5 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/17

Devrimci sınıf hareketi için ileri!
Kazanan Taksim iradesidir!
Birleşik, devrimci sınıf hareketi ihtiyacı
Abluka ve saldırılara karşı 1 Mayıs’ta Taksim ısrarı
Ankara, İzmir ve Bakırköy'de 1 Mayıs
Kayseri ve Adana’da 1 Mayıs’a saldırı
“Faşist saldırıların panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!”
1 Mayıs coşkusu dört bir yanda
Taksim-Bakırköy ayrışması, devrim-düzen ayrışmasıdır!
Adana 1 Mayıs'ı üzerine
"Direnişimizin sesini 1 Mayıs’a taşıdık"
Kocaeli 1 Mayıs’ından işçi ve emekçilere mesajlar
Avrupa’da 1 Mayıs eylemlerinden...
Avrupa’da 1 Mayıs
Asya kıtasında 1 Mayıs
Göçler, mülteciler, sorunlar ve sorumlular - 1
Özgürlüğü uğruna direnen halklar teslim alınamaz!
Kirli savaş politikalarının bedelini halklar ödüyor!
Denizler’in cüreti yol göstermeye devam ediyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs coşkusu dört bir yanda

 

Bursa, Kocaeli, Gebze, Mersin, Çorlu, Bolu, Edremit, Aydın’da da işçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu.

Bursa

Bu yıl Bursa’da Kent Meydanı’nda örgütlenen 1 Mayıs, geçtiğimiz yıllara göre hem katılım hem coşku bakımından zayıftı. Özellikle hafta içi Bursa’da yapılan canlı bomba eyleminin bunda büyük etkisi oldu. Katılımın ağırlığını ilerici ve devrimci örgütler oluşturdu. İşçi sendikaları ve KESK’in katılımı oldukça zayıftı. Geçtiğimiz sene Birleşik Metal-İş fabrika pankartları açarken, bu sene tek pankart ile yürüdü. KESK’in en kitlesel korteji olan Eğitim Sen de bu sene şube pankartları açmadı. Geçtiğimiz senelerdeki çeşitlilik bu sene yoktu. Birçok dernek, çevre örgütü vb. bu sene 1 Mayıs’a katılmadı.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan sadece TÜMTİS 1 Mayıs’a katıldı. Canlı ve kitlesel kortejiyle dikkat çekti. TÜMTİS üyeleri aileleriyle beraber katılım gösterdiler.

Hem toplanma noktasında hem de miting girişinde arama noktaları oluşturuldu. Yürüyüş kolu bariyerlerle çevrildi. Bu da 1 Mayıs yürüyüşüne ara noktalardan katılımı engelledi.

Yürüyüş kolunda en önde “Sömürüye, yoksulluğa, faşizme karşı emek, barış ve demokrasi için 1 Mayıs!” pankartı açıldı.

Avukatlar da 1 Mayıs alanında ÇHD pankartıyla yer aldı.

TOMİS 1 Mayıs’a “İnanın çocuklar güzel günler göreceğiz güneşli günler!” ve “Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yoktu! Biz de zincirlerimizi kaybetmeyi seçtik!” pankartlarıyla katıldı.

Metal İşçileri Birliği “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” pankartı taşıdı. MİB’in korteji görsel olarak oldukça dikkat çekti. MİB’liler MİB t-shirtleriyle kortejde yer aldı. Yanı sıra hazırladıkları dövizler dikkat çekiciydi. “Her yer Renault her yer direniş!”, “Kale sağlam direnişe devam!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!” sloganları atıldı.

Miting programı saygı duruşuyla başladı. Şube başkanlarının sunum yaptığı tertip komitesi adına DİSK Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci’nin konuşma yaptığı kürsü programı vasattı. Direnişçi işçilere, işten atılan Renault işçilerine yönelik bir konuşma planlanmaması dikkat çekti. Metal fırtınanın kalbi Bursa’da metal fırtına anılmadı bile.

Suavi ise yaptığı politik konuşmalar ile 1 Mayıs alanını toparladı. Konserin ardından miting sona erdi.

Kocaeli

Kocaeli’de 1 Mayıs için Sabri Yalım Parkı’nda toplanıldı. En önde “Yaşasın 1 Mayıs! Sömürünün, savaşın ve gericiliğin kalesi taşeron cumhuriyetini yıkacağız!” şiarlı DİSK Kocaeli Bölge Temsilciliği pankartı ile yürüyüş başladı. DİSK’i KESK Kocaeli Şubeler Platformu’nun korteji izledi.

