27 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/08

Kitlelerin devrimci isyanı engel tanımaz!
Sermayenin yasa ve yasaklarına karşı fiili-meşru mücadeleye!
İç Güvenlik Paketi'ne karşı emekçiler sokağa çıktı
Faşist zorbalığa karşı eller şaltere!
Türkiye’nin “eğit-donat” hevesi
‘Kahramanlık destanı’nda IŞİD parmağı
Türk-İş hava boşaltıyor
Yol-İş Genel Kurulu ve gösterdikleri
Haribo’da taşeron sistemi
Polis devleti için grev yasağı
Maltepe’de işgale polis saldırısı
Kamu Emekçileri Forumu işleyiş ve ilkelerini belirledi
Kadın sorunu tarihsel ve toplumsal bir sorundur - H.Fırat
Kürt hareketinin kısır döngüsü ve devrimci çıkış
Troyka'nın paketi Syriza'nın zaferi mi?
Almanya: Refah toplumu masalının sonu
Ev içi emek tartışmaları üzerine
'Kadınlar Özgecan için sokakta'
AKP sorunu çözdü
Üniversitelerde faşist terör!
DLB: 9-13 Mart Berkin Elvan Haftası
Liseli gençlik deneyim kazanıyor
Türkiye'de ol(ama)mak
Nadejda Krupskaya geleceğe ışık tutuyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Polis devleti için grev yasağı

 

Birleşik Metal-İş üyesi yaklaşık 15 bin işçinin 29 Ocak’ta başlayan grevinin AKP eliyle yasaklanmasına gerekçe olarak, sokak eylemlerine yönelik saldırılarda kullanılan TOMA’ların üretimi gösterildi.

“Milli güvenlik” gerekçesiyle metal grevinin yasaklanmasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Danıştay’a yaptığı itiraz sonucunda Başbakanlık’tan talep edilen savunma yazısı geldi.

Eylemler gerekçe gösterildi

Başbakanlık tarafından Danıştay’a yapılan savunmada, grevin ertelenmesinin “yasal” olduğu savunulurken grev yasağına gerekçe olarak grev öncesinde ve grevin yasaklanmasının ardından yapılan eylemlerin gösterilmesi dikkat çekti.

Yapılan savunmada “savunma sanayiinde dışa bağımlılığının azaltılması ve yerli üretimin güçlendirilmesi” ifadeleri yer aldı.

Polis devleti için grev yasağı

“Ertelenen grevin yapıldığı işyerlerinde üretilen malzemelerden kayda değer bir kısmının başta TSK olmak üzere güvenlik, istihbarat ve savunma sanayi kuruluşlarımızın ihtiyacının olduğu” denilerek grevin yasaklanması haklı gösterilmeye çalışılırken grev hakkı yasal olarak yok sayılmış oldu.

Savunmada ayrıca TOMA’ların fotoğraflarına da geniş bir yer verildi.

Ekonomi Bakanlığı’nın 17 Şubat 2015 tarihli yazısı da grevin ertelenme gerekçeleri arasında gösterildi. Yazıda şunlar ifade edilmişti: “2014 yılı ihracatı 24 milyar dolar olan otomotiv ana ve yan sanayi, 9.6 milyar dolar olan makina ana sanayi, 2.7 milyar dolar olan beyaz eşya ve 2.4 milyar dolar olan kablo üretimi sektörlerinin olumsuz etkileneceği öngörülmektedir.”

 

 

 

 

“Artık oyalamayın, biz hazırız!”

 

Bir Demisaş işçisi grevin yasaklanmasının ardından yaşananları anlatarak oyalamaya son verilmesini istedi:

29 Ocak’ta greve çıktık, bir gün sonra grevimiz yasaklandı. Biz buna rağmen üretim yapmadık. Sonrasında 3 gün ücretli izne ayrıldık döndüğümüzde iş başı yaptık. Sendika yönetimi bu kararı alırken bize 7 ve 8’inde görüşme planlanıyor, bu görüşmeler olmazsa şalter inecek dedi. Ama ne oldu aradan günler geçti hiçbir gelişme yok, patronumuz resmen bizi sallıyor. Ama sendika yöneticilerimizden tık yok.

Soruyorum, daha ne kadar bekleyeceğiz. Daha ne kadar görüşmelerin yolunu gözleyeceğiz. Artık yeter diyoruz, oyalamayın, işçi hazır! Madem patron bizi sallamıyor o zaman şalteri indirelim!

 

 

 

 

Çimsataş’ta eylemler sürüyor

 

Mersin’de kurulu Çimsataş fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri yasaklanan grevlerinin ardından çeşitli şekillerde eylemlerini sürdürüyor.

İşe toplu giriş-çıkış yapan işçiler, sakal bırakma ve iş yavaşlatma eylemlerinin de sürdüğünü belirterek Danıştay’dan gelecek kararı beklediklerini ifade ediyorlar. 

Kızıl Bayrak / Mersin

 

 

 

 

ABB’de TİS süreci

 

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ABB Elektrik fabrikalarında yetki sorunu nedeniyle TİS süreci iki ay geriden geliyor. ABB’nin Gebze, Kartal ve Dudullu’da kurulu fabrikalarında işçiler mesaiye kalmama eylemleri yaparken, anlaşma sağlanamamasının ardından arabuluculuk sürecine girildi.

Dudullu’daki fabrikada Pazartesi, Çarşamba ve Cuma sabahları işçiler eylemli bir şekilde işbaşı yapıyorlar. Grev sürecine yaklaşan işçiler sendika merkezinden gelecek eylem kararlarını bekliyor.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

 

SİDEMİR işçisi kararlı

 

SİDEMİR işçileri, ayladır gasp edilen ücretlerini alabilmek için düzenledikleri eylemlerine devam ediyorlar.

Geçtiğimiz hafta hemen her gün Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yüzlerce işçi, “Sivas uyuma fabrikana sahip çık” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attı.

Eylemde yapılan konuşmalarda SİDEMİR işletmesinin çağdaş bir köleliğin ifadesi olduğu dile getirildi. İşyeri Baştemsilcisi Yılmaz Çetin, hafta sonu kentte aileleri ile birlikte büyük bir yürüyüş düzenlemek istedikleri bilgisini verdi.

SİDEMİR işçileri basın açıklamasının ardından yürüyüşler yaparak seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

 
§