1 Mayıs'04
Sayı: 2004/17 (09)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist NATO Zirvesi'ne Denizler'in anısından güç ve ilham alarak hazırlanalım!
  Geleceğin devrimci 1 Mayıslar'ına doğru!..
  12 Eylül ürünü cübbeli faşist terör aygıtı olarak DGM'ler...
  Varşova polis işgali altında!
  Telekom'da özelleştirme süreci başladı!
  Emperyalizme karşı mücadele programı ve EMEP
  BDSP'nin "İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!" pikniği başarıyla gerçekleştirildi...
  Mamak BDSP 1 Mayıs çalışmalarından...
  "Kamu Reformu", sendikalar ve KESK'in tutumu
  TKİP, geçmişin devrimci mirasının biricik gerçek savunucusu ve temsilcisidir
  Irak halkı emperyalist barbarlığa teslim olmuyor
  Siyonistler Arafat'ı ölümle tehdit ediyor!
  İsrail barışın bedelini ödemek istemiyor"
  ABD emperyalizminin Kosova planları
  Medya: "Güç bende artık"!
  Eğitim-Sen Ege Bölge toplantısı yapıldı...
  Kıbrıs ve Annan Planı
  Bültenlerden...
  Bir roman: "Direnen Haliç"
  İsrail: Bir Büyük Cephanelik
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Mamak BDSP 1 Mayıs çalışmalarından...

Devrimci 1 Mayıs için Mamak’ta 1 aydır yoğunluklu bir faaliyet yürütüyoruz. 1 Mayıs faaliyetini seçim çalışmasının yarattığı mevzileri daha da güçlendirerek sürdürüyoruz. Seçim kampanyasında da öne çıkarttığımız gibi kitle çalışmasına yüklendik. Emperyalist saldırganlığa, kapitalist sömürüye, kültürel yozlaşmaya karşı Mamaklı emekçileri, gençliği mücadele alanlarına çağırıyoruz. “NATO zirvesine geçit yok!/ 1 Mayıs’ta alanlara!” , “Emperyalist saldırganlığa ve kapitalist sömürüye karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı afişlerimizin yanısıra, “Barbarlığa ve barbarlara karşı şimdi Deniz Olunmalı!” şiarlı Ekim Gençliği afişinden yüzlercesini bölgemizde kullandık. Ege, Nato Yolu, Mutlu, General Zeki Doğan, Şirintepe, Şahintee ve Tuzluçayır mahallelerine afişlerimizle birlikte binlerce bildiri ulaştırdık. Bildirilerimizin bir bölümünü, 1 Mayıs miting alanına çağrı yapan ikinci bir materyalle birlikte mahalle halkıyla birebir konuşarak dağıttık.

Bu yoğun çalışmamız sırasında afişlerimizi Tuzluçayır’a yaparken sermayenin terör timlerinin saldırısıyla karşılaştık. Faaliyetimizin meşruluğuyla uzun yıllardır yaygınca ve sıklıkla yaptığımız afiş faaliyetimiz engellenmeye çalışıldı. Yoldaşlarımızı gözaltına almaya çalışan polis, 20 dakika süren bir direniş sonucunda “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” haykırışlarıyla yoldaşlarımızı ancak yaka paça gözaltına alabildi. “Polisin itibarının sarsılmış olması” gerekçe gösterilerek gözaltına alınan 2 yoldaşımız, daha sonra serbest bırakıldılar.

1 Mayıs çalışmamız bugünden 6 Mayıs’ı, 28 Haziran NATO zirvesini gündemine alan bir bakışla sürdürülüyor.

Yaşasın 1 Mayıs!
Yaşasın sosyalizm!

Mamak BDSP



Mamak İKE’nin 1 Mayıs pikniği

Mamak İşçi kültür Evi olarak düzenlediğimiz birlik ve dayanışma pikniğimizin üçüncüsünü 25 Nisan Pazar günü gerçekleştirdik. Ön hazırlık çalışmalarının zayıf geçmesine ve havanın yağışlı olmasına rağmen Mamaklı emekçilerden ve gençlerden oluşan yaklaşık 80 kişilik bir kitle pikniğe katıldı. Bu yıl öncekilerden farklı olarak ALGP ve Mamak Gençlik Kültür Evi Girişimi de pikniğin katılımcısı ve örgütleyicisiydi.

Pikniğin programı; müzik dinletisi, halaylar, söyleşi (1 Mayıs, NATO toplantısı, gençliğin sorunları) Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli anması, ortak sportif etkinlikler ve oyunlardan oluşuyordu. Çekilen halaylar sonrası ortak sofrada kahvaltı yapıldı. Devamında öğlen yapılacak söyleşilere kadar ortak sportif etkinlikler sergilendi. Daha sonra 1 Mayıs, NATO zirvesi ve gençlik üzerinden söyleşiler yapıldı. Ardından Mamak İşçi Kültür Evi müzik topluluğu dinletisini sundu, şiirler okundu .

