15 Temmuz 2016
Sayı: KB 2016/26

Yıkılmayı bekleyen bir iktidar: Dinci-gerici AKP iktidarı
Dinci iktidar dışarıda çark ediyor, içeride azgınlaşıyor
Devletin “çok amaçlı” Suriyeli politikası
Gerçek suçlular, Suriyelileri fırsata çevirenlerdir!
Kürt coğrafyasında katletme ve direnme geleneği
Hurşit Külter nerede?
Ekonomik yıkım saldırısı yaşamın bütününü hedefliyor!
Greif işçisi Eylül için kırmızı çizgilerini belirlemeli!
Kamu Emekçileri Forumu’nun düzenlediği kamp üzerine
Park Termik’te TİS bilmecesi!
NATO Varşova Zirvesi: “Savaşa hazır olun!”
Avrupa’da ve Almanya’da yeni bir döneme doğru
Fransa’da kavga sürüyor ve sürecek
Toplumsal cinsiyet rolleri ve artan gericilik
Yaz sıcağını kavganın ateşine çevirmek için...
Suruç’tan bugüne katliamlar ve korku toplumu
“Demokrasi cephesi” çağrıları üzerine
Suriyelilere vatandaşlık verilmesi üzerine
Cehennemi cennete çevirmek için: Birlik!
Dolmabahçe Direnişi 48. yılında
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yaz sıcağını kavganın ateşine çevirmek için...

 

Gericiliğin barbarlık yöntemleriyle toplumun geneline kabul ettirilmeye, halkların katliamlarla teslim alınmaya çalışıldığı bir okul dönemini geride bırakıyoruz. İşbirlikçi devletleri kullanan emperyalistlerin yaşadığımız bölgeyi kan gölüne çeviren politikaları, içeride devam eden kirli savaş ile Kürt halkına yönelik gerçekleştirilen katliamlar, işçi ve emekçilere yönelik sosyal yıkım saldırıları artarak devam ediyor. Sermaye devletinin AKP eliyle giriştiği bu kanlı-kirli icraatları tamamlayan baskılar ve gericilik temelinde dayatılan geleceksizlik ile işçiler, emekçiler ve gençlik nefessiz bırakılmak isteniyor.

Toplumsal yaşamın bütününü hedefleyen bu çok yönlü kuşatma biz liselileri de her geçen gün daha da ağırlaşan bir tablo ile karşı karşıya bırakmakta, bu sistemin yarattığı geleceksizlik girdabına biraz daha sürüklemektedir. Her yönüyle çürüyen bir sistem gerçekliği ile karşı karşıyayız. Çürürken ise başta biz gençliği çürüten, yaratılan karanlığa mahkum eden saldırıların muhatabı durumundayız. Geleceksizliğe alışmamızı öğütleyenler, sınavlarda yarış atına dönüşmemizi, bize reva görülen sona boyun eğmemizi bekliyorlar. Gerici dayatmaları kabullenmemizi, taciz-tecavüz saldırılarına alışmamızı, yetmediği yerde katliamlarla susmamızı hedefliyorlar. Gerici eğitim müfredatlarıyla, disiplin yönetmelikleriyle istedikleri gibi insanlar olmamızı, bizlere hazırladıkları işsizlik, yoksulluk ve sefalet koşullarına itaat eden köleler olmamızı istiyorlar. Ve daha nicesi...

Uysal insanlar olmayacağız. Bu sistemin efendilerinin bizlere dayattığı geleceksizliğe teslim olmayacağız. Ardı arkası kesilmeyen saldırılara karşı direncimizi göstermeye devam edeceğiz. Gece gündüz, yaz kış demeden bizlere kölece bir son hazırlayanlara karşı mücadeleyi her anımıza taşıyacağız. Böyle gelmiş ama böyle gitmez demeye devam edeceğiz. Geleceğiz ve değişecek dünya!

Bizlere aralıksız saldıranlara karşı mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz. Okulların tatile girmesiyle birlikte kavga şiarlarımızı gençliğin olduğu alanlara taşımaya devam edeceğiz. Fabrikada, atölyede, emekçi semtlerinde geleceğin özgür dünyası için sesimizi yükselteceğiz. Savaş ve saldırganlığa, gericiliğe, geleceksizliğe karşı haykırışımızı sürdüreceğiz. Gelecek için yürüyüşümüzü hızlandıracak, ayaklarımıza takılmaya çalışılan prangaları parçalamak için çabamızı artıracağız.

Fabrikada sömürüye karşı duracağız. Direnen işçinin omuz başında olacağız. Doğamızı ranta kurban edenlerin karşılarına dikilecek, savaşlarda insanlığın yok edilmesine karşı “son savaşımıza” hazırlanacağız. Kültürel olarak yozlaşmaya karşı, dostluğu, dayanışmayı, kolektivizmi açığa çıkartacağız. Gericiliğin karanlığına karşı sokaklarda olmaya, meydanları arşınlamaya devam edeceğiz. Mücadeleyi ilmek ilmek örecek, yazın sıcağını kavganın ateşine çevirmek için mevzilerimizde olacağız.

