5 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/17

Devrimci sınıf hareketi için ileri!
Kazanan Taksim iradesidir!
Birleşik, devrimci sınıf hareketi ihtiyacı
Abluka ve saldırılara karşı 1 Mayıs’ta Taksim ısrarı
Ankara, İzmir ve Bakırköy'de 1 Mayıs
Kayseri ve Adana’da 1 Mayıs’a saldırı
“Faşist saldırıların panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!”
1 Mayıs coşkusu dört bir yanda
Taksim-Bakırköy ayrışması, devrim-düzen ayrışmasıdır!
Adana 1 Mayıs'ı üzerine
"Direnişimizin sesini 1 Mayıs’a taşıdık"
Kocaeli 1 Mayıs’ından işçi ve emekçilere mesajlar
Avrupa’da 1 Mayıs eylemlerinden...
Avrupa’da 1 Mayıs
Asya kıtasında 1 Mayıs
Göçler, mülteciler, sorunlar ve sorumlular - 1
Özgürlüğü uğruna direnen halklar teslim alınamaz!
Kirli savaş politikalarının bedelini halklar ödüyor!
Denizler’in cüreti yol göstermeye devam ediyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Asya kıtasında 1 Mayıs

 

Asya’daki 1 Mayıs gösterilerinde “Ucuz iş gücüne son!”, “Daha iyi ve güvenceli çalışma koşulları”, “İnsanca bir yaşam!” çağrıları yükseltildi.

Endonezya

Endonezya’da, çevre illerden otobüslerle gelen işçilerle beraber yaklaşık 100 bin kişi 1 Mayıs’ta başkent Cakarta meydanlarını doldurdu. İşçiler, insanca yaşayacak ücret taleplerini yükselterek sloganlar eşliğinde başkanlık sarayına doğru yürüdü. Yürüyüş boyunca düşük maaşlar, yetersiz sağlık güvencesi, taşeron işçilik protesto edildi, hükümetin politikaları eleştirildi.

Yürüyüşte, Adidas için ayakkabı üreten ve günde 1 dolar kazanan fabrika işçisi kadınların yoğunluğu dikkat çekti

1 Mayıs nedeniyle 17 bin 300 polis görevlendirildi.

İşçilerin büyük bir kısmı 1 Mayıs kutlamasına Endonezya İşçi Konfederasyonları Birliği’nin hazırladığı bir etkinlikle stadyumda devam etti.

Endonezya’da 111 milyon işçi var, ancak bunlardan yarısı oldukça kötü koşullarda çalışıyor.

Bangladeş

1 Mayıs’ta başkent Daka’da sokağa çıkan işçiler insanca çalışma koşulları, ücretlerin yaşanabilecek düzeye çıkartılması, işyerlerinde güvenlik önlemlerinin alınması ve sendikalaşma için yürüdü.

Bangladeş kölelik koşullarında çalıştırılan işçiler ve iş kazaları nedeniyle işçi cehennemi olarak biliniyor.

Filipinler

Filipinler’de 1 Mayıs Hareketi Sendikası'nın (KMU) çağrısına uyan binlerce işçi, 1 Mayıs dolayısıyla başkent Manila’da 8 saatlik iş günü, daha yüksek ücret, daha iyi çalışma koşulları talep ederek yürüdü. Gösterilerde 13 Mayıs 2015 tarihinde Venezuela City’de Kentex ayakkabı fabrikasında çıkan yangında yanarak hayatını kaybeden 72 işçinin ölümü ile ilgili olarak firma, hükümet ve yetkililer arasında sorumlular bulunamaması protesto edildi.

Devlet başkanını istifaya çağıran işçiler, başkanın kuklasını yapıp ateşe verdi.

Malezya

Başkent Kuala Lumpur’da toplanan işçiler 1 Mayıs dolayısıyla hükümetin asgari ücret artışına karşın daha çok zam talebiyle gösteri yaptı.

Tayvan

Başkent Taipei’de binlerce işçi yüksek maaş ve daha iyi çalışma koşulları ve iş saatlerinin düşürülmesini talep etti.

Tayland

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta 5 gün sürecek 1 Mayıs kutlamaları başladı. Gösterilerde yoğunluk tekstil işçilerinden oluşuyor. İşçiler çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerinin arttırılması taleplerini yükseltiyor.

Kamboçya

Başkent Phnom Penh’de binlerce işçi ücretlerine zam yapılması ve daha iyi çalışma koşulları talep ederek yürüdü. Gösteriye katılanlar yoğunluklu olarak tekstil ve ayakkabı işçileriydi. Yapılan konuşmalarda hükümete tekstil ve ayakkabı işçileri için asgari ücretin aylık 207 dolara çıkartması çağrısı yapıldı.

Kamboçya’da 1007 tekstil ve ayakkabı fabrikasında 754 bin işçi çalışıyor ve asgari ücret 140 dolar.