TOMİS de “Metal Fırtına yol gösteriyor! İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” şiarlı pankartıyla yerini aldı. TOMİS kortejinde “Söz yetki karar işçilere!”, “Yaşasın işçilerin birliği hakların kardeşliği!”, “Güvenceli iş güvenceli gelecek istiyoruz!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşten atmalar yasaklansın!”, “Kiralık işçi bürolarını istemiyoruz!”, “Kıdem tazminatıma dokunma!”, “7 saatlik iş günü, 35 saatlik çalışma haftası!” ve “Herkese iş tüm çalışanlara iş güvencesi!” dövizleri taşındı.

Yürüyüş başlama noktasında HDP korteji yerini aldığı sırada bir kişi tekbir getirerek ortamı provoke etmeye çalıştı. Yanı sıra Halkevleri miting alanına yaklaştığı sırada bir kişi ezanı bahane ederek saldırı girişiminde bulundu.

Tüm kortejler alana giriş yaptıktan sonra 1 Mayıs 1977 şehitleriyle devrim ve sosyalizm şehitleri adına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından DİSK adına basın metni okundu.

Basın metninde sınıfa dönük saldırı yasalarının geçirilmek istenmesine değinilirken, kadınları çalışma hayatından koparacak düzenlemeler teşhir edildi. Ülkedeki işsizlik sayısının 6 milyona ulaştığı vurgulanan basın metninde iş cinayetlerinin bugün ulaştığı durum karşısında mücadele çağrısı yapıldı. Ardından işçilerin birliği sağlanırsa halkların kardeşliğinin de sağlanacağı söylenirken, savaşları bu meydanların bitireceği söylendi.

Ardından KESK adına yapılan açıklamada sosyal yıkım saldırıları ve özelde kamu emekçilerini hedef alan soruşturma, sürgün ve performans değerlendirme uygulamaları teşhir edilerek mücadele çağrısı yapıldı.

Ardından TMMOB adına da bir konuşma gerçekleştirildi. TMMOB’un konuşmasının ardından Serhad Raşa konseriyle miting sona erdi.

Coşkusuz ve ruhsuz bir havada gerçekleşen mitinge yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

İşçi sendikalarının katılımının olmadığı 1 Mayıs’ta, sendika kortejlerinde slogan sesleri nadiren yükseldi.

Sendikalardan en kitlesel katılımı Eğitim Sen ve BES sağladı. TMMOB’un katılımı da yüksekti.

Gebze

Gebze’de 1 Mayıs sendikalarla devrimci ve ilerici güçlerin katılımıyla Gebze Kent Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Cuma pazarı yolunda toplanan işçi ve emekçiler Gebze Sendikalar Birliği pankartı arkasında kortejler oluşturarak alana yürüdü. Türk-İş’e bağlı sendikalar da Çanakkale yerine buradaki mitinge katıldı. Ortak pankartın hemen arkasında yürüyen Petrol-İş üyesi işçiler, Ravago Tekpol, Unilever, Durden Plastik,  Megaplast, Plascam, Bayer Türk, Betesan, Alpla,  Basf Türk, Oyo işçileri imzalı pankartlarını taşıdı. Alana giriş sırasında fabrika pankartları kapatıldı. Tek Gıda-İş üyesi Evyap işçileri de kendi pankartlarıyla 1 Mayıs’a katıldı.

TÜMTİS üyesi işçiler “Kiralık işçiliğe, esnek çalışmaya ve kölelik bürolarına hayır!” şiarlı pankartlarıyla yürüdüler.

Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri de kendi pankartlarıyla yerlerini aldılar. En önde “DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası”, “Yaşasın 1 Mayıs! Kiralık işçiliğe karşı; Genel grev genel direniş” pankartları ve ‘77 1 Mayıs resmi yer aldı. Ardından ise Birleşik Metal-İş üyesi Sarkuysan, Fontana, Mata, Alstom, Arfesan, Schneider, Kürüm Demir, Ar Metal, Alstom, Arfesan, Kroman Çelik, Bemka, Bosal, Dostel Makine, Makine Takım,  Cavo Otomotiv, Yücel Boru, Penta, Anadolu Motor, ABB Elmek, ABB Dudullu,  işçileri imzalı pankartlarıyla kortej oluşturdular. Ayrıca Mata işçileri kendi pankartlarını da hazırlayarak kortejde taşıdılar. Mata işçileri tarafından hazırlanan “Yaşasın sınıf dayanışması” ve “Türkiye’nin geleceği çelikten yoğruluyor. Belki biz olmayacağız ama; bu çelik aldığı suyu unutmayacak” pankartları kortejde taşındı.