Ama en önemlisi ise biraz daha sıklaştıracağız safları. Geleceğin sert mücadelelerine hazırlık yapacak, “düşünen ve savaşan militanlar” olma yolunda büyük adımlar atacağız. Okuyacağız, tartışacağız, mücadeleyi güçlendirmenin yollarını arayacağız hep birlikte. Yaşadığımız dünyayı anlamaya çalışacak, bu kan ve vahşet ortamının nedenlerini irdeleyecek, kendimize yeni görevler çıkartacağız. Baskıyı, sömürüyü konuşacağız, geleceğin özgürlükler dünyasını olanaklı kılacak yolları bulmaya çalışacağız. Bizlere cahilliği tavsiye eden “profesörlere” karşı eğitimi, bilimi konuşacağız, toplumsal bir varlık olduğumuzun bilinciyle, toplumun/insanlığın kurtuluşunu dillendireceğiz. Umudumuz için türküler söyleyecek, mutluluğun resmini yapmaya çalışacağız.

Ve her adımda biraz daha güçlü dikileceğiz düşmanın karşısına. Bizlerden öncekilerin devrettiği kızıl bayrağımızı dalgalandıracağız. Deniz olmaya, Mahir olmaya, İbo olmaya, Erdal olmaya çalışacağız. Özgürlüğe sevdalı yürekleri yan yana getirmeye, birliğimizi güçlendirmeye çalışacağız.

(Liselilerin Sesi dergisinin 74. sayısından alınmıştır.)

 

 

 

 

Kartal’da yaz kampı hazırlıkları

 

Kartal Devrimci Liseliler Birliği (DLB) 22-28 Ağustos’ta Küçükkuyu’da “Geleceğiz ve değişecek dünya!” şiarıyla yapılacak olan kampa dair çalışmalarını sürdürüyor. Bir yandan kampın belirlenen başlıkları üzerinden sunum hazırlıkları yaparken diğer yandan yaz kampını bildiri, afiş ve açılan standlarla gündemleştiriyor.

10 Temmuz günü bir araya gelen DLB’liler, yaz kampının çağrısı için Kartal Bankalar Caddesi’nde stand açtı. Liselilerin Sesi’nin son sayısının da kullanıldığı standda bire bir sohbetlerle yaz kampı anlatıldı.

Stand çalışması sonrasında haftalık planlama yapılarak kampın politik ön hazırlığı tekrar gözden geçirildi. Kampta gerçekleştirilecek diyalektik yöntem atölyesinin nasıl yapılacağı konuşuldu ve ilk dersi belirlendi.

Sonrasında yaz kampı çağrı afişleri Kartal merkeze yapıldı. Afiş sırasında dergi ve el ilanı da çevreden afiş çalışmasını izleyenlere ulaştırıldı.

Ertesi gün ise kamp gündemleri üzerine söyleşi yapıldı. Hep birlikte hazırlanan kahvaltıdan sonra “Günümüz dünyası: Krizler, savaşlar, baskı, sömürü” ve “Denizlerin yolunda: Anti-emperyalist mücadele ve gençliğin görevleri” başlıklı sunumlar yapıldı.

Diyalektik yöntem atölyesi başladı

Sonrasında kampta yapılacak olan diyalektik yöntem atölyesinin ilk çalışmalarına başlandı. İlk olarak metafizik ve diyalektik yöntemin ne olduğu ve özellikleri tartışıldı. Yapılan okumalar örneklerle ve tartışmalarla güçlendirildi.

Diyalektik yöntem atölyesi çalışmalarının ardından Kartal Bankalar Caddesi’nde DLB’liler kamp çağrısını sürdürdü. Liselilerin Sesi dergisi ve kamp bildirileriyle liselilere ulaşılarak kampın içeriğine dair konuşuldu.

13 Temmuz Çarşamba günü de Kartal Üç Fidan Gençlik Kültür Evi'nde biraraya gelen DLB'liler, yaz çalışmasına dair yazıların yer aldığı Liselilerin Sesi dergisini ortak bir şekilde okuyup üzerine sohbet ettiler. Sonrasında geçen yıl yaz kampında sunumu yapılan “okul odaklı çalışma” üzerine bir yazı okunarak planlama yapıldı.

Planlama yapılmasının ardından yaz kampının çağrı afişleri Kartallı Kazım Mahallesi’nin belli noktalarına yapıldı. Ayrıca faaliyet sırasında karşılaşılan liselilerle neden bir yaz kampı düzenlendiği ve gündemleri üzerine sohbetler edildi.

 

 

 

 

ÖSYM’den yeni bir şifre skandalı

 

Daha önce üniversite giriş sınavlarında soruların yanıtlarında şifre uyguladığı açığa çıkan ÖSYM’nin 25 Haziran’da yaptığı Kimya testinde de şifre olduğu ortaya çıktı.

Söz konusu testte 1, 6, 8, 11, 14, 16, 24, 25’inci soruların doğru yanıtları hep I, II, III. Bu yanıtların çoğu da E şıkkında. Yani algoritmayı bilen bir kişi hiç kimya bilmese de bu şıkkı işaretleyerek tıp, eczacılık, mühendislik gibi pek çok fakültenin kazanılmasında etkin olan sorulardan bir kısmını yanıtlamış oluyor.

Ortaya çıkan bulguya göre, Kimya bilmeyen bir öğrencinin şifre olarak kullanılan algoritmayı bilmesinin sınavda “başarılı” olmak için yeterli olacağı belirtiliyor.

ÖSYM aynı: Olmaması gereken kusur

ÖSYM Başkanı Ömer Demir ise Kimya sorularında yaşanan şifrelemeyi, olmaması gereken bir tesadüf olarak değerlendirdi ve “Bu bizim kusurumuz, gelecek yıl, bu durumu da göz önünde bulundurarak, çok daha sıkı kontroller yapmamız gerekiyor” dedi.

 
§