5 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/17

Devrimci sınıf hareketi için ileri!
Kazanan Taksim iradesidir!
Birleşik, devrimci sınıf hareketi ihtiyacı
Abluka ve saldırılara karşı 1 Mayıs’ta Taksim ısrarı
Ankara, İzmir ve Bakırköy'de 1 Mayıs
Kayseri ve Adana’da 1 Mayıs’a saldırı
“Faşist saldırıların panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!”
1 Mayıs coşkusu dört bir yanda
Taksim-Bakırköy ayrışması, devrim-düzen ayrışmasıdır!
Adana 1 Mayıs'ı üzerine
"Direnişimizin sesini 1 Mayıs’a taşıdık"
Kocaeli 1 Mayıs’ından işçi ve emekçilere mesajlar
Avrupa’da 1 Mayıs eylemlerinden...
Avrupa’da 1 Mayıs
Asya kıtasında 1 Mayıs
Göçler, mülteciler, sorunlar ve sorumlular - 1
Özgürlüğü uğruna direnen halklar teslim alınamaz!
Kirli savaş politikalarının bedelini halklar ödüyor!
Denizler’in cüreti yol göstermeye devam ediyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Faşist saldırıların panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!”

 

Kayseri BDSP 1 Mayıs’ta yaşanan faşist saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, faşist saldırıların panzehirinin devrimci sınıf mücadelesi olduğunu belirtti:

“Kayseri’deki 1 Mayıs kutlamaları sonrası ülkücü faşistler BDSP ve DİSK kortejine saldırdı.  BDSP’lilerin de içinde yer aldığı yedi kişi yaralandı. Saldırının püskürtüldüğü, faşistlerin panikleyerek kaçmaya başladığı sırada, devletliler faşistlerin imdadına yetiştiler. Kolluğu harekete geçirdiler. Kolluk biber gazı kapsülleri ile BDSP’lilere saldırdı.

Saldırının asıl nedeni günlerdir işçi ve emekçilerin sokağa çıkmaması için mesai yapan karşı devrim cephesinin ayak oyunlarının boşa çıkmasından duyulan hazımsızlıktı. 1 Mayıs alanlarının boş kalması için mesai yapan devletlilerin çabasının Kayseri’de boşa çıkması devletliler açısından tam bir hayal kırıklığıydı. Zira 1 Mayıs’ı alanlarda kutlama iradesi tüm provokasyonlara, yasaklara, katliam provalarına rağmen gerçekleşti.

1 Mayıs öncesinde güvenlik sendromu oluşması için Antep’te bomba patlatılmış, Mersin ve Adana’da bomba patlama ihtimali var yaygarası eşliğinde işçi ve emekçilerin alana çıkması engellenmişti. Kayseri’de de benzer oyunlar tezgahlanmış, buna rağmen işçi ve emekçilerin, gençlerin coşku içinde 1 Mayıs alanında buluşmaları engellenememişti.  

Bu yaşanan faşist saldırının gerçek faili devletlilerdir. Ülkücü faşistlerin aynı anda üç farklı korteje saldırması organize bir eylem planının açık göstergesidir. Bu saldırının miting alanı etrafında barikat ören kolluk tarafından, devletliler tarafından bilindiği açık bir gerçektir. Ortaya konulan faşist saldırının senaristi devlet, sahneye koyanları ise ülkücü faşistlerdir.

Ülkücü faşistlerin devletle olan organik ilişkisi tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmıştır. Faşistlerin saldırısının püskürtüldüğü, sıkıştıkları anda kolluk güçleri komünistlere saldırmış, ülkücü faşistlerin yanında oldukları tarihsel gerçeğinin yeni bir örneğini sergilemişlerdir. Ülkücü faşistlerin sırtını sıvazlamış, hiçbirini göstermelik olarak bile gözaltına almamışlardır.

Faşist sermaye devletinin tüm kurumlarıyla birlikte faşistleri kullanması ve sahip çıkması sadece Kayseri 1 Mayıs’ın da yaşananlarla sınırlı değildir. Faşistler her zaman devlet tarafından tepe tepe kullanılmışlardır. 1970’li yıllarda devletin ihtiyaçları çerçevesinde Bahçelievler Katliamı vb. bir dizi faşist saldırıya imza atmışlardır. 1980’li, 1990’lı yıllarda ise Kürt halkının özgürlük yürüyüşüne karşı kontra faaliyetlerin öznesi olmuşlardır.

Kuşkusuz 1 Mayıs’ta yaşanan faşist saldırının arkasında sermayenin faşist devleti var. Faşistler devletin gücünü arkalarına almadan herhangi bir saldırıya girişebilecek iradeden yoksundurlar. Faşist ülkücü güruh ancak devletten destek aldığı koşullarda işçi ve emekçilere, devrimcilere yönelik suç makinası gibi çalışma cesaretini gösterebilmiştir.

BDSP olarak bu saldırıların panzehirinin emeğin korunması mücadelesi, aynı anlama gelmek üzere devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmek olduğu bilincindeyiz. Faşist saldırılara yanıtımız devrimci sınıf mücadelesini yükseltmek olacaktır.”