İnci Plastik ve Artemis işçileri de kendi pankartlarıyla korteje katıldı. ZF Sachs ve Arçelik LG işçileri de 1 Mayıs’ta kortejde yerlerini alarak yürüdüler.

Eğitim Sen ve TMMOB da kortejde yerini aldı.

Sendika ve odaların ardından BDSP’nin de aralarında bulunduğu kurum ve örgütler yer aldı. Sınıf devrimcileri Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu imzalı “Sömürüye, savaşa, baskı ve gericiliğe karşı; İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarlı pankartla 1 Mayıs’a katıldı.

Alana giriş yapılmasının ardından ilk olarak katılanlar selamlandı. Kısa bir açılış konuşmasının ardından ‘77 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenler şahsında saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun sonrasında Gebze Sendikalar Birliği adına Süleyman Akyüz bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında işçi sınıfına yönelik saldırılardan söz etti. Çok zor koşullarda 1 Mayıs’ın örgütlendiğini ve alanlara çıkıldığını söyleyen Akyüz, işçi kenti olan Gebze’de 1 Mayıs’ın kutlanmasının önemine değindi ve alanlarda olmaya devam edeceklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. Akyüz’ün konuşması esnasında sıklıkla “Her yer Teksim her yer direniş!” sloganı atıldı. Süleyman Akyüz’ün konuşmasının ardından müzik grubu sahneye çıktı. Halaylar çekilerek 1 Mayıs kutlandı.

Sınıf devrimcileri alanda sıklıkla “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “Kürt halkına özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!”, “Gebze’den Taksim’e dövüşene bin selam!”, “Kadının kurtuluşu devrimde sosyalizmde!” sloganları atıldı.

Genel olarak 1 Mayıs coşkusunun hakim olmadığı Gebze 1 Mayıs alanında, fabrikalardan katılım beklenenin altındaydı.

Mersin

Mersin’de 2016 1 Mayıs’ı son yılların en terörize atmosferinde yaşandı. 1 Mayıslar daha önce birçok yerde yasaklanmışken Mersin’de kutlanabiliyordu. Bu sene ise neredeyse Mersin’de 1 Mayıs eylemi yapılamayacaktı.

Tertip komitesinin miting başvurusuna verilecek cevabı sürekli geciktiren, oyalayan Mersin Valiliği ve polisi son gün yapılacak yürüyüşleri de yasakladı. Cumhuriyet Meydanı’na İstasyon alanından yapılacak yürüyüş yasaklanmışken son olarak kurumların kendi binalarının önünden yapacağı yürüyüşlere de izin verilmeyeceği belirtildi.

Baştan beri “canlı bomba” söylemi ile yaratılan korku atmosferi mitinge katılımı oldukça fazla etkiledi. Buna rağmen 1 Mayıs’ta sokaklarda olmakta gösterilen ısrar sonucu Cumhuriyet Meydanı’nda miting gerçekleştirildi. Kimi kurumlar Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek buradan kısa bir yürüyüşle miting alanına pankartlarını açarak sloganlarla yürüdüler.

Mitinge Türkçe, Kürtçe, Arapça “Yaşasın 1 Mayıs! Gücümüz biriliğimiz, birliğimiz DEV TEKSTİL! Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilciliği” pankartıyla katılan DEV TEKSTİL’e üye tekstil işçileri ve emekçiler İstiklal Caddesi üzerinden mitingin yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçti. “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın işçilerin birliği!”, “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs!”, “Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği!”, “İnadına sendika, inadına DEV TEKSTİL!”, “Tekstil işçisi köle değildir!”, “Serbest bölgeye sendika girecek!” sloganları atıldı.

Mitinge katılan kurumların anons edilmesinin ardından program Enternasyonal Marşı eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. Tertip komitesini oluşturan sendika temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından sahneye Mustafa Özarslan çıktı. Gergin başlayan miting bu konserle son buldu.

