5 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/17

Devrimci sınıf hareketi için ileri!
Kazanan Taksim iradesidir!
Birleşik, devrimci sınıf hareketi ihtiyacı
Abluka ve saldırılara karşı 1 Mayıs’ta Taksim ısrarı
Ankara, İzmir ve Bakırköy'de 1 Mayıs
Kayseri ve Adana’da 1 Mayıs’a saldırı
“Faşist saldırıların panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!”
1 Mayıs coşkusu dört bir yanda
Taksim-Bakırköy ayrışması, devrim-düzen ayrışmasıdır!
Adana 1 Mayıs'ı üzerine
"Direnişimizin sesini 1 Mayıs’a taşıdık"
Kocaeli 1 Mayıs’ından işçi ve emekçilere mesajlar
Avrupa’da 1 Mayıs eylemlerinden...
Avrupa’da 1 Mayıs
Asya kıtasında 1 Mayıs
Göçler, mülteciler, sorunlar ve sorumlular - 1
Özgürlüğü uğruna direnen halklar teslim alınamaz!
Kirli savaş politikalarının bedelini halklar ödüyor!
Denizler’in cüreti yol göstermeye devam ediyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kayseri ve Adana’da 1 Mayıs’a saldırı

 

Adana’da “bomba ihbarı” gerekçesiyle 1 Mayıs mitinginin yasaklanmasına rağmen alanlara çıkanlar polis saldırısıyla karşılaşırken Kayseri’de ise mitingden dağılan kitleye önce sivil faşistler ardından ise polis saldırdı.

Kayseri’nin farklı noktalarından işçi ve emekçiler, saat 16.00’da Mimar Sinan Parkı’nda başlayan 1 Mayıs mitingine katıldı. BDSP 1 Mayıs alanına yürümeden önce eski adliye önünde tek devrimci kortej olarak toplandı. Sloganlar eşliğinde yaklaşık yarım saatlik yürüyüşten sonra Mimar Sinan Parkı’na varıldı.

DİSK ve KESK’in yanı sıra Türk-İş’ten sadece TÜMTİS Kayseri Temsilciliği 1 Mayıs’a katıldı. En kitlesel kortej olarak Eğitim Sen dikkat çekti. Miting alanında ilk konuşmayı DİSK Bölge Başkanı Cumali Sağlam yaptı. Kıdem tazminatının gasp edilmesine, kiralık işçiliğe karşı tepkisini ortaya koydu. Cumali Sağlam konuşmasında halkların düşmanlaştırılması politikalarına tepki göstererek “Bize gerekli olan işçilerin birliği halkların kardeşliğidir” dedi. Taksim’in işçilere kapatılmasına tepki gösteren Sağlam, “Taksim 1 Mayıs alanıdır, mutlaka kazanılacaktır” ifadelerini kullandı.

Sağlam’ın ardından KESK Dönem Sözcüsü Ulaş Apaydın söz alarak saldırıları teşhir etti. Programın son bölümünde ise yerel bir müzik grubu kısa bir dinleti sundu.

1 Mayıs mitingine katılan kitlenin dağıldığı sırada faşist çeteler BDSP’lilere saldırdı. Saldırıda iki kişi yaralanırken saldırı geri püskürtüldü. Faşist saldırıyı izlemekle yetinen polis, saldırının hemen ardından biber gazlarıyla ilerici, devrimci güçlere saldırdı.

Faşist çetelerin; BDSP’lilerin yanı sıra, DİSK ile birlikte mitinge katılan işçilere, EMEP’e ve sonrasında HDP binasına da saldırmaya kalktıkları öğrenilirken, faşistlerin ve polisin işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği saldırılarda 11 kişi yaralandı.

Adana’da 1 Mayıs sermaye devletinin isteği doğrultusunda gerçekleşti. İlk önce 1 Mayıs Tertip Komitesi “bomba ihbarı” bahanesiyle mitingi iptal etti. Daha sonra devrimciler ve demokratik dernekler bir toplantı yaparak saat 17.00’de Uğur Mumcu Meydanı’nda miting kararı aldılar. Ne var ki miting kararına rağmen ortak irade örgütlenmedi. Bu durumda meydana gidenler dağınık bir şekilde meydana ulaşmak zorunda kalırken polis saldırısıyla karşılaşıldı.

BDSP’liler Uğur Mumcu Meydanı’na giderken çevik kuvvet yollarını keserek meydana gidişlerini engelledi. Bunun üzerine Atatürk parkı’nda “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği / BDSP” yazılı pankartı açan 4 BDSP’li gözaltına alındı. Gözaltına alınan BDSP’liler 23.00 sularında serbest bırakıldı.