Devamında saygı duruşuyla birlikte Hatice Yürekli anmasına geçildi. Hatice yoldaş hakkında gazetede çıkan metinler okundu ve direnişçi kimliği tanıtıldı. Yine Mamak İKE müzik topluluğunun zindan direnişiyle ilgili söylediği marşlarla anma bitirildi. Kurulan ortak sofrada yenilen öğle yemeği, halaylar ve diğer etkinliklerle pikniğimiz başarıyla gerçekleştirildi. Bu program çerçevesinde işleyen piknik, gençlerin ve kadın - erkek diğer emekçilerin ortaklaşmasını sağlama noktasında başarılıydı.

Mamak İşçi Kültür Evi olarak yılları geride bırakarak oluşturduğumuz öz deneyimimizle kitlelere ulaşmanın coşkusunu bir kez daha yaşadık. Büyük oranda ilk defa böylesi bir etkinliğe katılan bu anlamlı kitle Mamaklı gençlerin ve işçi-emekçilerin bizlerle olan bağlarını güçlendirdi

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları



Sincan 1 Mayıs çalışmalarından...

Seçim çalışmamızın ardından işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs için gerekli hazırlıkları yaptık. Seçim çalışmamızda olduğu gibi yaygın bir faaliyet yürüttük. Merkezi materyallerimizi etkin bir biçimde kullandık. Ancak yerel materyalimizi teknik bir sorun yüzünden kullanamadık.

1 Mayıs çalışmamızın bulunduğumuz alandaki işçi ve emekçiler üzerinde anlamlı bir iz bıraktığını düşünüyoruz. Genellikle işçi ve emekçilerden olumlu tepkiler aldık. Bildirilerimizi zaman zaman ilgiyle okuduklarını gözlemledik. Dağıtım yaptığımız yerler daha çok hedef aldığımız fabrikalar oldu. Bu bakımdan çalışmamızda herhangi bir kopukluk olmadı. Bu nedenle işçilerin bizleri daha sıcak karşıladıklarını söyleyebiliriz.

Faaliyetimize ilk önce merkezi bildirimizin dağıtımıyla başladık. Planlamamıza uygun olarak her sabah ve her akşam, mesai çıkışlarında işçilerle yüzyüze geldik.

İlk olarak OSTİM’den başladık faaliyetimize. OSTİM işçilerine 900 civarında bildirimizi ulaştırdık. Akşam ise Balgat’taki tekstil atölyelerine gittik ve 350 adet bildiriyi tekstil işçileriyle sohbet ederek dağıttık. Ayrıca Bentderesi’nden kalkan işçi servislerine ve Ulus’taki amele pazarına bine yakın bildiriyi ulaştırdık. MİTAŞ işçilerine 200 kadar bildiri dağıttık.

Ertesi gün ise Sincan’da 700 bildiri dağıttık. Ayrıca, öğlen Erkunt ve Marşandiz işçilerine, akşam Türk Traktör işçilerine bildirilerimiz ulaştı. Türk Traktör’de bildiri dağıtımını engelleme girişimlerine karşı dağıtımımızı sürdürdük.

Ayrıca ODTÜ’de çalışan işçi ve emekçilere de 750 bildiri ulaştırdık.

1 Mayıs faaliyetimiz afiş çalışmasıyla devam etti. OSTİM’de yaklaşık 100 afiş yapıldı. Daha sonra Sincan Organize’yi afişledik. Çalışmamızı son olarak piknikle sonlandırmak istedik, fakat havanın kötü olması nedeniyle pikniği gerçekleştiremedik.

BDSP/Sincan



Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nde
1 Mayıs etkinliği

1 Mayıs hazırlık çalışmaları çerçevesinde Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğin planlanmasının ardından etkinliğin duyurusu için bin kadar el ilanı ve bölgeye hitap edecek kadar da tanıtım afişleri yapıldı.

Etkinliğe 80 civarında bir katılım oldu. Önce 1 Mayıs’ın tarihsel ve güncel önemi üzerine bir sunuş konuşması yapıldı. Ardından 1 Mayıs ile ilgili bir şiir dinletisi sunuldu. Daha sonra İşçi Kültür Sanat Evi Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı kısa bir oyun sahnelendi. Tiyatro gösteriminin ardından İşçi Kültür Sanat Evi Müzik Topluluğu müzik dinletisi verdi.

Etkinlik 1 Mayıs’a çağrı ve çekilen halaylarla son buldu.

Çiğli BDSP