Hong Kong

Hong Kong’da binlerce işçi 1 Mayıs’ta yoğun iş sömürüsünü protesto etti. ‘Kapitalizmin Cenneti’ Hong Kong’da 1.3 milyon işçi açlık sınırının altında yaşıyor.

Güney Kore

Başkent Seul’de on binlerce işçi 1 Mayıs’ta hükümetin esnek çalışma tasarısını protesto ederek asgari ücretin arttırılması talebiyle sokaklara çıktı. Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun çağrı yaptığı gösteriye 30 bin işçi katıldı. 15 kentte gösteriler düzenlendi.

Hükümet esnek çalışma yasasıyla işten atılmaları kolaylaştırıyor. İşçiler ayrıca asgari ücretin 6 dolardan 8,73 dolara yükselmesini istedi.

Hindistan

Hindistan’da 2016 1 Mayıs’ına Bangalore tekstil işçisi kadınların kitlesel gösterisi ve tekstil sektöründe yaşanan grevler damgasını vurdu. Tekstil işçileri asgari ücretin yükseltilmesini talep ediyorlar.

İşçi ve emekçiler ayrıca sayısız kentte 1 Mayıs’ta yürüyüşler, gösteriler, mitingler düzenleyerek sokaklara çıktı.

Pakistan

Pakistan’ın başkenti İslamabad yakınlarındaki Ravalpindi kentinde 1 Mayıs’ta gösteri düzenleyen işçiler, asgari ücretlerin arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle yürüdü.

Başkent İslamabad’da Pakistan İşçileri Federasyonu tarafından düzenlenen gösteriye yüzlerce işçi katıldı. Şehrin G-7 bölgesinde toplananlar, “İşçiler kardeştir!” şeklinde slogan attı.

Pakistan’da 1 Mayıs ülke genelinde resmi tatil.

Filistin

Batı Şeria’nın Nablus kentinde 1 Mayıs günü binlerce Filistinli asgari ücretin arttırılması talebiyle sokağa çıktı.

Filistinli İşçi Sendikaları Birliği’nin Gazze’deki Bakanlar Kurulu binası önünde düzenlediği gösteriye katılan yüzlerce kişi, çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep etti.

Gazze’de işsizlik yüzde 60’a, yoksulluk oranı yüzde 70’e ulaştı. Gazze’de 2011 yılında 50 bin kişi işsizken, bu sayının günümüzde çeyrek milyona ulaştığı belirtiliyor.

Bahreyn

Rejim karşıtı protestoların büyük bir baskıyla karşılandığı Bahreyn’de, 1 Mayıs gösterilerinin yasaklanmasına rağmen, halk ülke genelinde sokaklara dökülerek işçi haklarının iyileştirilmesini istedi.

Suudi Arabistan

Mekke’de bulunan “Saudi Bin Laden Group” tekelinin, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşü bahane ederek 50.000 işçinin işine son verdiğini açıklaması üzerine, yüzlerce işçi büroyu işgal ederek 4 aydır ödenmeyen ücretlerini talep ettiler.

Çoğunluğu Mısırlılardan oluşan işçiler1 Mayıs sabahı işyerine ait otobüsleri ateşe verdiler.

İran

1 Mayıs öncesinde İran’da işçi liderlerine karşı saldırılar arttı ve çok sayıda işçi lideri gözaltına alındı.

8 yıl aradan sonra İran’da 1 Mayıs kutlamalarına izin verildi. Eylemde işçiler emeklilik yaşının düşürülmesini ve işçi sigortasının yaygınlaştırılmasını talep etti.

Lübnan

Lübnan Komünist Partisi’nin çağrısı üzerine El-Berbir bölgesinde bir araya gelen Lübnanlı işçiler haklarının iyileştirilmesi taleplerini içeren pankartlar açtılar, Lübnan bayrağı ve Komünist Parti flamaları taşıdılar.

Lübnan’da asgari ücret 570 dolar. Ülkede 1,2 milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor ve bu da iş imkanlarının azalmasının bahanelerinden biri olarak kullanılıyor.

Tunus

Tunus Halk Cephesi başkent Tunus’ta 1 Mayıs yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşte “Yaşasın Tunus’taki emekçilerin mücadelesi”, “Devrim üretenlerindir” gibi pankartlar açıldı.

Ukrayna

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Komünist Partisi tarafından organize edilen 1 Mayıs etkinliklerine polis saldırdı. 15 kişi gözaltına alındı.

Kırım

Kırım’da 1 Mayıs nedeniyle büyük çaplı kutlama etkinlikleri düzenlendi.

Şehir merkezinde toplanan ve mensup oldukları kurumları temsil eden kıyafetler giyen göstericiler, Rusya bayrakları ve sembolleriyle yürüdü. Gösteriye 50 bin kişi katıldı.


 
§