Öte yandan Uğur Mumcu Parkı’nda toplanmak isteyen işçi ve emekçiler de polis saldırısına uğrarken, ÇHD’li Avukat Ali Arıcı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi saldırıda polis tarafından darp edilerek yaralandı. Saldırı sonrasında Arıcı’nın hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Saldırılar sonrasında saat 17.30’da Uğur Mumcu Meydanı’na girebilen yaklaşık 100 kişilik kitle basın açıklaması yaparak 1 Mayıs’a yönelik saldırıları protesto etti.

 

 

 

 

İllerde 1 Mayıs

 

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye’nin birçok kentinde yapılan eylemlerle kutlandı.

Edirne’de 1 Mayıs Saraçlar Caddesi’nde DİSK’in organizasyonuyla kutlandı. Yapılan konuşmalarda basın özgürlüğünün ihlaline, baskı ve yasaklara, laikliğe dönük saldırılara değinildi.

Sivas’ta Mevlana Meydanı’nda kutlamalar yapıldı. Faşistler ise kitleyi taciz etti.

Antalya’da ise Aydın Kanza Parkı’nda yaklaşık 10 bin kişi toplandı.

Samsun’da Atatürk Anıtı’na çelenk konularak Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Cumhuriyet Meydanı’nda sendika yetkililerinin konuşmalarının ardından halaylar çekildi.

Aydın’da polis Atatürk Kent Meydanı’na yürüyüş yapılmadan girilmesi dayatmasında bulundu.

Didim’de ise DİSK, KESK ve devrimci, ilerici örgütler kutlama gerçekleştirdi.

Eskişehir’de ise DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Sıhhiye Meydanı’nda kutlama yaptı. Türk İş, Birleşik Kamu İş ve Atatürkçü Düşünce Derneği de Odunpazarı Meydanı’nda ayrı bir kutlama yaptı.

Balıkesir’de KESK, TMMOB ve TTB Kuvayi Milliye Meydanı’na yürüyerek burada kutlama yaptı. Bu kutlamadan sonra aynı yerde Vatan Partisi, CHP gibi düzen kurumları bir kutlama yaptı.

Sinop’taki kutlamalar Uğur Mumcu Meydanı’nda DİSK, KESK ve Türk İş’e bağlı sendikalar tarafından gerçekleştirildi.

Konya’da iki farklı 1 Mayıs kutlandı. İlk kutlama KESK, HDP ve Halkevleri tarafından Kent Meydanı’nda yapıldı. Kutlama sırasında bir grup faşist HDP’lilere saldırmaya çalıştı.

CHP, Vatan Partisi, Eğitim-İş ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin bulunduğu grup, Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gedavet Parkı’na yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

Ordu’nun Altınordu İlçesi’nde, iki ayrı kutlama programı düzenlendi.

Çorum’da Saat Kulesi’ne yürünerek DİSK, KESK ve ilerici örgütler tarafından miting yapıldı.

Zonguldak’ta İstasyon Caddesi’nden Madenci Anıtı’na yüründü. Madenciler, aileleriyle yürüyüşe katıldı. “Kıdem tazminatına dokundurtmayız!”, “Taşeron demek ölüm demek!”, “Madenci feneri sönmeyecek!” sloganlarıyla Madenci Anıtı’na gelinerek halaylar çekildi.

Elazığ’da Fevzi Çakmak Mahallesi’nden Hozat garajına yüründü. Burada basın açıklaması okundu. Açıklamada kiralık işçiliğe dikkat çekildi.

Trabzon’da ise Cumhuriyet Caddesi’nden Atatürk Alanı’na yürünerek horon tepildi.

Artvin’de Atapark önünde toplanılarak Cumhuriyet Caddesi üzerinde yürüyüş yapıldı. Cerattepe’de maden arama adı altında yapılan doğa talanına dikkat çekildi.

Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde DİSK’e bağlı Gıda-İş, Tekstil, Emekli-Sen ve Genel-İş’in oluşturduğu Lüleburgaz 1 Mayıs Platformu tarafından düzenlenen kutlamada işçiler, hükümet konağı önünde toplandı. Buradan Kongre Meydanı’na yüründü.

Denizli’de ise Delikliçınar Meydanı’nda toplanılarak Ulus Kavşağı’na yüründü. Yapılan konuşmaların ardından halaylar çekilerek kutlama sonlandırıldı.

 
§