5 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/17

Devrimci sınıf hareketi için ileri!
Kazanan Taksim iradesidir!
Birleşik, devrimci sınıf hareketi ihtiyacı
Abluka ve saldırılara karşı 1 Mayıs’ta Taksim ısrarı
Ankara, İzmir ve Bakırköy'de 1 Mayıs
Kayseri ve Adana’da 1 Mayıs’a saldırı
“Faşist saldırıların panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!”
1 Mayıs coşkusu dört bir yanda
Taksim-Bakırköy ayrışması, devrim-düzen ayrışmasıdır!
Adana 1 Mayıs'ı üzerine
"Direnişimizin sesini 1 Mayıs’a taşıdık"
Kocaeli 1 Mayıs’ından işçi ve emekçilere mesajlar
Avrupa’da 1 Mayıs eylemlerinden...
Avrupa’da 1 Mayıs
Asya kıtasında 1 Mayıs
Göçler, mülteciler, sorunlar ve sorumlular - 1
Özgürlüğü uğruna direnen halklar teslim alınamaz!
Kirli savaş politikalarının bedelini halklar ödüyor!
Denizler’in cüreti yol göstermeye devam ediyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da 1 Mayıs

 

Avrupa’da birlik dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs, ağır emperyalist kriz ve krizin yükünün işçi ve emekçilerin omuzlarına yıkıldığı kemer sıkma politikaları nedeniyle toplumsal huzursuzluğun artmakta olduğu koşullarda kutlandı.

Rusya

İki milyonun üzerinde işçi ve emekçi 1 Mayıs’ta sokağa çıktı.

Başkent Moskova’da, Kızıl Meydan’da düzenlenen 1 Mayıs gösterisine yaklaşık yüz bin kişi katıldı. Farklı işçi sendikalarının öncülüğünde Kızıl Meydan’da düzenlenen gösteride yapılan konuşmalarda ve taşınan dövizlerde “Vergilerin yükseltilmesine ve fiyat artışlarına hayır”, “İşçilerin maaşına zam ve emeklilik yaşının artırılmamasına evet!” gibi talepler dile getirildi.

Ağır kriz koşulları, büyüyen enflasyon, ücretlerde yapılan kesintiler ve işten çıkarmalar Rus işçi ve emekçilerin endişelerini büyütüyor.

St. Petersburg’da da binlerce kişi 1 Mayıs’ta sokağa çıktı. İşçi ve emekçiler, “Sadaka değil, onurlu emekli maaşı!”, “Vergiler yerine ücretler artsın!” şiarlarını yükselttiler.

Tüm Rusya’da 2,3 milyon kişinin 1 Mayıs gösterilerine katıldığı açıklanıyor.

İtalya

İtalya’da ülke genelinde yapılan eylemlerde kesintilere karşı öfke sokağa taştı. Gösterilerde kemer sıkma politikaları protesto edildi.

Sendikaların ‘resmi’ 1 Mayıs’ı “İş istiyoruz!” şiarı altında Cenova kentinde gerçekleşti. Gösteriye 3 binin üzerinde katılım gerçekleşti. İtalya’da yaygın olan işsizlik gençlerde yüzde 47 oranında.

Torino kentinde düzenlenen 1 Mayıs gösterisinde bir grup genç, Demokrat Parti'yi protesto etmek için meydana yürümek istemeleri üzerine polisin saldırısına uğradı.

Roma’da sendikaların çağrısı ile gerçekleşen yürüyüşe, aralarında göçmenlerin de bulunduğu binlerce işçi ve emekçi katıldı. Öğle saatlerinde Avrupa emperyalistleri ile Türk hükümeti arasındaki mülteci anlaşması protesto edildi, “Sınırlara hayır” şiarı ile Türkiye Büyükelçiliği'ne yürüyüş düzenlendi, yumurtalar ve boyalar atıldı. Akşam saatlerinde ünlü müzik gruplarının sahne aldığı halka açık 1 Mayıs konserine 800 bine yakın kişi katıldı. İşçi hakları, eşitlik ve özgürlük sloganları atılan etkinlikte, geçtiğimiz Şubat ayında Mısır’da işkence görerek öldürülen üniversite öğrencisi Giulio Regeni olayının aydınlatılması çağrısı da yapıldı. Giulio Regeni’nin, Mısır’ın başkenti Kahire yakınlarında bir banliyöde bulunan cesedi üzerinde işkence izlerine rastlanmıştı.

