12 Nisan '03
Sayı: 14 (104)


  Kızıl Bayrak'tan
  Bağdat'ta rejim düştü... Irak halkı henüz son sözünü söylemedi!..
  Kurtlar sofrasında it dalaşı
  Bombalarla birlikte emperyalist medyanın balonları da patladı!
  İşgalciler direnişe katliamla yanıt veriyor!
  İşgal ordularını Irak'ta ve Ortadoğu'da intifada bekliyor!
  Irak kentlerinde işgalcilerin denetiminde yağmalamalar başladı
  İşbirlikçilerin "savaşta yokuz" yalanı çöktü
  >Emperyalist savaşa ve işbirlikçi iktidara karşı 1 Mayıs'ta alanlara!
  Anadolu Yakası İşçi Emekçi Platformu'nun çağrısı: 1 Mayıs'ta alanlara!
  Kölelik yasasına karşı 1 Mayıs'ta alanlara!
  Sınıfın devrimci 1 Mayıs'ını örgütleyelim!
  6 Nisan mitinginde emekçilerle savaş ve saldırılar üzerine konuştuk...
  Emperyalist savaş karşıtı eylemlerden...
  Personel rejimi saldırısı gündemde
  İMF programı kararlılıkla uygulanacak!
  Sınıftan haberler...
  PETKİM sermayeye peşkeş çekilmek isteniyor
  Fransa'da bir günlük genel grev...
  Savaş ve savaşa karşı tavır üzerine...
  O kadar çok yalan söylendi ki!
  "Günü geldiğinde hep beraber ateşleneceğiz!"
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
6 Nisan İstanbul mitingi...

20 bin kişi emperyalist saldırganlığı lanetledi

6 Nisan günü ABD’nin Irak’a yönelik saldırısı Abide-i Hürriyet Meydanı’nda yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı bir mitingle protesto edildi. Irak’ta Savaşa Hayır Koordinasyonu’nun düzenlemiş olduğu eylem saat 11:00’de kitlenin toplanmasıyla başladı. Arama noktasında polisin Demokratik Haklar ve Özgürlükler Cephesi kortejinin bazı materyallerine elkoymak istemesi üzerine kısa süreli bir çatışma yaşandı. Polisin gaz bombası kullandığı çatışma sonrası bazı noktalara çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi.

Perpa kolundan yasal sol partiler, üniversite öğrencileri, devrimciler, anarşistler, kimi dernek ve platformlar, Şişli kolundan ise DİSK, Türk-İş, KESK, Hak-İş, TTB, TMMOB, Mazlum-Der alana giriş yaptı. Havanın yağışlı ve soğuk olması katılımı olumsuz yönde etkilese de kitledeki coşkuyu etkilemedi.
Yürüyüş boyunca ve alanda savaş, ABD ve hükümet karşıtı sloganlar sıkça atıldı, Irak halkıyla dayanışmayı vurgulayan sloganlar öne çıktı. Hafta içine gelen ve işbırakma kararı ile alanlara çıkılan 27 Mart eylemine göre KESK’in katılımı sınırlı oldu. İşçi sendikalarının katılımında ise kısmi de olsa bir artış söz konusuydu. İşçi kortejlerinde emperyalist savaşın yanı sıra iş yasası ve özelleştirme karşıtı dövizler taşındı, sloganlar atıldı. Gençliğin katılımında ise önceki eylemlere oranla bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, gençliğin enerji ve coşkusunu alana taşımasına engel olmadı. Dikkat çeken bir diğer nokta ise herhangi bir kortejde yürümeyen ama eyleme katılan kitlenin varlığıydı.

Eylem alanda yapılan saygı duruşu ve konuşmalarla devam etti. Koordinasyonun hazırladığı bildiriyi Mustafa Alabora ve Ayşe Emel Mesci okudu. Bildiride ABD emperyalizminin işgal ve katliamlarına değinildi, tek amacının bölgedeki petrol kaynaklarını ele geçirmek olduğu vurgulandı. ABD mallarını boykot etme çağrısı yapıldı. Konuşmalardan sonra Koma Çiya, Ferhat Tunç, Gurup Yorum, Kutup Yıldızı, Grup Munzur, Grup Vardiya ve Ömer Karaoğlu şarkılarıyla eyleme destek verdiler.

Komünistler eyleme emperyalist savaşa karşı işçileri ve ezilen halkları Irak halkıyla dayanışmaya çağıran BDSP ve İKE imzalı üç ayrı pankartla katıldılar. Emperyalist barbarlığa ve kapitalist sömürüye karşı kitleleri 1 Mayıs’ta alana çağıran bildiri dağıttılar.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul



ODTÜ’de savaş karşıtı faaliyet...

“Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”

Savaşın 3. haftası geride kaldı. Emperyalist ABD ve suç ortağı İngiltere Bağdat’a girdi. Ancak bu durum ne ABD emperyalizminin kirli savaşını ne de Irak halkının direnişini yok saymamıza neden olamaz.

Yaptığı katliamların dünya kamuoyuna yansımasını istemeyen ABD, El Cezire muhabirlerini öldürerek katliamlarının üzerine örtmeye çalışıyor. Emperyalistlerin halklara özgürlük değil kölelik getirdiğini tüm dünya halkları biliyor. Amaçları bölgedeki yeraltı kaynaklarına el koymak, bunalımdaki ekonomilerini düze çıkarmak ve Ortadoğu’ya hakim olmaktır. Bu nedenle Bağdat’a girilmesiyle savaş bitmemiştir. Savaş, Ortadoğu’da tam hakimiyet kurulana, hatta bütün dünya halkları sömürü makinesinin birer dişlisi olana kadar sürecektir. Hem sömürge savaşı hem de emperyalistler arası savaşlar bu sistem devam ettikçe son bulmayacaktır. Çünkü emperyalizm savaş demektir. Bu bilinçle genç komünistler olarak emperyalizme ve emperyalist savaşa karşı mücadelemizi daha ileriye götürme &cceil;abası içindeyiz.