Çorlu

Çorlu’da 1 Mayıs, Çorlu 1 Mayıs Platformu’nun Atatürk Meydanı’nda düzenlediği mitingle kutlandı.

Eski itfaiye önünde işçiler, emekçiler, gençler toplanmaya başladı. Toplanma alanına girişte devletin kolluk kuvvetleri tarafından arama yapıldı. DEV TEKSTİL, Emekli Sen, Eğitim Sen, BATİS, Umut Sen, TMMOB, Tekirdağ Barosu, TTB ve İşçi Komitesi’nin çağrıcısı olduğu 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi. Yanı sıra Kırklareli ve Tekirdağ’dan da kimi sendika ve kitle örgütleri de mitinge katılım sağladı.

Eylem saat 13.30’da eski itfaiye önünden yürüyüşle başladı. Yürüyüş sırasında “İşçiler birlik halklar kardeş olmalı!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!” sloganları sıklıkla atıldı.

Alanda öncelikle 1 Mayıs’ta şehit düşen işçi ve emekçiler için saygı duruşu yapıldı. Ardından Çorlu 1 Mayıs Platformu’nun ortak metin okundu. Saat 16.00’da eylem bitirildi.

Bolu

Bolu’da bu yıl yapılan 1 Mayıs mitingi, önceki yıllara göre daha kitlesel geçti.

Akbank önünde toplanan işçi ve emekçiler, buradan Kardelen Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş esnasında atılan sloganlarla AKP’nin gerici politikaları protesto edildi.

Meydanda toplanmanın ardından miting programı saygı duruşuyla başladı. KESK Dönem Sözcüsü’nün konuşmasının ardından program halaylarla devam etti. Halayların ardından da miting sonlandırıldı. Miting, Bolu’da önceki yıllarda yapılan mitinglerden daha kitlesel olurken, özellikle kamu emekçilerinin kitlesel katılımı dikkat çekti.

Edremit

Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde 1 Mayıs coşkulu bir şekilde kutlandı. Edremit’te bu yılki 1 Mayıs HDP’nin katılımı bahane edilerek iki ayrı yerde kutlandı. CHP’li belediyenin de tüm olanaklarını kullanarak farklı saatte ve farklı yerde kutlama yaparak güçleri bölmesine rağmen KESK ve DİSK’in de içinde olduğu Emek ve Demokrasi Platformu’nun örgütlediği 1 Mayıs’a katılım yüksekti.

Edremit Vergi Dairesi önünde toplanan kitle kortejler oluşturarak sloganlarla Şehit Hamdibey Meydanı’na yürüdü.

Miting 1 Mayıs şehitleri şahsında yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından örgütleyici kurumlar adına konuşmalar yapıldı. DİSK adına Emekli Sen Edremit Temsilcisi Özden Demirel, 1 Mayıs’ın özüne ve anlamına değinen, devrim ve sosyalizme vurgu yapan konuşmasıyla kitleyi örgütlü mücadeleye çağırdı. BES ve SES temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda da güncel saldırılara karşı birleşmenin önemine değinildi.

Eğitim emekçileri tarafından okunan şiirlerin ardından kürsü marşlar ve türkülerini söylemek üzere ozana bırakıldı. 10 yaşındaki bir çocuk da gitarıyla ve şarkılarıyla kürsüde yer alarak çocuk tecavüzcülerine, tacizlere karşı farkındalık oluşturdu. Hep beraber söylenen türküler, marşlar ve çekilen halaylar ile miting sona erdi.

Mitinge yaklaşık 800 kişi katıldı.

Aydın

Aydın’da da işçi ve emekçiler 1 Mayıs için sokağa çıktı.

1 Mayıs mitingi için Aydın Taş Köprü’de bir araya gelen işçi ve emekçilerin önüne barikat kuran polisler yürüyüşe izin vermeyeceklerini ve saldıracaklarını söyledi.

Polisin keyfi tutumu karşısında ise kitle oturma eylemine geçerek bir süre marşlarla bekledi.

Bir süre sonra kitle güzergah değiştirerek sloganlarla Kent Meydanı’na giriş yaptı. Polisin yanından geçilirken “Polis simit sat onurla yaşa!” sloganıyla alana girilerek 1 Mayıs kutlandı.

 
§