dan defol!”, “Buradan savaşa kimse gitmez!” sloganlarıyla sokakları işgal ederek tepkilerini dile getirdiler. Roma’daki La Sapienza Üniversitesi önünde yapılması planlanan mitinge katılmak için diğer kentlerden gelmek isteyen binlerce kişi polis tarafından kente sokulmayarak engellendi. 10 bini aşkın polis tarafından kuşatılan başkent Roma’da, tüm engellemelere rağmen görkemli gösteriler gerçekleştirildi. Bob Marley şarkıları eşliğinde, Roma’yı kızıl bayraklarla süsleyen göstericiler arasındaki gençlerin sayısı oldukça dikkat çekiciydi. Dikkat ç bir başka nokta ise, İtalya basını başta olmak üzere tüm Avrupa basınının, Bush’un ziyareti ve gerçekleştirilen eylemler hakkında neredeyse tek kelime yazmamalarıydı. Irak halkına karşı yürütülen emperyalist barbarlığa ortak olmamakla övünen Avrupa’nın önemli yayın kuruluşları da bu vesileyle “iyi” bir sınav vermiş oldular. Avrupa’da her geçen gün biraz daha büyüyen ABD karşıtlığını frenlemek adın um;ç maymunları oynayan Avrupa basını sahibinin sesi olduğunu bir kez daha ispatladı.

Bush’un ziyaret ettiği Hıristiyan aleminin ruhani lideri Papa 2. Paul, Bush’un kanlı ellerinden aldığı “Amerikan Özgürlük Madalyası” ile nasıl bir savaş karşıtı ve özgürlükler savunucusu olduğunu gösterdi. Soğuk savaş döneminde emperyalist ağababalarının hizmetinde olan Vatikan, üstün hizmetlerinden dolayı aldığı madalyasını bir yeni “ikona” olarak kilisenin en değerli yerinde muhafaza edeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalı. ABD’nin Irak’i işgali sırasında Vatikan’ın gösterdiği sahtekarca tutumun da bir şovdan ibaret olduğu bu vesile ile bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Papa’nın hayır duasını aldıktan sonra Fransa’ya geçen katil Bush, burada da binlerce kişinin protestosuyla karşılandı. Büyük güvenlik önlemlerinin alındığı Fransa’da, Bush’un ziyareti sırasında 30 bin asker, 15 bin polis görevlendirildi. 120 km uzunluğunda ve 45 km genişliğinde bir alan tam anlamıyla boşaltılarak trafiğe kapatıldı.

Normandiya çıkarmasının 60. yıldönümü vesilesiyle bir konuşma yapan Bush, tarihi gerçekleri saptırarak, Avrupa’yı Nazi işgalinden kurtarmak adına dün nasıl binlerce şehit verdilerse, bugün de herhangi bir tehlike anında dostlarının yanında olacaklarını belirtti. Onun dostlarının yanında olacağından kuşku duyulmasa da, Avrupa’nın Nazi işgalinden kurtarılmasının onuru ABD ve müttefiklerine değil, Kızıl Ordu’ya ait olduğu tartışmasız tarihi bir gerçektir. Ayrıca Normandiya çıkarması Fransa’yı Nazi işgalinden kurtarmak için değil, gerçekte Kızıl Ordu’nun Avrupa içlerine ilerlemesini, Avrupa’da olası devrimleri engellemek için yapılmış bir operasyondur.

Yaklaşık 20 devlet başkanı ve başbakanın katıldığı törende, 60 yıl aradan sonra ilk kez bir Alman başbakanı da yer aldı. Alman başbakanı Schröder yaptığı konuşmada, artık bu karanlık tarihi sildiklerini ve bu tarihe karşı bir sorumluluklarının olmadığını söyledi. Onların tarihe karşı herhangi bir sorumluluklarının olmadığını, yaklaşık 17 ülkeye gönderdikleri askerlerden ve yakın zamanda cehenneme çevirdikleri Balkanlar’dan çok iyi biliyoruz.

Avrupa kıtasını Nazi zulmünden “kurtarmış” edalarında, her yıl görkemli törenlere vesile olan ve bir bakıma Amerika’nın kutsandığı bir ayine dönüştürülen kutlamalar, beklenenin aksine sönük geçti. Halkların vicdanında her geçen gün daha çok mahkum olan ABD emperyalizmi ve müttefiklerinin ne halklara dayattıkları belleksizlik ne de uyduruk Normandiya çıkarmaları kurtarabilir.


NATO’ya karşı binler Harbiye’de buluştu...

NATO’ya karşı notalar!

6 Haziran günü NATO ve Bush Karşıtı Birlik Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda bir etkinlik düzenledi. Etkinlik saat 13:00’te başladı. 6 bin kişinin katıldığı etkinliğe katılan aydın ve sanatçılar, NATO, işgal ve savaş karşıtı konuşmalar yaptılar. Sahnede “NATO’ya hayır! Üsler kapatılsın!” pankartı etkinlik boyunca asılı kaldı.

İşbirlikçilerin NATO Zirvesi’nde emperyalist barbarlara semah dönmesi için çağrıda bulundukları Pir Sultan Abdal Derneği Semah Ekibi’nin “savaşa değil barışa semah döneriz” çerçevesinde yaptıkları konuşma anlamlıydı.

Sümerbank işçileri de TEKSİF şapkaları ve “Üretmek istiyoruz!” yazılı önlükleriyle etkinliğe katılarak NATO ve ABD karşıtı tepkilerini ortaya koydular. Sümerbank işçileri alana girişte “Sümerbank işçisi yalnız değildir!” sloganıyla karşılandılar.

Coşkunun hakim olduğu etkinlikte sık sık “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halklara hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Alibeyköy’de NATO karşıtı eylem

NATO Zirvesi yaklaştıkça yürütülen çalışmalar da hız kazandı. Bölgemizde kurulan platform aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. İlk elden kurumların da katılacağı bir kitle toplantısı organize eden platformumuz, 6 Haziran’daki şenliğin ardından akşam 19:30’da Alibeyköy’de bir basın açıklaması eylemi kararı aldı.

Katılımı artırmak için iki gün üzerinden el ilanlarının dağıtımı kararlaştırıldı. İlk dağıtım teknik sorunlardan kaynaklı gerçekleştirilemedi. İkinci dağıtım Alibeyköy Saya Yokuşu’ndaki kahvelerin dolaşılmasıyla gerçekleştirildi. Kahve konuşmaları sırasında ABD emperyalizmi teşhir edildi, ertesi günki eyleme çağrıda bulunuldu.

Eylem Gülpa Market’in önüne yapılan yürüyüşün ardından eylem komitesinin inisiyatifi ile Saya Yokuşu’na kadar uzatıldı. Eylem boyunca “NATO’dan çıkılsın üsler kapatılsın!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filoyu unutmayın!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı. Saya Yokuşu’na gelindiğinde mahalli bir sanatçı bir dinleti sundu ve halaylar çekildi. Platformumuzun kamuoyuna tanıtılması bakımından da anlamlı olan eylemimiz yeni etkinliklere çağrıyla bitirildi.

Eylemin ardından yapılan değerlendirme toplantısında, platformun önümüzdeki günlerde düzenleyeceği eylem ve etkinler tartışıldı, bir takım kararlar alındı. Platformun son toplantısına BDSP, DHP, DHD, ESP, EKB, Alibeyköy Dayanışma Kültür Merkezi, Sosyalist Dayanışma Platformu, DEHAP, HÖC, YDG katıldı.

Alibeyköy BDSP