Milano’daki 1 Mayıs mitinginde sermaye hükümetinin toplu iş sözleşmelerini ortadan kaldırmak istemesi, ayrıca Pazar ve tatil günlerinde çalışma dayatan mağazalar protesto edildi.

Yine birçok kentte irili ufaklı gösteriler yapıldı. Başbakan Renzi, Pisa’da taş ve sebzelerle karşılandı.

İtalya’da son iki yıldır süren İtalyan işçi sınıfının sessizliği 1 Mayıs gösterilerinde de hissedildi. Renzi hükümetinin sendikal bürokrasiyi yedeğine alarak çıkarttığı “Jobs act/İş hareketi” isimli yasanın kabul edilmesiyle işçiler büyük darbe yedi ve işçilerin sendikalara karşı güveni zedelendi.

Fakat metal işçilerinin geçtiğimiz günlerde metal sektöründe başlayan grevi bu durgunluğun kırılacağını ve İtalyan işçi sınıfının yeniden mücadele alanlarına çıkabileceğini gösteriyor.

Norveç

Başkent Oslo’da “Sağ politikayla ilişkini kes-135 bin işsiz var” pankartının asılı olduğu 1 Mayıs alanındaki gösterilere, “grev” yazılı sarı yelekleri ile en kalabalık kitle olan otel ve restoran çalışanları damgasını vurdu. Gösteride yapılan konuşmalarda 135 bin kişinin işsiz olduğuna işaret edilerek, hükümetin işsizlik ve mülteci politikaları eleştirildi. Yanı sıra 6 saatlik işgünü, İş Yasası’na sahip çıkılması, liman işçilerinin uzun süreden beri sürdürdükleri toplu iş sözleşmesi ve diğer sorunlar için verdikleri mücadeleye desteğin arttırılması, demiryollarındaki özelleştirmenin durdurulması, toplu taşımaya bütçe ayrılması istendi. Avrupa Birliği’nin (AB) kemer sıkma politikaları da protesto edildi.

Almanya

Bu yılki 1 Mayıs gösterileri “Dayanışma Zamanı” şiarı altında Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla gerçekleşti. Ülke genelindeki 500’den fazla gösteriye 390 bin işçi ve emekçi katıldı. Merkezi gösteri Stuttgart’ta yapıldı. Konuşmalarda daha fazla ücret, insanca çalışma koşulları, sığınmacılarla dayanışma, ırkçılığa karşı mücadele konuları öne çıktı. Hamburg ve Köln’deki gösterilere 8’er bin kişi katıldı. Toplu sözleşme sürecinde olan metal işçilerinin eylemlere yoğun katılımı dikkat çekti.

Bu yılki gösterilere katılım geçtiğimiz yıla göre daha az oldu. 2015 te 470 gösteriye 402.000 kişi katılmıştı.

Öte yandan 1 Mayıs gösterilerine gençliğin katılımının yüksek olması ve militanlığı damgasını vurdu.

Bochum, Plauen, Erfurt ve Zwickau kentlerinde neonaziler 1 Mayıs gösterilerine saldırdı.

Fransa

Fransa’da 1 Mayıs, son yılların en kitlesel gösterilerinden biri oldu. Gösterilerde gündemdeki yeni Çalışma Yasası reformu protesto edildi.

Paris’teki gösteriye 80 bine yakın işçi ve emekçi katıldı. Konuşmalarda işçilerin haklarının elinden alındığı ve işten çıkarmaları kolaylaştıran yasa tasarısının geri çekilmesi gerektiği vurgulandı.

Bu yasa tasarısına karşı “Gece Ayakta” eylemlerinin düzenlendiği Republique Meydanı’na gelen kitleye alanı boşaltma çağrısı yapan polis ve kitle arasında gece boyunca çatışmalar yaşandı. göz yaşartıcı gaz ve cop kullanan polis 18 kişiyi gözaltına aldı.

İspanya

İspanya’da işçi ve emekçiler iki büyük işçi sendikası CCOO ve UGT’nin çağrılarıyla, ülke genelinde 76 kentte sokaklara çıkarak 1 Mayıs’ı kutladı. Eylemlerde, “Reformlar adı altında yeni iş yasası, ‘Vatandaş Güvenliğini Koruma’ adı altında emekçilerin ağzına vurulan tasma… Sertleştirilen ceza yasaları mücadelelerle kazanılan özgürlükleri ve kazanımlarımızı yok etti. Zaman haklarımızı ve özgürlüklerimizi yeniden kazanma zamanıdır!” denilerek, kemer sıkma politikaları, ücretlerdeki erime ve son yıllarda hayata geçirilen neoliberal iş reformları protesto edildi, mücadele çağrıları yapıldı. Son yılların en politik 1 Mayıs’ı olarak değerlendirilen eylemlere on binlerce işçi ve emekçi katıldı.

