27 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/08

Kitlelerin devrimci isyanı engel tanımaz!
Sermayenin yasa ve yasaklarına karşı fiili-meşru mücadeleye!
İç Güvenlik Paketi'ne karşı emekçiler sokağa çıktı
Faşist zorbalığa karşı eller şaltere!
Türkiye’nin “eğit-donat” hevesi
‘Kahramanlık destanı’nda IŞİD parmağı
Türk-İş hava boşaltıyor
Yol-İş Genel Kurulu ve gösterdikleri
Haribo’da taşeron sistemi
Polis devleti için grev yasağı
Maltepe’de işgale polis saldırısı
Kamu Emekçileri Forumu işleyiş ve ilkelerini belirledi
Kadın sorunu tarihsel ve toplumsal bir sorundur - H.Fırat
Kürt hareketinin kısır döngüsü ve devrimci çıkış
Troyka'nın paketi Syriza'nın zaferi mi?
Almanya: Refah toplumu masalının sonu
Ev içi emek tartışmaları üzerine
'Kadınlar Özgecan için sokakta'
AKP sorunu çözdü
Üniversitelerde faşist terör!
DLB: 9-13 Mart Berkin Elvan Haftası
Liseli gençlik deneyim kazanıyor
Türkiye'de ol(ama)mak
Nadejda Krupskaya geleceğe ışık tutuyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AKP sorunu çözdü

 

Dinci-gerici AKP iktidarı, kadın cinayetlerinin karşısına yine akıl almaz bir ‘çözümle’ çıktı: Servis şoförlerine yaş sınırlaması getiriliyor.

Özgecan Aslan’ın Mersin’de vahşice katledilmesinin ardından ortaya koyulan eylemli tepki, dinci-gerici AKP iktidarını kadın cinayetlerini ‘önleme’ konusunda adım atmaya zorladı. Ancak kadın cinayetlerinin sorumluluğunu taşıyanların sorunu çözüme kavuşturması mümkün değildi. AKP cephesinden ortaya konulanlar da bunu doğruladı. Zira kadın cinayetlerinin önlenmesi için ortaya çıkan “parlak fikirler” panik butonu ya da elektronik kelepçe gibi göstermelik ve işlevsiz uygulamalardan öteye geçmedi.

Servis şoförlerine yaş sınırlaması

AKP’nin bu biçare tutumu bugün de yeni uygulamalarla kendisini gösteriyor. Sorunu birkaç basit uygulama ile gündemden düşüreceğini sanan AKP, şimdi de servis şoförlerine yaş sınırlaması getiriyor.

Katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Özgecan’ın katledilmesi üzerine servis araçlarıyla ilgili düzenleme yapılacağını duyurdu. 

Mevcut uygulamada, servis şoförlerine ilişkin herhangi bir yaş sınırlaması olmadığını kaydeden Elvan, 18 yaşını dolduranların servis şoförü olarak çalışabildiğini söyledi ve şunları ekledi: “Biz bunda bir değişikliğe gittik, herhalde tahminim pazartesi günü, muhtemelen yönetmeliğimiz yayınlanır. Şehirlerarası otobüs şoförleri için bir şart var, 26 yaş. Yaşının en az 26 olma şartı. Bu uygulamayı servis şoförleri için de getirdik. Yani 26 yaşının altındaki vatandaşlarımız hiçbir şekilde servis şoförü olarak artık çalışamayacaklar.”

Sürücü belgeleriyle ilgili olarak yaptıkları düzenlemeleri de aktaran Elvan, “böylelikle daha güvenli bir sistemi oturtmaya çalıştıklarını” öne sürdü.

Biber gazı satışları patladı

AKP iktidarı, sorumluluğunu paylaştığı kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz saldırıları ile ilgili göstermelik adımlar atarken, daha fazla kadın biber gazı gibi araçlarla kendisini korumaya çalışıyor.

