27 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/08

Kitlelerin devrimci isyanı engel tanımaz!
Sermayenin yasa ve yasaklarına karşı fiili-meşru mücadeleye!
İç Güvenlik Paketi'ne karşı emekçiler sokağa çıktı
Faşist zorbalığa karşı eller şaltere!
Türkiye’nin “eğit-donat” hevesi
‘Kahramanlık destanı’nda IŞİD parmağı
Türk-İş hava boşaltıyor
Yol-İş Genel Kurulu ve gösterdikleri
Haribo’da taşeron sistemi
Polis devleti için grev yasağı
Maltepe’de işgale polis saldırısı
Kamu Emekçileri Forumu işleyiş ve ilkelerini belirledi
Kadın sorunu tarihsel ve toplumsal bir sorundur - H.Fırat
Kürt hareketinin kısır döngüsü ve devrimci çıkış
Troyka'nın paketi Syriza'nın zaferi mi?
Almanya: Refah toplumu masalının sonu
Ev içi emek tartışmaları üzerine
'Kadınlar Özgecan için sokakta'
AKP sorunu çözdü
Üniversitelerde faşist terör!
DLB: 9-13 Mart Berkin Elvan Haftası
Liseli gençlik deneyim kazanıyor
Türkiye'de ol(ama)mak
Nadejda Krupskaya geleceğe ışık tutuyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde faşist terör!

 

Ege Üniversitesi’nde yaklaşık 200 kişilik faşist güruhun saldırısı sırasında içlerinden 1 kişinin ölmesini bahane eden faşist çeteler, birçok üniversitede ilerici, devrimci ve Kürt öğrencilere saldırdı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 20 Şubat günü 200 kişilik faşist grup fakültedeki solcu öğrencilere saldırdı. Saldırıya uğrayanlardan üçü ağır yaralanırken Fırat Yılmaz Çakıroğlu adlı faşist de hayatını kaybetti. Daha sonra olay yerine gelen polis devrimci ve ilerici öğrencilere plastik mermi ile saldırarak üniversitedeki kamera kayıtlarına el koydu.

DTCF’de provokasyon

EÜ’deki saldırının ardından, sürekli faşist terörün hedefi olan Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’de (DTCF) de provokasyon yaratıldı. Faşistlerin 23 Şubat’ta pankart açarak provokasyon yaratmaya çalışması üzerine okul yönetimi okulu boşaltmak istedi. Devrimci, ilerici, yurtsever öğrencilerin faşistler çıkmadan okulu boşaltmayacaklarını belirtmeleri üzerine okula giren polis önce tehditler yağdırıp ardından öğrencileri darp ederek zorla okuldan çıkarttı.

Yurtsever öğrencilere saldırı

Niğde Üniversitesi’nde faşistler yurtsever öğrencilere saldırdı. Fen Edebiyat Fakültesi kantininde gerçekleşen saldırıda Mehmet Dinç ve Raşit Yatkın isimli öğrenciler yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Daha sonra okula giren polis ise 4 öğrenciyi gözaltına aldı.

Marmara’da satırlı-bıçaklı saldırı

24 Şubat günü ise Marmara Üniversitesi’nde faşist bir grup polis ekiplerinin gözetimi altında iki Kürt öğrenciye saldırdı. Satırlarla gerçekleşen saldırı sonucunda Ogün Yıldız ve Ferman Yıldız adlı öğrenciler yaralandı.

Saldırı sonrasında sayıları 150-200 arasındaki faşist grup Göztepe Kampüsü’nün bahçesinde toplanırken kampüs karşısında toplanan ilerici ve devrimci öğrenciler polis tarafından çembere alındı.

Öğrenciler daha sonra yürüyüş gerçekleştirerek saldırıları protesto etti.

Saldırı ertesi gün de Haydarpaşa Kampüsü’nde devam etti. Ege’de Kürt öğrencilere saldırırken ölen faşistin resmini okula asan ve muhalif öğrencilere saldıran faşistler bıçakla bir öğrenciyi yaraladılar. Polis kampüse yığınak yaparken diğer yandan da solcu öğrencilerden bazılarını gözaltına aldı.

