6 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/41

Seçim oyununun kazananı sermaye düzeni oldu
Parlamenter hayaller ve iki sonuç
Seçimlerin ardından...
Patronlar: Önümüz açıldı
Düzenin seçim oyununda ayak oyunları
MGK: Devlet terörünün “yasal” koordinatörü
Basına baskı özgürlüğü dağıtıyor
G20 Zirvesi için lüks oteller ve gözaltı merkezi
Şakran’da Ankara Katliamı’na öfke
“Kazanana kadar direneceğiz”
“Taleplerimiz kabul edilene kadar fabrika önündeyiz”
MİB ‘Metal Fırtınası Sempozyumu’ düzenliyor
‘Kaleler düşerken’ yazısına cevap!
1 Kasım seçimleri
"Buz kırılmış, yol açılmıştır!"
Ekim Devrimi yol göstermeye devam ediyor!
Hegemonya krizi derinleşiyor
Mültecilik üzerine bir deneme!
Dış basında 1 Kasım değerlendirmeleri
Üniversite çalışmasında pratik bir deneyim üzerine
Kapitalizmin gençlere gelecek vaadi: İşsizlik
Devrimci Gençlik Birliği Türkiye Meclisi Sonuç Bildirgesi
Kadının tarihsel ezilmişliğinin ve köleliğinin en zorlu halkası: Din
Kadın cinayetleri devam ediyor
Kadınlar ve yağmurlar - K. Ehram
Devlet hapishanelerde daha da saldırganlaşıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Patronlar: Önümüz açıldı

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, seçimlerin ilk sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Seçim öncesinde yaptığı açıklamalarda AKP-CHP koalisyonuyla hükümet kurulması isteğini dile getiren Çağlar, seçim sonrası değerlendirmesinde AKP’nin tek başına hükümet kurabilecek olmasını “Türkiye’nin önü açılmıştır” ifadesiyle yorumladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de AKP’nin tek başına hükümet olmasını sevinçle karşılayarak sömürü çarklarını büyütmek için “kazanımları daha ileriye götürme zamanının geldiğini” söyleyerek yeni hükümetten beklentilerini dile getirdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da “seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkma başarısını gösteren” diye tanımladığı AKP’yi ve meclise giren partileri kutlayarak sermaye için reform ve teşvik paketlerinin bir an önce devreye girmesini istedi. “Uzlaşma kültürünü öne çıkaran bir yaklaşımla yeni anayasa için adımlar atılmasını” beklediklerini belirtti.

TÜSİAD da yaptığı yazılı açıklamada “yeni parlamentonun Türkiye’deki özgürlük alanlarını genişletme, demokratik standartları yükseltme, hukuk devletini güçlendirme ve refah seviyesini arttırma yolunda uyum içinde çalışması” temennisinde bulundu. Açıklamanın sonunda “iş dünyasının beklentileri” siyasal, kamu yönetimi, kalkınma ve rekabet gücü alanlarında düzenlemeler, AB üyelik sürecinin güçlendirilmesi olarak sıralanırken toplumsal kutuplaşmanın sona erdirilmesi ve uzlaşı anlayışı içinde hareket edilmesine dikkat çekildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına açıklama yapan Rıfat Hisarcıklıoğlu da seçimlere katılım oranlarına değinerek 1 Kasım seçimlerinin Türkiye’nin “güçlü ve sağlam demokrasi geleneğini” ortaya koyduğunu iddia etti. Seçim sonuçlarının sermayenin çıkarlarının hayata geçirilmesi için bir fırsat olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu “Yeniden ve güçlü bir tek parti iktidarının sandıktan çıkmış olması, istikrar, huzur ve güvenin daha da güçlenmesi açısından büyük bir fırsattır” diyerek ekonomiye ve reformlara odaklanmak gerektiğine işaret etti.

 

 

 

 

Seçimlerin ardından yandaş medya saray soytarılığına soyundu

 

Seçim sonuçlarına ve AKP’nin tek başına hükümet kurabilmesinin yolunun düzlenmesine en çok sevinen ve alkış tutanların başında yandaş medya yer aldı.

Manşetlerine yaşadıkları zafer sarhoşluğunu taşıyan saray medyası, AKP önünde sergiledikleri soytarılıkta adeta yarışa girdi.

7 Haziran seçimlerinin ardından AKP gericiliğinin propaganda merkezi olarak iş gören, yürütülen kirli politikaların toplum çapında etkisini yoğunlaştırmak için bin bir türlü yöntemi pervasızca kullanan medya kuruluşlarının, ortaya çıkan seçim sonuçlarındaki payı elbette küçümsenemeyecek boyutlarda. Dolayısıyla AKP’nin elde ettiği seçim zaferi en çok da onlar tarafından ayakta alkışlandı.

Saray medyasının belli başlı kesimleri seçim sonuçlarını şu manşetlerle karşıladı:

“Sabah: Sandık devrimi, Yeni Şafak: Muhteşem zafer, Milat: Şrraaak! Osmanlı tokadı, Türkiye: Ezdi geçti, Star: Nerede kalmıştık, Akit: Ümmetin gözü aydın...”

Burjuva toplumda etkin bir propaganda, manipülasyon ve dezenfermasyon merkezleri olarak iş gören medya kuruluşlarının bu pratiği dahi gerçekleştirilen seçimlerin nasıl bir oyun olduğunu gözler önüne sermeye yetti.

 

 

 

 

AKP’lilerden itiraflar

 

Artık şehit gelmeyecek”

1 Kasım akşamı, İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda AKP’lilere seslenen AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican, seçimlerden istediklerini aldıklarını belirterek “Artık ülkemize şehit gelmeyecek” dedi. Delican, 7 Haziran yenilgisi sonrası tırmandırdıkları savaşta yaşanan katliamların, asker ve polis ölümlerinin seçimden galip çıkmak için yapıldığını adeta itiraf etti.

Asgari ücret vaadinden çark etti

Erdoğan ve Davutoğlu’nun seçim vaatleri arasında sıraladığı “asgari ücret 1300 lira olacak” gündemi ilgili konuşan ekonomiden sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “1300 lira nettir ve 2016 yılında uygulanacak bir rakamdır. Ancak burada nihai kararı Asgari Ücret Komisyonu verecektir” dedi. Üstelik Babacan, “Komisyonun vereceği kararda hükümetin tavsiyesi çok etkili oluyor” sözleriyle de Asgari Ücret Komisyonu’nun bir ortaoyunu olduğunu da itiraf etmiş oldu.

 
§