Hafta içinde iki gün boyunca yemekhanede ve Fizik bölümü önünde masa açtık. Masamızda SY Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı yaptık. Ayrıca yeni çıkan kitabımızı ve daha önceki kitaplarımızı insanlara ulaştırma fırsatı bulduk. Masaya ilgi gösteren arkadaşlarımızla hem savaş gündemi üzerinden hem de merak ettikleri gündemler üzerinden sohbetler gerçekleştirdik. Tüm binalara, kantin ve bölümler arasındaki bazı noktalara SY Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği imzalı afişlerimizden yapıştırdık.

Etkili, ısrarlı ve kararlı bir faaliyetle ODTÜ’deki siyasetleri de harekete geçirdik. Bunun bir sonucu olarak Ekim Gençliği, Özgür Gençlik, Ankara Üniversiteleri Öğrenci Koordinasyonu, Demokratik Gençlik Hareketi, Devrimci Proleter Gençlik, Sosyalist Demokrasi Gençliği ve Paralı Eğitime ve Emperyalist Savaşa Hayır Platformu’nun ortak çalışmalarıyla savaşa karşı afişlemeler yapıldı. El ilanları dağıtıldı.

Faaliyetle birlikte 10 Nisan Perşembe gününden itibaren hergün saat 11:45’te Fizik binası önünde 30 dakikalık oturma eylemi yapılacağını duyurduk. Ön çalışmasının kısa süreye sıkışması nedeniyle 10 Nisan günü 45-50 kişilik bir kitle ile eylemimizi gerçekleştirdik. Kısa bir konuşmanın ardından “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganı atarak eylemimizi bitirdik.

Katil ABD Ortadoğu’dan defol!
Kahrolsun emperyalizm!
Yaşasın devrim ve sosyalizm!

Ekim Gençliği/ODTÜ



Emperyalist savaşa karşı liseli gençlikten eylem…

“Savaşa değil eğitime bütçe!”

Liseli gençlik Irak halkıyla dayanışma amaçlı bir eylem yaptı. Sultanbeyli Ticaret ve Gedikdeş Lisesi öğrencilerinin ortaklaşa düzenlediği eyleme yaklaşık 75 liseli katıldı. Heykelden merkeze kadar slogan ve ıslıklarla yürüyen öğrencilere çevredekiler de destek verdiler. Merkezde bir süre slogan atan öğrenciler sonra tekrar yürüyerek eylemlerini bitirdiler. Eylemde aynı zamanda döviz olarak taşıdıkları “ABD askeri olmayacağız!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Susma haykır savaşa hayır!” sloganlarını haykırdılar.

Eylem sonunda çevredeki sivil polislerin bir kişiyi gözaltına alması tepkiyle karşılandı. Bazı eksikliklerine rağmen Sultanbeyli’de savaşa karşı yapılan ilk eylem olması, dışarıdan insanların liselilere katılarak destekte bulunması eylemin olumlu yanlarıydı. Eylem sonrası konuştuğumuz liseli arkadaşlar eylemden duydukları memnuniyeti dile getirdiler, bundan sonraki eylemlerde daha sıkı çalışacaklarını söylediler.

Sultanbeyli’den Bir ALGP’li



“İncirlik Üssü kapatılsın!”

Adana Savaş Karşıtları Platformu’nun aldığı karar üzerine, 6 Nisan Pazar günü saat 12:10’da, İHD önünde toplanan araçlar konvoy oluşturarak İncirlik Üssü’ne hareket etti. İncirlik girişinde araçlardan indirilen yaklaşık 500 kişi sloganlarla ve dövizlerle biraraya toplandı. Platformun hazırladığı “Bu savaşı durduracağız” yazılı bir pankartın açıldığı eylemde Hüseyin Kılıç basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasının ardından AKP’yi temsil eden kanlı ampuller patlatıldı, Bush’un kuklası yakıldı. Kana bulanmış bebek maketleri basına gösterilerek ABD’nin katliamları teşhir edildi. Eyleme İncirlik’te oturan ailelerden de destek geldi. Eylem bitiminde araçlara yürünürken D400 karayolu bir süre trafiğe kapatıldı.

İncirlik önünde barikat kuran jandarma kitlenin üzerine yürüdü. Kısa bir süre gerginlik yaşandı. Eylem esnasında “Emperyalist savaşa hayır!”, “İncirlik Üssü kapatılsın!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!” sloganları atıldı. Komünistler olarak BDSP imzalı dövizlerimizle eyleme katıldık.

SY Kızıl Bayrak/Adana



Avukatlardan eylem...

“Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”

Çağdaş Avukatlar Grubu, ABD ve savaş koalisyonunun işgal ve katliamlarına karşı İstanbul’da ABD Konsolosluğu önünde bir basın açıklaması yaptı. 10 Nisan günü İstiklal Caddesi’nde bulunan İstanbul Barosu’nun önünde toplanan yaklaşık 200 avukat ABD Konsolosluğu’na yürüdü. Konsolosluğun yakınında bulunan eski TÜYAP binasının bahçesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında açıklamayı Av. Gülçin Çaylıgil okudu. Konsolosluğun önüne üzerinde “Savaşa hayır!” yazan siyah çelenk bırakan avukatlar, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “İşgale hayır!”, “Irak halkı yalnız değildir!” sloganlarını attılar.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul