24 Nisan'04
Sayı: 2004/08


  Kızıl Bayrak'tan
  1 Mayıs'a doğru belirsizlikler tablosu
  DİE raporunun yeni itirafları ve gizledikleri
  İkinci DEP davası sounçlandı...
  Düzen ordusu nasıl demokratlaştı?!
  NATO: Halklara karşı bir kirli savaş örgütü!
  Ordunun asli görevi burjuva düzenin güvenliğidir!
  Devrimci tutsaklardan açıklama...
  İmzalar KESK MYK'sına ulaştırıldı...
  Liseli gençlik yanıt vermek için 1 Mayıs'ta alanları doldurmalı!
  1 Mayıs'ta alanlara!
  1 Mayıs faaliyetlerinden...
  Uluslararası işçi sınıfı hareketi tarihinde ve Türkiye'de 1 Mayıs
  Bush-Blair çetesinden kasap Şaron'a tam destek...
  İşgalci haydut takımı "Irak batağı"ndan çıkış yolları arıyor!
  BM'de "insan hakları" ikiyüzlülüğü
  Bugün 23 Nisan, neşe dolamıyor insan!
  1 Mayıs ve Kürdistan emekçileri
  İzmir Eğitim-Sen 3 No'lu 1. Olağanüstü Genel Kurulu
  Bültenlerden...
  Bir-Kar 4. Gençlik Kampı başarıyla gerçekleştirildi...
  Ateş saçan Yürekli yoldaş mezarı başında anıldı
  "Plana hayır, önemli olan ortak eylem"
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Bir-Kar 4. Gençlik Kampı başarıyla gerçekleştirildi...

Gençliği kazanan geleceği de kazanır!

BİR-KAR 4. Gençlik Kampı 11-17 Nisan tarihleri arasında Almanya’nın Wuppertal kentinde 70 kişilik bir katılımla gerçekleşti. “Sömürüye, baskıya ve sosyal hak gasplarına karşı elele, mücadeleye!” şiarı ile düzenlenen gençlik kampında eğitsel, sportif, kültürel pekçok etkinlik yapıldı.

Kamp boyunca gençler çalışma gruplarında (müzik, tiyatro, halk oyunları) yer alarak yeteneklerini ortaya koyma imkanı buldular.

Kampta dikkat çekici olan 12-14 yaş grubunun yoğun katılımıydı. Oldukça genç olan bu arkadaşlarımız ortama hızla uyum sağlayarak bütün çalışma gruplarında yer aldılar. Kendilerinden büyük olanlarla kaynaşarak kamp süresince yapılan bütün çalışmalarda görev üstlendiler. Ciddi bir çalışma temposu sergileyerek kampın başarılı geçmesi için çaba sarfettiler.

Gençlik Komisyonu 12-14 yaş grubunun yoğun katılımına önden hazırlıklı olmamasına rağmen bu alanda ciddi bir zorlanma yaşanmadı. Komisyon inisiyatif göstererek bu yaş grubuna yönelik bir program yaptı.

Kamp tanışma toplantısı ile başladı. Kamp hakkında kısa bilgilendirme konuşmasının ardından katılımcılar kendilerini tanıttılar.

Kamp programında yeralan ve birbirini tamamlayan üç seminer gerçekleştirildi. İlk olarak “Sosyal saldırılar ve gençlik” konulu seminer ile Avrupa’da işçi-emekçi ve gençliğe yönelik saldırılar ve hak gaspları hakkında bilgiler verildi. Daha sonra bu saldırılarla bağlantılı olarak “Militarizm ve savaş” konulu seminer verildi. Sosyal saldırılarla birlikte militarizme kaynak yaratılmasına değinildi. Silahlanmanın yeni yıkımlara yol açacağı ve emperyalist savaşı yaygınlaştıracağı gerçeğinin altı çizildi. Sonuncu seminer konusu, hem sosyal saldırıları hem de militarizmi kitlelere haklı göstermek için sistemin etkin bir biçimde kullandığı medyanın rolüydü. “Medyanın toplumdaki yeri” konulu seminer ile sistemin medyayı nasıl bir propaganda aracı olarak kullandığı anlatıldı. Gençliğe yönelik saldırıların güncel boyutu ortaya konuldu. Gençliğe geleceğini ve yaşadığı toplumsal ortamı sorgulamaya yönelik mesajlar verildi.

Kampın diğer etkinlikleri arasında, marksist teorinin gelişmesine büyük bir emek vermiş olan işçi sınıfının büyük önderi Engels’in evi ile Engels’in ailesinin sahip olduğu fabrikanın gezilmesi de yer alıyordu.

Kamp süresince yapılan bütün çalışmalar, ortaya çıkan bütün ürünler 16 Nisan Cuma günü kamp final gecesinde sergilendi. Çocukların hazırladığı bir pandomim ile başlayan final gecesi programı, çocuk korosu ve halk oyunları ekibinin birlikte sahnelediği gösteri ile devam etti. Ardından, skeçler ve 12 Eylül dönemini anlatan bir oyun sergilendi. Final gecesi Paris Gençlik Korosu’nun seslendirdiği türküler ile sona erdi.

