6 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/41

Seçim oyununun kazananı sermaye düzeni oldu
Parlamenter hayaller ve iki sonuç
Seçimlerin ardından...
Patronlar: Önümüz açıldı
Düzenin seçim oyununda ayak oyunları
MGK: Devlet terörünün “yasal” koordinatörü
Basına baskı özgürlüğü dağıtıyor
G20 Zirvesi için lüks oteller ve gözaltı merkezi
Şakran’da Ankara Katliamı’na öfke
“Kazanana kadar direneceğiz”
“Taleplerimiz kabul edilene kadar fabrika önündeyiz”
MİB ‘Metal Fırtınası Sempozyumu’ düzenliyor
‘Kaleler düşerken’ yazısına cevap!
1 Kasım seçimleri
"Buz kırılmış, yol açılmıştır!"
Ekim Devrimi yol göstermeye devam ediyor!
Hegemonya krizi derinleşiyor
Mültecilik üzerine bir deneme!
Dış basında 1 Kasım değerlendirmeleri
Üniversite çalışmasında pratik bir deneyim üzerine
Kapitalizmin gençlere gelecek vaadi: İşsizlik
Devrimci Gençlik Birliği Türkiye Meclisi Sonuç Bildirgesi
Kadının tarihsel ezilmişliğinin ve köleliğinin en zorlu halkası: Din
Kadın cinayetleri devam ediyor
Kadınlar ve yağmurlar - K. Ehram
Devlet hapishanelerde daha da saldırganlaşıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Taleplerimiz kabul edilene kadar
fabrika önündeyiz”

 

Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube’nin yetkili olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kent Ekmek Fabrikası’nda toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca 65 fırın işçisi, 30 Ekim günü greve çıktı. Greve çıkan işçilerle ve şube başkanı ile greve çıkma nedenlerini konuştuk.

- Öncelikle çalışma koşullarınızdan bahsedebilir misiniz?

Taner Tepeli: 08.00-17.00 çalışıyoruz. 3 vardiya var. Ben, fabrikada ekmek kasalama bölümünde temizlikçi olarak çalışıyorum. Tansiyon hastasıyım. Her gün ilaç almak zorundayım. Benim hastalığımdan kaynaklı bu bölümde çalışmak istedim. Bazen işveren, beni başka bölümlere gönderiyor, hastalığımı bildiği halde gitmek zorunda kalıyorum.

Erdoğan Deniz: Üretim ustasıyım. Ben, 2 vardiya çalışıyorum. Ekmek talebine göre çalışma yoğunluğumuz artıyor. Benim çalıştığım yerde iş ağır, yoğun gürültü var, un tozunun yoğun olduğu bir ortamdayız. Astım hastasının çalışamayacağı bir yer.

Ramazan Uzun: Fırın üretiminde, temizlikte çalışıyorum. 08.00-17.00 çalışıyorum. Devamlı unların içerisinde temizlik yapıyoruz. Benim bulunduğum yerde en az 6 kişi çalışması lazım ama 3 kişi çalışıyoruz. İşçi talep ettik ama talebimiz reddedildi. Az işçiyle çok iş yapmamız isteniyor.

Abdullah Başar: Pişirici olarak çalışıyorum. Vardiyalı çalışmaktayım. Çalıştığım ortamda sıcaklık 50 derecenin üzerine çıkıyor, kışın ise 45 derece oluyor. Tek başıma 9 saat çalışıyorum. Gece çalışmalarında yemek molası yok. Aralarda yemek yeme şansım oluyor. Fırını durdurma gibi bir durum yok, sürekli çalışma halindeyiz. Keskin bıçaklarla çalışıyoruz. İş kazaları falan oluyor.

- Greve çıkma nedenlerinden bahseder misiniz?

Taner Tepeli: Maaşlarımızla ilgili maddede sorun yaşadık. İşveren %8 zam teklifi verdi ve bu rakamın üstüne çıkmayacağını söylüyor. Biz ise %26 istedik, sonrasında %16’ya çektik ama sonuç alınmadı. Onlar taleplerimizi kabul etmedi ve biz de greve çıktık. Taleplerimiz kabul edilene kadar fabrika önündeyiz. Direniş çadırımıza herkesi bekleriz.

Abdullah Başar: İşyerinde farklı bölmelerde farklı ücretlendirme var. 1-5’e kadar grup var. Ücretler farklı onluca işveren tek %8’i her grup için teklif etti. Biz de her grup için %16 istedik. İşveren de buna yanaşmadı. İşçilerin hakkını verinceye dek grev devam edecektir.