Biber gazı yapan firmaların açıklamalarına göre, Özgecan Aslan’ın katledilmesinin ardından biber gazına talep arttı. Piyasa fiyatı 7 liradan başlayan biber gazına ve fiyatı 40 TL’den başlayan elektroşok cihazına ilginin arttığını söyleyen satıcılar, Özgecan’ın katledilmesinin ardından kadınlardan gelen talepleri karşılamakta zorlandıklarını belirttiler.

 

 

 

 

Özgecan yürüyüşüne polis saldırısı

 

Üniversiteli kadınların 24 Şubat’ta Özgecan için Cebeci’den Güvenpark’a gerçekleştirmek istediği yürüyüşe polis saldırdı. Eylem için toplanan kadınlar yürüyüşe başlayacakları esnada polis barikatıyla karşılaştı. Polis tehdidine rağmen dağılmayan kadınlara biber gazı ve kalkanlarla saldırıldı.

Polis, saldırıya direnen kadınları darp ederek sokak ortasında işkence yaptı. Saldırının ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne çekilen kadınlar Güvenpark’a doğru yürümeye başladılar. Kadınların yolun tek şeridini trafiğe kapatmasını bahane eden polis yürüyüşü engelleyerek yol kenarına ve kaldırıma barikat kurdu.

Polis saldırısını görüntüleyen basın emekçileri de hedef alındı. Kızıl Bayrak muhabiri de polisin tehdit ve engelleme girişimiyle karşılaştı.

Güvenpark’a yaklaşan kitlenin önüne Karanfil girişinde yine polis barikatı kuruldu. Kaldırımı kapatan polis anonslarla kadınlara alt geçitten YKM önüne geçmelerini dayattı. Kadınlar Güvenpark girişinde de önlerine kurulan barikata yüklenirken yine polisin saldırısına maruz kaldı. Oturma eyleminin ardından barikat önünde basın açıklaması okunarak eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

İÜ’de Özgecan eylemi

 

İstanbul Üniversitesi’nden kadınlar Özgecan Aslan için eylem gerçekleştirdi. 25 Şubat’ta üniversite içerisinde yapılan eylemde “Özgecan’ın katillerinden hesap soracağız!” ve “Jin jiyan azadi!” pankartlarıyla yürüyüş yapılarak Edebiyat Fakültesi kapısına gelindi.

Basın açıklamasını okuyan Su Gökdemir, “Özgecan’ın elleri katillerin yakasında olacak” diyerek başladığı açıklamada bu cinayetin tam da AKP politikalarının desteklediği şekilde yaşandığını ifade etti. AKP hükümeti ve onun yargısının haksız tahrik indirimi ve açıklamalarıyla yeni tecavüzlere davetiye çıkardığını ifade eden Gökdemir şunları ifade etti: “Özgecan’ın hesabı bu katliama ortak olan herkesten sorulacak. Suç ortağı olan başta Ayşenur İslam ve tüm AKP’li yetkililer istifa edene, tecavüz devlet politikası olmaktan çıkana ve katiller hak ettiği cezayı çekene kadar alanlarda olmaya devam edeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

‘Yasta değil isyandayız!’

 

Eğitim Sen, Özgecan’ın katledilmesini protesto etmek amacıyla Darıca’da eylem düzenledi.

Darıca Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle Darıca Kent Merkezi’ne yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada ilk olarak geçen ayın kadına yönelik baskı, şiddet, tecavüz ve cinayetlerin bilançosu sunuldu. Kadına yönelik her türlü baskı ve şiddet son bulana dek mücadele edileceği vurgulandı.

Darıca gençliği de Özgecan'ı unutmadı. 23 Şubat günü Özgecan anıldı. Basın açıklaması öncesinde Özgecan ve katledilen diğer kadınlar anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından ise bir süre sloganlar atılarak kadın cinayetlerine dikkat çekildi. Basın açıklamasında, kadın cinayetlerinin artarak devam ettiği vurgulanarak kadın cinayetlerine karşı mücadele edileceği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§