15 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/33

ABD emperyalizmi
IŞİD’e savaş mı ilan etti?
Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları üzerine
Acıların eskimediği Türkiye’de Erdoğan ‘unutun’ diyor!
Gelin canlar bir olalım, devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütelim!
KCK’nin ulusal birlik çağrısı ve gerçekler!
Meslek lisesi “sömürü” meselesi
Çöllolar’da iş bırakma kazanımla bitirildi!
İncirlik Üssü’nde
coşkulu işçi eylemi
Göçüğün yaşandığı ocak kaçakmış!
MİB MYK Ağustos ayı toplantısı sonuçları

Metal TİS süreci ve
öncü metal işçilerinin görevleri!

Birleşik Metal’in toplu sözleşme taslağına ilişkin görüşlerimiz…

İzmir’de MİB faaliyetleri

Bosch ve Vestel’e
uyarı mektubu

Politik gençlik hareketi geleneği - H. Fırat
Ezidiler: 72 fermana direnen halk - M. Ak
Müslümanlara ağlak, Ezidilere muğlâk AKP politikası - K. Ehram
Almanya’da Ezidilerle dayanışma eylemleri
“Yarın koşullar daha iyi olacak!” - T. Kor
IŞİD projesi ve Kürtler
Arjantin’de matbaa işçilerinden işgal!
Festivalimiz saldırılara karşı
direnişi büyütme ve örgütlenme çağrısıdır!
Alnımızda kömür karası, dilimizde direniş ezgisi...
DGB’liler hesap sormaya çağırdı!
Emekçilerin anlatımıyla Kızıl Bayrak...
Kadına yönelik şiddete karşı örgütlü mücadeleye!
Küresel ısınmaya karşı önlem aldatmacası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DGB’liler hesap sormaya çağırdı!

 

Ankara OSTİM’deki bir enjeksiyon atölyesinde çalışan DGB’liler, Oğuzhan Çalışkan’ın Filli Boya’da stajyer işçi olarak çalışırken katledilmesinin ardından gönderdikleri mesajda, her an Oğuzhan’la aynı kaderi paylaşmakla yüz yüze bırakıldıklarını belirttiler.

OSTİM’den DGB’lilerin mesajı şöyle:

Kapitalizm katletmeye devam ediyor!

Bizler OSTİM’de enjeksiyon atölyesinde çalışan bir grup DGB’liyiz. Yaz dönemi işçi sınıfı ile kaynaşabilmek için, işçiler için sömürü cehennemlerinden birisi olan OSTİM’de işe başladık. Patronun kâr etmesi için her gün çalışma saatlerinin dışında mesaiye kalıyor, esnek çalışma saatleriyle çalışmaya devam ediyoruz.

Bizler biliyoruz ki, geçen günlerde patronların kâr hırsı için katledilen Oğuzhan Çalışkan bir kaderin kurbanı değildir. Bir tesadüf sonucu da ölmemiştir. Alınmayan önlemler, fazla çalışma saatleri ve buna dayalı yorgunluk adeta Oğuzhan’ın katledilmesine davetiye çıkartmıştır. Daha geçtiğimiz yıllarda OSTİM ve İvedik’te gerçekleşen patlamada katledilenlerin, Soma’da katledilenlerin acısı soğumamışken sürekli iş cinayeti haberleri ile uyanıyoruz. Ortadoğu’da katleden IŞİD çeteleriyle, Filistin halkını bombalayan İsrail Siyonizmi ile bu iş cinayetlerinin çok da farkı yoktur. İsrail’in attığı bombalar fabrikalarımızda yaşanan patlamalarla çok da farklı değildir. IŞİD’in kestiği kafalarla, kafasını prese sıkıştıran gencecik bedenler çok da farklı değildir. Hepsi de bir kısım asalağın kâr hırsı için katledilmektedir.

Bizler, OSTİM’de çalışan DGB’liler olarak biliyoruz ki, Oğuzhan’ın başına gelenler yarın bizlerin de başına gelebilir. Çünkü aynı koşullarda bizler de çalışıyoruz. Bu nedenle tek seçeneğimiz örgütlenmek ve haklarımız için birlikte mücadele etmektir. Yeni Oğuzhanlar’ın olmaması için artık geride durma değil, mücadeleye daha önden katılma vaktidir. Hesap sormak için örgütlü mücadeleyi güçlendirelim, DGB’de örgütlenelim.

OSTİM’den DGB’liler

 

 

 

 

DGB Ortadoğu’yu tartıştı

 

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği, Filistin’de yaşanan katliamı, Rojava’daki İD terörünü ve bunlarla birlikte emperyalizmin dünya genelinde yaşadığı bunalımı tartıştı.