Erdoğan Deniz: TİS’lerde soysal haklarda iyileştirme istiyoruz. Yol, yemek, yakacak gibi haklarımızda da %16 talep ettik. İkramiyelerimizin 120 günden olmasını istiyoruz. 30’a yakın talebimiz var. Sosyal haklar ve ücret konusu dışında diğer taleplerde aşağı-yukarı anlaştık. Ben size şunu ifade edeceğim, taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

H.İbrahim Bircan (Tek Gıda-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube Başkanı): Grand Plaza’nın sendikal süreci geçmiş yıllara dayanıyor. 14-15 yıldır sendikalı bir işyeri. Biz burada 10 aydır örgütlüyüz, ilk Toplu İş Sözleşmesi’ni (TİS) imzalayacağız. Toplu sözleşme görüşmeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. TİS görüşmelerinde tıkanma yaşanınca, Ağustos ayında grev kararı aldık. Bu işyerinde 3 sendika var. Türk-İş’e bağlı Toleyis, Tek Gıda-İş ve DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası bu işyerinde örgütlüdür. Burada, Toleyis Sendikası, işverenin önerdiği %8 zammı kabul etti ve işverenle anlaştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Toleyis Sendikası'nın imzaladığı anlaşmayı bizim de imzalamamız için dayatıyor. İşçiler ağır koşullarda ve tozlu ortamda çalıştığı için, biz ortalama %26 zam talep ediyoruz. Daha sonrasında gelişen olaylar neticesinde teklifimizi  %16’ya çekmeye hazırız dedik. Ancak Grand Plaza’nın ilk teklifi %7 oldu, sonrasında %8’e çıktı. Teklifimiz, Türkiye’deki gerçek hayat pahalılığı oranlarına bakılarak hazırlandı. Türkiye’nin ekonomik şartları ve üyelerimizin gelir düzeyi nedeniyle işveren tarafından yapılan bu teklifi kabul etmemiz mümkün değildi. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil dediğimizde, işveren başka da bir teklif sunmadı. Biz ayrı bir sendikayız, ekmek üretiyoruz. Toleyis ise Grand Plaza’nın cafe ve restoran bölümlerinde örgütlü bir sendikadır. Kent Ekmek Fabrikası günde ortalama 60 bin ekmek üretiyor. Ekmekler belediyeye ait 54 satış noktasında 65 kuruşa satılıyor. Fabrikada şu an üretim yok, üretim olmayınca dışarıdaki fırınlar ekmeği 1 TL’ye satıyorlar. Dar gelirli vatandaşlarımız mağdur oluyor. Burası çölyak hastaları için glütensiz ekmek üreten İzmir’de tek fabrikadır. Buna rağmen son ana kadar bekleyişimizi sürdürdük ve işverenin uzlaşmacı bir tavır içinde olmasını bekledik. Ne yazık ki beklediğimiz yaklaşımı göremedik ve sonunda grev uygulama aşamasına geldik. Biz taleplerimiz karşılana kadar grevimizi sürdüreceğiz. Şu an beklemedeyiz. Süreç uzadıkça eylemler de olacaktır. Biz 30 Ekim günü sabah saat 07.00’de greve başladık, öğlen saatlerinde de basın açıklaması yaparak taleplerimizi kamuoyuyla paylaştık. Fabrika önünde direniş çadırımızı açtık, kazanana kadar beklemeye devam edeceğiz. Grevimize şimdiye kadar kardeş sendikalardan DİSK’e bağlı Sosyal-İş, Dev Turizm-İş, Türk-İş’e bağlı Türk Metal, Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği dayanışmada bulundu. Emeğini, alınterini harcayan işçilerden taleplerimizin karşılanması için destek ve dayanışma istiyoruz.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Kent Ekmek’te grev

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren ve Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlendiği Grand Plaza AŞ Kent Ekmek Fabrikası’nda TİS görüşmelerinde işçilerin taleplerinin kabul edilmemesi üzerine 30 Ekim günü grev başladı.

Çiğli’de bulunan fabrikada çalışan sendika üyesi 59 işçi kendilerine dayatılan yüzde 8’lik zamma ve ikramiyelerinin arttırılması talebine karşılık verilmemesi üzerine greve çıktıklarını belirttiler.

Greve çıkılan ilk günde açıklama yapan Tek Gıda-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Bircan, fabrikada örgütlü olan diğer sendikaların imzaladığı yüzde 8’lik zammın kendilerine de dayatıldığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Yüzde 26 olan zam taleplerini yüzde 16’ya düşürmelerine rağmen patronun hiçbir adım atmadığını ifade eden Bircan, eski sözleşmedeki 75 günlük ikramiye hakkının da 120 gün olmasını istediklerini dile getirerek “Taleplerimiz kabul edilene kadar grevdeyiz” dedi.

 
§