BİR-KAR 4. Gençlik Kampı, katılan gençlerin kaynaştığı, yeni arkadaşlıkların kurulduğu bir kamp oldu. Herkes yeni kamplarda biraraya gelme umuduyla vedalaşarak bölgelerine döndü.

BİR-KAR Gençliği olarak, politik, eğitsel, kültürel-sanatsal vb. pekçok alanda yeni tarz ve biçimlerin hakim olduğu çalışmaların sergilendiği, tümüyle gençliğin yaratıcılığının damgasını vurduğu bir kampı geride bıraktık. Ancak şu yakıcı gerçeği bir kez daha hatırlatma gereği duyuyoruz: Gençliği kazanan geleceği de kazanır!

BİR-KAR Gençliği



Kamp sıcaklığını her gün yaşayabilmek...

Bu yılki kamp yerimiz bir öncekinden iyi değildi. Fakat kamp programımız geçen yılkinden çok daha zengin ve iyiydi. Zaten bunu bekliyordum. Çünkü üçüncüsünde dördüncüsünün daha iyi yapılacağının sözü verilmişti. Demek sözler yapılmak için veriliyormuş. Bundan sonra bu disipline ben de daha çok önem vermeliyim.

BİR-KAR 3. Gençlik Kampı’nda bulunduğum için dördüncüsüne alışmak gibi bir problemim olmadı. Hatta artık tanınan ve birçok arkadaşı olan birisi olarak biraz fazla yaramaz davrandığımı düşünüyorum. Bu kendime olan eleştirimdir. Bir de kampta bir toplantıda büyüklere yaptığım bir eleştirimi de burada yinelemek istiyorum. Belki yanılıyorum ama dedik mi, büyük amcalar biz küçük adamlara fazla çocukça davranıyorlar. Bizim yarının büyükleri olduğumuzu acaba bazen unutuyorlar mı? Bir televizyon programında Afrika’da çocuklara küçük adam denildiğini öğrenmiştim, hoşuma gitmişti. Bize de öyle bakılmasını istedim.

Kampta yetenek yarışmasında aldığım birincilik ödülünden başka hakkımdan konuşulanlardan duyduklarım beni daha çok sevindirdi. Bulunduğum bölgede Şehzade Murat olarak tiyatro çalışmalarına katılıyorum. Kampta yapılan tiyatroda bu bakımdan yeni şeyler öğrendim. Kampta söylemediğime üzüldüğüm bir gözlemimi burada hatırlatarak bitirmek istiyorum. Kampta büyük ve küçük birçok adamın kampta sigara içtiğini gördüm. Lütfen Mordboru’yu unutmayın. Herkesi kamp sıcaklığında seviyor ve öpüyorum.

Frankfurt’tan Öncel



Bir-Kar 4. Gençlik Kampı’ndan izlenim...

BİR-KAR 4. Gençlik Kampı herkes açısından anlamlı ve verimli oldu. Seminerlerin süresinin kısa olmasına rağmen insanların hepsi katıldı ve birşeyler öğrendiler. Konuların hepsi birbirine bağlıydı. Bu sayede seminerler anlamlı ve akıcıydı.

Yerin elverişli olmamasından dolayı sportif faaliyetlere yeterli zaman ayrılamadı. Bundan dolayı fazlasıyla boş zaman kaldı.

Bu kampta herkesi sevindiren yenilik, kamp TV’nin olmasıydı. Bu uygulama herkes tarafından beğenildi ve bunun bir dahaki kamplarda da devam etmesi istendi. Son gün kampa yapılan faaliyetlerin ürünleri sunuldu ve çok güzel geçti.

S. Deniz



BİR-KAR 4. Gençlik Kampı üzerine...

Etkinliğimiz hedefine ulaştı

4. BİR-KAR Gençlik Kampı’na Parisli gençler olarak katıldık. Bir taraftan kamptan beklentilerimiz vardı, diğer taraftan sunacağımız katkıları düşünüyorduk. Bir haftalığına da olsa ortak emek ve üretimi paylaşmak için kampa büyük bir istekle gittik.

Bu kampta üzerinde durulması gereken birkaç önemli noktayı paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle kampımızın başarıyla sonuçlandığını düşünüyoruz. Bu, son dönemlerde başarıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin devamı oldu aslında. Bir kez daha yol aldığımızı kanıtladı. Gençlik çalışması konusunda anlamlı bir deneyime ve doğru bir bakışaçısına sahip olduğumuz netlik kazandı.