Portekiz

Güvencesizleştirmeye Karşı Mücade-le Birliği adı altında Lizbon ve Porto’da 1 Mayıs gösterileri düzenlendi. Portekiz İşçileri Genel Konfederasyonu gösterilere güçlü bir katılım sağladı. Gösterilere TAP Havayolları pilotlarının grevi damgasını vurdu. Hükümetin TAP’ı özelleştirme girişimlerine karşı 10 günlük grev kararı alan pilotlar greve başladı.

Grevden dolayı 73 uçuştan 21’i iptal edildi. Grevin şirkete vereceği zararın 70 milyon avro olacağı hesaplanıyor.

İzlanda

İzlanda’da, hükümetin mücadeleler sonucu istifa ettirilmesinin moral ve motivasyonu ile geleneksel 1 Mayıs gösterilerine geçmiş yıllara nazaran geniş bir katılım gerçekleşti. 1 Mayıs’ta iki büyük gösteri düzenlendi. Gösterilere sendikaların yanında sol örgütler ve daha önce 1 Mayıs gösterilerinde hiç yer almayan alternatif gruplar da katıldı.

Yunanistan

Yunanistan’daki 1 Mayıs’ta tasarruf tedbirleri adı altında süren yıkım politikalarına karşı çeşitli sektörlerde işçilerin grev ve protesto gösterileri damgasını vurdu.

Yunanistan 1 Mayıs’a toplu taşıma araçlarında çalışanların grevlerinin yanı sıra deniz ve liman çalışanlarının da 24 saatlik grevi ile girdi.

Atina’da İşçi Konfederasyonu ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu’nun çağrısıyla Klaftmonos Meydanı’ndan parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüyüş düzenlendi. Gösterilerde yapılan konuşmalarda emperyalist krizde işçi ve kamu çalışanlarının haklarına getirilen kısıtlamalar protesto edildi. Yunanistan Komünist Partisi’nin Mücadeleci İşçi Kolları Birliği üyeleri de ayrı bir gösteri yaptı.

Kamu ve özel sektör çalışanları, başta Selanik olmak üzere birçok kentte de kemer sıkma politikalarını protesto eden yürüyüşler düzenledi.

İngiltere

İngiltere’nin farklı bölgelerinden başkent Londra’ya gelen binlerce kamu ve özel sektör çalışanı, işçi sendikaları üyeleri, demokratik kitle örgütleri, savaş karşıtı gruplar, göçmen örgütleri, öğrenciler ve emekliler, “Marx Hatıratı Kütüphanesi” önünde toplanarak Trafalgar Meydanı’na yürüdü. Onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüş boyunca Cameron hükümetinin kesinti politikaları protesto edildi. “Yaşasın 1 Mayıs”, “Tasarrufa hayır”, “Kesintiye Hayır”, “Irkçılığa son ver”, “Uluslararası Dayanışma”, “Özelleştirmeye Hayır” sloganlarının yazılı olduğu pankartlar taşıdılar.

Ayrıca Manchester, Liverpool, Bristol, Cardiff gibi şehirlerde de kitlesel gösteriler düzenlendi.

Hollanda

Hollanda İşçi Sendikaları Konfede-rasyonu’nun Amsterdam’da düzenlediği etkinliğe çok sayıda işçi katıldı. Amsterdam ve Lahey şehirlerinde düzenlenen etkinliklerde ise toplu sözleşme görüşmelerinde istedikleri sonucu alamayan polisler de gösteri düzenledi. Uzun zamandır eylem yapan polis sendikaları, çalışma şartlarının iyileştirilmesini ve maaşlarına zam talep ediyor.

İsviçre

İsviçre’de emeklilik yaşının yükseltilmesi ve emeklilik maaşlarına yönelik saldırılar içeren reform paketlerine karşı sokağa çıkan işçi ve öğrencilerin katıldığı 1 Mayıs, 50’ye yakın kentte kutlandı.

Zürih’teki 1 Mayıs gösterisine on binden fazla işçi ve emekçi katıldı. Polis 140 kişinin miting alanına girmesini yasakladı. Gösteri sonrasında çıkan çatışmada 10 kişi gözaltına alını.

