29 Mayıs'04
Sayı: 2004/21 (13)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalizme ve siyonizme karşı mücadeleyi yükseltelim!
  Barbarların NATO Zirvesi için İstanbul'da fiili sıkıyönetim...
  NATO karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  NATO karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  NATO karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  NATO karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  NATO dağıtılsın!
  DİSK 12. Genel Kurulu'na doğru...
  DİSK Genel Kurulu öncesi sendika yöneticileriyle konuştuk...
  Sermaye işbirlikçisi sendika ağaları yeni saldırılar için mesaide!
  Erdoğan TOBB Genel Kurulu'nda işsizliğe çare buldu!
  Gericilerin Çağlayan mitingi ve EMEP
  Yaz dönemi çalışmasının çok yönlü gündemleri
  Ekim'in Mayıs 2004 tarihli 236. sayısı çıktı...
  Devlet-mafya-futbol üçgeni...
  Ebu Garib'ten Ulucanlar'a...
  "Pişmanlık yasası" yeni hazırlanan TCK ile süresiz hale getiriliyor...
  Siyonist cellatlar Filistin'de etnik temizlik yapıyor
  Filistin halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Irak'taki işkence vahşeti bakanlık onaylı!
  Arap Birliği Zirvesi...
  Uluslararası hareket...
  EMEP'ten düzenle barışmanın yeni adımları...
  Edirne şenliğinde polis terörü...
  YÜT 8. Geleneksel Bahar Şenlikleri...
  Basından...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Ekim Gençliği’nden anlamlı inisiyatif...

“NATO’ya Karşı Üniversiteler Buluşması”
başarıyla gerçekleştirildi

Okulumuzda NATO’ya karşı oluşturmaya çalıştığımız politik atmosferi güçlendirmek için “NATO’ya Karşı Üniversiteler Buluşması” şiarıyla 26 Mayıs günü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde bir şenlik düzenledik. NATO Zirvesi’ne bir ay kalmış olmasına rağmen okulda istenilen politik havanın yaratılamamış olması ve siyasetlerin genel ilgisizliğinin kırılması amacıyla, tüm siyasetlere ortak NATO karşıtı bir şenlik yapma önerisinde bulunduk. Birçok siyaset, böylesi bir şenliğin gerçekleşmesinin olumlu bir yan taşımakla beraber, yaşanan zaman sıkışıklığı ve teknik imkansızlıklarla zaman sorununun çözülemeyeceği gerekçesiyle, öneriye sıcak bakmadıklarını ilettiler. Biz de bu tutuma karşı, şenliğin tüm teknik organizasyonunu üzerimize alacağımızı, ancak bu şenlikte bir ortaklığa varabilmenin özelbir önem taşıdığını vurgulayarak, pankartından afişine, sunuş metninden ses düzeninin ayarlanmasına kadar bir dizi teknik sorumluluğu üzerimize aldık. Ancak şenliğin ön çalışması kapsamında afiş yaparken EHP dışında hiçbir siyaseti yanımızda göremedik. Şenlik günü ise diğer siyasetler alanda olmakla beraber, şenliğe bir politik anlam biçebilme noktasındaki çabaları gerçekten sınırlıydı. Bütün asamalara ve varolan ciddiyetsizliklere rağmen, şenliğimiz oldukça coşkulu ve etkili geçti.

Sabah saatlerinden itibaren kapıda yoğun güvenlik önlemleri alan rektörlük, diğer üniversitelerden gelen öğrencileri, aydın ve sanatçıları kampüs içerisine almayacağını, gerekirse elektiriği keserek şenliğe engel olacağını söyledi. Yaptığımız görüşmelerde bu şenliğin yapılacağını, rektörlüğün ve polisin bu etkinliğe engel olamayacağını vurguladık. Sanatçı ve aydınları üniversite kapılarındaki her türlü engelleme çabalarına rağmen şenliğe katabildik.