Ortadoğu’nun tarihine dair yapılan sunumda İsrail devletinin ortaya çıkışı, ulusal bağımsızlık mücadeleleri ve Arap-İsrail çatışmaları ele alınırken, ABD ve SSCB’nin Ortadoğu’daki çatışmalardaki rolünden ve 1970’lerdeki dünya kapitalizminin yaşadığı krizin etkisiyle Ortadoğu’da değişen güç dengelerinden bahsedildi. ABD’nin Ortadoğu ülkelerindeki SSCB nüfuzunu kırabilmek için özel olarak dinci gericiliği geliştirdiğine dikkat çekildi.

Emperyalizme ve işbirlikçi Türkiye burjuvazisine dair neler yapılabileceği üzerine tartışmalarla birlikte, DGB’nin gençliğin anti-emperyalist mücadeleye çekilmesi konusunda neler yapabileceği ele alındı. Tartışmanın sonucunda pratik bir takım faaliyetlerin yanı sıra Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği ve FHKC temsilcileri ile iletişime geçip neler yapılabileceği üzerine konuşulması planlandı.

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği

 

 

 

 

Oğuzhan için DLB’den eylem

 

Devrimci Liseliler Birliği Bostancı’da bulunan Filli Boya Genel Merkezi önünde 11 Ağustos’ta eylem yaptı. DLB, Filli Boya’da staj yapan ve 15 Temmuz’da geçirdiği iş kazası sonucunda yaşamını yitiren Oğuzhan Çalışkan’ın hesabını soracağını haykırdı.

FSM Hastanesi durağında buluşan DLB’liler ve eyleme desteğe gelen sınıf devrimcileri, Bostancı yönüne doğru yol keserek, Filli Boya Genel Merkezi önüne yürüdü. DLB adına okunan basın açıklamasında staj adı altında yaşanan sömürü koşulları şu sözlerle anlatıldı: “Bizleri okuduğumuz okulda müşteri gibi gören, her şeye boyun eğen geleceğin işçileri olarak yetiştiren sistem daha okurken bizleri staj adı altında sömürmeye başlıyor. Meslek liselerini memleket meselesine çeviren patronların derdi çok açıktır; okul sıralarında emeğimizi sömürmek!

Meslek liseli öğrencileri, asgari ücretin üçte biri ücretlere çalıştırılıyor, çoğu yerde bu ücret dahi verilmiyor. 4+4+4 eğitim sistemiyle de çocuk sömürüsünün önüne açarak meslek liselerinde yaşanan sömürü yasallaştırıldı ve olağanlaştırıldı. İşi öğrenmesi gereken, herhangi bir iş yapması yasak olan stajyer öğrenciler patronlar tarafından ucuz köleler olarak görülmekte ve bir işçi gibi çalıştırılmaktadır.

Oğuzhan’ın katillerinin hesabını soracaklarını, unutturulup üzerinin örtülmesine izin vermeyeceklerini belirten DLB, “Soma’dan Oğuzhan’a patronlardan, sermaye devletinden, sömürü düzeninden hesap sormak için tüm liseli gençliği Berkin Elvan, Erdal Eren, Deniz Gezmiş olup geleceği için savaşmaya çağırıyoruz” sözleriyle açıklamayı sona erdirdi.

Açıklamanın ardından DLB’nin eylemlerinin süreceği ifade edildi. Eylem atılan sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Ankara’da Devrim Okulu çağrısı

 

Ankara Devrimci Liseliler Birliği, 14-26 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Devrim Okulu hazırlıkları kapsamında Kızılay’ın birçok noktasına afiş yaptı.

Dikmen’de ise Devrim Okulları’na hazırlık kapsamında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, yaklaşmakta olan Devrim Okulları’na yönelik nasıl bir faaliyet yürütülmesi gerektiği tartışıldı. Bunun sonucu olarak Dikmen’de stand açıldı. Liselilerin Sesi dergisi ve Kızıl Bayrak gazetesi gençliğe ve emekçilere ulaştırıldı. Standda ayrıca 30-31 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek 11. Mamak İşçi Kültür Sanat Festivali’nin çağrısı yapıldı.

Ankara DGB ve DLB’liler, Filli Boya fabrikasında katledilen Oğuzhan Çalışkan’ın hesabını sormaya çağırdı. Mamak’ın birçok bölgesine “Oğuzhan Çalışkan’ın katili sermayedir!”, “Katillerden hesap sormak için DGB saflarına!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Düzene karşı devrim!” şiarlı DLB ve DGB yazılamaları yapıldı.

Liseliler Sesi / Ankara


 
§