01 Ocak 2016
Sayı: KB 2016/01

Düzenin açmazları derinleşiyor
İstikrar arayışına yeni model: “Başkanlık”
Örgütlü bir halk!
Kürdistan’da imha savaşına karşı direniş sürüyor
Düzenin AKP’si, AKP’nin düzeni!
Dincisi milliyetçi, milliyetçisi dincidir
İşçinin cebi hep delik!
Tek çıkar yol mücadele!
Otomotiv sektörü 2015’te rekor kırmış
Yol-İş Kayseri 1 No'lu Şube Genel Kurulu…
TKİP V. Kongresi toplandı!
Suudi rejiminin savaş kundakçılığı
Emperyalizmin kirli silahı: Mezhep savaşları
ABD’den İran’a yaptırım hazırlığı
Yalan tarihin yalancı aktarıcıları
Avrupa Devrimci Gençlik Birliği Kampı başarıyla gerçekleştirildi
Berkin’den Kürt illerine katleden devlettir!
Devrimci basın taraf olmayı sürdürecek
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ABD’den İran’a yaptırım hazırlığı

 

Ellerinde her türlü kitle imha silahı bulunan ve bunları dünyaya pazarlamakta bir an olsun tereddüt etmeyen, gerici savaşları kışkırtmakta başrolü oynayan ABD emperyalizmi, bu gerçeğin üstünü örterek kendi çıkarlarını tehdit eden ülkeleri hedef göstermeyi sürdürüyor.

Amerikan emperyalizmi sözcüsü John Kirby, 5 Ocak’ta yaptığı açıklamada İran’ın Emad füzeleriyle yaptığı savaş hazırlıklarından dolayı İran’a yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Yaptırımlarla ilgili uluslararası kurumlar arasında teknik birtakım detayların görüşüldüğünü aktaran Kirby, İran’ın yaptırımlarla ilgili yapmış olduğu önerileri de ciddiye almadıklarını ifade etti.

Emad füzeleriyle ilgili İran medyası tarafından yeni görüntüler de yayınlanırken, Meclis Başkanı Ali Laricani’nin füzelerin bulunduğu tesise ziyaret gerçekleştirdiği ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun füzeleri kullanmaya hazır olduğu ilan edildi. Füzelerin 11 Ekim’de gerçekleşen testleri sonrasında ise ABD’den tepki gelmişti. Füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip olduğunu ve bu nedenle yaptırım uygulayabileceğini duyuran ABD, konuyla ilgili yaptırımların tamamlanmakta olduğunu açıkladı.

 

 

 

 

Yaptırımlara karşı füze programını hızlandırıyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin İran’ın füze programıyla ilgili İran'a yönelik yaptırım planlarına karşı füze programının hızlandırılması ve ihtiyaç duyulan her türlü füzenin üretilmesi talimatı verdi.

Talimatta, ABD’nin yaptırım planlarını, ‘Washington yönetiminin ülkesine karşı düşmanca siyasetinin devamı ve İran’ın savunma kapasitesine gayrimeşru müdahalesi’ olarak niteleyen Ruhani, “Ülkenin onaylanmış savunma politikaları çerçevesinde silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu çeşitli füzelerin üretilmesine süratle ve daha ciddi bir şekilde devam edilmeli” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, 1 Ocak’ta, ABD’nin “İran’la varılan nükleer anlaşmayı tehlikeye sokmamak için” yaptırım planlarını ertelediği belirtildi.

 

 

 

 

Suriye’de sarin gazı kullanıldı’

 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPWC), Suriye yönetiminin talebiyle Şam yakınlarındaki 11 ayrı saldırıdan numuneleri inceledi. Örgütün BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu aylık raporda, “alınan kan örneklerinde sarin ya da sarin benzeri bir gazın izlerine rastlandığı” kaydedildi.

Suriye’de 5 yıldır devam eden iç savaşta taraflar birbirlerini karşılıklı olarak kimyasal silah kullanmakla suçluyor. Ancak OPWC uzmanları, IŞİD’in bir başka gerici çeteyle çatıştığı bir bölgede hardal gazı kullanıldığını saptamıştı.

2013 yılında uluslararası baskılar sonucunda Beşar Esad, kimyasal silah deposuna OPWC müfettişlerinin girmesine izin vermişti. Uzlaşma öncesinde Şam yakınlarında sinir gazıyla düzenlenen bir saldırıda yüzlerce insan hayatını kaybetmişti.





İsrail saldırmaya devam ediyor

 

İsrail askerleri, Filistin Batı Yaka’nın değişik noktalarına 1 Ocak’ta düzenledikleri baskınlarda 5 kişiyi tutukladılar.

2 Ocak gecesi Beyt Furik beldesinde yerleşimciler bir Filistinlinin Batı Mahallesi’nde bulunan evini kundaklamaya çalıştı ancak farkedilmeleri üzerine kaçtılar. Filistinliler bir süre evin önünde nöbet tuttular.

Kalkiliya’nın doğusundaki Ceyus beldesinde 4 Ocak akşamı işgal güçlerinin evlere gaz bombaları atması sonucu bir ev ve dükkan tamamen yandı. Gerekçe olarak gece devriyesi araçlarının ve İsrailli yerleşimcilerin taşlı saldırıya uğraması gösterildi.

Öte yandan Gazze’nin farklı yerlerine bir dizi hava saldırısı düzenlendi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.


 
§