Şenliğin yapılacağı Havuzlu Bahçe’yi Deniz Gezmiş, Che posterleri ve şenlik afişleriyle donattık. Sahnenin arkasına “NATO’ya Karşı Üniversiteler Buluşması” yazılı pankartımızı astık. Yaklaşık 350 kişinin katıldığı şenlik boyunca “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji Bratiya Gelan!”, “Şehit namırın!” ve “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Şenlik bir yoldaşımızın NATO’nun suç dosyasından, Filistin’deki direnişten, Irak’taki işgal ve işkencelerden, üniversitelerdeki polis teröründen bahseden ve emperyalizme karşı ‘Deniz olunmalı’ şiarını yükseltmenin önemini vurgulayan konuşmasıyla başladı. “Birkaç gündür üniversitelerin duvarlarında bir çağrı görüyorsunuz. ‘Üniversiteliler NATO’ya ve emperyalizme karşı buluşuyor!’ İşte dostlar, bugün burada, karanlık günlere ışık olacak türküleri söylemek için toplandık. Onurlarıyla direnen halkların yanında olduğumuzu haykırmak için toplandık. Emperyalizmin kanlı planlarını bozmaya ant içmek için toplandık. Evet, bizler günlerdir üniversite duvarlarında afişlerimizle, dağıttığımız bildirilerle, amfilerde, yemekhanelerde, kantinlerde bir çağrı yapıyoruz. Herkesi işgale değil, direnie ortak olmaya çağırıyoruz! Bu çağrıya yanıt verip etkinliğimize katılan tüm dostlara bir kez daha ‘hoş geldiniz’ diyoruz” içerikli sunuş konuşmasının ardından şenlik başlamış oldu.

Farklı kültürlerin ezgilerini bizlere taşıyan müzisyenlerin şenlikte yer alması oldukça ilgi çekiciydi. İlk olarak Grup Yankı ve ardından Grup Vardiya türküleri ve marşlarıyla sahne aldı. Daha sonra Muammer Ketençoğlu akordeonuyla Bulgar, Yugoslav ve Ege halk ezgilerini bizlerle paylaştı. Ardından başka bir yoldaşımız Nazım’ın şiirleriyle etkinliğimize renk kattı. Burhan Berken ve arkadaşları yaptıkları Kürtçe caz tarzı ile dinleyicilerin ilgisini çekti. Son olarak da Gökhan Birben sahneye çıkarak horon ve halay parçalarıyla Karadeniz müziğini üniversitemize taşıdı. Yaklaşık dört saat süren şenlik, 28 Mayıs’ta Beyazıt’ta gerçekleştirilecek olan NATO karşıtı eylem çağrısı ile sona erdi.

Ekim Gençliği/İÜ



Trabzon’da NATO karşıtı miting...

“NATO’ya geçit vermeyeceğiz!

Trabzon’da DÜK, Ekim Gençliği, Emek Gençliği, Kaldıraç, KTÜ Öğrenci Koordinasyonu, Özgür Eğitim Platformu, Sosyalist Demokrasi Gençliği, Trabzon Gençlik Derneği bileşimiyle kurulan NATO ve Bush Karşıtı Birlik düzenlediği bir mitingle NATO’yu protesto etti.

27 Mayıs günü Trabzon Belediyesi önünde gerçekleşen mitinge katılımın düşüklüğüne karşın etraftaki halkın toplanarak eylem süresince izlediği miting coşkulu geçti. Eyleme İHD, Halkevi, Ekmek ve Adalet ve birkaç sendika üyesi destek verdi. Mitingte üzerinde “İnsanlık, onuruna sahip çık!” yazılı resimler, dövizler taşındı. “NATO’ya geçit vermeceğiz! Kahrolsun emperyalizm!/NATO ve Bush Karşıtı Birlik” imzalı pankart açıldı. Eylemde “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Afganistan’dan, Filistin’den, Irak’tan, Anadolu’dan defol! Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Hepimiz Arabız, hepimiz Iraklı’yız!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Trabzon



Boğaziçi Üniversitesi’nde
NATO karşıtı etkinlik

Geçtiğimiz hafta polis işgalinin yaşandığı Boğaziçi Üniversitesi’nde 27 Mayıs tarihinde NATO karşıtı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik Orta kantinde yapılan dia gösterisi ile başladı. Dia gösterisi, savaşın yıkıcı etkisi ve NATO ile ilgili olarak hazırlanmıştı. Dia gösterisinin ardından bahçede Eğitim-Sen, NATO ve Bush Karşıtı Birlik temsilcilerinin ve öğretim görevlilerinin de katılımıyla bir forum gerçekleştirildi. NATO karşıtı mücadele üzerine konuşmalar yapıldı. Forumun ardından Boğaziçi ve Trakya Üniversitesi’nde yaşanan ve genel olarak öğrenci gençliğe dönük saldırılar üzerinde duruldu. 28 Mayıs’ta Beyazıt Meydanı’nda yapılacak basın açıklamasının çağrısı yapıldı. Etkinliğe katılacak olan müzik grupları üniversiteye sokulmadığı için, üniversiteden iki arkadaş t¨rküleriyle etkinliğe katıldılar. Halaylar çekildi. Etkinlik söylenen marşlar ve atılan sloganların ardından sona erdi.

Ekim Gençliği/İstanbul