Kampımızda ilk dikkati çeken, 15 yaşın altındaki gençlerin sayısının daha fazla olmasıydı. Birçoğunu anne-babası kamp yerine getirmişti. Ailelerin özel olarak getirmeleri, kamplarımızın başarılı olduğunun ve işlevini yerine getirdiğinin bir göstergesi. Yıllardır gençleri bu tür ortamlara çekmede zorluklar yaşıyorduk, bunda ailelerinin de payı vardı. Fakat artık kamplarımız çekim merkezi olmaya başladı.

İkinci önemli etken ise, artık kamplarda iyi bir organizasyonun yapılmasıdır. Bu, hem ön çalışmalarda, hem de toplam çalışmamızda edindiğimiz deneyimlerle bağlantılı. Düzenlediğimiz üç kamp çalışmasında anlamlı bir birikim ve deneyime sahip olduk. Bu deneyimler sayesinde etkinlikler kolayca hayata geçirilebildi ve faaliyetler zenginleştirilebildi. Yaptığımız değişiklikler gençler tarafından beğenildi. Böyle bir ortamda gençler kendi becerilerini geliştirip başkalarıyla paylaşabildiler.

Ayrıca politik atmosferin hakim kılınmasına özen gösterildi. Etkinliklerin tümü siyasal içerik taşıyordu. Seminerlerde güncel ve can alıcı konular işlendi. Anlatımlar gençlerin anlayabileceği bir şekildeydi. Seminerler, ilk kez katılan birçok gencin ilgi odağı oldu.

Hazırlanan kamp etkinliklerinin dışarıdan gelen misafirlere sunulduğu final gecesi de başarılı geçti ve oldukça beğenildi. Gerçekten ciddi bir şekilde çalışan gruplar hevesle ve heyecanla yeteneklerini sergilediler. Ortak çalışma yapmanın, ortaklaşa üretip başarısını paylaşmanın anlamını öğrendiler.

Sonuç olarak, etkinliğimizin hedefine ulaştığını düşünüyoruz. Herkesin çabası ve katkısıyla ortaklaşa bu sonuca vardığımıza inanıyoruz. Bilinçli, hedefli ve planlı bir şekilde sarfedilen emeğin sonuçlarını almış bulunuyoruz.

BİR-KAR’lı gençler/Paris



Bir-Kar 4. Gençlik Kampı’nın dersleri

Bir-Kar 4. Gençlik Kampı’nın bıraktığı dersleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Deneyimlerimiz özet başlıklar halinde şöyle:

* Güven duyulup inisiyatif verildiğinde, gençliğin çalışmaları örgütleme yeteneğini en üst düzeyde ortaya koyabileceği bir kez daha görülmüştür. Gelinen yerde gençlik alanının özerk bir çalışmaya konu olmasının koşulları yaratılmıştır. Bundan sonrası bu koşulları güçlendirmek ve daha ciddi bir örgütlenme süreci olmalıdır.

* Gençlik çalışması merkezi düzeydeki çalışmalar ve etkinlikler ile belirli güçleri bir araya getirme yönünden işlevli olmuştur. Gençlik güçlerinin, gençlik çalışmasını örgütlemede deneyim kazanmasını sağlamıştır. Ancak merkezi etkinliklere ve kamplara katılımda karşılaşılan sorunlar yerellerdeki çalışmaları güçlendirmeyi zorunlu kılmaktadır. Bundan sonraki süreçte yerel çalışmalarda derinleşme ve yoğunlaşma, gençlik çalışmasının en öncelikli görevi ve sorumluluğudur.

* Bölgelerde kültürel-sanatsal etkinliklerin bileşeni olarak 12-14 yaş grubuna yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Son kamp deneyimleri üzerinden değerlendirildiğinde, bu yaş grubuna yönelik çalışmaların daha ciddi programlanması ve yürütülmesi özel bir ihtiyaç haline gelmiştir. Eğer yurtdışı çalışmalarının geleceği gençlik ise, gençlik çalışmalarının geleceği de bu yaş grubudur. Gençlik çalışmasında bu bakışaçısıyla hareket edilmelidir.

* Kamp final gecesine ailelerin de katılması, çocuklarının sahnedeki başarıları aileleri motive etmiştir. Çocuklarının yetenekleriyle gurur duymuşlardır. Buradan bakıldığında, kültürel-sanatsal çalışmalar ile gençlik çalışmaları işçi-emekçi aileleri kazanmada etkili yollardan biridir. Bu alana daha fazla ağırlık verilmelidir.

* Dikkate değer bir diğer durum ise, önemli bazı bölgelerden hiç katılımın olmamasıdır. Bu bölgelerdeki yoldaşlarımızın gençliğe yönelik çalışmayı daha ciddi bir biçimde ele almaları gerekmektedir.

Sonuç olarak, yerel çalışmalarda gençlik güçlerine gerekli yardımların yapılmasının, özellikle zayıf bölgelerde gençliğe yönelik çalışmanın özel bir tarzda ele almasının önemini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Bir-Kar Gençliği