 

 

 

 

Kürdistan’da 1 Mayıs coşkusu

 

2016 1 Mayıs’ı Kürdistan’ın farklı kentlerinde eylemlerle kutlandı. Eylemlerde işçi ve emekçilere yönelik saldırılar ve Kürt halkının karşılaştığı katliamlar ön plana çıkarken birlik ve mücadele çağrıları yapıldı.

Amed’de İstasyon Meydanı’nda toplanan binlerce kişi “Tüm ezilen halkların ve emeğin demokratik dayanışması” şiarıyla 1 Mayıs’ı kutladı. Mitingde söz alan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, hak ve özgürlüğün bedel verilmeden kazanılmayacağına dikkat çekerek daha fazla mücadele edip özgürlük alanının genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

İktidara karşı tek yürek olarak alanlara çıktıklarını ifade eden HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise kirli savaşı, yıkımları, işçi ve emekçilere yönelik saldırıları teşhir etti.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ve DİSK Genel-İş Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Güleryüz de yaptıkları konuşmalarda Kürt halkına, işçi ve emekçilere yönelik saldırılara ortak yanıt verilmesi gerektiğini ifade etti.

Bajar ve Eğitim Sen Korosu’nun seslendirdiği ezgilerin ardından miting sona erdi.

Dersim’de 1 Mayıs Seyit Rıza Meydanı’nda kutlandı. Tertip Komitesi adına konuşma yapan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Süleyman Güler, çalışma ve yaşam koşullarının giderek kötüleşmesini ve özgürlüklerin gasp edilmesini teşhir etti. Kürt halkına yönelik saldırıları kınadı.

DİSK Genel-İş GYK Üyesi Mehmet Salih Doğrul ve HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de konuşma yaparak Kürdistan’daki saldırı ve katliamlara dikkat çekti.

DİSK Enerji-Sen üyesi Aksa işçileri ve Munzur Su işçileri de talepleriyle eyleme katıldı.

Hakkari’de KESK Hakkari Şubeler Platformu’nun çağrısıyla Hakkari Belediyesi hizmet binası önünde düzenlenen basın açıklamasıyla 1 Mayıs kutlandı.

Türk-İş Hakkari Temsilcisi Seyfullah Akın, emek, barış, özgürlük, eşitlik, demokrasi ve dayanışma için alanlarda olduklarını söylerken, KESK Hakkari Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Musa Bor, çalışma ve yaşam şartlarının ağırlaştığı, iş güvencesinin ortadan kaldırıldığı, kadına yönelik şiddetin normalleştirildiği, çocuklara yönelik tacizin korunduğu, Kürt sorununda çözümsüzlüğün derinleştiği, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı koşullarda 1 Mayıs’ı kutladıklarını ifade etti. Açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde de DBP, HDP ve KESK tarafından örgütlenen 1 Mayıs yoğun yağmura rağmen belediye binası önünde coşkuyla gerçekleştirildi. Eylemde konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, işçi ve emekçilere yönelik saldırıları teşhir ederek dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

Yoğun yağmura rağmen coşkulu halaylarla eylem sona erdi.

Van’da da DİSK, KESK ve TMMOB tarafından Musa Anter Parkı önünde 1 Mayıs kutlaması yapıldı.

Genel-İş Van Şube Başkanı Ömer Tekin, KESK Eğitim ve Örgütleme Sekreteri İlhan Yiğit ve son olarak HDP Van Milletvekili Lezgin Botan tarafından yapılan konuşmalarda AKP’nin kirli savaş ve sosyal yıkım politikaları teşhir edilerek “taşeron işçilere kadro” vaadinin boş olduğu ifade edildi.

Konuşmaların ardından Grup Abdal’ın seslendirdiği Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla eylem sonlandırıldı.

Elazığ’da ise Çakmak Mahallesi’nde toplanılarak sloganlarla Hozat Garajı’na yürüyüş yapıldı. Yürüyüşün ardından Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Fuat Koç tarafından yapılan açıklamada çalışma ve yaşam koşullarının ağırlaştığı, iş güvencesinin ve kıdem tazminatının saldırıyla karşı karşıya olduğu ifade edildi. Çocuk istismarını, kadına yönelik şiddeti ve Kürt halkına yönelik saldırıları teşhir eden Koç, saldırı ve katliamların son bulması çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı. Açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.

Batman’da 16 Mayıs Şehir Stadyumu önünde yapılan 1 Mayıs eylemine petrol işçilerinin katılımı yoğun oldu. Tertip komitesi adına Batman Genel-İş Sendikası Eşbaşkanı Narin Erol konuşarak Kürdistan’daki saldırıları ve işçilere dayatılan sefalet koşullarını teşhir etti. İşçilerin birliği ve halkların kardeşliğinin önemine vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Ardından söz alan Petrol-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Mustafa Mesut Tetik ise Cizre’de katledilen sağlık emekçisi Aziz Yural ile Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’u andı.

Bitlis’te 100. Yıl Atatürk Ortaokulu önünde toplanan kitle Gök Meydanı’na yürüyüş yaparak burada 1 Mayıs’ı kutladı. Eylem alanında yapılan konuşmaların ardından Koma Sterka Karwan ve Halit Bilgiç’in seslendirdiği ezgiler eşliğinde eylem sona erdi.

 
§