Avusturya

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, binlerce kişi 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. İktidardaki Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) tarafından düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünde Başbakan Faymann’ın resimlerini yüzüne yapıştıran bir grup, üzerinde “Sığınmacılar hoş geldiniz” yazan kara bir tabut taşıdı.

Balkan ülkeleri

Bulgaristan’da Bulgaristan Sosyalist Partisi ve Sol Bulgaristan adlı koalisyon ortakları başkent Sofya’da gösteri yaptı. Göstericiler eski Bulgaristan ve Sovyetler Birliği bayraklarının yanında kızıl bayraklar taşıdılar.

Karadağ’ın başkenti Podgorica’da, Bağımsız Sendikalar Birliği tarafından “Güvenli iş, güvenli hayat” sloganıyla miting yapıldı. Yüzlerce işçinin katıldığı mitingde, ülkedeki ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de de Bağımsız Sendikalar Birliği tarafından “Kazançsız halk” sloganıyla miting düzenlenirken, Bosna Hersek ve Sırbistan’daki halk 1 Mayıs’ı doğa gezileri ve piknik yaparak geçirdi.

 

 

 

 

ABD’de 1 Mayıs protestolara sahne oldu

 

Wall Street’i İşgal Hareketi adına yayınlanan 1 Mayıs açıklamasında “İşgal hareketi sizi %99’un olmadığı bir 1 Mayıs’a davet ediyor” denildi.

İşgal Hareketi New York’ta iş çıkış saatinde bir miting düzenledi.

İşgalciler San Francisco’da da Golden Gate köprüsü üzerinde bir eylem gerçekleştirdi.

Seattle kentinde sokaklara dökülen yüzlerce gösterici polisle çatıştı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz kullandı. Göstericiler molotof kokteyli ve taş fırlatarak karşılık verdi. Çıkan çatışmalarda beş polis yaralanırken, en az dokuz kişi gözaltına alındı.

Kent merkezinden sanayi mahallesine doğru ilerleyen grubun çevredeki dükkan, mağaza ve kamu mallarını da tahrip ettiği bildirildi.

 

 

 

 

Latin Amerika’da 1 Mayıs

 

Küba

Küba’nın başkenti Havana her yıl olduğu gibi bu yıl da en kitlesel 1 Mayıs yürüyüşüne sahne oldu. 600 bin kişinin katıldığı devasa mitingde ABD ile yenilenen ilişkilere karşın devrimci ideallerde geri dönüş olmayacağı vurgusu yapıldı.

Venezuela

En kitlesel 1 Mayıs yürüyüşlerinden biri de Venezuela’da düzenlendi. Yürüyüş öncesi Devlet Başkanı Nicolas Maduro asgari ücrete yüzde 30, emekli maaşlarına ise yüzde 60’a varan zam yapıldığını açıkladı.

Şili

Şili’nin başkenti Santiago’da binlerce kişi 1 Mayıs’ta sokaklara çıkarak yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe polis saldırdı.

Kolombiya

Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki 1 Mayıs mitinginde işçi ve emekçiler ücretlerin yükseltilmesi, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi taleplerini yükselttiler. Hükümetin neoliberal politikaları, taşeron çalıştırma ve özelleştirmeler protesto edildi.

Meksika

Başkent Mexico City’de on binlerce işçi, emekçi ve öğrenci CNTE sendikasının çağrısıyla alanlara çıktı. Gösteriye iki yıl önce kaybedilen 43 öğrencinin aileleri de katıldı. Mitingde kayıp öğrenciler için saygı duruşunda bulunuldu, işçi sınıfının kazanılmış haklarına yönelik saldırıları içeren reform paketi protesto edildi.

Brezilya

Brezilya’da birçok kentte onbinlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ta sokağa çıktı. Brezilya’daki 1 Mayıs gösterilerine ‘darbe’ tartışmaları rengini verdi.

Bolivya

Bolivya’nın başkenti La Paz’daki mitingde konuşan Devlet Başkanı Evo Morales işçi ücretlerinde yüzde 6’lık zam müjdesi verdi. Bolivya İşçi Merkezi’nin düzenlediği mitingde 1 Mayıs’ın yanı sıra kömür işletmelerinin kamulaştırılmasının da 10. yıldönümü kutlandı

Guatemala

Başkent Guatemala City’de 1 Mayıs gösterilerinde eylemciler, Ulusal Saray’ın önünde Başkan yardımcısı Roxasana Baldetti’nin kuklasını yaktılar.

Ekvador

Başkent Quito’daki 1 Mayıs yürüyüşüne binlerce kişi katıldı.


 
§