Çakıroğlu’nu arkadaşları öldürdü’

EÜ’deki saldırı hakkında açıklama yapan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H), güçlerinin Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nu öldürdüğü yönündeki haberlerin gerçek olmadığı, bunun teyit edilmesi için MOBESE kayıtlarının paylaşılmasının yeterli olacağını ifade etti.

 

 

 

 

DGB Ankara Meclisi toplandı!

 

Ankara Devrimci Gençlik Birliği (DGB) 21 Şubat günü yaptığı meclis toplantısı ile yeni dönemi planladı. İlk olarak dönem başında örgütlenen boykot eylemi, işçi sınıfı cephesinden yaşanan hareketlilikler ve Özgecan eylemlerinin gösterdikleri ekseninde yeni Haziranların kapıda olduğu vurgusu yapıldı. Sermaye düzeninin bu patlamaları engellemek için adımlar atmaya hazırlandığı şu günlerde DGB’lilerin de politik faaliyetlerini güçlendirmeleri çağrısı yapıldı. Özgecan eylemlerinde güçlü refleks verilmesindeki yetersizlikler tartışılırken, üniversitelerde yürütülen faaliyetin etki alanı ortaya konuldu.

Özgecan 8 Mart’ta alanlarda olacak!

Ankara DGB, Özgecan'ın katlini 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün gündemlerinden birisi olarak ele alacak. 28 Şubat’ta kültür merkezinde Özgecan şahsında 'Demir Çeneli Melekler’ filminin gösterimi yapılacak. 7 Mart günü ise ‘8 Mart ışığında emekçi kadın mücadelesi’ söyleşisi gerçekleşecek. Etkinlikleri DLB ve DGB ortak örgütleyecek. Ayrıca 8 Mart günü gerçekleştirilecek Emekçi Kadın Komisyonları eylemine destek verilecek.

Katliamlar unutulmayacak, hesap soracağız!

Berkin Elvan’ın katledildiği güne güçlü bir ön hazırlık ve eylemlere katılım kararı alan DGB-DLB 16 Mart ve 30 Mart’ta da hesap sorma çağrısı yapacak. Özellikle 30 Mart’ta “Mahirlerin yolu devrimin yoludur” diyecek olan DGB’liler üniversitelerde, liselerde, atölyelerde Mahir olma çağrısı yapacak.

Güçlü bir 1 Mayıs etkinliği!

1 Mayıs’ın ön günlerinde güçlü bir gençlik şenliği yapmayı önüne koyan DGB-DLB’liler buna dair somut planlamaları yaptılar. Meclisin ardından kültür merkezinin kullanımı ve sahiplenilmesi üzerine sohbet gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

DGB’den devrimci faaliyet

 

İstanbul Üniversitesi’nde DGB’liler, Fen-Edebiyat Fakültesi’nde ve Hazırlık binasında bildiri dağıtımı yaparak Özgecan’ın katillerinin “iç güvenlik” adı altında emekçilere, gençliğe yönelik baskı ve terör uygulayanlar, haklarını gasp edenler olduğunu belirttiler. 24 Şubat günü de, “İsyanımız yasalarla engellenemez” şiarlı bildiriler ve afişlerle gençlik birliğe ve örgütlenmeye çağrıldı. 25 Şubat günü ise İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ndeki Hergele Meydanı’nda kadına yönelik şiddetin teşhir edildiği bir sergi açıldı. Sömürü düzeninin katlettiği emekçi ve devrimci kadınların fotoğrafları ile kendi ağızlarından yaşadıkları saldırının yazıldığı sergide, bu düzenin kadın cinayetlerinin nasıl önünü açtığını ortaya koyan veriler de kullanıldı. “Kadın-erkek el ele örgütlü mücadeleye” vurgusuyla 8 Mart’ta alanlarda olma çağrısı yapıldı.

Mersin DGB, Mersin Üniversitesi’nde stand açarak Özgecan Aslan’ın katledilmesiyle ilgili bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Bildiride kadın katliamlarına karşı mücadele çağrısında bulunuldu.

DGB’liler ayrıca, “Gençlik birliğe devrime”, “Özgecan’ın katili sömürü ve meta düzeni” yazılamaları yaparak Özgecan’ın katilinin sömürü düzeni olduğunu belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Mersin


 
§